Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 5530 Xpressmusic

Design og brukervennlighet

Nokias Xpessmusic-serie har vært populær for de som vil ha en god musikkspiller på telefonen rett fra esken. 5530 Xpressmusic er en nokså billig variant, som til tross for lav pris har trykkskjerm.

Telefonen kommer i svart farge med en rød stripe rundt kanten eller grått med blå stripe.

Skjør plastklump

5530 er ganske smal og ikke altfor lang, men den er forholdsvis tykk til å være en trykkskjermmobil uten fulltastatur.

Bakdekselet tåler å bøyes en god del, men materialet gir ikke noen god kvalitetsfølelse.
5530 Xpressmusic ligner mye på storebror 5800 Xpressmusic. (Foto: Einar Eriksen)

Byggekvaliteten er ikke spesielt god. Her er det plast i alle ender, og en egen låsetast lager ulyder når du beveger på telefonen. I tillegg knirker bakdekselet en god del når vi trykker på skjermen.

Skjermen er av den resistive typen som du trykker inn, i stedet for at den reagerer på berøring. En av ulempene ved dette er at skjermen fort blir ripete.

Vi tok telefonen med på en en ukes sydenferie, og merket fort at sand fra stranda gjorde bakdekselet full av riper. Vi bemerker også at det ikke skal store krafttak til med en binders for å lage saftige styggheter i skjermen.

Du bør med andre ord vite at du kan behandle mobilen pent før du går til innkjøp en 5530 Xpressmusic.

Skjermen fungerer godt i sollys.

Trykkfølsom

Alle de vanlige tastene du finner på 5530 Xpressmusic befinner seg på telefonens høyre side. Her finner du taster for volumjustering, låsetast og kameratast. Resten er trykkfølsomt, og det gjelder også områder under skjermen som fungerer for å ta telefonen og legge på, så vel som menytasten med flere funksjoner.

Skjermen er trykkfølsom (resistiv) i stedet for berøringsfølsom (kapasitiv). Fordeler med dette er at du kan bruke pekepenn på skjermen, og skjermen er svært presis. Ulemper ved trykkfølsomme skjermer er at de ikke gir den samme gode responsen som de berøringsfølsomme skjermene i Iphone, HTC HD2 og de aller fleste Android-telefoner.

Pekepennen er lagret i telefonen rett under bakdekselet. Her sitter den godt fast, slik at det ikke er altfor enkelt å miste den. En liten ulempe ved løsningen til Nokia her er at bakdekselet spretter opp dersom du stikker pekepennen inn i litt feil vinkel, og dermed bommer på hullet.

Skjermen har en oppløsning på 360 x 640 piksler, og oppleves skarp og klar. I sterk belysning kan du stille lysstyrken sterk nok til at du ikke får problemer med å lese skjermen.

Den er imidlertid veldig liten, med mål på 2,9 tommer diagonalt. Det gjør at det føles trangt å navigere i menyene, og du mister oversikt når du surfer på internett eller bruker avanserte programmer.

Symbian og S60 under panseret

Med brukergrensesnitt av typen S60 5th Edition mangler 5530 Xpressmusic mye av det mange liker med trykkskjermer. De flotte animasjonene og den gode responsen som Iphone la grunnlag for finner du stort sett i originalen, i Android-telefoner og i HTC-telefoner med Sense-grensesnittet.

Det er selvfølgelig litt animasjoner her og der, men det er mye som mangler for å gi den samme interaksjonen som enkelte av konkurrentene.

Hovedmenyen er formet som et rutenett. Holder du fingeren mot skjermen blir gjeldende ikon markert, og du kan bevege fingeren for å flytte markøren. Samme metode brukes for å bla opp og ned. Du drar altså fingeren nedover for å bla ned og oppover for å bla opp. Der du slipper fingeren trykker du, og programmet eller mappen åpnes. Dersom du trykker direkte på et ikon som ikke er markert, skjer det samme.

Om du derimot befinner deg i en listemeny, som i innstillingene, fungerer alt på en helt annen måte. Du drar fingeren opp for å bla nedover og ned for å bla oppover. Omvendt altså. Dersom du trykker på et valg, markeres dette. Du må trykke to ganger for å åpne programmer og mapper.

Dersom du drar fingeren rundt i et rutenett må du dra fingeren helt opp eller helt ned på skjermen for å avbryte slik at du ikke åpner det programmet fingeren befinner seg på når du slipper.

Vi sitter igjen med den følelsen vi pleier å få av S60 på en trykkskjerm. Dette er det samme brukergrensesnittet som i mobiler som har taster, og det har bare kjappest mulig blitt tilpasset trykkskjermer. Nå har det gått mye tid og flere konkurrenter har kommet på trykkskjermbanen med innovative løsninger som gir bedre interaksjon mellom brukeren og telefonen.

5530 Xpressmusic imponerer ikke på brukervennlighet, og vi synes trykkskjermen er dårlig utnyttet med dårlige navigeringsløsninger på programvaresiden.

Likevel trengs det bare noe tilvenning til for å klare å bruke menysystemet uten problemer. Alle funksjoner er logisk plassert i menyene, og det er ingen problem å finne frem til det du leter etter.

|Kjapp

5530 Xpressmusic har ikke noe imponerende maskinvare, slik som de raske Windows Mobile-telefonene har. Den er likevel rask i svingene med sine lettdrevne menyer.

Her går alt greit unna både når du blar i menyene, starter programmer og bruker programmene. Telefonen er til og med rask å starte opp.

Lett å skrive meldinger med

Holder du 5530 Xpressmusic vertikalt får du velge mellom vanlig mobiltasteroppsett eller håndskrift. Håndskriftgjenkjenningen fungerer langt bedre enn undertegnede er vant til med en ganske så stygg håndskrift. Mobiltastaturet fungerer helt utmerket både med og uten pekepenn, og stiller med T9-ordbok for autofullføring av ord.

Legger du telefonen i horisontal retning kan du velge mellom fulltastatur og håndskrift. Fulltastaturet har velplasserte taster, slik at veien som regel er kort til de bokstavene du leter etter. Det inkluderer bokstavene æ, ø og å, som ligger der du er vant til å finne de på PC-tastaturet ditt.

Alt i alt går det kjapt og greit å skrive tekstmeldinger, uansett om du bruker fingre eller pekepenn. Det eneste vi savner er en autofullføringsfunksjon for fulltastaturet slik vi tidligere har sett på for eksempel Android- og Windows-telefoner.

5530 Xpressmusic har god lydkvalitet i samtaler, og stemmen i begge ender er naturtro og detaljrik. Med litt svak hørsel eller mye støy rundt seg skulle du nok ønske at det var mulig å stille lyden litt kraftigere. Med relativt friske ører måtte lyden stå på maks.

Håndfrifunksjonen (bruk av høyttaler) er god, og gir kraftig og bred lyd. Det er ingen problem å føre en samtale mens telefonen ligger på bordet.

Det mest nødvendige følger med i pakken, i tillegg til et ekstra bra hodesett.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg med fjernkontroll (fungerer også som håndfri)
  • Minnekort (Micro-SD, 4 GB)

Teknologi og funksjoner

5530 Xpressmusic imponerte ikke på brukervennlighet, og ved å se gjennom spesifikasjonslisten er det lite som tyder på at den kommer til å imponere i teknologibiten.

Nettsurfing går sakte.
Støtte for minnekort av typen Micro-SD er på plass.

Treg på nett

Telefonen har ikke super-3G eller 3G. Det vil si at du i mobilnettet har Edge som raskeste oppkobling, og her går det ikke spesielt kjapt i svingene. Å surfe med den innebygde nettleseren i 200 kbps er en tidkrevende prosess som gjør at å sjekke værmeldingen, Facebook eller nyhetene mens du er på farten krever tålmodighet.

Dermed er det nærmest nødvendig å installere en nettleser som Opera Mini for å få grei hastighet når du surfer. Når du bruker denne nettleseren komprimerer servere informasjonen før du laster den ned på mobilen din, og lasting av sider går langt kjappere i Edge-nettet.

Et plaster på såret i 5530 Xpressmusic er at den har Wi-Fi. Det vil si at du kan surfe på trådløse nettverk der dette er tilgjengelig. Spesielt rask på å tilpasse innholdet til skjermen er telefonen heller ikke, så også her går det tregere enn vi er vant med på proffere trykkskjermtelefoner.

Knotete nettsurfing

Nettleseren er på mange måter dårligere enn de du finner i nyere Windows-telefoner, Android-telefoner og Iphone. Når du skriver inn en adresse, har du ingen form for autofullføring underveis. Denne funksjonen dukker først opp når du fullfører redigeringen.

Nettleseren fungerer bedre i telefoner med vanlige taster, og igjen opplever vi altså overgangen til trykkskjerm noe ufullstendig.

Du må også både bekrefte det du har skrevet og deretter trykke "gå til", noe som er unødvendig mange steg. Dersom du begynner på å skrive inn en ny adresse og ombestemmer deg, er det heller ingen logiske måter å gå tilbake på. Du må bruke bekreft-tasten og deretter avbryte.

E-postleseren er rimelig oversiktlig, men menyvalgene er ikke like oversiktlige. Her får du servert en lang liste med valg som vi mener burde vært mer bortgjemt med tanke på at få av disse brukes daglig.

Når du blar i e-post eller valglisten drar du fingeren opp for å dra ned og ned for å dra opp. Det omvendte gjør du imidlertid når du blar i meldingsdetaljer. Også i e-postfunksjonen finner du altså tegn på at en eller annen sjef burde ha fortalt ingeniørene hvordan det er meningen at brukeren skal bla opp og ned.

E-postleseren støtter POP3, IMAP4 og Exchange, så det skal ikke være noe problem å motta e-posten med den teknologien du eller bedriften din måtte foretrekke. Med Exchange kan du også synkronisere kontaktliste og kalender.

Bluetooth 2.0 med EDR-støtte er på plass, slik at overføring av filer går brukbart kjapt trådløst. Ellers har telefonen støtte for minnekort av typen Micro-SD.

5530 Xpressmusic er ikke veldig behjelpelig når du skal finne fram.

Mangler GPS

I menyen til 5530 Xpressmusic ligger det en rekke GPS-programmer. Disse får du imidlertid ikke bruk for med mindre du skaffer en ekstern GPS-mottaker. Telefonen har nemlig ikke dette innebygget.

Kalenderen er oversiktlig og god.

Ellers av nyttefunksjoner finner du kalkulator, notatfunksjon, omregningsfunksjon og en ordbok. Sistnevnte funksjon kan være veldig kjekt i utlandet, og vi setter pris på å kunne laste ned nye språk kjapt og enkelt direkte til telefonen.

For å oppsummere har 5530 Xpressmusic en grei knippe nyttefunksjoner. Når den mangler GPS og super-3G er den likevel langt unna toppen i denne kategorien også. Dette er funksjoner de aller fleste konkurrerende trykkskjermmobiler i samme prisklasse stiller med.

Hastighetstest på Java:

Laber batteritid

5530 Xpressmusic har et batteri på 1000 mAh, og skal klare 14 døgn hviletid eller 4 timer og 54 minutter i samtale. Med greit skjermlys, autosynkronisering av e-post og middels bruk varer batteriet likevel ikke lenger enn et par dager.

Dette er ikke veldig lite i utgangspunktet, men når telefonen ikke har super-3G forventer vi lengre batterilevetid.

Multimedia

5530 Xpressmusic har ikke overbevisst oss ennå. Med stempelet Xpressmusic er det likevel nærliggende å tro at telefonen kan gjøre det sterkt på musikkspilling.

Du kan koble vanlige hodesett rett inn i telefonen.

Telefonen har en 3,5 millimeters minijack, noe som gjør at du kan plugge inn vanlige hodesett.

Oppdatert: Med andre lydfiler i andre bitfrekvens har vi opplevd å få langt bedre lydkvalitet ut av 5530 Xpressmusic. Vi har oppdatert musikkdelen i henhold til dette.

Det virker som om telefonen har noe dempet diskant, men ellers låter telefonen bra. Her er lyden mer åpen enn i de fleste andre mobiltelefoner, og bassen er kraftig uten å ødelegge resten av lydbildet.

I mellomtonesjiktet er lydbildet veldig åpent, og toner i mellom diskant og bass virker svært naturtro.

5530 Xpressmusic kan spille video i formater som WMW, MP4 og 4GP. Skjermen er imidlertid litt for liten til å gi spesielt god filmopplevelse, og vi savner støtte for Div X.

Underholdende spill

Av spill finner du Bounce og RT GT. I førstnevnte spill styrer du en boble gjennom en verden av utfordringer, og sistnevnte er et bilspill som styres ved hjelp av bevegelsessensoren. Begge spillene er noe vanskelig å styre, men har likevel god underholdningsverdi. Siden dette er en smarttelefon er det selvsagt ikke noe problem å laste ned nye spill.

Kamera

5530 Xpressmusic er utstyrt med et 3,2 megapikslers kamera på baksiden.

Bildene preges av mye bildestøy. Dette prøver programvaren å fjerne, noe som resulterer i at du både ser en god del bildestøy og mister mye detaljer i bildet. Dersom bildet har jevne farger, er resultatet helt greit.

Den målte detaljgjengivelsen er lav, og det er tydelig at støyfjerningen er heftig. Bildestøyen kommer på grunn av dårlig lysfølsomhet, og dermed er bildene enda mer støyete om de er tatt i dunkel belysning.

Bilder tatt i vanlig innendørsbelysning er kornete og på grensen til helt ubrukelige. Utendørs i solskinn fikk vi likevel fanget opp noen brukbare bilder.

Vi savner forøvrig et linsedeksel, som kunne gjort glasset foran linsen mer ripesikkert. Heldigvis er det lett å bytte bakdekselet.

Alt i alt må vi dessverre si at 5530 scorer lavt på multimediabiten også. Kameraet imponerer ikke, men verre er det at musikkspilleren i denne musikkmobilen definitivt ikke imponerer.

Konklusjon

Nokia 5530 Xpressmusic er en musikktelefon og en trykkskjermtelefon, men her er det viktig å ikke la seg lure av salgsargumenter og markedsføring. 5530 Xpressmusic ikke en god musikktelefon og imponerer heller ikke som trykkskjermtelefon.

Plastfølelse

Byggekvaliteten er ganske laber. Låsetasten lager lyd, bakdekselet lager lyd og hele telefonen kjennes veldig billig ut. Vi lagde enkelt en saftig ripe i skjermen med en binders, noe som tyder på at skjermen ser mindre pen ut etter et års bruk med mindre du behandler telefonen veldig pent.

Når det kommer til teknologi mangler 5530 Xpressmusic både super-3G, 3G og GPS, noe som betyr at du får lav hastighet når du surfer på internett i mobilnettet og du kan ikke bruke mobilen som navigator med mindre du kjøper en ekstern GPS-mottaker. En rekke andre telefoner i samme prisklasse har disse teknologiene.

Heldigvis har telefonen Wi-Fi som et plaster på såret, slik at du kan surfe gjennom trådløse nettverk med god hastiget der det er tilgjengelig.

Ikke som andre trykkskjermmobiler

Menysystemet i 5530 Xpressmusic er S60 5th Edition, som rett og slett er en trykkskjermtilpasset versjon av de menyene vi kjenner fra eldre smarttelefoner fra Nokia. Når det gjelder brukeropplevelse på trykkskjermmobiler må disse menyene sies å ligge bak konkurrentene.

Det har kommet en rekke menysystemer for trykkskjermmobiler som gir bedre brukeropplevelse. Det er ikke problematisk å finne frem i menyen til 5530 Xpressmusic, men navigasjonsløsningene trenger tilvenning. Grensesnittet oppleves også langt mindre innbydende enn i de fleste andre trykkskjermmenyer.

God musikkspiller

Oppdatert: Med lydfiler i andre bitfrekvenser opplever vi langt bedre lyd enn fra lydfilene vi først testet mobilen med. Vi har derfor oppdatert musikkdelen av testen.

Lydkvaliteten er god i de fleste musikksjangre, med mye bass uten at det ødelegger lydbildet og en naturtro og luftig mellomtone. Diskanten virker litt dempet, men totalopplevelsen er likevel svært god.

5530 Xpressmusic har heller ikke spesielt godt kamera. Liten bildebrikke og optikk gir lite lys, noe som fører til bildestøy. Programvarefjerning av mye bildestøy gjør at du mister detaljer. Utendørs i sollys klarte vi å knipse noen gode mobilbilder, mens kameraet er nærmest ubrukelig innendørs.

Lydkvaliteten i samtaler er også god, selv om vi synes lydvolumet er litt svakt. Tekstmeldinger går også unna i en fei takket være gode tastaturløsninger, men vi savner autofullføring av ord når vi bruker fulltastaturet.

Batterilevetiden er helt grei, men når telefonen mangler 3G hadde vi likevel forventet at vi trengte å ta frem laderen enda litt sjeldnere. Med relativt mye bruk og e-postsynkronisering holdt 5530 Xpressmusic ut i rundt to dager før laderen måtte til pers.

Alt i alt er ikke 5530 Xpressmusic noe vi vil kalle en musikktelefon, og den når heller ikke helt opp som trykkskjermtelefon. Du får mange bedre telefoner til samme prisen, og vi kan for eksempel anbefale å ta en titt på den langt bedre originalen Nokia 5800 Xpressmusic til bare noen få hundrelapper ekstra. Denne har trykkskjerm og mer teknologi enn 5530 Xpressmusic.

Går du en ekstra tusenlapp opp i pris og ofrer trykkskjermen får du en solid metallmobil av typen Sony Ericsson W995, som er svært god på musikk og multimedia samtidig som har all teknologi du trenger.

annonse