Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto G8 Plus

Motorola har sovet i timen

Motorola Moto G8 Plus er på noen områder verre enn forgjengeren G7 Plus.

Moto G8 Plus har mange kamera.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Motorola har lenge vært veldig gode på budsjettmobiler. Det beviste de igjen i fjor med sin da strålende Moto G7 Plus, og nå er de tilbake med oppfølgeren. Navnet vil neppe overraske noen, for joda, det er sannelig Moto G8 Plus det skal ryddes hylleplass for hos utsalgsstedene i 2020.

Eller er det egentlig det? For å understreke: navnet G8 Plus er korrekt, altså. Vi er bare ikke sikre på om det er G8 Plus som fortjener all hylleplassen lenger, for det er én stor mangel vi ærlig talt ble nokså overrasket av i denne telefonen.

Den er laget av plast.

Plast rund baut.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Dette var noe vi ikke trodde vi skulle se lenger fra telefoner i denne prisklassen, for å være ærlige. Motorola var selv med på å kickstarte trenden med billigere telefoner i glass og metall tilbake i 2017, da de lanserte Moto G5 Plus. Moto G6 Plus var også gjort i metall.

Siden har vi sett en stadig økende mengde slike fra flere leverandører, og selv fantastiske Xiaomi Mi A2 til under 2.000 kroner har en knallsolid metallkropp. Foruten at plast føles billig, lett blir fettete og helt uomtvistelig kommer til å se stygt ut når telefonen har vært i bruk et halvt års tid, så er det også noe med hva man sammenligner seg med.

Motorola Moto G8 Plus Dual

Motorola Moto G8 Plus Dual

Og det å eie en mobiltelefon til 2.000 kroner og oppover i dag uten at den er gjort i metall og glass er, vel, nokså unødvendig. Det føles bedre i hånda, det er mer solid og det, vel, okay, det ser jo bedre ut å gå rundt med noe litt «premium».

Her skal det ripes godt opp over tid.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Her kommer G8 Plus til kort, rett og slett. I likhet med One Macro, som vi nylig ble svært skuffet over, er både rammen og baksiden gjort i myk og lettripelig plast (som åpenbart skal imitere metall og glass).

Det skal sies at dette ikke gjør noe med hvor solid telefonen føles; den er svært rigid og føles velbygget. Men premiumfølelsen vi har hatt i tidligere generasjoner Moto G er som forduftet.

Joda, ytelsen er stadig på stell... for det meste

Skuffelsen til side: Moto G8 Plus er stadig en av de raskeste budsjettmobilene du kan håndtere. Igjen er det kombinasjonen av nesten ren Android, få menyanimasjoner og en ganske så kraftig mellomklasseprosessor som sørger for dette. Snapdragon 665 er med sine 8 kjerner en svak oppgradering over forgjengerens Snapdragon 636, og bygget på en nokså ny 11 nanometers prosess.

Det er imidlertid verdt å merke seg at telefonen likevel scorer lavere i syntetiske ytelsestester enn sammenlignbare konkurrenter, som Nokia 7.2, som har den bittelitt svakere Snapdragon 660:

Dette er ikke noe å bite seg stort merke i, for Motorolas telefoner er i kjent stil svært raske og hyggelige i bruk. Appveksling, åpning av nye apper, å hente frem menyer eller å starte opp spill er tilsynelatende ingen utfordring for G8 Plus, og i testperioden kan vi ikke si at vi merket stort til hakking eller tregheter.

Unntatt i kameraappen. Der er det betydelig større tregheter enn vi tidligere har vært vant til, og ved enkelte anledninger har appen rett og slett avsluttet uten forvarsel.

Når du først knipser et bilde hender det også at G8 Plus trenger noen sekunder til å hente seg inn. Det kan muligens ha noe å gjøre med den 48 megapiksler store bildebrikken og all informasjonen den må innhente, men det blir ren gjetting. Faktum er uansett at brukeropplevelsen lider litt her.

Batteritiden er imidlertid mer enn nok til en hel dags bruk, med en størrelse på 4.000 mAh. Ja, også får du selvsagt hurtiglading her, samt en medfølgende TurboPower-lader fra Motorola i boksen.

Programvaren: same, same, but different

På programvaresiden er det ikke egentlig så mye å si, altså. Motorola har lenge hatt mer eller mindre samme oppskrift her: installer standard Android rett fra Google (bra), legg inn en egen Motorola-app med kjekke småfunksjoner (bra) og endre menynavigasjonen (tja).

Programvaren er ren Android.
Skjermdump/kollasj

Det siste ble imidlertid bedre i fjor, da Motorola flyttet fingeravtrykksleseren til baksiden og begynte å benytte standardløsningen Google nå har: sveiping. Dette fungerer omtrent som i alle andre telefoner med et slikt system: sveip mot venstre for å gå tilbake, sveip opp og hold for å bytte mellom apper og trykk en gang for å gå til hjemskjermen.

Samme løsning beholdes i år, og det er bra. Fingeravtrykksleseren er også presis og nokså rask, men definitivt ikke den raskeste på markedet heller. Gitt plasseringen av kameraene er den i alle fall veldig lett å finne uten å smusse til kameralinsene.

Du navigerer via sveipelinja nederst på skjermen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det mest negative med programvaren er uten tvil at den, vel, er den samme. Det er samme Android-versjon Moto G8 Plus lanseres med som Moto G7 Plus i sin tid ble sluppet ut på markedet med: Android 9.0 Pie. Vi begynner i skrivende stund å nærme oss halvåret etter at Android 10 ble sluppet, så her skulle noen hos Motorola virkelig tatt tak.

Så er det verdt å nevne at vi tross alt setter pris på at Motorola ikke har begynt å dytte inn nye løsninger her, for G8 Plus fremstår tross alt som veldig ren og pen i menyene. Motorola-appen med smarte funksjoner er også, vel, ganske smart. Men det begynner også å ligne bittelitt på latskap rent programvaremessig.

Lyssterk skjerm og kraftige høyttalere

Fra G7 Plus til G8 Plus har skjermen vokst bittelitt, og lander nå på 6,3 tommer i 19:9-format. Det betyr 2280 x 1080 piksler, og et skarpt og fint bilde. Det betyr også at telefonen begynner å komme over i uhåndterlig land for folk med mellomstore og små hender, og for undertegnede var tohåndsbruk noen ganger for obligatorisk å regne.

Skjermen er en styrke, og stereohøyttalere er heller ikke til å klage over.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Mest irriterende er det at volumknappen er plassert så høyt at den praktisk talt er umulig å nå med én hånd uten å rekke så langt at du står i fare for å glippe hele dingsen. Det minner oss om fordums Sony-telefoner, der volumknappen også var notorisk høyt plassert.

Når du først får tak i volumknappen skjer det imidlertid litt mørk magi, for G8 Plus blir rene brumlebassen om du skrur opp volumet skikkelig på de eksterne stereohøyttalerne.

Innhugg.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette var nettopp noe av det som skulle være nytt fra i fjor til i år, og vi må si at de leverer. Dette er lyd vi helt fint kunne levd med for litt serietitting i senga om kvelden, uten å måtte finne frem noe bedre.

Om vi skuer tilbake til skjermen, så blir det raskt klart at lysstyrken har fått noen ekstra knepp siden sist. Dette er en fin og tydelig skjerm, og vi har egentlig ikke noe særlig annet enn innhugget øverst for frontkameraet å utsette på den. En god LCD-skjerm, rett og slett.

Det neste naturlige steget er selvsagt AMOLED, men dette er også dyre saker. Det er uansett ikke til å komme bort fra at Motorolas «Always On Display» hadde gitt mye mer mening om de hadde gjort dette. Til prisen er det nok kun Nokia 7.2 som slår G8 Plus på skjerm, og det er nettopp med OLED som esset i ermet.

Svært interessant kamerakombinasjon

Kameraappen er ikke alltid den raskeste.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er på kamerafronten de største endringene har skjedd fra G7 Plus til G8 Plus, men som vi nevnte tidligere er ikke dette bare til det bedre. G8 Plus har tregheter i kameraet ved vanlig bildetaging.

En av nyhetene du får med denne telefonen er også en av de desidert tregeste: nattfoto. Dette er en funksjon som skal ta litt tid å bruke, ettersom den fungerer ved å ta lange eksponeringer og stabilisere ved hjelp av programvare underveis. Dette hadde Huawei stor suksess med i sin P20 Pro, og nå har mer eller mindre hele resten av markedet fulgt med og implementert det samme.

G8 er bedre enn Mi A2 som ikke har nattmodus, men bildene fra nattmodusen blir ikke gode.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Motorola er dessverre ikke i nærheten av å oppnå samme magiske effekt som Huawei gjør i sine toppmodeller med nattmodusen i G8 Plus. Du kan ikke ta bilder i bekmørket og forvente tydelige bilder. Du kan heller ikke ta bilder av kattedyret innendørs i mørket og forvente noe fornuftig i retur.

I enkelte situasjoner, som i delvis belyste bybilder kan funksjonen noen ganger være hendig, men den er rett og slett ikke fleksibel eller forutsigbar nok til at vi ville brukt den jevnlig. Dersom den ikke har nok lys å jobbe med, blir resultatet som regel svært mykt, udetaljert og uskarpt.

Det kan du se eksempler på i bildegalleriet under:

Med dét sagt, så er hovedkameraet godt til vanlig bruk. Det er et relativt lyssterkt og høyoppløst kamera, selv om vi ikke helt ser hvordan vi skal få bruk for 48 megapiksler i vanlig bruk. Det er en grunn til at mange produsenter har landet på lavere tall enn dette for hovedkameraene sine. Men det gjør jobben, og er ikke noe dårligere enn i fjor.

Vi er mer imponerte over hvor gode bilder frontkameraet gir i natur, med fint detaljerte ansikter og en naturlig bokeh vi ofte ikke ser i denne prisklassen. Programvarebokeh-en fungerer også godt, både her og i hovedkameraet.

Til sist er det også verdt å nevne et kamera som er fullstendig dedikert til video: vidvinkelen. Dette er et triks tatt rett fra Motorola One Action, og lar deg filme superstabilisert vidvinkelvideo i portrettholdt modus. Resultatene kommer derimot ut i horisontal retning, så i praksis er dette bare en veldig praktisk måte å filme helt, eh, vanlig på. Men bredt og stabilisert, altså. Vi liker det, det er unikt og Motorola burde fortsette med det.

Ta en tur til One Action-testen for å se eksempelfilm!

Konklusjon – Ikke kjøp denne, kjøp heller G7 Plus

Det Motorola derimot ikke burde fortsette med er å lansere nye telefoner som knapt er bedre enn forgjengerne og på enkelte områder er desidert verre. Vi mener helt oppriktig at dersom du leter etter en telefon som gjør det Moto G8 Plus gjør, vel så leter du egentlig ett G7 Plus.

G8 Plus er ikke verdt pengene dine.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Telefonen koster omtrent en tusenlapp mindre, har betydelig bedre og mer «premium» byggekvalitet og er ellers kliss lik i bruk. Ja, til og med Android-versjonen er den samme.

Brukeropplevelsen kan til og med tenkes å være noe bedre, gitt treghetene i kameraappen vi merket i G8 Plus. Det du først og fremst taper her er vidvinkelkamerafilming, et enda bedre frontkamera og kraftige stereohøyttalere.

Av disse ville vi kun vurdert det første som en virkelig stor endring. Dermed fremstår det for oss som ganske vanskelig å anbefale Moto G8 Plus. Ikke først og fremst fordi det ikke er en ålreit telefon i bruk, men fordi alternativene er så mye bedre og også mye billigere. Her har Motorola sovet litt i timen siden i fjor, rett og slett. Og da sov de ikke.

Motorola Moto G8 Plus Dual
7
Bra

Motorola Moto G8 Plus Dual

7
Bra
sitatForgjengeren er både bedre og billigere enn G8 Plus totalt sett.

Fordeler

 • +
  God skjerm
 • +
  Fuktbeskyttet
 • +
  Gode kameraer, fiffig måte å filme stabilisert på
 • +
  Hodetelefonkontakt
 • +
  Ålreit batteritid
 • +
  Tvilling-SIM med hybridskuff for minnekort
 • +
  Nattmodus for kameraet som kan hjelpe innimellom
 • +
  Godt med futt i høyttalerne

Ting å tenke på

 • Kjip byggekvalitet i plast rund baut
 • Ikke betydelig raskere enn forgjengeren, men dyrere
 • Moto for oppdateringer treigt
 • Android 9.0 (som er på vei ut)
 • Nattmodusen har begrenset verdi i mørket
 • Volumknappen er merkelig høyt plassert

Sjekk ut alternativene under:

Motorola Moto G7 Plus Dual
Forgjengeren som er bedre enn sin nye slektning

Motorola Moto G7 Plus Dual

fra 4488:-

Moto G7 Plus er omtrent akkurat det samme som det Moto G8 Plus er, bare i en langt lekrere og mer velbygd glass- og metallkropp. Ellers er de to telefonene mer eller mindre kliss like, med noen små forskjeller på kamerafronten, lydfronten og på innmaten. Men gitt at G7 Plus koster såpass mye mindre gir det i våre øyne ingen mening å gå for G8 Plus foran G7 Plus.

Nokia 7.2 Dual SIM (4GB RAM) 64GB
Den beste skjermen til prisen

Nokia 7.2 Dual SIM (4GB RAM) 64GB

fra 2490:-

Nokia 7.2 slo ned som en liten skjermbombe da den var innom testbenken. Her får du en knallgod AMOLED-skjerm til rundt 3.000 kroner, og totalt sett ellers en god totalpakke. Glass og metall er stikkord, ren Android et annet. Det svakeste med Nokiaen er nok kameraet, men også her duger den greit. Et veldig godt alternativ.

Xiaomi Mi A2 64GB
Kongen av mest telefon for pengene

Xiaomi Mi A2 64GB

Xiaomi Mi A2 har konsekvent ligget under 2.000 kroner nesten helt siden lansering, og det gjør den til et svært, svært godt kjøp. Spesielt på kamerafronten utmerker den seg som eksepsjonelt god, og skjermen og byggekvaliteten er også utmerket. Ytelsen er på Moto-nivå, og her vil nye Android-versjoner komme raskt. Batteriet er dog ikke det største.

annonse