Til hovedinnhold

Test: LG KF900 – Prada for viderekommende

Test: LG KF900 – Prada for viderekommende

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Det skulle gå mer enn halvannet år fra LGs lansering av motemobilen Prada, til oppfølhgeren Prada II kom på markedet. Men nå er den her, og LG har brukt ventetiden godt. For selv om de to mobilene er svært like å se på, så er det et teknologisk verdenshav mellom dem.

Endringer

Den mest åpenbare forskjellen i designen går på tykkelsen. Den nye modellen er nesten en halv centimeter tykkere enn førsteutgaven. Men så har også Prada II fått et fremskyvbart tastatur med qwerty-layout. Her mangler riktig nok egne taster for nordiske bokstaver, men det er relativt enkelt å hente dem frem. Hold litt lenge på en A, og den blir til Æ. Ett trykk til, og den blir til Å.

Ut over dette ser telefonene omtrent identiske ut. Skjermen er fremdeles på 3 tommer med 240x400 punkter. Skjermoverflaten er fremdeles i alt for bløt plast, og det tok ikke mange dagene får de første ripene dukket opp. Et medfølgende futteral beskytter når telefonen ligger i veska eller i jakkelommen (bukselommen er lite egnet for oppbevaring av KF900).

Teknisk er forskjellene langt større. Mens den første Prada-mobilen var en enkel GSM-telefon, er Prada II en kjapp mobiltelefon med turbo-3G opp til 7,2 Mbit/s og innbygget WiFi. Kameraet er løftet fra 2 til 5 megapiksler, og telefonen har fått støtte for visning av filmer i DivX-format. Dessuten har den TV-utgang, om du vil vise filmer på en TV.

Det interne minnet er økt fra 8 MB til 60 MB. Det er en betydelig økning, men langt fra nok til å fjerne behovet for ekstra minnekort – om du vil høre på musikk eller ha filmer på mobiltelefonen. Prada II er testet med minnekort opp til 16 GB. Da vi forsøkte å teste den med et 8GB MicroSD HC-kort klarte telefonen ikke å registrere at kortet var satt inn.

Menyer

Noe av det som gjør Prada II til en spennende mobiltelefon er brukergrensesnittet. Her er det fremdeles et flashbasert brukergrensesnitt, men det fungerer langt raskere og er bedre bygget opp enn på originalen.

Frontgrensesnittet er en kube med tre ulike forsider. Den ene fronten har ikoner for rask tilgang til de fleste funksjoner. På neste alternativ står Prada-logoen i fokus, med fire snarveier i bunnen av skjermbildet (ringemodus med skjermtastatur, kontaktliste, meldingsmeny, og ikonmeny). Den tredje fronten viser i utgangspunktet en klokke, men denne siden kan du tilpasse selv ved å legge til såkalte Widgets.
Her er en video som viser hvordan menyene er bygget opp.
[wip4: video=301 width=512 align=left]

Nettleser

Nettleseren på telefonen gir god oversikt, og har støtte for multitouch. Det betyr at du kan zoome i bildene ved å sette to fingre på skjermen og dra fingrene fra hverandre. På tilsvarende måte kan du forstørre eller forminske bildene du ser på i fotogalleriet. Men ved flere anledninger har vi opplevd at telefonen slår seg av og starter på nytt når vi blir for ivrige med å zoome på nettsider. Årsaken er at telefonen har litt for lite internminne til å håndtere større nettsider.

Vi opplever også at telefonen slår seg av, eller sier det er for lite minne, når vi klikker på lenker. Nettleseren er heller ikke særlig rask til å laste nettsider, selv om vi er i dekningsområdet for Turbo-3G.
Dette er synd, for den dårlige minnehåndteringen gjør nettleseren tilnærmet ubrukelig, noe som igjen går ut over helhetsinntrykket av telefonen. Å ta ut batteriet og starte telefonen på nytt løser ikke problemet.

Zoomingen fungerer, men oppdateringen av grafikken går ikke like raskt som på Iphone, som har en tilsvarende funksjon for zooming.

Meldinger

Å skrive meldinger på denne mobiltelefonen er enkelt. Det store tastaturet er godt egnet for tommeltasting. Telefonen kan også laste ned e-post, men også her opplever vi problemer. Vi valgte å laste ned 30 meldinger, og oppdaget at telefonen startet med de eldste meldingene først. Ettersom vi har flere tusen meldinger liggende på serveren, betyr det at vi ikke kan bruke IMAP-funksjonen.

Det er ikke støtte for Active Sync på LG Prada II.

Telefonen har en egen applikasjon som viser hvor mye ledig minne det er, både når det gjelder systemminne og lagringsminne. Vår telefon opplyser at vi har masse ledig minne, men det hjelper ikke. Vi har slettet videoklipp, fjernet e-postkonti og strippet telefonen for annet innhold som bruker minne, men det hjelper ikke. Muligens må det en software-oppgradering til før telefonen virker som vi bør kunne forvente.

Kamera

Kameraet på denne mobiltelefonen tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er brukbar. Videofunksjonen lover oss bilder med opp til 30 bilder per sekund og 720x480 punkter. Men kameraet har ikke prosessorkraft nok til å levere en jevn videokvalitet. Dette klippet er filmet med Prada II og konvertert til flash. Klippet er filmet med 240x320 punkter
[wip4: video=303 width=468 align=left]


Blant programmene i telefonen finner vi stoppeklokke, kalender, verdenstid, taleopptaker, muveestudio (lager ”film” fra bilder), musikkspiller, FM-radio, spill og notater.

Spill

Golfspillet har bra grafikk, og kontrolleres ved hjelp av skjermstrøk. Det fungerer ganske bra. De øvrige spillene er enkle terningspill (kast ved å riste mobilen) og lykkehjul (snurr hjulet med fingeren). Om du er glad i mobilspill er dette trolig ikke mobiltelefonen for deg.

Telefonen vil nok ha størst appell blant mennesker som vet å sette pris på Prada-logoen. Som mobiltelefon har den for mange svakheter til at den kan forsvare en prislapp på godt over 5000 kroner. Modellen havner i grenseland mellom en konvensjonell mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm, og en smartmobil med QWERTY-tastatur.

LG Prada er mer brukervennlig enn de fleste smartmobiler. Skjermen er såkalt kapasativ, som betyr at den reagerer på berøring og ikke på trykk. En svak vibrasjon gir tilstrekkelig tilbakemelding til at vi føler vi har kontroll med berøringstastene. Om du ønsker det kan telefonen også gi fra seg lyder som bekrefter tastingen.

DivX

Å se film eller spille musikk er ikke noe problem. DivX-filmer vises uten hakking, og lyden er det ikke noe å utsette på. Det gjelder også lyden i telefonen ved samtaler.

Men sorte Prada-inspirerte menyer til tross; vi hadde håpet på at telefonen ville være noe mer fornyet også på designsiden. Ville Prada solgt den samme kåpen i to år, uten å endre noe annet enn foret?

Disse bildene er knipset med LG Prada II. Klikk på dem for lenke til fullversjon:

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse