Til hovedinnhold

Test: HTC Hero

Test: HTC Hero

Testresultater

HTC Sense er knall, kjører applikasjoner i bakgrunn, lekker, multitouch, alt av funksjonalitet
Litt treg til tider, skuffende video, høy pris

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Etter en overbevisende forhåndsvisning av HTC Hero i begynnelsen av sommeren har undertegnede gledet seg vilt til testeksemplaret skulle komme. For dette virket som den første telefonen som har kunnet vippe iPhone ned fra tronen det har vært på de siste årene.
Det har riktignok kommet en rekke telefoner som har spesifikasjoner og funksjonalitet som knuser iPhone ned i støvlene. Et par trykk har imidlertid vært nok til å se en brukeropplevelse som har virket totalt underlegen. HTC Hero viste imidlertid nok i løpet av få minutter til at hegemoniet kunne være over.
HTC Sense
Mye på grunn av HTC Sense. For HTC har brukt enorme ressurser på å forbedre mobilopplevelsen. Fokuset er på deg som bruker og den lar deg spesialtilpasse telefonen til ethvert behov og humør. Best av alt, den gjør det på en enkel måte.
Selv ved først oppstart viser dette seg. Tast inn brukernavn og passord på Google. Gjør det samme på Exchange, Twitter, Facebook, Flickr og eventuelle andre e-postkontoer. Alt er uhyre smertefritt og etter noen få minutter er hele telefonen satt opp med stort sett det du trenger.

HTC har laget en rekke småprogrammer som du kan styre rundt på en rekke skjermbilder. Slik kan du få en skjerm med Twitter-feeden din. En skjerm har musikkspilleren. Klokke og snarvei til de viktigste tingene, som e-post, kalender, meldinger og nettleser, ligger som oftest på hjemmeskjermen. Ellers har du en rekke andre muligheter som av og på- knapper til viktige funksjoner, favorittlister og lignende.

Til sammen blir alle disse skjermbildene en såkalte Scene. Fordelen er at du kan lage flere slike, som da tar hensyn til dine bruksområder. Er du mye ute og reiser kan det være en fordel å lage en Scene som inneholder flere klokker, værvarsel og andre relevante elementer. Trenger du noe spesielt til utelivet i helgen lager du en scene for dette. Alt er mulig.

Dette viser også den mest radikale forskjellen mellom iPhone OS og Android OS. Her er det mulig å kjøre applikasjoner i bakgrunnen. Det vil si at Twitter-feeden din oppdateres på en av dine skjermer uten at du trenger å gå inn i en spesiell applikasjon for å gjøre det. Det samme gjelder været og eventuelle andre ting du velger å ha gående. Mitt største ankepunkt mot iPhone er gjennomført med stil på HTC Hero.

HTC Sense har også en del andre funksjoner som knytter de forskjellige applikasjonene sammen. All informasjon finnes nærmest overalt. Du kan riktignok gå inn på meldinger og e-post for å finne spesifikk informasjon, men de har også sortert alt på person. Det vil si at all kommunikasjon finnes her. Gå inn på en i kontaktlisten din, der finner du telefonnummer, e-postadresse, samtalelogg, SMS-meldinger, e-post-meldinger, Facebook-oppdateringer og Flickr-bilder. I tillegg ligger bursdagen der, selvsagt synkronisert via Facebook. Alt henger sammen på en utrolig fornuftig måte, og her har Apple virkelig noe å lære.


Generelt sett må jeg skryte av brukervennligheten til HTC Sense og Android OS. Det meste er intuitivt og få trykk unna. Skal jeg ta dem på noe må det være at det til tider kan være noen få unødvendig trykk som må gjennomføres. No biggie, men det er fremdeles forbedringspotensial.
Det kan også være en idé å ta en nærmere titt på vår test av HTC Magic. Dette ble Norges første Android-mobil og har en grundig gjennomgang av flere av de tingene som dette systemet kan skilte med. Innmaten i HTC Magic er forresten nær identisk med HTC Hero og slik vil mye være likt mellom de to mobilene.
Ikke kjedelig og utdatert
Da jeg testet Apple iPhone 3GS kommenterte jeg at designet var i ferd med å bli en smule utdatert. To år nesten uten endringer og en rekke kloner har ført til at iPhone ser litt kjedelig ut. Det skal jeg ikke beskylde Hero for i hvert fall.

Denne telefonen minner litt om HTC Magic, men i stedet for de runde formene har den fått et litt mer hardt og maskulint utseende. Den har også en markert knekk nederst på telefonen. Dette gjør at du faktisk kan sette den fra deg. Nå er vel ikke det knekkens viktigste bidrag. Den ligger faktisk bedre i hånden og følger også ansiktets form bedre. Alle bildene som har kommet det siste året gjør den ikke noen tjenester, for så fort den er i hånden er det lett å bli betatt.


Det er en god del knapper på telefonen. I hvert fall sammenlignet med iPhone. Noe jeg har et litt ambivalent forhold til. Noen liker knapper, andre gjør det ikke. Det er ingen tvil om at flere kunne vært fjernet ved å legge lignende funksjonalitet inn i programvaren, men det er greit at knappene er der også.
Telefonen er også utstyrt en såkalt trackball på telefonen, som du kan navigere i menyer og lister med. Her synes jeg faktisk det fungerer langt bedre å bruke trykkskjermen som nå også har fått multitouch.
Skuffet over kamera
Trykkskjermen burde ellers bli brukt til å ta bilder. Slik det er i dag må du trykke på trackballen for å ta bildene. Dette er unødvendig klønete, spesielt siden den er såpass bevegelig. Da blir det vanskelig å få den kontrollen som trengs når bildene skal tas. Om det er grunnen til at bildene heller ikke blir like bra som forventet er usikkert.

For med fem megpiksler å rutte med, samt autofokus burde denne mobilen levert mer enn bra bilder. Slik det er nå er det vanskelig å få til de skikkelig gode bildene. Mest fordi det er ustabilt. Til tider blir bildene glitrende, mens de andre ganger blir direkte svake. Er det bevegelse inne i bildet sliter ofte autofokusen. Det virker også som farger og skarphet ikke alltid er på det nivået som det burde være. Kameraet er også litt for tregt, slik at øyeblikksbildene ofte er borte før du får tatt dem. Ventetiden mellom det trykkes på utløseren og til bildet faktisk tas er nok et av de største forbedringspotensialene til denne mobilen.

Jeg er imidlertid mer skuffet over videofunksjonaliteten, som faktisk er langt under pari. Oppløsningen er på svake 352 x 288 punkter og selv med så dårlig spesifikasjoner er ytelsen dårlig. Når video tas opp henger ofte bildet igjen. Sluttresultatet er ofte grumsete også.


Kameraet gjøres heller ingen tjenester av skjermen. For selv om oppløsningen er den samme som på iPhone med 320 x 480 punkter er bildevisningen langt svakere. Bilder ser langt mer kornete og udetaljerte enn på iPhone. Dette kan ha noe med at Hero sin skjerm bare kan vise 65 000 farger, mens iPhone har mulighet til 16 millioner.
Skjermen er forresten innsatt med et middel som gjør at fingermerkene blir færre og de er enkle å få av. Dette er en bonus nå som det aller meste av mobilbruken skjer ved at fete fingres dras over skjermen i tide og utide.
Litt treg
Telefonen kan enkelt kobles til Mac og PC slik at filer kan dras over. Dette er raskt, enkelt og forståelig. Allikevel er mangelen på en PC Suite eller et program for å synkronisere musikk, bilder og lignende et savn. Forøsket om å komme seg unna et slikt program applauderes, men i mangel av en standardisert synkronisering er dette en liten mangel.
HTC Hero fungerer i de aller fleste tilfeller veldig godt. Til tider er den imidlertid litt i tregeste laget. Den knuser den gamle iPhone 3G ned i støvlene, men den sliter med å holde følge med nye iPhone 3GS. Tastaturet er imidlertid minst like bra som på iPhone, kanskje med unntak av at det ikke er dedikerte ÆØÅ-taster.


At HTC Hero også har blitt utstyrt med en 3,5 mm jack-inngang må også applauderes, selv om det skulle bare mangle. Her har imidlertid HTC hengt litt etter, men etter hvert har de nok skjønt hvor viktig dette er for at folk skal ta i bruk musikkmulighetene. Lyden i de medfølgende ørepluggene er bra og tar unna før høyttaleren i telefonen som ikke akkurat er laget for å høre på musikk.
Konklusjon
HTC har har helt klart blitt en betydelig aktør i mobilmarkedet. Fra å være fokusert på teknologi er de nå også fokusert på brukeropplevelsen. Til tider har de faktisk ting å lære bort til brukergrensesnittets mestere hos Apple, og det er et stort kompliment. HTC Sense må være noe av det beste og mest fornuftige jeg har sett i denne bransjen på lenge og det er bare å håpe at andre lærer av dette.
Telefonen er i likhet med iPhone ganske dyr og vil ligge rundt 5 000 kroner. Da får du imidlertid en meget god telefon med mye funksjonalitet, et kult design og et bra operativsystem. Jeg kunne riktignok ønske at den til tider var litt raskere og at kameraet var litt bedre, men alt i alt er dette en telefon å anbefale.
Bildekvalitet
Her er noen bilder vi har tatt med den nye mobiltelefonen til HTC.

Bildeeksempler

Testresultater

HTC Sense er knall, kjører applikasjoner i bakgrunn, lekker, multitouch, alt av funksjonalitet
Litt treg til tider, skuffende video, høy pris

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

HTC Sense er knall, kjører applikasjoner i bakgrunn, lekker, multitouch, alt av funksjonalitet
Litt treg til tider, skuffende video, høy pris

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse112 x 56.2 x 14.4 mm
Vekt135 gram
Standby-tidOpptil 440 timer (2G) / opptil 750 timer (3G)
TaletidOpptil 8 timer (2G) / opptil 7 timer (3G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBra skjermtastatur, også i breddeformat
MMSKrysse av
EpostJa Ja, Støtter Exchange
Sosiale tjenesterGoogle Talk
OrdbokJa Ja. Med prediktiv tekst
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneMedium
Bildegjengivelse dagslysMedium
Bildeoppløsning5 MP
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x480, 3,2 tommer
Fargedybde65 k
Minne-
Minnekapasitet512 ROM
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB. 2GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbps ned, 2 Mbps opp
EDGEClass 10
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioBytt
MediaspillerKrysse av
JavaBytt
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkStilig og brukervennlig. Et steg videre for HTC.
PrisklasseLitt for høy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetHTC Sense tar Android til nye høyder
DesignMeget bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse