Tek.no

Test

AKG melder seg på i kampen mot de aller største på støydemping

Stein Jarle Olsen, Tek.no
17 Mai 2020 15:00

Etter at Samsung kjøpte opp morselskapet Harman, er det nok AKG av Harman-merkene som har vært minst fremme i lyset her i Norge. Nå skal det imidlertid bli andre boller, får vi høre fra Samsung, og først ut er det nye flaggskipet N700NC.

Her får du aktiv støydemping, 23 timers batterilevetid og påstått meget god lydkvalitet til 3.000 kroner. AKG kaster seg med andre rett inn i konkurransen med Sony, Bose, Sennheiser og de andre.

Strengt tatt er dette andregenerasjons N700NC, så den har fått betegnelsen M2. I hovedsak er det små designendringer som er gjort, i tillegg til at ladeporten er byttet fra microUSB til USB-C - noe vi selvfølgelig applauderer, men som også bare skulle mangle i 2020.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

La oss ta komforten først, for allerede her kan det hende at du bør tenke deg om en ekstra gang. N700NC er i utgangspunktet relativt komfortable hodetelefoner med myke puter og godt med polstring over hodet. Ut av eska klemmer de ganske intenst på ørene, som gir god passiv støydemping og at de sitter godt på plass, men det gjør også at de ikke er spesielt kompatible med briller, og spesielt om du bruker briller med ganske tykke stenger.

En liten times lytting er nok til at det gnager og gjør vondt om du samtidig bruker briller, slik undertegnede gjør mesteparten av tiden. Fastheten i bøyla gir seg noe etter hvert, men vi synes fortsatt dette er et problem etter å ha hatt AKG-ene til test et par uker. De er således den rake motsetningen til Dali IO-6, som vi testet nylig. De har et ekstra ledd ved øreklokkene som bedre tilpasser klemmingen, og er meget komfortable også med briller på.

8.5
Meget bra
Anbefalt

AKG N700NC M2

sitat"Knallgod lyd, men vonde å ha på sammen med briller"
 • Krysse av
  Strålende lydkvalitet: Veloppløst og engasjerende
 • Krysse av
  Multipoint bluetooth
 • Krysse av
  Totalt sett god støydemping
 • Krysse av
  Finkornet equalizer i appen
 • Krysse av
  Sammenleggbare. Kompakt etui
 • Krysse av
  Grei samtalekvalitet
 • Bytt
  Klemmer så hardt at det går ut over komforten - spesielt med briller
 • Bytt
  Den aktive støydempingen er ikke veldig imponerende
 • Bytt
  Lyden krever litt justering før det blir helt bra
 • Bytt
  Kresen på hvilke ladere de godtar
 • Bytt
  Noe rare prioriteringer på knappefunksjoner
 • Bytt
  Appen er pen, men ikke så funksjonsrik

Ikke av de letteste

Uten briller er komforten bedre, men også her gjelder litt av det samme - N700NC klemmer såpass hardt at du vil kunne oppleve gnaging etter en tid - i alle fall til bøylespenninga har gitt seg noe.

Vekten er for øvrig oppgitt til 278 gram, som plasserer AKG-ene omtrent midt i flokken i kategorien for aktiv støydemping. Sennheiser PXC-550 II er blant de letteste med sine 227 gram, og både Sonys WH-1000XM3 og Boses NCH 700 er lettere med henholdsvis 255 og 250 gram. Jabra Elite 85h veier dog noe mer, med sine 296 gram.

N700NC virker solid skrudd sammen, med en blanding av plast og aluminium hvor det ikke alltid er like lett å se hvor grensa mellom den ene og den andre går. De kan dessuten foldes sammen. Det medfølgende etuiet er blant de mer kompakte i denne kategorien, som naturligvis gjør det litt lettere å ha dem med på tur.

Meget god lyd

Brillebrukere er altså en kategori mennesker som vi ville bedt tenke seg om to ganger før de valgte AKG N700NC M2, men hvem ellers? Ikke mange, skal det vise seg.

Lydkvaliteten er først og fremst i ypperste klasse. N700NC presenterer en dynamisk og engasjerende lyd som rett og slett er veldig morsom å lytte til. Dette er relativt nøytralt og veloppløst, men samtidig fyldig og med ganske varm og behagelig klang. En del av undertegnedes tidligere erfaringer med AKG har vært plaget av en litt for skarp diskant som rett og slett har gjort det litt ubehagelig å høre på.

Det er definitivt ikke tilfelle her, men det låter fortsatt som om AKG forsøker å hente ut detaljer i diskanten som ikke nødvendigvis er der, og som resulterer i at det kan låte litt syntetisk innimellom. Spesielt S-lyder kan iblant låte noe overaksentuert, men uten at det går over i ubehagelig eller skjærende. Bassgjengivelsen er veldig naturlig og pen. Den er kanskje ikke den strammeste vi har hørt, men samtidig langt fra «boomy». Mange vil garantert like dette, selv om noen garantert også ønsker seg mer.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi synes mellomtonen kan fremstå som litt i overkant fyldig - i musikk hvor det skjer mye samtidig kan det gjøre at det låter litt rotete og med noe svak instrumentseparasjon. Samtidig skal det sies at AKG har en tilhørende app med en ganske finkornet og avansert equalizer, så det er mulig å gjøre endringer om du ønsker noe annet enn hva hodetelefonene leverer ut av eska.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Med små justeringer blir dette også svært, svært bra - blant det beste vi har hørt blant støydempende hodetelefoner. Om du synes Bang & Olufsen H9 3rd Gen blir litt for myke i fremtoningen kan det hende du heller bør se til disse.

H700NC støtter for øvrig ikke Aptx-kodeken, men heller Samsungs egen «Samsung Scalable Codec». Har du en Android-telefon som ikke er en Samsung må du derfor ta til takke med «grunnkodeken» SBC, eventuelt AAC-kodeken Apple bruker.

Vi testet med en Google Pixel 3, og den velger som standard AAC-kodeken når den ikke finner Aptx-støtte. Det fungerer stort sett godt, mens SBC-kodeken nok er et ørlite steg ned kvalitetsmessig.

Fysiske knapper, men litt underlig prioritering

AKG har gått for en ganske tradisjonell kontrolløsning med fysiske knapper spredt rundt på hodetelefonene. Ingen touch her, altså, som sikkert er et pluss for noen. På N700NC finner du fjernkontrollen på baksiden av den venstre øreklokka, i form av tre ganske små knapper. Litt vel små, spør du oss. Knappen i midten er ikke veldig lett å føle seg frem til, og burde muligens vært preget med et mønster eller riller for å gjøre den litt lettere å skille fra de andre.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Knappene fungerer ellers som du forventer - enkelttapp på pluss- eller minusknappene justerer volum, mens du hopper en låt frem eller tilbake ved å holde dem inne. Spill og pause håndteres fra knappen i midten, og den kan også brukes til å svare på samtaler om det ringer.

På den andre øreklokka finner vi strømknappen i form av en skyvebryter som også kan skyves ekstra langt for å sette hodetelefonene i paringsmodus. Her finner du også en ekstra knapp som du kan velge mellom om skal aktivere såkalt TalkThru- eller Ambient Aware-modus. Forskjellen på disse er ikke så lett å skjønne: TalkThru-modusen skal la deg snakke med folk uten å ta av deg hodetelefonene, mens Ambient Aware-modusen skal gjøre det enklere å høre omgivelsene. I praksis er det veldig liten forskjell, så det hadde vært like greit for AKGs del å bare ha én modus.

Støydempingen er i utgangspunktet ganske god, av den enkle grunn at hodetelefonene sitter såpass tett på øret at de nesten fungerer som hørselsvern. Den aktive støydempingen tilfører i så måte ikke så voldsomt mye, men reduserer nok den lavfrekvente brusingen enda noen hakk. At AKG har gått for en løsning hvor du i praksis ikke kan skru av støydempingen uten å aktivere en av ambient-modusene er noe underlig, etter vår mening. Her er det enten støydemping på eller bruk av de utvendige mikrofonene til å slippe inn lyd utenfra, ingen mellomting.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Greit batteri, kresen på lading

Batterilevetiden er som nevnt oppgitt til 23 timer med trådløs drift og støydemping aktivert. Det plasserer AKG litt under de aller beste, som gjerne ligger noe over 30 timer. 23 timer er likevel mer enn akseptabelt og sannsynligvis nok til en ukes bruk før du må lade.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Et aldri så lite irritasjonsmoment er at hodetelefonene begynner å mase om lavt batteri allerede ved 20 prosent, som er noe tidlig. Da vil du jo fortsatt ha fire-fem timer med bruk igjen. Lading gjøres som nevnt med USB-C, men AKG-ene er noe kresne på hva de vil lade med. Vi forsøkte for eksempel både med en MacBook Pro-lader og en Nintendo Switch-lader, og ingen av dem ville lade hodetelefonene - som jo er litt irriterende når AKG først har gått for en standardløsning som USB-C jo skal være.

Samtalekvaliteten er ellers akseptabel, men ikke blant de beste vi har hørt. N700NC slipper gjennom ganske mye av omgivelsesstøyen, og går dermed ikke i den samme fella som enkelte andre gjør, nemlig å forsøke å fjerne all omgivelsesstøy, med den konsekvens at også stemmen din forsvinner. Likevel fremstår vi som med noe begrenset dynamisk omfang - det låter rett og slett litt lavoppløst. For de fleste brukere med vanlige behov vil dette være akseptabelt, men om du for eksempel har for vane å snakke mye i telefonen ute på gata, ville vi nok ha vurdert for eksempel Jabra Elite 85h, som er betydelig bedre på akkurat dette.

Til sist må det nevnes at N700NC støtter såkalt multipoint bluetooth, altså kan den være tilkoblet flere enheter samtidig. Dette virker å fungere slik det skal - om du lytter til musikk fra PC-en og det ringer på telefonen, vil det ringe i hodetelefonene og du kan svare der. Når samtalen er over kobler hodetelefonene tilbake til PC-en, riktignok med en liten forsinkelse. Sony WH-1000XM3 støtter for eksempel ikke multipoint bluetooth, og vi vet Jabra har en litt brokete støtte, så det er et lite pluss for AKG.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

AKG N700NC M2 er et solid par trådløse hodetelefoner, og når vi kombinerer den aktive og den passive støydempingen blir også støydempingen relativt god. Lydkvaliteten er likevel det fremste salgsargumentet for N700NC, for AKG leverer fyldig, luftig, engasjerende og ganske veloppløst lyd. Om du synes Sony WH-1000XM3 er for basstunge eller Bose NCH700 er for kjedelige, kan det være akkurat disse du bør se til. En finkornet equalizer gjør dessuten at du kan jevne ut de små innvendingene vi har mot lyden.

Vårt største ankepunkt mot AKG-ene er at de klemmer ganske hardt på hodet, og spesielt om du bruker briller kan det være et problem. For undertegnede er det i praksis umulig å ha disse på i mer enn en time av gangen fordi de gnager bak øret, der brillestengene sitter. Det er synd, for lyden N700NC leverer er av typen som gjør at man gjerne blir sittende med hodetelefonene på betydelig lenger enn man egentlig hadde tenkt.

Undertegnede må muligens vurdere kontaktlinser fremover.

8.5
Meget bra
Anbefalt

AKG N700NC M2

sitat"Knallgod lyd, men vonde å ha på sammen med briller"
 • Krysse av
  Strålende lydkvalitet: Veloppløst og engasjerende
 • Krysse av
  Multipoint bluetooth
 • Krysse av
  Totalt sett god støydemping
 • Krysse av
  Finkornet equalizer i appen
 • Krysse av
  Sammenleggbare. Kompakt etui
 • Krysse av
  Grei samtalekvalitet
 • Bytt
  Klemmer så hardt at det går ut over komforten - spesielt med briller
 • Bytt
  Den aktive støydempingen er ikke veldig imponerende
 • Bytt
  Lyden krever litt justering før det blir helt bra
 • Bytt
  Kresen på hvilke ladere de godtar
 • Bytt
  Noe rare prioriteringer på knappefunksjoner
 • Bytt
  Appen er pen, men ikke så funksjonsrik

Gode alternativer til AKG N700NC M2

annonse