Tek.no

Test

Nokia N85

Audun M. Solheim
10 Nov 2008 13:17

Design og brukervennlighet

Alt Nokia tar i, blir ikke til gull. Spill-satsingen deres N-gage er et eksempel på dette, og finske spilltelefoner i diverse varianter har gått majoriteten av mobilkjøperne hus forbi. Nokia gir seg imidlertig ikke så lett, så N-gage er fortsatt med oss. Nokia N85 er nyeste spilltelefon fra finnene, og selv om N-gage-profilen er noe nedtonet sammenlignet med enkelte tidligere modeller, er det ingen tvil om at denne mobilen er laget for å underholde.

Telefoner med et Iphone-aktig design er i vinden.
N81, N85 og N96
N85, N96 og N81
Standard aktiv ventemodus.
Aktiv ventemodus med loddrett ikonfelt.
Standard-tema og menyvisning.
Det mest alternative temaet.
Alternativ menyvisning.
Alternativ menyvisning.

Skranglete skyvetelefon

Selv om den teknisk sett ligner mest på Nokia N95, må N85 sies å være en slags etterfølger til N81. Utseendet på N85 er moderne med glatte flater og runde former, og den er også den mest lommevennlige av de tre.

Dog er den ikke spesielt liten, og når du holder den i hånden kjenner du at den er tyngre enn en gjennomsnittlig mobiltelefon. Økt vekt gir ofte økt kvalitetsfølelse, men dette er dessverre ikke tilfelle med N85.

At overflatene er hundre prosent plastikk kan vi leve med, men slark i skyvemekanisme og bakdeksel hører ikke hjemme på en telefon i denne prisklassen.

Slark finner du også i piltasten, som rett og slett virker litt billig.

Vibratoren er et kapittel for seg selv, og lydløs varsling er det bare å glemme hvis du har aktivert vibrasjon. N85 skrangler nemlig verre enn en rusten Lada på en humpete sibirsk landevei.

Det som teller

Litt skrangling trenger forsåvidt ikke gjøre utslag på brukervennligheten, men menytastene til N85 er ingen innertier. Det hender rett som det er at tastetrykk ikke blir registrert, slik at du må trykke to ganger for at telefonen skal reagere.

N85 har noe Nokia kaller Navi-hjul, som vil si at du kan bla i menyene ved å la fingeren skli rundt på piltasten, nærmest som på en Ipod. I praksis fungerer denne funksjonen dårlig, og du ender fort opp med å deaktivere Navi-hjulet og bla deg rundt i menyene på den gammeldagse måten.

Talltastaturet fungerer på sin side bedre. Tastene har god respons, men er hakket for små til å få toppkarakter.

Knapper til høyre og venstre

Skyvemekanismen fungerer begge veier, og skyver du skjermen nedover, dukker det opp egne taster for å styre musikk og spill, akkurat slik du finner på for eksempel Nokia N95.

Tilkobling for hodetelefoner, lading og datakabel sitter på toppen av telefonen. Plasseringen er nok litt smak og behag, men når telefonen er åpen er det utvilsomt litt kronglete å komme til.

Massive menyer

S60-menyene på Nokias Symbian-telefoner er i manges øyne de beste og mest brukervennlige menyene for smarttelefoner. N85 har den såkalte Feature Pack 2 av S60 3rd edition-menyene.

Dette er de mest avanserte S60-menyene til nå, men spørsmålet er om det ikke kan bli for mye av det gode. Sammen med en drøss funksjoner eser menyene ut, og er kanskje ikke like enkle å bruke som de en gang var.

At du for eksempel kan stille ringelyden tre - 3 - forskjellige steder i menyen er bare forvirrende for de fleste.

Startskjerm fra saunaen?

I motsetning til E-serie-modellene fra Nokia er det begrenset hvor mye du kan tilpasse hvilemodusen selv. Dessverre er startskjermen fylt opp med funksjoner du sjelden eller aldri bruker.

At for det eksempel ligger en snarvei til internettdeling på forsiden må være en beslutning som er tatt en fuktig kveld i en finsk sauna snarere enn å være resultat av en fornuftig faglig diskusjon.

Søk er nok også en funksjon de fleste kan klare seg uten en snarvei til.

Du kan riktignok velge aktiv hvilemodus med ikonene loddrett på venstre side av skjermen, men da mister du visningen av kalenderen i hvilemodus.

Trauste temaer

Du kan velge mellom fire medfølgende temaer på N85. Forskjellen på disse er imidlertid minimal, stort sett er det kun noen små fargeforskjeller som skiller dem.

Et tema har riktignok et annet utseende på ikonene, men det er langt unna Sony Ericssons langt mer varierte temaer.

Heldigvis finnes det en drøss med temaer du kan laste ned fra nettet dersom du ønsker å personalisere din N85 ytterligere.

Lenger ned blant skjermbildene til høyre ser du også de forskjellige menyvisningene. For de som foretrekker et enklere menyoppsett er det mulig å velge listemeny snarere enn ikoner.

Du kan også velge å ha menyen i hestesko- eller v-form. Vi tipper uansett at de fleste vil finne det klassiske rutenettet med ikoner enklest og mest oversiktlig å bruke.

Vi kunne ikke la være å legge merke til at N85 likte oppmerksomhet. Normalt er det Samsung-telefoner som gir fra seg mest lyder i fabrikkinnstilling, men N85 er sjeldent glad i å gi fra seg pip og plonk både titt og ofte hvis du har varseltoner skrudd på.

Middels maskinvare

Noe som maskinvaren snarere enn menyene må ta skylden for, er at N85 er en av de tregeste S60-telefonene vi har prøvd på en stund.

En smarttelefon er vanligvis tregere enn en enkel mobiltelefon, men N85 er på kanten til å være irriterende treg.

I enkelte undermenyer rekker du faktisk å se menyen sakte fylles med ikoner etter at du har gått inn på et menyvalg.

Snasen skjerm

N85 har en skjerm basert på såkalt aktiv matrise OLED-teknologi. Teknologien bak baserer seg på (bitte) små organiske dioder for å vise et bilde. En viktig forskjell fra vanlige LCD-skjermer, som telefoner flest er utstyrt med, er at OLED-skjermer ikke trenger baklys. Dette gir seg uslag i at OLED-skjermen bruker mindre strøm, og ergo går det lenger mellom hver gang du må lade mobiltelefonen.

OLED har også andre fordeler. Blant annet kan den gjengi et større fargespekter enn tradisjonelle skjermer, og har også bedre kontrast. Det siste gjør blant annet at svart faktisk er helt svart, og ikke grått i større eller mindre grad slik som på en LCD-skjerm.

Teori og praksis

Nå er det ikke alltid slik at det som ser flott ut på papiret fungerer så bra i praksis. Denne fellen styrer skjermen til N85 glatt unna, og fremviser et bilde som er både fargerikt og skarpt.

Skjermstørrelsen på 2,6 tommer gjør også sitt til at skjermen er behagelig å se på, også til mer krevende oppgaver som å se bilder og video.

Skjermoppløsningen er akkurat passe stor nok, men etterhvert som skjermene blir større og større, blir nok Nokia nødt til å lansere skjermer med VGA-oppløsning for å beholde skarpheten.

Fet tilbehørspakke

Tilbehørspakken bør duge for de aller fleste. Du har blant annet en kabel som lar deg vise bildene på mobilen direkte på en TV-skjerm - eller en presentasjon rett på en prosjektor for den saks skyld. Vi merker oss også at lading foregår via Micro-USB-tilkoblingen, slik at den også blir ladet når den er tilkoblet en PC med den medfølgende datakabelen.

Dette følger med i esken:

  • Lader
  • Øreplugger/adapter med fjernkontroll
  • USB-kabel
  • DVD med programvare
  • Brukermanual
  • Kabel til TV og projektor
  • Minnekort

Minnekortet som følger med er på hele 8 GB. Dette gjør at du har like mye lagringsplass som en første generasjons Ipod, eller med andre ord mer enn nok for de aller fleste.

Les også