Test

Fujifilm FinePix X100

Innledning

Fujifilm X100 er et spesielt kamera, på alle måter. Ikke bare har det løsninger som ingen andre kan skilte med, det mangler også helt klare konkurrenter, enten det nå skyldes ulikheter i pris, ytelse, design, bruksområde, eller noe annet. Spesielt kan man også kalle det fordi det er fryktelig vanskelig å båssette, på alle måter. På en måte er det dyrt, men ikke på en annen. Noen sider av det er nærmest geniale, mens andre aspekter nærmer seg det motsatte. Noen elsker retrodesignet, mens andre ikke kan fatte og begripe vitsen med et moderne digitalkamera med retro-look.

Uansett har det vært knyttet mange spekulasjoner og forhåpninger til dette kameraet, og det har uten tvil engasjert mange lesere. Fujifilm har allerede registrert en interesse for dette kameraet som langt oversteg deres villeste drømmer, og på grunn av katastrofen i Japan har de ikke vært i nærheten av å dekke etterspørselen, med det som følge at mange av de få eksemplarene som ble sendt ut før jordskjelvet på nettauksjoner har gått for beløp langt over nypris. Men er det verdt det? Hvor bra er dette kameraet egentlig? Ikke et spørsmål som er lett å besvare, men vi har gjort vårt beste.

Noen ord om pris...
Mange syntes X100 virket dyrt, men det er før man har sett skikkelig på hva man får med. Med de fleste sammenlignbare kameraer må man i tillegg kjøpe et lite og lyssterkt objektiv, samt en eller annen form for søker. Denslags tilleggsutstyr er ikke spesielt billig, og må tas med i prisvurderingen. På diagrammet nedenfor har vi tatt med kamerahus, søker og objektiv i en prissammenligning, og selv om det er forskjeller i detaljene, illustrerer den poenget ganske godt.

Samsung NX100 med søker og 30mm f/2 er det eneste alternativet for dem som virkelig må spare på kronene, mens det ikke er nevneverdige penger å spare ved å få for Panasonic GF2 eller Olympus E-PL2, om man skal ha med søker og pannekakeobjektiv. Sistnevnte synes vi ikke er unaturlig, siden størrelsen tross alt er en stor del av poenget med disse kameraene.

Noen forskjeller er det kameraene i mellom, og som man må ta hensyn til i vurderingen av prisen. For eksempel vil søkeren til Leica X1 være optisk og ikke elektronisk, mens Samsung NX100 sin søker er elektronisk, men ikke spesielt god. I følge Samsung er en ny modell på vei, men da prisen på denne er ukjent i skrivende stund, har vi benyttet den eldre varianten i vår sammenligning. Andre ting man må ha i tankene er forskjeller i brikkestørrelse, om man får med et kitobjektiv (bl.a. NX100 fås ikke kjøpt uten 20-50 mm), og om man har nytte av utskiftbar optikk, bare for å nevne noen få momenter.

Ønsker du å hoppe rett til konklusjonen, med karakterer, pluss- og minuspunkter og en oppsummering av testen, så finner du den siden her.

Testens øvrige sider finner du her:

Spesifikasjoner og priser på Fujifilm FinePix X100 finner du i produktguiden.

OPPDATERING 27.04.2011:

Da denne testen ble gjort hadde ikke Adobe Camera RAW støtte for X100s råfiler, og testen ble derfor gjort på basis av resultater fra det medfølgende programmet, Silkypix, som vi dengang konkluderte med at ikke gjorde en god nok jobb. Per i dag har Adobe Camera RAW, som er det programmet vi vanligvis bruker, fått denne støtten, og vi har derfor gjennomgått testen på nytt. Alle målinger er gjort om igjen, på basis av de samme filene som før, men denne gangen konvertert med Adobe Camera RAW 6.4. På basis av disse resultatene har vi så revurdert testens konklusjoner, og justert dem der resultatene viste signifikante forskjeller fra tidligere.

Testens tekst vil står som før, men i noen tilfeller vil gamle bilder være byttet ut med nye, eventuelt vil nye bilder være erstattet av gamle plassholder-bilder. Nederst på hver side vil du finne en tekst som oppsummerer eventuelle endringer og nye resultater.