Tek.no

Test Samsung 840 EVO SSD 500 GB

En imponerende tronfølger til vår favoritt-SSD

Samsung 840 EVO er både kjemperask og rimelig.

Varg Aamo, Hardware.no/Shutterstock 134573030
Varg Aamo
6 Aug 2013 18:00

Introduksjon

Ikke lenge etter at vi for litt siden fikk testet Samsung 840 Pro, har minnegiganten Samsung på ny slått på stortromma og lansert en høyst interessant oppfølger til enheten som raskt ble vår nye favoritt-SSD.

Nyheten går under navnet Samsung 840 EVO, og bringer en rekke nyheter med seg når den nå kommer susende inn på SSD-markedet. Særlig interessant er minnebrikkene som dataene dine skal lagres på, og disse hører til i en kategori vi ikke har sett særlig ofte.

Samsung 840 EVO 500 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Samsung 840 EVO 500 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Tre biter i hver celle

Saken er at Samsung sin nyeste SSD benytter MLC-minnebrikker bygd på en 19-nanometers produksjonsteknikk, som kan lagre inntil tre bits med data per celle. I tilfelle det ble litt gresk for deg tar en kjapp repetisjon av essensen i vår guide til hvor lenge SSD-en din vil leve:

Samsung 840 EVO 500 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Jo færre nanometers produksjonsteknikk en minnebrikke er bygd på, jo kortere blir levetiden. I tillegg blir levetiden også kortet ned av at man putter mer enn én databit i hver celle inni minnebrikkene, og hastigheten på enheten blir svekket. I bytte får man imidlertid mer kapasitet, og lite, kostbar lagringsplass har vært en av svakhetene ved SSD-en siden den ble oppfunnet.

De fleste minnebrikker i dag bygges på enten 25 nm eller 21 nm, og lagrer dessuten som regel kun to databiter per celle. Ved første øyekast skulle kanskje dette tilsi at vi med Samsung 840 EVO sitter og ser på en SSD som i forhold til konkurrentene gir masser av plass, men som både er treg og kortlevd.

Det er imidlertid bare halvveis riktig.

Lever lenge likevel

Vårt anmeldereksemplar kom med både mellomstykke for å montere den tynne enheten i en tykkere bærbar maskin, monteringsbrakett til stasjonære, og en overgang for å plugge SSD-en i en USB-port.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Da vi for litt siden testet Sandisk Ultra Plus 256 GB SSD-en fikk vi nemlig avkreftet myten om at 19 nm MLC-minne må være veldig mye tregere enn dets mer romslig konstruerte motparter.

Grunnen til dette er en metode som både Sandisk og Samsung benytter seg av: Ved å sette til side en liten del av minnet til å kun akseptere én bit per celle, får de delene av SSD-en som faktisk er i hard bruk skikkelig god hastighet samtidig som levetiden på hele enheten forlenges.

Samsung 840 EVO skal ifølge Tom's Hardware ta denne metoden til nye høyder, og Samsung kaller teknologien for Turbo Write. Særlig skriveytelsen skal få et solid løft, ettersom Samsung setter av betydelige mengder kapasitet til denne bufferen – hele 6 GB av de 500 GB i vårt testeksemplar oppfører seg som SLC-minne.

Dette er også grunnen til at hele Samsungs 840 EVO-serie kommer i litt merkelige kapasiteter til SSD-er å være; nemlig runde tall: 120, 250, 500, 750 og 1000 gigabyte er modellene du har å velge blant.

Dette er dog ikke det nye 3D-minnet Samsung nylig har lansert:
Nytt og mye raskere SSD-minne »

Mer nytt under huden

Nytt minne er imidlertid ikke det eneste som er interessant med Samsungs nyeste SSD. En splitter ny tre-kjerners kontroller ved navn MEX, basert på ARM Cortex-4-prosessoren, skal klare å gjøre unna alle nødvendige beregninger en god del raskere enn den liknende MDX-kontrolleren i Samsung 840 Pro.

Samsung oppgir dessuten et strømforbruk som vi nesten må få kalle hårreisende lavt. Enheten skal kun trekke 0,045 watt, som er omkring en tredjedel av hva Sandisk Ultra Plus behøvde – eller en åttendedel av Intels meget strømgjerrige 335 Series SSD.

Dette er godt nytt for alle som er mye på farten, siden vi har sett at det er mulig å tjene godt med ekstra batteritid på bærbare PC-er (Ekstra) med en småspist nok SSD under panseret. Vi må dog påpeke at i spesifikasjonstabellen fra Samsung sier de ingenting om dette er gjennomsnittlig forbruk, hviletidforbruk eller forbruk i drift – men imponerende lavt er det uansett.

Lekker design

I tillegg til de teknologiske nyvinningene har Samsung valgt å friske opp den allerede lekre designen vi kjenner fra 840-serien. I all hovedsak går dette ut på at den lysende oransje-fargen har måttet vike til fordel for en enda mer minimalistisk tilnærming, med kun helt sorte detaljer på en grå, merkelig skimrende overflate.

Innpakningen er tilsvarende minimalistisk, og på innsiden av esken vår fant vi både monteringsbrakett for stasjonære PC-er og et mellomstykke som kan plasseres i bærbare maskiner med ekstra plass. Enheten er nemlig kun knappe 7 mm tykk, og passer dermed fint inn i ultratynne bærbare PC-er.

Vi fikk også en USB-tilkobling som SSD-en kan plugges rett inn i, samt en del ekstra stæsj som installasjonsplater, garantibevis, monteringsanvisninger og klistremerker. Alt i alt en fin pakke, selv om vi er usikre på om forbrukermodellen vil få like mye snadder på kjøpet.

Bla om til neste side, så starter vi ytelsestestingen »

Les også