Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W580i

W580i i lukket tilstand.

Design, skjerm og menyer

Ikke mye større enn et kredittkort.

Takk til Elprice for lån av Sony Ericsson W580i

Walkman-telefonene fra Sony Ericsson begynner etterhvert å bli en velkjent affære, og går for å være blant de beste musikktelefonene som er å få tak i. Vi har testet nok et medlem i musikkfamilien, nykommeren W580i.

W580i er en skyvetelefon, noe som gir visse praktiske fordeler. Det gjør det mulig å lage en telefon som både er forholdsvis liten, samtidig som både skjerm og taster er av akseptabel størrelse.

Sony Ericsson har etterhvert fulgt i Samung sine fotspor, og klemmer nå ut den ene tynne telefonen etter den andre. W580i er intet unntak i så måte, selv den ikke er den aller tynneste skyvetelefonen i handelen. Med en tykkelse på 1,4 cm havner den midt imellom den eldre skyvemodellen W850i og den supertynne W880i.

Uansett hvilken vinkel du bedømmer W580i fra fremstår den som et lommevennlig lite lydverk.

W580i har en tvillingbror
W580i ligner svært på Sony Ericssons egen S500i. De er svært like både inni og utenpå, men S500i mangler Walkman-stempelet og noe av tilbehøret som følger med den syngende storebroren.

En annen forskjell er at mens S500i har menytaster som kan være litt kronglete å bruke, er menytastene til W580i svært behagelige å bruke.

Selve talltastene er forsåvidt også gode å bruke, men de er ikke spesielt store. Det er god plass til litt større taster, men her har nok designet fått førsteprioritet. Med mindre du har tommetotter i størrelse XXL skal det allikevel gå greit å skvise ut tekstmeldinger i akeptabel hastighet.

Vrien skyvemekanisme
Vi har imidlertid ett vesentlig ankepunkt ved designet til W580i. Når du skal åpne telefonen kreves det nemlig litt konsentrasjon. For det første er selve skyvemekanismen tyngre enn hva vi har sett på tilsvarende modeller fra Samsung og Nokia. For det andre kan det være vanskelig å få tak med tommelen når du skal skyve opp telefonen. Det er fort gjort at tommelen bare glir hvis du prøver å skyve på skjermen, og lenger ned på telefonen er det heller ikke noe naturlig sted å ta tak når du skal åpne den. Et lite utspring for å få tak hadde vært svært velkomment.

Dette er nok til en viss grad en vanesak, men dersom du har erfaring med andre skyvetelefoner og vet hvordan det kan gjøres, så kan dette bli et aldri så lite irritasjonsmoment.

Kontakten for lading og tilkobling av ekstrautstyr har havnet på siden av telefonen. Det spiller liten rolle når du skal lade telefonen eller koble den til PC-en, men når du skal ha telefonen i lommen med hodetelefoner koblet til fremstår plassingen som upraktisk.

Volumknappen sitter også litt upraktisk til på skyvedelen av telefonen. Det gjør at den blir litt vanskeligere tilgjengelig, samt at du fort blir litt usikker på hvor du har den avhengig av om telefonen er oppslått eller ei.

W580i virker som en solid telefon. Det er ikke mye knirk å spore, skyvemekanismen virker forholdsvis solid, og også tastene virker holdbare på tross av at vi utsatte dem for ekstra påkjenninger.

Dette er altså en telefon som har et vellykket design, selv om det er noe småplukk som trekker ned.

Sannelig en super skjerm
Sony Ericsson har nok av telefoner med middels skjermer i portefølgen sin. Det er derfor befriende at W580i er utstyrt med en høyoppløst skjerm. Skjermbildet er sylskarpt, og det er ingen problemer med å se hva som står på skjermen selv i direkte sollys. Bare en ting som å bla i menyene blir en mer oppløftende opplevelse når ikonene er naturtro og med klare farger.

Menytastene er gode å bruke trass i utradisjonell utforming.

Skal vi ha noe å utsette på skjermen, må det være den fysiske størrelsen. 2 tommer er mer enn middels, og det virker som det hadde vært plass til en hakket større skjerm. Skjermen er allikevel en av styrkene til telefonen, spesielt med tanke på hvor moderat priset W580i faktisk er.

Menyene er velkjent for de som har trykket på en av Sony Ericssons modeller de siste årene. Du har med andre ord en brukervennlig meny som kan skilte med godt med praktiske finesser. W580i mangler de mest avanserte mulighetene, men så er dette heller ingen typisk kontor-telefon. Til gjengjeld har du en telefon som er enkel å bruke og som er rask i responsen.

Flere tilpasningsmuligheter
Mange har nok latt seg irritere over spørsmålet mange Sony Ericsson-telefoner stiller når man skrur på telefonen; om du vil starte opp i vanlig modus eller flymodus. På W580i kan du velge bort dette under innstillinger i menyen, og dermed slippe spørsmålet dersom du finner det irriterende.

En annen ting du har frihet til å velge er hvilken adressebok du vil bruke. Som standard brukes telefonens minne med de utvidede mulighetene og kapasiteten det medfører, men hvis du av en eller annen grunn skulle ønske det kan du også bruke SIM-kortets adresseliste.

Noe som ikke er unikt verken for W580i eller for Sony Ericsson, er muligheten til å ta sikkerhetskopi av adresseboken ikke bare til SIM-kortet, men også til minnebrikken i telefonen. Da får du en fullstendig sikkerhetskopi og slipper å måtte reorganisere adresseboken hvis du for eksempel får en "tom" telefon tilbake etter et besøk hos serviceverkstedet.

Noe småplukk for den pirkete
Tradisjonen tro kan du heller ikke på denne Sony Ericsson-modellen ha forskjellige melodier i forskjellige profiler, at du kan ha forskjellige ringetoner tilknyttet til forskjellige personer i adresseboken hjelper noe.

Talltastene er derimot noe små.

For å besvare og avlutte samtaler kan du forøvrig selv velge om du skal gjøre dette med å åpne og lukke telefonen.

Når du lukker telefonen låser tastaturet seg umiddelbart - vanligvis. Hvis du for eksempel bytter profil og lukker telefonen med en gang uten å vente på at bildet som bekrefter at du har byttet profil forsvinner fra skjermen, går tastelåsen nemlig ikke på av seg selv.

Alternativt kan du aktivere automatisk tastelås. Da låser tastaturet seg etter noen sekunder med inaktivitet uansett om telefonen er åpen eller lukket.

Systemet for å skrive tekstmeldinger fungerer stort sett svært bra. Det eneste vi kunne tenkt oss, er mulighet for å veksle mellom ord i ordboken med for eksempel stjernetasten. Slik det fungerer nå må du strekke deg opp til piltasten for å veksle mellom alternative ord.

Summa summarum er det stort sett bare godord å si om menyene, og denne gangen har Sony Ericsson paret dem med en rett så god skjerm.

Maskinvare, kommunikasjon og nytte

SE borger for bra batteri
Mange av Sony Ericssons modeller er svært måteholdne med strømforbruket. Kombinert med batterier med god kapasitet, gjør dette at batterilevetiden normalt er et sterkt kort for Sony Ericsson-modeller. W580i lever opp til forventingene, slik at du kan bekymre deg for andre ting enn å gå tom for strøm.

Med forholdsvis strømkrevende bruk, som aktivert blåtann, skritteller og noen timers musikkavspilling i tillegg til vanlig bruk av telefonen, holdt batteriet allikevel to til tre døgn. Og godt er det, når telefonen også skal brukes som til musikk er det viktig at batteriet holder mål.

Som telefon fungerer W580i også bra, både samtalekvalitet og dekningsforhold er slik det skal være. Det gikk også fint å bruke høyttalerfunksjonen under samtale.

Minnekort følger med - heldigvis
Interminnet til W580i er ikke mye å skryte av, men takket være det medfølgende minnekortet får du neppe plassproblem med det første. Skal du bruke telefonen aktivt som mp3-spiller, anbefaler vi allikvel å vurdere innkjøp av et større minnekort.

Responsen i menyene er upåklagelig. Under ytelsestestene våre, som du ser til høyre, var det tydelig at den høyoppløste skjermen gir grafikkmotoren litt å jobbe med, men er ikke verre enn at det bør gå smertefritt å laste ned og kjøre nye spill til telefonen.

En musikktelefon bør være klar til bruk rett ut av esken. Det var derfor ikke overraskende at både hodetelefoner, datakabel og et minnekort følger med i salgspakken.

I tillegg har Sony Ericsson også lagt ved en kabel for å koble telefonen direkte til et stereoanlegg. Det har etterhvert blitt svært så vanlig å fiske frem iPod'en for å spilt favorittmusikken på stereoanlegget i festlig lag, nå kan du gjøre det samme med W580i uten å måtte kjøpe kostbart ekstrautstyr.

Ingen store mangler
Med støtte for alle GSM-frekvensene er W580i en ideell reisepartner. Ikke nok med at du har musikk til reisen, men du har sannsynligvis også dekning dit du skal.

Videosamtalene må du derimot legge på hylla. W580i mangler nemlig 3G, slik at dette er utelukket. EDGE sørger for at dataoverføring allikevel går med brukbar hastighet stort sett overalt.

Slik seg hør og bør for en musikktelefon kan du høre på musikk trådløst med stereo blåtann hodetelefoner.

SE W850i og W580i.

Spenstig nytte
W580i er ingen typisk profftelefon, tvert i mot trives den nok bedre i en joggebukselomme enn i en dresslomme. Dette er nemlig den andre Walkman-telefonen fra Sony Ericsson som kan skilte med skritteller.

Praktisk nok vises antall skritt du har gått den aktuelle dagen i displayet uten at du trenger å gå inn i menyene for å sjekke dette. Du har også et eget treningsprogram tilgjengelig, Pocket Trainer. Her kan du starte treningsøkter og se mer detaljert informasjon som snitthastighet, tilbakelagt distanse og forbrente kalorier for hver treningsøkt.

For å motivere deg til å til å komme deg opp av sofaen er det også en drøss med medaljer å hente dersom du går eller springer langt og ofte nok. Mellom slagene kan du trimme hjernen med spørreleken som også er inkludert i Pocket Trainer.

I forhold til forrige modell med skritteller, W710i, virker ikke skrittelleren i W580i like nøyaktig. Du skal allikvel ha spesielle behov om et avvik på maksimalt +/- 5% ikke er nærme nok.

Skulle skrittelleren inspirere deg til de virkelig lange turene, kan det medfølgende programmet Walk around the world vise deg hvor mange dager, måneder og år du bruker på å gå til forskjellige byer rundt i verden.

Mer tradisjonelle nyttefunksjoner finnes også. Blant annet enn svært fyldig adressebok som bør dekke de fleste behov. Kalenderen er ikke helt på høyde, blant annet mangler muligheten for aktiv hvilestilling, altså at dagens kalenderoppføringer vises i bakgrunnen på startskjermen.

Underholdning og kamera

W580i er merkbart mindre enn den noe velfødde W850i.
W580i er en tynn skyvetelefon.

Mye moro
For å ta spillene først så følger det med to spill. Det ene er en slags Tetris-variant som nok ikke når helt opp til originalen.

Det andre spillet er Sims 2. Dette er et litt tidkrevende spill som du nok kan holde på i lengre tid. Når du er gått lei er det bare å lagre og fortsette med figuren din på et senere tidspunkt.

Godt med småprogrammer er det også, spesielt for kreative sjeler. Her kan du lage musikk, videoer og prøve deg på forskjellige instrumenter. Fiffige TrackID er også på plass i brukervennlig versjon.

Sony Ericsson skal også ha ros for de medfølgende temaene. Ikke bare har du mange å velge mellom, men enkelte av dem får også menyene til å se helt anderledes og rett så spenstige ut.

På siden av telefonen skjuler det seg lysdioder som kan lyse i diverse farger, og menyen kan du stille inn forskjellige lyseffekter.

Musikk for alle pengene
Spill og andre finesser til tross, det er musikkspilleren som er motoren i W580i sin underholdningsavdeling. Mp3-spilleren startes opp med en egen snarveisknapp, og pil- og menytaster er også merket med symboler som viser hva du skal trykke for å starte, stoppe og spole musikken.

Musikken kan deles inn etter artist eller album, og du kan selvsagt også lage egne spillelister.

Så over til lyden: W580i har utmerket lydkvalitet. Bakgrunnstøyen er begrenset samtidig som lyden er rett så engasjerende. Kobler du til et par hodetelefoner av skikkelig kvalitet har du faktisk fått deg en god mp3-spiller.

Vi sammenlignet lyden i de medfølgende hodetelefonene med et mer påkostet par fra en tredjepartsleverandør, og det var ikke noe problem å høre forskjell. Mens lyden i de medølgende hodetelefonene høres helt fin ut isolert sett, blir den plutselig litt ullen sammenlignet med hodetelefonene av bedre kvalitet, som virkelig fikk frem detaljene i lyden. Det medfølgende settet kunne riktignok by på noe mer bass, men skulle du være av den basshungrige sorten kan både equalizeren og Mega Bass-funksjonen til Walkman-spilleren gir deg all den bassen du måtte ønske.

En morsom detalj er at bevegelsessensoren i telefonen ikke bare fungerer som skritteller. Når du spiller musikk kan du nemlig skifte spor ved å riste på telefonen samtidig som du holder nede Walkman-tasten.

Radioen følger i samme spor, og tar inn signaler meget bra. Vi sammenlignet radiomottaket med en reiseradio med lang, uttrekkbar antenne, og W580i gikk denne en høy gang både i hvilke kanaler den klarte å ta inn og hvor mye/lite støy det var. Det gode radiomottaket gjør at det heller ikke er noe problem å for eksempel høre på radio mens du sitter på bussen.

Tidligere Walkman-modeller tatt i betraktning, er det ikke så overraskende, men W580i leverer underholdning i toppklasse.

Velbrukt kamera
Om Sony Ericsson har gjort en grundig jobb med musikkspilleren, har de tatt litt lettere på kamerabiten.

Sammenlignet med de første telefonene som hadde 2 megapikslers oppløsning ser bildene til W580i bra ut, mens i dagens konkurranse må bildene bedømmes som heller middels. Tatt i betraktning at både autofokus og fotolys mangler kan man kanskje si at Sony Ericsson har fått til et brukbart resultat i forhold til utgangspunktet.

Selve bildet dekker bare drøyt halve skjermen når man skal ta bilde. Vi skulle gjerne sett at hele skjermen ble utnyttet som kamerasøker, spesielt når skjermen er såpass god som den er.

Det er ingen dedikert kameraknapp, og du bruker derfor derfor telefonens menyknapp for å ta bilder. Ulikt hva som er blitt vanlig holder du telefonen loddrett når du skal ta bilde hvis du vil at bildene skal dukke opp rett vei på PC-en.

Selve kameraet sitter forøvrig beskyttet, og dukker ikke frem før du åpner telefonen. Som vanlig for Sony Ericsson kan du ikke skru av kameralyden direkte, men må velge stille modus på telefonen for å slippe unna lukkerlyden.

Klikk for større bilder.

Du skal ikke komme altfor nærme før bildet plutselig blir uskarpt.

Klikk for større bilder.

Videofunksjonen kan du stort sett forbigå i stillhet. Lav oppløsning gjør at videosnutter fra W580i ikke egner seg for annet enn enkle MMS-meldinger.

En rendyrket kameratelefon er W580i altså ikke, men skal du bare knipse litt bilder i ny og ne og ikke basere familiealbumet på bilder tatt med telefonen vil W580i være tilstrekkelig.

Konklusjon

Takk til Elprice for lån av Sony Ericsson W580i

Musikktelefoner vokser på trær, og snart har både Sander Syvåring, Knut Kontorsjef og Borghild Bestemor en telefon med både radio og mp3-spiller.

Men - hvis du faktisk skal spille musikk på telefonen, kan det være greit å ha i bakhodet at det faktisk er forskjell på musikktelefonene der ute.

W580i gjør jobben og varter opp med livlig musikk mens de sure tonene uteblir helt. Ikke bare er lyden god, men musikkspilleren er også enkel å bruke og har de siste finessene. Videre er alt du trenger av ekstrautstyr være på plass, og en utmerket RDS-radio skader heller ikke.

W580i gjør det bra på andre områder også. Blant annet har den en utmerket, sylskarp skjerm og god batteritid.

Menyene er standard for Sony Ericsson og enkle å bruke. Ikke fullt så standard er skrittelleren som W580i kan skilte med.

Alt dette er pakket inn i en hendig innpakning som glir lett ned i lommen.

Noen minuser må allikevel trekkes frem. For det første er det ikke like lett å åpne og lukke telefonen som hva vi er vant med fra andre skyvetelefoner. Talltastene kan også være i minste laget dersom synet er svakt eller tomlene store.

Videre er dette ingen utpreget profftelefon. Her mangler de typiske kontorprogrammene, og kalenderen er heller ikke av de mest avanserte.

Kameraet eller heller ikke det mest påkostede, og produserer bilder på det jevne sammenlignet med andre 2-megapikseltelefoner.

Musikktelefoner finnes det som nevnt mange av. Sony Ericsson W880i er ett eksempel. Den koster mer, men er enda tynnere. Er prisen det viktigste, er Nokia 5300 også et bra alternativ. Den er enklere enn W580i, men koster også mindre.

Totalt sett er det allikevel ingen tvil om at W580i både er en god telefon og en god musikkspiller uansett hva du sammenligner med. Den får derfor en anbefaling fra oss i amobil.no.

annonse