Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Kingston SSDnow V+ 64 GB

Introduksjon

Som så mange andre produsenter av minnemoduler, er også Kingston med på SSD-bølgen. Det som kan skille Kingston ut fra mange andre, er at de har satt et større fokus på generelle forbrukere.

Målet med SSDnow-seriene er å la selv de med mindre kjennskap rundt datamaskiner, få muligheten til å oppgradere til SSD-enheter. Kjøper du en av SSD med tilbehør fra Kingston, følger det med et program og utstyr som vil la oppgraderingen fra en konvensjonell harddisk til SSD enkelt og smertefritt. Dette innebærer kloningsprogrammer, braketter og et eksternt harddiskkabinett.

Vi sitter ikke på en slik pakke, men vi har fått inn en av SSD-ene som følger med slike pakker. Dagens testeksemplar kommer fra V+-serien, og har en lagringskapasitet på 64 GB. La oss ta en kikk!

Takk til Kingston som sendte enheten til test.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 64 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,5 mm
  • Minnebrikker: Samsung
  • Kontroller: Samsung
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 1,5- og 3,0 Gbit/s/li>
  • Intern datahastighet: 220 MB/s (les) / 140 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Korea

Vi vil påstå at Kingston V+ bærer på et utsende som får den til å virke så solid. Det føles derimot ikke helt slik, som absolutt alle andre SSD-er veier den utrolig lite. For å kunne komme på enhetens innside, må du bare løsne på fire små torx-skruer, og det hele faller fra hverandre i tre enkle biter.

Minnebrikkene er fordelt på begge sider av kretskortet. Det ligger seks stykker på oversiden, og to på undersiden. Minnebrikkene bærer navnet K9HCGZ8U5M. Før vi kommenterer dette noe mer, vil vi se litt på kontrolleren og hurtigminnet.

Kontrolleren og hurtigminnet er også produsert av Samsung, her representert ved kontrolleren S3C29RBB01-YK40 og hurtigminnet K4X1G323PD-8GC6.

Det er dessverre slik at Samsung ikke er kjent for å bære på den beste ytelsen over tid. Rett ut av boksen presterer enhetene godt, men etter litt bruk faller man fort i fellen ved at enheten må jobbe mye dobbelt. Brukte filer må slettes og skrives på nytt, før den nye dataen kan skrives inn. Vi vil også poengtere at Samsung i senere generasjoner har fått på plass en god "Garbage Control".

"Garbage Control" er en funksjon som skal rette opp i noe av dette ytelsestapet, ved å klargjøre minnet før ny data skal på plass. Dette er derimot ingen ultimal løsning. TRIM er gullnøtten du bør se etter når du skal ha tak i en SSD, men denne funksjonen gående vil du ha mer eller mindre den samme utrolige ytelsen så lenge SSD-en lever.

Dagens testeksemplar kommer ikke med TRIM-støtte, men Kingston sier at dette vil komme mot slutten av 2010.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert.

IOmeter / AS SSD Benchmark

IOmeter

Når vi måler antallet I/O-operasjoner V+ 64 GB klarer å takle, ser vi at den hopper rett inn i det samme sjiktet som de SSD-ene med Indilinx-kontrollere. Vi ser at Kingston legger seg et lite hakk over på leseytelsen, mens skriveytelsen ligger under hva OCZ Agility presterte.

Vi også ser at enheten reagerer raskt når det kommer til lesing av filer. Skriving tar derimot litt mer tid enn ønsket, selv om det fortsatt er snakk om utrolig lave verdier.

Workstation-testen vi også kjører, kan si mye om hvordan SSD-ene vil jobbe i praksis. Antallet I/O-operasjoner her ligger på det samme nivået som under den første testen. Kingston plasserer seg i det samme området som de Indilinx-baserte enhetene, men veien opp til Intel er fortsatt meget lang.

AS SSD Benchmark

AS SSD Benchmark kjører en rekke skrive- og lesetester, før den spytter en poengsum basert på resultatene. Her ser vi at det virkelig ikke går Kingston sin vei, 134 poeng er langt fra flere konkurrerende enheter.

PCmark Vantage / Manuell test

PCmark Vantage

Kingston klinker rett og slett på med gode resultater i PCmark Vantage, faktisk ganske så langt over konkurrentene. 30000 poeng er ikke noe og kimse av, la oss se hvordan det går på de individuelle målingene.

Legg spesielt merke til den røde linjen, du ser hvor lang den er? Vel, dette er en god ting for å se den praktiske ytelsen av denne SSD-en. Her har Vantage kjørt en simulert oppstart av Windows Vista, og det hele går veldig raskt. Videre merker vi oss at flere av testene ligger langt foran konkurrentene, mens andre målinger ligger veldig langt under.

Manuell test

I tillegg til alle testprogrammene kjører vi en liten manuell test. Her har vi benyttet en mappe med filer bestående av totalt 8809 filer og 151 foldere. Total størrelse på mappen er på 4,05 GB. Den store filen er en RAR-fil på 4,05 GB.

Selve testen er utført ved at vi flyttet de aktuelle filene fra OS-disken og over til en ramdisk. Testmaskinen er utstyrt med 8 GB minne og det gir oss plass til en ramdisk på 5 GB, mer enn nok til vårt formål. Deretter overføres data til testenheten. Når det er utført er det bare å regne seg frem til den aktuelle ytelsen.

La oss først ta en kikk på de to blå linjene, skriving og lesing av én stor fil. Kingston lovet at skrivingen skulle skje med 140 MB/s, og lesing ved 220 MB/s. Lesingen treffer de ganske så riktig på, 211 MB/S måler vi. Slettes ikke ille. Skrivingen er derimot ganske så utrolig, 169,7 MB/s måler vi, betydelig langt over spesifikasjonene. Vi prøvde faktisk å se om vi hadde gjort noe feil, og jobbet for å prøve å få denne målingen litt ned. Men, det gikk ikke, dette tallet er reelt.

Konklusjon

Testene vi har kjørt viser at Kingston V+ er en god og pålitelig SSD når den kommer fersk ut av boksen. Tallene vi måler viser at Kingston virkelig har noe å by på, spesielt ovenfor de Indilinx-baserte SSD-ene. Det er nok derimot slik at Intel fortsatt er den store og sterke kongen på haugen. Uansett, vi er godt fornøyd med det vi har sett i dag.

Det er også litt viktig å merke seg at vi i dag har testet modellen på 64 GB fra V+-serien. Denne er basert på Samsung-brikker, mens flere av de andre "V"- enhetene ruger på brikker fra Toshiba. Frem til TRIM-støtten kommer på plass i slutten av neste år, vil du nok også se et ytelsestap over tid.

Under de forskjellige målingene vi gjør med IO-meter, ser vi at ytelsen ligger på topp blant de mer folkelige modellene. SSD-en kan både lese og skrive ganske så raskt, men den bruker litt mer enn ønskelig tid på å svare.

I 3DMark Vantage kommer de spesielt godt ut. Flere av de individuelle målingene sier at enheten jobber spesielt raskt, mens andre målinger sier det motsatte. Det er spesielt en rask simulert oppstart av Windows Vista du vil ha nytte av i praksis.

Selv om Kingston legger seg på topp ved enkelte målinger, går det ikke like bra i andre. AS SSD Benchmark kjører en rekke lese- og skrivetester, og her kommer de på ingen måte godt ut. Selv om gullprogrammet IOmeter viser gode tall, er det soleklart at Intel fortsatt er kongen på haugen.

Prisen på Kingston V+ 64 GB starter på rundt 1300 kroner. Mer derimot at dagens enhet har produktnummeret SNV225-S2/64GB, altså ikke SNV125. Inntil TRIM-støtten er på plass kvier vi oss litt – selv om Samsung skal ha en god "Garbage Control" på plass.

Denne testen har fått en liten oppdatering i sluttkonklusjonen etter den ble publisert.

+ God skrive/leseytelse
+ Reelle spesifikasjoner


- Litt høy skriveforsinkelse
- Enkelte målinger henger ikke helt med
- Mangler TRIM-støtte(men det kommer)

Les også
Intel X25-M 160 GB Gen 2
Les også
Chieftec SST-3141SAS
Les også
OCZ Agility 120 GB
Les også
Crucial M225 128 GB & 256 GB
Les også
2 TB SSD
Les også
OCZ Apex 120 GB
Les også
Intel X25-M 80 GB
annonse