Test

Nokia C5

Nokia C5

Testresultater

Kjapp og god GPS med gratis kart, meget gode taster, rask og responsiv telefon. God musikkspiller.
Dårlig kamera, veldig dårlig skjerm i sterkt lys og direkte sollys, veldig bra pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Det er bare å innrømme – å teste enklere og billige mobiler er ikke den mest spennende delen av jobben, men Nokia C5 overrasker klart i positiv retning. Med abonnement får du C5 helt ned i én krone.
Her finner du Nokia C5 billigst - både med og uten abonnement.

Nokia C5 har det nye navngivningssystemet til finnene – modellene kommer med et nummer fra 1 til 9, hvor 1 er de enkleste modellene, mens 9 er de teknologisk mest avanserte. C5 plasserer seg sånn sett altså litt over midt på skalaen.
Etter siste ukers testing av telefoner som HTC Legend, Desire og Mini og Sony Ericsson X10, var det ikke med den største spenningen vi åpnet esken som inneholdt Nokia C5. Vi snakker her om en mobil som koster rundt 1 500 kroner uten abonnement, og som kjører Nokias velkjente Symbian S60 3rd Edition som operativsystem, i den siste utgaven for ikke-trykkfølsomme mobiler som vi også kjenner fra Nokia 5630 XpressMusic.

Les også: Er dette alt dere kan by på, Nokia?
Les også: Test - gjør iPhone til en fullblods GPS.

Systemet har den fordelen at det er brukervennlig og gjennomkjørt, men virker noe gammeldags i forhold til Android og iPhone. Vi venter på Symbian^3 som skal komme senere i år og forhåpentligvis sende Nokia tilbake i kampen om smarttelefonbrukerne. I mellomtiden har enkelte menyvalg og knapper fått en ansiktsløftning i C5, men her er fortsatt mye unødvendig trykking for å bekrefte valg og veksle mellom programmer og nettsider. På den andre siden – C5 koster som sagt en brøkdel av hva mer avanserte mobiler gjør, og klarer likevel mange av oppgavene som de mer fancy modellene skryter av.

Design og byggekvalitet

C5 er gjort i en klassisk design med en relativt liten 2,2 tommers skjerm med taster i front. Tastene er for øvrig noe av det bedre vi har vært borti i det siste, de er store og gode og responsive – en glede etter å ha knastet på skjermtastatur i en lengre periode. Designet er enkelt og stilrent, men virker ikke billig takket være bruk av metallfinish, til tross for mye plastikk.


Byggekvaliteten virker god, men noe slark mellom delene er det. Det er enkelt å få av batteridekselet, og det sitter godt. Med i esken kommer alt tilbehøret du trenger – stereo hodesett, mikro-USB-kabel, lader og et to gigabyte minnekort. Telefonen støtter microSD-kort helt opp til 16 GB.

Her kan du se selv hvordan C5 tar seg ut og hva som er i esken i en kjapp video: 
Mer skuffende er skjermen på C5. Oppløsningen på 240 x 320 piksler er standard for modeller i denne prisklassen, men bildekvaliteten er bare middels god, og i direkte sollys og med en skrå innsynsvinkel ser du absolutt ingenting.

Musikk og radio
Vi liker godt at Nokia har fått plass til en standard 3,5 mm inngang for hodesett , selv om C5 ikke annonseres som en musikkmobil. Med mulighet for 16 GB minnekort er det plass til mye musikk på telefonen, og mediespilleren fungerer svært bra.
Du kan selvsagt bruke Nokia PC Suite til å overføre musikk og bilder, men vi koblet C5 rett til PC-en og overførte 230 MB med musikk på under to minutter via Mediaplayer. Kudos til finnene for at vi ikke MÅ bruke deres egne programvare for å fylle telefonen med innhold.
Mediespilleren er enkel og grei, har equalizer og alle andre innstillinger du trenger for å nyte musikk på en mobiltelefon, og de medfølgende øretelefonene er ikke de verste vi har hørt. De har også fjernstyring på fronten, og fungerer som antenne for FM-radioen i C5. Vi vil likevel anbefale deg å koble til dine egne ørepropper om du vil ha optimal lyd, de glatte pluggene på hodesettet tetter ikke spesielt godt. Nokia har laget musikkmobiler lenge, og det merkes også på C5 – lydbildet er svært godt til å komme fra en telefon.


Nokia C5 har også støtte for radio, og vi liker spesielt muligheten for å legge inn alle kanaler i ditt område rett fra menyen – ikke noe mer søking og gjetting hvilken kanal du har havnet på. I Oslo-området er det 31 ferdigoppsøkte kanaler du kan legge inn. Ikke alle kanaler er helt fininnstilte, og ikke alle er like interessante for alle – da er det greit at man også kan slette enkeltkanaler. Du kan også bruke egne hodetelefoner for å høre på radio.

Kamera og video
Nokia C5 har to kamera – et 3,2 megapikslers kamera med LED-blits og et VGA-kamera i front for videosamtaler. Du kan også ta opp video med 15 bilder i sekundet. Det er på kamerasiden vi får vår første store skuffelse – dette er ikke spesielt bra selv i godt lys. Full focus-funksjonen som skal sikre at bildet alltid er i fokus fungerer ikke, fargene er kunstige og bildene blir konsekvent overeksponerte. Overganger mellom lyse og mørke områder blir også svært harde.
Her er ett av testbildene vi tok - du kan se flere på siden som heter "eksempelbilder".

Videofunksjonen fungerer ikke heller ikke spesielt godt, her både hakker det og fargegjengivelsen er dårlig. Når skjermen i tillegg er så dårlig i sollys at det er umulig å se hva du tar bilde av, kan vi konkludere med at du ikke kjøper C5 for å ta mange bilder. Dette holder til enkel Facebook-opplasting og MMS, men vær forberedt på at slett ikke alle bildene dine kommer til å bli vellykkede. Du kan selv stille inn blitz, ulike modi som ”sport”, ”natt” etc, men det gjør lite utslag på bildekvaliteten.

Applikasjoner og internett

Med egen Facebook-applikasjon, Michelin-guide og Lonely Planet forsøker Nokia å gi en bedre måte å gå på nett på, på samme måte som iPhone og Android-mobiler. Det er et godt tiltak, og du kan laste ned flere applikasjoner fra Ovi Butikk som ligger i menyen. Men utvalget er på langt nær like stort som på Android og iPhone, og det er slett ikke enkelt å bla seg gjennom utvalget av gratis- og betalingsapplikasjoner med noen form for oversikt.

Du kan laste bilder rett opp på Ovi, Flickr eller Vox, men ikke Facebook – da må du inn via Facebook. Det ligger allerede en Facebook-applikasjon på C5, så du slipper å gå via nettleseren eller å laste ned denne selv. Facebook-appen fungerer greit, den er naturlig nok ikke like intuitiv som vi kjenner fra iPhone og Android-mobiler, men på den lille skjermen på C5 er applikasjonen brukervennlig og grei. Du kan også koble Facebook-vennene til kontaktene dine, det kommer opp som alternativ automatisk når du har satt opp e-post og går inn på Facebook første gang.

Med chat-applikasjonen som ligger på startskjermen kan du velge om du vil logge deg på Messenger, Ovis chat-klient, Yahoo eller Google Talk. Men når vi logger på Messenger, får vi beskjed om at vi må ha et Nokia Messaging-abonnement, og når vi følger instruksjonene på skjermen, blir vi i stedet logget på Ovi Chat.

GPS og navigasjon

På en mobiltelefon til knappe 1 500 kroner er vi imponerte over at Nokia har funnet plass til GPS og gratis navigasjon med Ovi Maps. GPS-en er rask og presis, og Nokia har lagt ved både en Michelin-guide-app, Lonly Planet og en ”hendelser” som gir deg en oversikt over spennende ting som skjer i nærheten av deg.

Kalender-funksjoner, kontakter, lesing av dokumenter og utpakking av zip-filer er ingen problem med C5, og vi satte enkelt opp e-post med Exchange-støtte (så lenge du har de riktige opplysningene om domene og server). Dermed fungerer mobilen også fint som jobbtelefon.

Oppsummering

Nokia C5 er en imponerende liten telefon i forhold til prisen. C5 har en 600MHz prosessor og 128 MB RAM som gjør at alle funksjoner kjører uten treighet. Batterilevetiden er også imponerende, selv med mye bruk av GPS og musikkavspilleren gikk vi i godt over to dager uten å måtte lade.
Vi synes Nokia har fått plass til mye i C5, det eneste som mangler er støtte for trådløst nett. Når det er sagt er kameraet langt fra imponerende – vi har sett bedre bildekvalitet med samme antall megapiksler fra andre produsenter. Den dårlige skjermen må Nokia også få trekk for.
Vi vakler litt mellom en sterk firer og en svak femmer – for 500 kroner mer får du for eksempel Sony Ericsson Hazel, en telefon i samme klasse med et fem megapikslers kamera og støtte for trådløst nett. Vi lander til slutt på en meget sterk firer, og vil i tillegg spesielt anbefale C5 til deg som synes andre telefoner har små og knottete taster.
Her kan du lese vår test av Sony Ericsson Hazel.