Tek.no

Test

Samsung Omnia Pro 4

3 Feb 2011 18:00

Design, skjerm og menyer

Samsung Omnia Pro 4 er en sjelden blomst. Dessverre for Samsung er blomsten vissen. Det er nemlig ikke ofte vi tester telefoner med et så håpløst menysystem pakket inn i en så lite ergonomisk innpakning. Dette er telefonen du definitivt ikke har lyst på.

Omnia Pro 4 har et klassisk format for en profftelefon.
Æ, ø og å ser svenske ut på tastaturet, men med norsk språk installert blir det rett på skjermen.
Størrelsen er heller gjennomsnittlig for en telefon i dette formatet.

Rett skal være rett

Rett nok har Omnia Pro 4 vært tilgjengelig en liten stund allerede, og den har vært å finne i norske butikker i et par måneder.

Det vil si, de få butikkene som har valgt å ta inn denne telefonen. Nettbutikkene har skjønt tegningen, og de fleste har funnet ut at denne telefonen ikke har noe å gjøre i sortimentet.

At Omnia Pro 4 ikke er rykende fersk forandrer ikke på det faktum at dette selv for et halvt år siden ville vært en utdatert telefon. Faktisk tror vi at selv med Windows Phone, som er Microsofts nye (og vellykkede) mobiloperativsystem, hadde dette vært en flopp.

Håpløst tastesett og en treg resistiv skjerm er hovedgrunnen til dette.

Alt var ikke bedre før

Vi har tidligere kommentert at enkelte telefoner med nye og avanserte menysystemer kan være kronglete å bruke.

Omnia Pro 4 er et utmerket eksempel på at alt ikke var bedre før. Et mer rotete og lite intuitivt grensesnitt skal du nemlig lete lenge etter.

Noen er villige til å ofre funksjonalitet hvis ting ser lekkert ut, men her finner du ikke spor av lekkert design i menyene. Det samme kan også sies om den fysiske utformingen av Omnia Pro 4.

Betegnende nok er det den tredjeparts nettleseren, Opera Mobile, som har det mest tiltalende grensesnittet blant funksjonene Omnia Pro 4 frister med.

Det er utvilsomt et paradoks at Opera Mobile ikke bare ser bedre ut og er enklere å bruke enn Internet Explorer-versjonen som du også finner i telefonens menyer, men Opera Mobile har også flere muligheter og fungerer bedre enn Windows Mobiles innebygde nettleser.

Alt er relativt

Det kan kanskje diskuteres om Windows Mobile 6.5 noen gang har vært det ypperste mobilverdenen har hatt å by på. Om Windows Mobile ikke var best, så spilte Microsoft i det minste i samme liga som konkurrentene den gang Symbian S60 var den tøffeste utfordreren. Spesielt hadde HTC suksess med enkelte av sine Windows-telefoner. HTC hadde riktignok frisket opp grensesnittet - den gang til det bedre - slik at vi hadde lovord å komme med.

Les forrige gang vi var virkelig fornøyd med en Windows Mobile-telefon

Hva som under optimale forhold fungerte bra i 2009 er derimot ikke like relevant i 2011.

Du må bla lenge før du kommer til bunns på startskjermen.
Det er enkelt å veksle innboks.
Hadde markøren her stått på PowerPoint-ikonet hadde det ikke vært mulig å bla nedover.

Mange trykk

Er du glad i å trykke på telefonen din, gir Omnia Pro 4 deg gode muligheter til det. Ofte er det både ett og to unødvendig tastetrykk for å få utført vanlige funksjoner.

At det finnes mange snarveier til en og samme funksjon, i tillegg til at enkelt funksjoner har en dedikert fysisk tast, er i noen tilfeller praktisk. I andre tilfeller betyr det bare at funksjonen er så bortgjemt og ulogisk plassert at produsenten har slengt på et par ekstra snarveier for å hjelpe deg å finne frem. Resultatet er dessverre oftere kaos enn kontroll, noe som også gjelder Omnia Pro 4.

Det er også upraktisk at et ikon for Hjem opptar den øverste og lettest tilgjengelige plasseringen i hovedmenyen. Hvis du går inn i hovedmenyen kun for å gå ut igjen så hadde det i våre øyne holdt med at du også kan trykke på krysset til høyre på skjermen, Windows-symbolet til høyre på skjermen, den fysiske legg-på-tasten eller den fysiske legg-på-tasten for ikke å snakke om den fysiske Ok-tasten.

At det er et eget ikon på orkesterplass i menyen som heter Telefon er et tegn på at Windows Mobile i sin tid var vel så fokusert på PDA-funksjonalitet som telefonfunksjonalitet.

Når vi er inne på ulogiske menyer så er meldingsfunksjonen et godt eksempel. Når du svarer på en tekstmelding så har du fem ulike ikoner nederst på skjermen. I motsetning til hva du kanskje skulle tro sender du ikke meldingen ved å trykke Ok-tegnet ytterst til høyre. Det som isteden skjer da er at meldingen lukkes og du går tilbake til innboksen.

Forøvrig har du god oversikt over meldingene dine, og det er enkelt å bytte mellom forskjellige innboksene til forskjellige e-postkontoer. Trådet visning er også praktisk og gjør det enklere å holde oversikten i meldingsinnboksen.

I Windows Mobile er ikonene i hovedmenyen plassert i et forskjøvet rutenettmønster. Det kan virke som dette ble gjort i mangel av bedre ideer til forbedring av menysystemet. Noen vil nok hevde det ser friskere ut, men spesielt praktisk er det ikke. For det første er det ikke selvsagt hvilket ikon du blar til hvis du blar til høyre eller venstre, og videre kommer du ikke nødvendigvis nederst i ikonrekkene ved å bla nedover.

På startskjermen kan du imidertid bla nedover til gangs. Istedenfor å veksle startskjerm ved å bla til en av sidene, har du her som standard én, lang startskjerm å forholde deg til. Ved å bla nedover kommer nye deler av startskjermen til syne, som sammenlagt dekker nesten tre skjermbilder.

Åtte funksjonstaster i tillegg til piltastene blir i meste laget.
Heller ikke dekselet over Micro-USB-kontakten har Samsung fått helt til denne gangen.

Mange taster

Det er ikke bare på skjermen at det er overflod av ting å trykke på. I tillegg til til QWERTY-tastaturet og den dedikerte meldingstasten har du en egen knapp for å ringe, en knapp for å legge på, en Windows-tast, en Ok-tast, to menyknapper med variabel funksjon og en valg-tast som igjen er omsluttet av piltaster.

Når du er inne i menyene har du som regel muligheter for å utføre samme oppgave både ved å trykke på et ikon nederst på skjermen eller ved å trykke på tilsvarende fysiske tast.

Ser vi på den fysiske Ok-tasten korresponderer denne noen ganger med et Ok-ikon på skjermen, mens den andre ganger er representert ved en kryss. Smør på flesk er ikke alltid det beste, og det blir til tider litt for mye dobbelt opp.

I tillegg sitter menytastene tett, noe som gjør at du til tider taster feil, spesielt når du bruker piltastene.

Spesielt tastesett

Viktig for en telefon av denne typen er selvsagt at fulltastaturet er godt å skrive med. På et slikt tastatur blir selvsagt tastene små, men her er responsen i det minste god. Problemet er alle tastene har en skrå form, og det høyeste punktet på hver tast er ikke midt på tasten. Endel tastesett krever litt tilvenning før man skriver flytende, men vi klarte ikke å bli venn med tastesettet på Omnia Pro 4.

Det har nesten kun kosmetisk betydning, men vi hadde også foretrukket at det stod ø og ikke ö, og æ og ikke ä på tastaturet.

Som du sikkert har skjønt har Omnia Pro 4 en trykkfølsom skjerm. Tradisjonelt har ikke dette vært vanlig på telefoner med fulltastatur under skjermen, men her finner du altså en trykkfølsom skjerm i en tid da de fleste andre telefoner leveres med berøringsfølsomme skjermer, Sistnevnte har gjerne en helt annen flyt i betjeningen enn det Omnia Pro 4 kan skilte med. Skjermen i seg selv fungerer helt greit. Skarpheten er brukbar, og det samme kan sies om fargegjengivelsen selv om den siste spruten og de fineste nyansene i fargene uteblir.

Mange telefoner i dette formatet har en skjerm i bredformat, men også her er Omnia Pro 4 noe for seg selv. Skjermen er nemlig kvadratisk, og har også samme oppløsning både horisontalt og vertikalt.

Tilbehør

Det hører med til sjeldenhetene at vi finner en pekepenn i salgspakken til en mobiltelefon i dag, men Omnia Pro 4 leveres nettopp med dette. Vi hadde heller foretrukket at skjermen var så god å trykke på at vi slapp å bruke pekepenn for presis betjening. Utover dette inneholder salgspakken ingen overraskelser, og både minnekort, håndfri og datakabel følger med.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort (microSD 2GB)

Les også