Til hovedinnhold

Kreative småsteiner

Kreative småsteiner

Testresultater

Billig, liten og lett. Flere funksjoner i forhold til størrelsen.
Svak lydkvalitet, selv med godt hodesett.0

Creative ZEN Stone er en familie med MP3-spillere i miniatyr. Som alltid gir Creative «det lille ekstra» av muligheter og funksjoner når vi sammenligner med Apples produkter. Svak lydkvalitet uansett hodesett er imidlertid en skuffelse, og vi spår at dette blir spiller nummer to for de fleste.
Viktigste Apple-utfordrer
Creative er den største og viktigste utfordreren til Apple iPod i MP3-markedet. De har alltid kommet opp med produkter som har flere funksjoner og muligheter enn konkurrentens, og som regel til en lavere pris. Dette er også tilfellet for Creative Zen Stone.
I sin enkleste form er Zen Stone en MP3-spiller som konkurrerer direkte med Apple Ipod Shuffle: knøttliten, ingen skjerm og begrenset med lagringskapasitet. Fordelen er at den ikke veier mange grammene, slik at den alltid kan være med. Det kan trygt fastslås at Apples produkt har et langt mer stilig utseende enn Creative. Med aluminiumfinish og langt slankere utførelse, ligger Apple foran på utseendesiden.
Creative har valgt en litt større og tykkere utforming, med en finish i halvmatt plast. Selv om spilleren er større og tykkere, klarer den likevel å passe i en fyrstikkeske, og med sine avrundete hjørner og kurvete flater går den fint ned i bukselomma. Med en spiller som kun kan spille av i tilfeldig rekkefølge eller velge neste låt, er likevel Apple foran. Til gjengjeld har Creative valgt å bygge inn langt flere muligheter i de nyeste modellene av denne spilleren. Det er da moroa begynner.


Du har fire farger å velge i.
Fire forskjellige
Zen Stone kommer i fire forskjellige utgaver, i tillegg til at de fleste har modeller med forskjellig lagringskapasitet. Til sammen blir dette syv ulike modeller, med lagringskapasitet fra en til fire gigabyte. Tar du med alle fargene som spillerne leveres i, så øker antallet ytterligere. De to hovedforskjellene på produktlinjene er med eller uten innebygd høyttaler, og med eller uten utvidete funksjoner.
Zen Stone med innebygd høyttaler har fått ordet «Speaker» på slutten av navnet, og kjennes lett igjen ved at det er en høyttalergrill på baksiden av enheten. Denne høyttaleren kan på ingen måte kalles for «hi-fi», til det er lyden for dårlig, har for lite trøkk, i tillegg til at den ikke leveres i stereo. Den er imidlertid svært egnet til å spille smaksprøver av musikk for andre, typisk like etter spørsmålet «har du hørt på disse, eller?». Spesielt om du bruker ørepropper som går inn i øregangen, er høyttalerne en langt mer hygienisk og appetittelig måte å dele musikken på. Zen Stone Speaker koster drøye tre hundre kroner med én gigabyte minne, og drøye fire hundre kroner med to gigabytes minne.
Zen Stone med utvidete funksjoner har fått etternavnet «Plus», og kjennes igjen på et rundt felt på forsiden ved siden av kontrollknappene, der en liten skjerm har funnet plassen sin. Denne skjermen er på kun 64 ganger 64 punkter og kan ikke brukes til annet enn tekst og grafiske symboler. Likevel - med hjelp av denne skjermen er det mulig å orientere seg i et menysystem på enheten, i tillegg til at det blir mye enklere å finne fram i musikkbiblioteket. Det er spilleren Zen Stone Plus Speaker som vi gir poenger for i denne testen.


Med Zen Stone Plus Speaker får du en liten skjerm som hjelper deg å navigere.

Flere funksjoner
Den innebygd skjermen gjør det mulig å betjene spilleren bedre, og gi den flere funksjoner enn kun å spille av musikk ved hjelp av tilfeldig rekkefølge eller «neste/forrige låt». Creative har bygd inn en FM-radio, en diktafon med egen avspiller, og en stoppeklokke – i tillegg til at den har innebygd klokke. Disse funksjonene gjør spilleren til en nyttig dings å ha i lomma. Skjermen gjør det også mulig å navigere i musikksamlingen mye mer effektivt, og det er en god ting i seg selv. Man kan også argumentere for at det er en ren nødvendighet når man tenker på at modellen med mest minne har hele fire gigabytes. Da er det plass til mye musikk, og verdien til skjermen blir uvurderlig.
PC-programvaren ligger lagret i minnet til spilleren, og det er enkelt å installere den. Denne programvaren kan ta seg av å rippe CD-er, i tillegg til å kopiere musikken fram og tilbake mellom spiller og PC. Det er positivt at programmet sjekker tiden i Plus-spilleren, og kan rette klokka til PC-ens tid.
Skuffende lydkvalitet
Hodesettet som følger med spilleren er av typen som du henger fra deg i øret. Det er en behagelig nok gjennomsnittsløsning som passer for de aller fleste. De stenger ikke ute bakgrunnsstøy like godt som øreplugger, men de er godt tilpasset spillerens utgangseffekt, slik at det er fullt mulig å spille så høyt at den overdøver bakgrunnen.
Som normalt med medfølgende hodesett er det likevel lydkvaliteten som er den viktigste innvendingen mot dem. Disse lager en svært rund lyd i diskant- og mellomtoneområdet. Det gjør at skarpe diskanter aldri blir skjærende, men det er også det peneste vi har å si om den saken. Diskant og mellomtone blir ullen og helt uten detaljer. Når vi legger til at hodesettet i tillegg mangler skikkelig trøkk i bassen, er det ingen grunn til å bli glad av lydkvaliteten. Konklusjonen her er enkel: kast hodesettet som følger med, og kjøp noe bedre.
Da vi sjekket lyden med et godt hodesett ble likevel ikke lyden så god som vi forventet. Det var merkbart dårligere lydkvalitet da vi sammenlignet med direkte avspilling fra PC-en. Dette skuffer, og gjør at spilleren uansett ikke er egnet for å gi deg de helt store lydopplevelsene.


Spilleren egner seg godt for sporty aktiviteter.
Spiller nummer 2?
Creative ZEN Stone Plus Speaker er en bra spiller med overraskende gode funksjoner i en svært liten pakke. Det som først og fremst trekker ned, er at lydkvaliteten står merkbart tilbake for større og dyrere spillere. Det gjør at vi ikke kan anbefale denne spilleren som den eneste MP3-spilleren du eier. Som en spiller nummer to som du har i lomma når du går tur eller sitter på bussen, vil den likevel gjøre jobben. Å lytte på lydbøker vil den også egne seg til, etter som kravene til den store lydopplevelsen ikke eksisterer her.
Creative ZEN Stone Plus Speaker finnes også i en utgave med fire gigabyte minne. Den koster knappe syv hundre kroner, noe som er en svært lav pris for lagringskapasiteten, sammenlignet med større spillere. Alt i alt er dette et produkt som vi er greit fornøyde med, størrelsen og prisen tatt i betraktning. Forvent bare ikke den store lydopplevelsen når du setter på favorittsymfonien din.

Bildeeksempler

Mer om
annonse