Tek.no

Test

Jawbone Era Bluetooth øreplugg

18 Apr 2011 06:00

Jawbone har opparbeidet seg et godt ry med sine støydempende bluetooth-øreplugger. Med Modellen Era befester de dette.

Era er den første ørepluggen vi har testet som inneholder en bevegelsessensor. Pluggen gir svært god lyd i begge ender av samtalen, og du kan høre musikk eller radio mellom samtalene. Vi har testet hvordan det fungerer i praksis.

Ergonomi

Jawbone Era leveres med en drøss ulike gummipropper for optimal tilpasning til øret. For vårt vedkommende holdt det med å bytte til en litt større plugg enn den som satt på da vi pakket Era ut av esken. For å forsikre oss om at pluggen ikke skulle falle ut, satte vi også på den lille bøulen til å ha bak øret. Men bøylen viste seg å være mer til heft enn til nytte, ellersom pluggen satt mer enn godt nok uten. Dermed plukket vi bøylen av igjen. Det er mulig bøylen er grei å ha om du planlegger å jogge med Era på øret, men ellers har vi ennå til gode å oppleve at Era har løsnet.

Den lave vekten kombinert med at pluggen ikke går inn i selve øregangen, gjør at det er lett å venne seg til å gå med Era. Etter en tids bruk blir vi så vandt til den at vi glemmer at den henger der.

Designen på Era er litt annerledes enn på Jawbone Prime, som vi har testet tidligere. Denne gangen er overflaten lett perforert, noe som gir lavere vekt og fremstår som et stilig designelement. Ellers har ørepluggen fått volumkontroll i enden som er nærmest øret, og en MicroUSB-port som gjør at du ikke lenger er avhengig av å bruke en egen ladestasjon.

Brukergrensesnitt

Jawbone Era er enkel å bruke. For å sette den i paringsmodus er det bare å holde ørepluggen i hånden og riste den fire ganger. For å besvare anrop når du ikke har pluggen i øret, så rister du to ganger. Har du pluggen i øret når det ringer, så tapper du to ganger på pluggen for å svare. Du kan også besvare anrop ved å trykke på tasten bakerst på ørepluggen. Den samme tasten holdes inne i to sekunder for å avvise ett anrop.

For å ringe tilbake til siste brukte nummer, så trykker du to ganger på knappen. For å endre volum trykker og holder du på knappen mens du hører lyden stige eller synke til det nivået du ønsker. I områder med bakgrunnsstøy vil Era selv øke volumet, mens det dempes om du beveger deg til et stille område.

Ørepluggen kan brukes med to mobiltelefoner samtidig, og du kan veksle mellom samtalene på de ulike mobilene ved å dobbeltappe på ørepuggen.

En stemme i ørepluggen forteller hvem som ringer. Trykker du på tasten når det ikke pågår noen samtale, så forteller stemmen deg hvor mye taletid det er igjen på batteriet.

Vi var litt usikre på nytteverdien av å ha medielyd i ørepluggen, men etter å he brukt pluggen en stund er dette en av funksjonene vi har lært å sette pris på. Skal vi høre musikk, så bruker vi en annen løsning. Men med Era kan vi få taleinstruksjoner fra GPS-en rett i øret, vi kan høre på radio, og vi kan følge med på lydbøker uten å være helt avsondret fra omgivelsene våre.

Lydgjengivelse og støyfiltrering

Lydkvaliteten i ørepluggen er svært god, og støyfiltreringen fungerer også veldig bra. Det var heller ikke uventet, for støyreduksjon har Jawbone bevist at de kan. Men teknologien NoiseAssassin 3.0 filtrerer Jawbone effektivt bort bakgrunnsstøy. En liten føler mot kjevebenet registrerer når du snakker. Teknologien ble utviklet for å filtrere støy fra samtaler i helikoptre og stridsvogner.

Vi testet ørepluggen i støyende omgivelser, men svært lite omgivelseslyd kom med på opptakene vi gjorde. I vind kan lyden virke litt hakkete, men snur du hodet så det ikke blåser direkte på mikrofonen, så er dette problemet mer eller mindre løst.

Øreplugg med egne apps

Jawbone Era har også et par andre gode løsninger, som at det dukker opp en egen batteriindikator på skjermen når du bruker settet med en iPhone eller BlackBerry-mobil. Det finnes også egne apps for bruk med Jawbone Era. Det finnes blant annet én app som lar deg lese inn hurtignotater på iPhone, mens en annen lar deg skrive e-post med stemmen mens du kjører bil …

Du kan også bytte ut stemmen som leser informasjonen du får på øret. Blant alternativene er spansk, fransk, tysk, japansk og kinesisk, i tillegg til engelske varianter som flørtende, tenkende, sexy og fryktløs. Ville det ikke vært fint om noen leste e-posten rett i øret ditt med en fryktløs stemme?

Vi har ikke testet disse appliaksjonene, som krever at du registrerer deg på Jawbones tjeneste MyTalk.

Lite å trekke

Vi har valgt å se på Jawbone Era som en øreplugg for håndfri-samtaler, og har vurdert lydkvalitet, ergonomi, betjening, design, pris, batterilevetid og funksjonalitet. På disse punktene er det svært lite å trekke for. Vi kan selvsagt pirke på at du ikke kan kontrollere hvilken vei volumet går når du stiller det på ørepluggen.

Skal du dempe lyden, så risikerer du at du først må la det gå til maksimalt, før det begynner å avta. Og hører du på lydbok eller musikk, så kan du ikke pause eller bytte spor fra ørepluggen. Prisen på rundt 900 kroner er langt over hva de rimeligste løsningene koster, men samtidig under hva du må ut med for mange andre toppmodeller.

Les også
Mirakel Data BH-M10B
Les også
Blue Tiger BH-M20
annonse

Les også