Tek.no

Test

Sony Ericsson K850i

K850i ser nesten ut som et vanlig digitalkamera. (Klikk for større bilder)
Marius S Eltervåg
26 Okt 2007 18:30

Design og skjerm

For å ta ut batteri, SIM-kort og minnekort åpner du en luke i bunnen av telefonen.
Navigasjonstasten går i en firkant rundt 2- og 5-tasten. Bekreftelsestastene ligger i et berøringsfølsomt panel under skjermen.
K850i er litt tykkere og mer kompakt enn forgjengeren K810i.

K850i er Sony Ericssons nye flaggskip på kamerafronten, og er en av veldig få mobiltelefoner som kan skilte med fem megapiksels bildeoppløsning.

At det er kameraet som er blitt viet mest oppmerksomhet når denne telefonen ble laget er lett å se. Baksiden har fått en stor og markert kameralinse og ekte blits, og en tydelig Cyber-shot-logo er på plass.

K850i har også fått en rekke snarveistaster til kameraet. En tre-trinns bryter lar deg velge om du skal se gjennom bildene dine, knipse et bilde eller ta opp video. Dette finner man på de fleste vanlige digitalkamera, og er mye mer
praktisk enn å gå via menyene.

Du finner også en egen tast for å slå av og på kameraet, en utløsertast, og to taster som brukes til å zoome inn og ut på motivet. Disse fungerer også som volumkontroller under samtaler eller musikklytting.

Mye plast

Telefonens byggekvalitet når ikke helt opp til samme nivå som eksempel forgjengeren K810, som er svært solid. Du merker fort at K850i er mye plast og lite metall, og det dukker opp en del knirkelyder når du klemmer på den.

Telefonen har fått en glatt og blank overflate både foran og bak. Dette får den til å se mer eksklusiv ut, men på den negative siden skal det svært lite til før det dukker opp fingermerker.

Det skal understrekes at telefonen ikke har dårlig byggekvalitet, selv om den ligger litt under nivået vi har sett på tidligere modeller i denne serien.

Mens de aller fleste telefoner på markedet har fått et avtagbart bakdeksel, har K850i fått en luke i bunnen. Her finner du både batteriet og spor for SIM- og minnekort.

Berøringsfølsomme taster

Tasteløsningen som er brukt i K850i er ganske så original. Tilbake-tasten, "OK"-tasten og snarveistasten er nemlig lagt inn i et berøringsfølsomt panel under skjermen. Å bruke disse tastene gir en illusjon av å trykke direkte på skjermen.

Noe som er interessant er at du såvidt trenger å være borti paneltastene med fingertuppene før de reagerer. Dersom du har på deg hansker eller bruker en penn for å trykke på tastene, kreves det imidlertid at du trykker hardere før du får respons. Panelet ser altså ut til å være både trykk- og berøringsfølsomt.

Dette er en veldig bra løsning, ettersom du ikke risikerer at tastene nekter å reagere dersom du er kald på hendene eller har hansker på deg.

Navigasjonstasten er også spesiell. Denne går som en firkant rundt 2- og 5-tastene. I begynnelsen føles det litt uvant å bevege tommelen opp under skjermen istedenfor å trykke inn en tast i midten av navigasjonstasten, men etter litt tilvenning fungerer dette like greit som andre løsninger. Det eneste vi har noe å utsette på her er at den øverste delen av navigasjonstasten ligger veldig nært det berøringsfølsomme panelet, slik at du lett trykker feil.

Små og spisse taster

Nummertastene på K850i er bittesmå, akkurat som på K810i. Heldigvis er det godt med plass mellom dem, og de stikker godt ut, så du skal ikke ha problemer med å treffe riktig tast, selv om du har store fingre.

At tastene er så små og spisse har imidlertid et par ulemper. Er du en skikkelig SMS-junkie vil du nok fort merke at tomlene verker, og tastene egner seg heller ikke for timevis med spilling på mobiltelefonen.

Totalt sett må vi si oss fornøyd med designen til K850i, som både er funksjonell og gjennomtenkt. Det som trekker mest ned er at det skal så lite til å få flekker på telefonen, og at byggekvaliteten har blitt senket noe i forhold til tidligere modeller i denne serien.

Bra skjerm

Skjermen i K850i har en oppløsning på 240 x 320 bildepunkter og en fargedybde på 262 144 farger. Størrelsen er 2,2 tommer.

Skjermen gir et skarpt og fint bilde, og den egner seg bra til fremvisning av både bilder og videosnutter. Som kamerasøker fungerer den også ypperlig, og er helt fri for hakking og tregheter. Dette er et must for en god kameratelefon.

Velkjente Sony Ericsson-menyer

Menyene burde være velkjente for de som har brukt Sony Ericsson før.

Menyene i K850i burde være velkjente for alle som har brukt en Sony Ericsson-telefon. Hovedmenyen består av et rutenett med 3 x 4 ikoner, og er både logisk og lett å finne frem i.

Du kan også skifte ut hele menytemaet med andre ikoner, farger og animasjoner, hvis du går lei av utseendet.

Som nevnt tidligere har tre av tastene blitt plassert i det berøringsfølsomme panelet under skjermen. Dette tar litt tid å venne seg til, men etterhvert fungerer det like bra som andre løsninger.

Dersom du har lyst til å sjekke ut telefonmenyene på egenhånd, anbefaler vi K850i-simulatoren hos Sony Ericsson.

K850i har støtte for å kjøre programmer i bakgrunnen mens du bruker andre funksjoner, noe som slett ikke er en selvfølge i dagens telefoner. Dette er svært gunstig enten du skal ta tiden på pizzabudet eller lytte til musikk mens du bruker telefonen til andre ting.

Telefonen har også fått en sensor som registrerer hvilken vei den holdes, og snur skjermen slik at tekst, bilder og video kommer riktig vei.

Les også