Test

Hvilket Blåtann headsett?

Innledning

Behovet for å kunne bruke mobiltelefonen uten å måtte holde den opp mot øret er like gammelt som mobiltelefonen selv, men dessverre har det hittil eksistert få virkelig gode løsninger for dette. Høyttaler-funksjoner har stort sett vært preget av dårlig talekvalitet og svake høyttalere, mens kabelbasert håndsfri rett og slett har vært for rotete og bakvendt for folk flest.

Alle disse problemene ble løst da Blåtann-standarden ble introdusert for noen få år tilbake, og man endelig kunne kvitte seg med kablene til håndsfri-enheter. Plutselig ble det mulig å utvikle håndsfri-sett med et tøft utseende og en vekt på noen få gram, som fungerte like sømløst og problemfritt mot alle telefoner med den rette støtten.

Hver nye generasjon med headsett har dessuten vært både lettere og billigere enn sine forgjengere, og det er svært modne og raffinerte produkter vi finner på markedet i dag sammenlignet med de noe mer uslipte headsettene vi har sett tidligere. Sony Ericsson har for eksempel rukket å spytte ut ikke mindre enn syv forskjellige headsett de siste to årene, og står dermed som et godt eksempel på hvor raskt utviklingen faktisk har gått.

Etterhvert som stadig flere produsenter har begynt å selge headsett under eget merkenavn, har det dessverre også blitt stadig vanskeligere å vite hvilke produkter man bør velge. Mens man kan sammenligne de forskjellige modellenes batteri-levetid og vekt, er det vanskelig å vite hvordan et headsett er i praktisk bruk før man har fått prøve det over en lengre periode.

Med dette i bakhodet har vi nå tatt en grundig sammenlignings-test av de syv forskjellige headsettene på det norske markedet, der vi har sammenlignet alt fra design og ergonomi til lydkvalitet og rekkevidde. Headsettene har vært testet opp mot Sony Ericssons T610 og Nokia 3650, som er de bestselgende Blåtann-telefonene på det norske markedet i dag.

Vi vil takke Motorola, Nextlink, Nokia, Plantronics, Siemens og Sony Ericsson for utlån av sine respektive headsett. En stor takk går også til MPX, som har stilt opp med Blåtann-telefoner for anledningen.