Til hovedinnhold

Bedre kamera i iOS 11? Vi har sjekket Apples påstander

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Har du en iPhone vil du i løpet av noen måneder kunne oppdatere den til iOS 11. Med denne oppdateringen skjer det en rekke endringer, hvor Apple blant annet hevder at kamera-appen blir bedre, spesielt når du tar bilder i dårlig lys.

I redaksjonen har vi to iPhone 7 Plus-telefoner, hvor den ene har iOS 11 installert, mens den andre har dagens versjon, iOS 10.2.

Vi tok mobilene med oss på en liten rundtur på kontoret for å sjekke om Apples påstander stemte.

Har kameraet virkelig blitt bedre bare ved hjelp av en programvareoppdatering?

Selve appen er nesten identisk

Vi starter opp kameraet på de to telefonene, og raskt ser vi at selve utseende på appen virker å være omtrent identisk. Det eneste vi kan se er at to av bildemodusene, Portrett og Kvadrat, har skiftet plass i rekkefølgen når du sveiper sideveis mellom modusene.

Annet enn dette ser vi ikke noen forskjeller i utseendet. Altså ligger forskjellene i hvordan appen bruker telefonen til å treffe best mulig med eksponeringene.

Slik testet vi

Når folk flest tar bilder med mobilen sin er det «point and shoot» som gjelder. Altså tar telefonen seg av justeringene automatisk. I denne testen har vi derfor latt funksjoner som HDR stå på automatisk, nettopp for å se hvilke vurderinger appen gjør for deg når du bare trykker på utløserknappen.

Vi har først og fremst oppsøkt miljøer med lite lys, hvor vi blant annet har holdt telefonene under et bord for å hindre mer lys fra omgivelsene enn nødvendig. Bildene er videre tatt på frihånd,slik de aller fleste gjør når de tar bilder. Dette gjør at noen av bildene kan se litt uskarpe ut, men igjen er det med på å gjøre resultatene realistiske.

Etter at bildene er tatt, har vår egen foto-ekspert, Kristoffer Møllevik, tatt bildene under lupen for å se etter forskjellene mellom den nye og den gamle appen. Her er hva han kom frem til.

Testbilder

Dra i streken på bildene for å se forskjellen.

iOS 10 bilde 3
iOS 11 bilde 3

Dette bildet er tatt fra den mørkeste kroken av kantinen vi kunne finne. I bildet er det flere elementer som innehar sterke farger.

Kristoffer mener:
– Her og på bildet under kan det se ut til at appen også gjør en mye bedre jobb med å justere kontraster, sort- og hvitt-nivå samt fargemetning (hvor sterke fargene fremstår). Det siste synes veldig godt på saltpakkene. Også her fremstår detaljene og linjene i bildet som skarpere, som kan være på grunn av an kombinasjon bedre støyreduksjon og oppskarping.

Resultat: Medium forbedring.

iOS 10 bilde 4
iOS 11 bilde 4

I jakten på mørke rom gikk turen innom toalettet. Her var det litt lyse områder i rommet, samt at det var mørkere partier som for eksempel bak døren.

Kristoffer mener:
– Her opplever jeg mye av det samme som på bildet over, stort sett.

Resultat: En liten forbedring.

iOS 10 bilde 7
iOS11bilde7

Her har vi funnet frem en liten minnepenn utformet som et kamera. Igjen er det meget mørkt i rommet, og bordet som gjenstanden står på er hvitt.

Kristoffer mener:

– Samme som på bildet av Niklas; mindre fargestøy i det hvite.

Resultat: En liten forbedring.

iOS 10 bilde 6
iOS 11 bilde 6

Nok en gang er vi i kantinen. En stor bolle med brød skal vise seg å gi et langt bedre resultat enn hva du får med dagens iOS.

Kristoffer mener:

– Her er nok den største forskjellen at bildet tatt med iOS 11 gir oss betydelig bedre kontraster, noe som også bidrar til et inntrykk av skarphet. Det skaper et helhetsinntrykk som gjør at vi synes bildet fra iOS 11 er betydelig bedre.

Resultat: Stor forbedring .

iOS 10 bilde 2
iOS 11 bilde 2

På dette bildet har vi satt vår redaksjonssjef, Niklas, på en stol i det som må betegnes som et tussmørkt rom. Kanskje det er derfor han ser så dyster ut?

Kristoffer mener:

– Her ser vi tydelig at den nye versjonen gjør en bedre jobb med å renske opp i den såkalte kromatiske støyen, som synes ved at bildet til høyre har mye mindre rødskjær på den hvite veggen. Vi oppfatter også ansiktet som skarpere, noe som antakeligvis har med en mer intelligent automatisk støyreduksjon og oppskarping.

Resultat: En liten forbedring.

iOS 10 bilde 5
iOS 11 bilde 5

Dette er ganske den største utfordringen vi ga telefonene. Her har vi skrudd av lyset i rommet, og tatt bilde under bordet i møterommet for å hindre mest mulig av lyset fra utsiden.

Kristoffer mener:

– I så lite lys som på dette bildet ser vi kanskje den aller største forskjellen, for der fargestøyen, og reduksjonen av den i ettertid, omtrent har tatt livet av fargene i bildet fra iOS 10, er bildet fra iOS 11 betydelig varmere, og hudtonene fremstår som langt penere.

Resultat: Stor forbedring.

Konklusjon

Enn så lenge får du kun iOS 11 dersom du har en utviklerkonto hos Apple. Alle andre må trolig vente til nærmere lanseringen av en ny iPhone senere i år, slik selskapet har hatt for vane å gjøre det i mange år.

Når den tid kommer så vil du i alle fall vekke mer liv i bildene du tar med telefonen din. Merk at vi altså har testet dette med iPhone 7 Plus, altså kan vi ikke si noe om hvordan eldre telefoner vil oppføre seg med den nye versjonen.

Men i dette tilfellet vil du få bedre bilder med den nye iOS-versjonen. Bildene blir jevnt over både skarpere, har bedre farger og mindre støy. Og med denne forbedringen begynner Apple å et riktig steg videre hva gjelder bildekvaliteten du opplever med en mobil.

Mange av oss tar de fleste bildene med mobilen:
Her er de ti vanligste feilene du gjør »

annonse