Tek.no

Test Xiaomi Mi5C

Billigtelefonen kan skjule en stor endring i mobilmarkedet

Først ut med Xioamis eget brikkesett.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
21 Juni 2017 15:01

Slik er Xiaomi Mi5C

Hils på Xiaomi Mi5C – en forholdsvis rimelig mobiltelefon fra den kinesiske mobilgiganten Xiaomi. Selv om modellen virker nokså prisgunstig kommer du ikke til å se så mye til den i de største norske elkjedene. Men merket er likevel såpass stort at du vil finne det i nettbutikker rundtom. Så hvor god kan denne budsjettelefonen være?

Pris fra norsk forhandler på mobilen er rundt 2800 kroner, noe som plasserer den i samme nabolag som Motorolas fantastiske G5 Plus. Du kan finne den for en lavere pris i utlandet, men da bør du være meget forsiktig med hvor du handler; forhandlere har en tendens til å utstyre Xiaomi-modeller med en mengde ulik programvare, og det er ikke alt av den som funker like godt her hjemme.

Naturligvis får du heller ikke norsk reklamasjonsrett med på kjøpet om du for eksempel handler den fra en kinesisk nettbutikk.

At vi tester Xiaomi Mi5C skyldes ikke bare at den kanskje er et godt kompromiss mellom pris og ytelse. Det skyldes også at den er aller først ut med Xiaomis egenutviklede systembrikke.

Det kan bety store endringer i et mobilmarked der noen svært få aktører har egne brikker (som Apple), mens Qualcomm i stor grad lager resten under navnet Snapdragon.

Bli med på litt nerding på side 2 »

Den tar seg relativt godt ut, den lille tassen fra Xiaomi. Men det er den ikke alene om - betaler du først nærmere 3000 kroner for en telefon begynner ålreit design å bli blant tingene du kan forvente.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Relativt kompakt i hånden

Xiaomi Mi5C er bygget i metall med en liten innlagt glassplate oppe og nede bak. I den øverste av disse ligger kameraet og et fotolys.

En 5,15-tommers full-HD-skjerm pryder forsiden. Den tar seg greit ut, og kan bli ganske lyssterk. Det er en helt ålreit skjerm å bruke, men det finnes naturligvis noe bedre og til dels høyere oppløste varianter på markedet.

Uansett er telefonen liten og kompakt sammenliknet med det meste du kan kjøpe i dag, og det veier positivt for mange.

Mange valgmuligheter

En bittelitt uvanlig ting for en kinesisk telefon er at fingerleseren er bygget inn i en knapp som må trykkes på for at telefonen skal vekkes. De kinesiske produsentene har lenge vært ganske gode på å la denne være en leser som sjekker fingeravtrykket og åpner telefonen uten at man må trykke ned en knapp først eller samtidig. Løsningen er imidlertid kvikk og fin.

Kameraet tar greie bilder, men sammenliknet med lederne i prisklassen når det ikke opp.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En hel bråte innstillinger er tilgjengelige om man ønsker å gjøre telefonen til sin egen. Batteriprosent i toppen, mulighet for flere utgaver - og innlogginger - av samme app ligger her. Men du er nødt til å klare deg med alle appene dine på hjemmeskjermen.

Batteritid, kvalitet på tale under samtale og meldingstasting er alle innenfor forventningene. Du strekker Mi5C til rundt halvannen dag på én lading ved middels bruk.

God nok, men ...

Et viktig punkt på sjekklisten for en del er at telefonen ikke har menystøtte for norsk språk. Her må du altså klare deg med engelsk utgave av menyene, men tastaturet støtter naturligvis norsk.

Tar vi med at Xiaomi Mi5C heller ikke støtter 4G på 800 MHz-frekvensen, som i dag brukes til å gi grisgrendte strøk dekning her til lands, ender vi på at hele telefonen er en anelse middels og litt under det vi forventer til prisen. Og det er før vi tar med at kameraet er relativt middels - selv i sini prisklasse.

Totalsummen her blir at Xiaomi Mi5C kanskje er et greit kjøp om du er så til de grader teknologientusiast at det gir mening for deg å bruke pengene dine på en telefon for å prøvekjøre et brikkesett.

Ellers er den en relativt kjedelig opplevelse som ikke skinner på noe spesielt vis. Det til tross er den heller ikke det verste valget man kan gjøre.

Gode alternativ til Xiaomi Mi5C

Xiaomi Mi5C
6
Helt greit

Xiaomi Mi5C

sitat"Mi5C blir for anonym i en prisklasse der Motorola har satt standarden."
 • Krysse av
  Ålreit skjerm
 • Krysse av
  USB-C
 • Krysse av
  Mye lagring til prisen
 • Krysse av
  Mange innstillingsmuligheter
 • Krysse av
  IR-fjernkontroll bygget inn
 • Krysse av
  Rask og god fingerleser
 • Bytt
  Dårligere dekning i grisgrente strøk (mangler 4G 800 MHz)
 • Bytt
  Middelmådig kamera
 • Bytt
  Ingen minnekortplass
 • Bytt
  Middels kjapp brukeropplevelse
 • Bytt
  Menyer bare på engelsk

Les også