Til hovedinnhold
TestUbuntu 13.04

En velkommen oppdatering

Hever seg flere hakk over forløperen.

Introduksjon

Canonical lagde litt leven tidligere i år, da de annonserte en utgave av Ubuntu tilpasset mobiltelefoner og nettbrett – Ubuntu Touch. I motsetning til for eksempel Android, er Ubuntu Touch også tilpasset PC-er. Windows 8 følger noe av den samme tankegangen, men fungerer kun for PC-er og nettbrett, ikke mobiltelefon.

For å gjøre dette mulig har Canonical lagd ett helt nytt grafisk grensesnitt som tilpasser seg størrelsen av skjermen, uansett hvilken enhet du sitter på. Dette gjør det mulig for Canonical å støtte tre forskjellige kategorier med ett produkt. Ubuntu støtter allerede PC- og TV-plattformene, mens Touch skal gi et fotfeste også på mobile plattformer.

Allerede neste år skal Ubuntu Touch være klar til bruk, noe som krever at Canonical bruker mesteparten av ressursene sine på dette prosjektet. Ikke uventet har dette fått konsekvenser for utviklingen av Ubuntu 13.04.

En kjedelig oppdatering

Canonical lanserer en oppdatert utgave av Ubuntu to ganger i året, vanligvis i april og oktober. Hver fjerde lansering er en såkalt Long Term Support (LTS) utgave, som mottar sikkerhetsoppdateringer og kundestøtte i fem år.

Veldig ofte vil LTS-utgavene inneholde få endringer, annet enn finpuss sammenlignet med forrige lansering, for at LTS-utgaven skal være så stabil som mulig. I så måte ligner Ubuntu 13.04 veldig på en LTS-lansering, da det er veldig lite nytt å snakke om. Det betyr derimot ikke at Ubuntu 13.04 er en dårlig lansering, tvert imot.

Ta en titt på neste side, for hvordan du kan installere den nyeste utgaven av Ubuntu.

Installasjonen

Hvis du allerede har Ubuntu 12.10 installert på maskinen, så er oppdateringen til 13.04 enkel og smertefri. Hvis du allerede har installert alle oppdateringer til 12.10, så skal du få spørsmål om å laste ned en ny versjon av Ubuntu neste gang du starter oppdateringshåndtereren. Velger du ja til dette er det egentlig bare å vente til intallasjonen fullfører, og så starte systemet på nytt.

Hvis du ikke har Ubuntu installert fra før, kan du installere operativsystemet ved hjelp av en såkalt LiveCD eller LiveUSB løsning. Her blir Ubuntu lagt på en CD eller minnepinne, slik at du kan prøve operativsystemet før du installerer. Selve bildefilen kan lastes ned fra Ubuntus hjemmesider og brennes ut på CD, eventuelt kan du bruke unetbootin for å lage en LiveUSB.

Selve installasjonen er raskt gjennomført, og godt forklart. En del av konfigurasjonen gjøres mens operativsystemet installeres, slik at ingen tid går til spille. Installasjonsprogrammet kan også installere tilgjengelige oppdateringer, språkpakker og ekstra programvare for å spille av sanger og filmer. Den har heller ikke noe problem med å installere Ubuntu ved siden av Windows-installasjonen, dersom det er ledig plass på harddisken.

Hvis du vil surfe på Internett eller chatte, mens installasjonen foregår, så møter du ingen hindringer. Det spørs uansett om du rekker å prokrastinere, da installasjonen er overstått på ti minutter.

På neste side tar vi en nærmere titt på hva som faktisk er nytt i Ubuntu 13.04.

I bruk

Det er to ting du alltid kan regne med når Ubuntu kommer ut med en oppdatering, og det er nyere programvare, samt en liten visuell overhaling.

Så og si alle av dagens Linux-distribusjoner inkluderer en pakkebehandler, eller en "app store" om du vil, for installasjon eller oppdatering av programvare. Det er også svært vanlig at mesteparten av programvaren som er installert på en Linux-maskin kommer fra pakkebehandleren. Med unntak av sikkerhetsoppdateringer, og mindre oppdateringer med fokus på å fikse feil, oppdaterer Canonical kun programmer ved en stor-oppdatering av Ubuntu.

De oppdateringene verdt å få med seg er at LibreOffice (basert på OpenOffice) nå er oppdatert til versjon 4.0. Linux-kjernen, som blant annet inneholder drivere til skjermkort, nettverkskort, lydkort osv, er blitt oppdatert til versjon 3.8. Det er også en oppdatert versjon av skrivebordsskallet Unity, som er blitt raskere og mindre ressurskrevende, noe vi skal snakke mer om siden.

Her og der legger man også merke til litt visuell finpussing. Nøkkelprogrammer som programvaresenteret og filutforskeren har fått nye ikoner. Du kan finne nye bakgrunnsbilder for skrivebordet, og menyer som før bare var representert som tekst, har i noen tilfeller fått visuelle kontrollere, eksempelvis en bryter for å symbolisere om noe er av eller på.

Alt i alt er ikke denne visuelle finpussen spesielt viktig, eller omfattende nok til å være veldig synlig, men når man sammenligner mellom Ubuntu 12.10 og 13.04 føles sistnevnte litt mer... fancy.

Detaljstyring av nettkontoer

I likhet med Mac OS X, lar Ubuntu deg logge inn på tjenester som Facebook, Twitter og Gmail direkte i operativsystemet, slik at flere programmer kan integrere seg mot tjenestene uten å be deg logge deg inn for hvert program. Hvis du f.eks. setter opp Facebook kontoen din i Ubuntu, vil bildebehandleren Shotwell få muligheten til å laste opp bilder til tjenesten, og lynmeldingsprogrammet vil logge seg på Facebook chat.

Du hadde derimot veldig liten kontroll over hvilke programmer som fikk tilgang til disse opplysningene. Noen vil kanskje ha Shotwell-integrasjonen, uten å integrere lynmeldingsklienten med Facebook. Nå har du derimot muligheten til å velge hvilke programmer som skal få tilgang til en gitt tjeneste, på en enkel og oversiktlig måte.

Enkel tilgang til Ubuntu One

Canonicals utfordrer til Dropbox – Ubuntu One – gir deg 5GB med lagringsplass helt gratis. For omlag 20 kroner i måneden, eller rundt 230 kroner i året, får du også 20GB lagringsplass og muligheten til å strømme musikken din til støttede plattformer, som inkluderer nettleseren, Windows, OS X, iOS og Windows i tillegg til Ubuntu.

Ubuntu One er forhåndsintallert på Ubuntu, noe det har vært i flere lanseringer, men har denne gangen også fått sitt eget ikon i varslingsområdet (ved siden av klokken). Når du trykker på Ubuntu One ikonet vises en meny som gir deg ett raskt overblikk over kontoen din, i tillegg til enkelte snarveier.

Forbedringer i Unity

Ubuntus grafiske grensesnitt – Unity – er godt kjent for å være tregt og ressurskrevende, dette har Canonical endelig rettet på. Unity er nå betydelig raskere på å starte programmer, inklusiv Unity Dash (en søkemotor for din datamaskin), selv når datamaskinen tildeler mye resurser til ett annet program.

Unity har også blitt mer stabilt. Før hadde jeg problemer med at Unity Dash, av en eller annen grunn, ikke gjenkjente musepekeren, som gjorde at jeg måtte bruke piltastene på tastaturet for å velge og starte programmer. Det var heller ikke uvanlig at Unity kræsjet i Ubuntu 12.10, noe jeg ikke enda har opplevd i 13.04.

Jeg kan vel egentlig si at Canonical har fikset Unity, så stor føles forskjellen mellom Unity nå, og Unity i forrige versjon av Ubuntu.

I tillegg har enkelte animasjoner som Unity benytter seg av fått en finpuss, og det er mulig å bytte mellom vinduer av en applikasjon ved å holde musepekeren over ikonet i dokken, og rulle deg gjennom vinduene med musehjulet.

Fotolinsa er på plass

Unity Dash er som nevnt en søkemotor, som lar deg søke etter dokumenter, bilder, musikk, programmer og så videre For å gjøre det lettere å finne det du er ute etter har du såkalte linser, som lar deg filtrere vekk uønskede resultater. Nytt i Ubuntu 13.04 er at du når har en fotolinse, som viser bilder fra sosiale medier i tillegg til de du har lagret på maskinen.

Du har også en sosiallinse, som viser resultater fra Twitter og Facebook dersom du har aktivert disse tjenestene. Denne linsa er aktuel da Gwibber, ett program som viser informasjon fra blant annet Facebook og Twitter, gjennomgår en full omskrivning og ikke er inkludert i Ubuntu 13.04. Du vil sannsynligvis laste ned en ny sosial-klient uansett, da sosiallinsa ikke lar deg skrive status-oppdateringer eller tweets.

Oversiktlige oppdateringer

Oppdateringsbehandleren til Ubuntu har i siste utgave blitt litt mer oversiktlig. Oppdateringer blir nå kategorisert utifra hva slags oppdatering det er. Ubuntus programvaresenter har også fått litt oppmerksomhet, og virker raskere nå enn i tidligere utgaver.

Kortere levetid

Den kanskje største endringen i Ubuntu 13.04 har overraskende lite med operativsystemet i seg selv å gjøre. Fra og med denne utgaven, vil Canonical kun støtte lanseringer med kundestøtte og sikkerhetsoppdateringer for opptil ni måneder. Dette er en halvering, sammenlignet med tidligere. Long Term Support (LTS) utgaver vil fortsatt støttes i fem år.

Grunnen til dette er ganske enkel, å frigjøre resurser. For de aller fleste vil nok ikke dette være noe stor sak da de fleste brukere gjerne vil oppdatere til de nyeste utgavene, om bare for å få oppdatert programvare. De som er avhengig av lang kundestøtte vil sannsynligvis uansett trives best med en LTS-utgave av Ubuntu.

Vi har nå gått gjennom de største endringene, bli med på neste side for vår dom.

Konklusjon

Fokuset i Ubuntu 13.04 har ikke vært på ny funksjonalitet, eller visuelle forbedringer. Her har Canonical heller satset på å få Linux-distribusjonen til å føles raskere og mer stabil i daglig bruk. Og for de aller fleste er det i seg selv vel verdt enn oppdatering.

Alt er likevel ikke positivt. Fra og med 13.04 vil alle Ubuntu-utgaver, forutenom LTS-utgavene, få halvert levetid når det gjelder sikkerhetsoppdateringer og kundestøtte. Dette er likevel ikke en stor ulempe da en ny versjon av Ubuntu er tilgjengelig hver sjette måned, helt gratis. For de som av en eller annen grunn ikke kan oppdatere så ofte, finnes fortsatt LTS-utgavene av Ubuntu med støtte i fem år fra lansering.

Vil vi anbefale Ubuntu 13.04? Definitivt! Den nyeste utgaven av operativsystemet fikser en rekke problemer med forløperen, og mangelen på store endringer gjør det til en forholdsvis trygg oppgradering.

Hva synes du om våroppdateringen? Del dine meninger i forumtråden under.

annonse