TestXiaomi Mi5C

Billigtelefonen kan skjule en stor endring i mobilmarkedet

Først ut med Xioamis eget brikkesett.

Slik er Xiaomi Mi5C

Hils på Xiaomi Mi5C – en forholdsvis rimelig mobiltelefon fra den kinesiske mobilgiganten Xiaomi. Selv om modellen virker nokså prisgunstig kommer du ikke til å se så mye til den i de største norske elkjedene. Men merket er likevel såpass stort at du vil finne det i nettbutikker rundtom. Så hvor god kan denne budsjettelefonen være?

Pris fra norsk forhandler på mobilen er rundt 2800 kroner, noe som plasserer den i samme nabolag som Motorolas fantastiske G5 Plus. Du kan finne den for en lavere pris i utlandet, men da bør du være meget forsiktig med hvor du handler; forhandlere har en tendens til å utstyre Xiaomi-modeller med en mengde ulik programvare, og det er ikke alt av den som funker like godt her hjemme.

Naturligvis får du heller ikke norsk reklamasjonsrett med på kjøpet om du for eksempel handler den fra en kinesisk nettbutikk.

At vi tester Xiaomi Mi5C skyldes ikke bare at den kanskje er et godt kompromiss mellom pris og ytelse. Det skyldes også at den er aller først ut med Xiaomis egenutviklede systembrikke.

Det kan bety store endringer i et mobilmarked der noen svært få aktører har egne brikker (som Apple), mens Qualcomm i stor grad lager resten under navnet Snapdragon.

Bli med på litt nerding på side 2 »

Den tar seg relativt godt ut, den lille tassen fra Xiaomi. Men det er den ikke alene om - betaler du først nærmere 3000 kroner for en telefon begynner ålreit design å bli blant tingene du kan forvente.

Relativt kompakt i hånden

Xiaomi Mi5C er bygget i metall med en liten innlagt glassplate oppe og nede bak. I den øverste av disse ligger kameraet og et fotolys.

En 5,15-tommers full-HD-skjerm pryder forsiden. Den tar seg greit ut, og kan bli ganske lyssterk. Det er en helt ålreit skjerm å bruke, men det finnes naturligvis noe bedre og til dels høyere oppløste varianter på markedet.

Uansett er telefonen liten og kompakt sammenliknet med det meste du kan kjøpe i dag, og det veier positivt for mange.

Mange valgmuligheter

En bittelitt uvanlig ting for en kinesisk telefon er at fingerleseren er bygget inn i en knapp som må trykkes på for at telefonen skal vekkes. De kinesiske produsentene har lenge vært ganske gode på å la denne være en leser som sjekker fingeravtrykket og åpner telefonen uten at man må trykke ned en knapp først eller samtidig. Løsningen er imidlertid kvikk og fin.

Kameraet tar greie bilder, men sammenliknet med lederne i prisklassen når det ikke opp.

En hel bråte innstillinger er tilgjengelige om man ønsker å gjøre telefonen til sin egen. Batteriprosent i toppen, mulighet for flere utgaver - og innlogginger - av samme app ligger her. Men du er nødt til å klare deg med alle appene dine på hjemmeskjermen.

Batteritid, kvalitet på tale under samtale og meldingstasting er alle innenfor forventningene. Du strekker Mi5C til rundt halvannen dag på én lading ved middels bruk.

God nok, men ...

Et viktig punkt på sjekklisten for en del er at telefonen ikke har menystøtte for norsk språk. Her må du altså klare deg med engelsk utgave av menyene, men tastaturet støtter naturligvis norsk.

Tar vi med at Xiaomi Mi5C heller ikke støtter 4G på 800 MHz-frekvensen, som i dag brukes til å gi grisgrendte strøk dekning her til lands, ender vi på at hele telefonen er en anelse middels og litt under det vi forventer til prisen. Og det er før vi tar med at kameraet er relativt middels - selv i sini prisklasse.

Totalsummen her blir at Xiaomi Mi5C kanskje er et greit kjøp om du er så til de grader teknologientusiast at det gir mening for deg å bruke pengene dine på en telefon for å prøvekjøre et brikkesett.

Ellers er den en relativt kjedelig opplevelse som ikke skinner på noe spesielt vis. Det til tross er den heller ikke det verste valget man kan gjøre.

Gode alternativ til Xiaomi Mi5C

Vent litt, det finnes enda en Moto ...

Motorola Moto G5

I jakten på mest mobil for færrest kroner er selvsagt Motorola med også på et enda litt lavere prisnivå. Tusen kroner ned får du antakeligvis telefonen som best matcher hvordan Mi5C virker i bruk. Litt svakere innmat veies, som i storebror Plus, opp av en utrolig lettdrevet og smidig brukeropplevelse. Kameraet er igjen blant de kvasseste i sin klasse, og dermed omtrent like godt som i tusen kroner dyrere Mi5C. Mindre lagringsplass kompenseres med minnekortplass, og fersk Android er heller ingen dum ingrediens. Den faktiske ytelsen er noe lavere enn i Mi5C så er du avhengig av krevende apper kan den vanlige G5-en bli litt veik. Det er bare å erkjenne at Motorolas G-serie har gjort det veldig vanskelig å være lavprisaktør på det norske mobilmarkedet.

Motorolas budsjett-ener

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Det skal godt gjøres å spa opp en bedre telefon for relativt lite penger enn Moto G5 Plus. Den er et oppkomme av noen av de beste kompromissene en mobilprodusent kan gjøre. Innmaten er ikke den aller råeste, men den er god nok til at den kombinert med så godt som ren Android likevel har en brukeropplevelse som selv får selv de heftigste toppmodellene til å vakle litt. Historien gjentar seg på kameraet. Igjen snakker vi om maskinvare som ikke er aller best, men den er likevel at man må tenke lenge og hardt på om to til tre ganger så høy pris gir mening, når uttellingen er relativt liten. Uvær og regn tåler den også.

Batteri som varer og varer

Ulefone Power 2

Ulefone Power 2 er en trivelig tass. Den er litt tykk, men tykkelsen skjuler en av verdens beste hemmeligheter. Til rundt 2500 kroner, får du en telefon med dobbelt så stort batteri som mobiler flest. Når du også får en brukeropplevelse og ytelse som henger godt på greip er dette en telefon som faktisk har spennende egenskaper å by på. Den har til og med 800 MHz-støtte på 4G, så du kan sette det enorme batteriet på prøve på hytteturen.

Xiaomi Mi5C
6
Helt greit

Xiaomi Mi5C

sitat"Mi5C blir for anonym i en prisklasse der Motorola har satt standarden."

Fordeler

 • Krysse av
  Ålreit skjerm
 • Krysse av
  USB-C
 • Krysse av
  Mye lagring til prisen
 • Krysse av
  Mange innstillingsmuligheter
 • Krysse av
  IR-fjernkontroll bygget inn
 • Krysse av
  Rask og god fingerleser

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dårligere dekning i grisgrente strøk (mangler 4G 800 MHz)
 • Bytt
  Middelmådig kamera
 • Bytt
  Ingen minnekortplass
 • Bytt
  Middels kjapp brukeropplevelse
 • Bytt
  Menyer bare på engelsk