Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung TQ75QN900C

En majestetisk toppmodell

Samsungs nye 8K-skjerm er rett og slett meget imponerende.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen

Samsung har satset hardt på både QLED – og ikke minst QD OLED – de siste årene - hvor de aller fleste skjermene fortsatt holder seg til 4K-oppløsning.

Men selskapet har også en toppmodell med 8K-oppløsning som vi testet i første generasjon tilbake i 2021. Nå er årets arvtager klar, og den heter QN900C.

Selv om den utseendemessig er ganske lik forgjengerne, er det en del forandringer på innsiden. I tillegg til en langt bedre bildebehandling, er også en ny modus på plass, etter at EU satte ekstra strenge krav for nettopp TV-er med 8K-oppløsning med tanke på strømforbruk.

Vi har fått låne 75-tommers varianten av skjermen, som også finnes som både 65 og 85 tommer. Prislappen på en slik modell er fortsatt høy sammenlignet med gode 4K-skjermer, hvor du i skrivende stund må ut med nesten 78.000 kroner for et eksemplar på 75 tommer.

Samsung TQ75QN900C 75" 8K Neo QLED Smart TV (2023)
9.5
Imponerende
Helt rått

Samsung TQ75QN900C 75" 8K Neo QLED Smart TV (2023)

9.5
Imponerende
sitatDen råeste LCD-TV-en vi har testet

Fordeler

 • +
  Ekstrem lysstyrke
 • +
  Knallgode farger
 • +
  Tøft design
 • +
  8K gir en helt overveldende dybde i bildet
 • +
  God gaming-skjerm
 • +
  Meget god lyd til flatskjerm å være
 • +
  Solid med HDR-støtte, inkludert HDR10+

Ting å tenke på

 • Steike kostbar
 • Fortsatt noe blooming, selv om det er minimalt til LCD å være.
 • Mangler Dolby Vision-støtte

Klarer strenge EU-krav med ny modus

Her ser du bildet i Eco-modus. Fortsatt ganske så imponerende.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Som nevnt så er det langt mer utfordrende å lage 8K-skjermer i år, etter at EU satte ned strenge regler for hvor mye strøm disse 8K-TV-ene får lov til å trekke. For med denne oppløsningen får du hele fire ganger så mange piksler sammenlignet med en 4K-TV, og disse pikslene trenger strøm.

Men Samsung har klart å styre denne skjermen på rett side av EU-regelverket takket være en helt ny modus: Eco.

Denne modusen bruker betydelig mindre strøm enn resten av modusene, og du kan velge å aktivere mer strømtrekk via menyene i TV-en. Men som standard kommer altså skjermen med Eco-verdiene på, noe som altså gir en del mindre lysstyrke og hyggeligere strømregning.

Her ser du baksiden, hvor du kan feste One Connect-boksen til baksiden av foten.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Likevel er det imponerende hvor mye lys denne skjermen likevel gir deg selv i Eco-modus. Den har en lysstyrke som fortsatt henger med selv kurante LCD-TV-er – og en rekke OLED-modeller – så du kan fint bruke denne modusen om du ikke har en stue med massivt med lys fra vinduer og så videre.

Som nevnt kan du også droppe Eco-innstillingene til fordel for betydelig mer lysstyrke, men dette er altså noe du selv må velge å aktivere.

Holder å kalibrere med mobilen din

Slik ser målingene ut i Standard-modusen
CalMAN

Årets QN900C kommer med en rekke bildemoduser, der du for eksempel får et kaldere bilde med et litt overdrevent lys om du velger Standard eller Dynamisk, mens Kino og Moviemaker-modusene er litt mer nøytrale av seg. Personlig liker vi Kino bedre enn Moviemaker, der det er litt mer punch i spesielt fargene.

Moviemaker gir et litt mer nøytralt og riktig bilde.
CalMAN

Uansett så er det lurt å kalibrere en såpass kostbar skjerm. Om du kan nøye deg med rundt 97 prosent ytelse, kan du gjøre denne jobben selv ved hjelp av mobilen din.

For også denne skjermen kan kobles til Smartthings-systemet til Samsung, og via denne appen kan du velge smart kalibrering. Da starter skjermen opp og gir deg instruksjonene direkte på skjermen for hva du skal gjøre. Litt avhengig av om du velger enkel eller avansert variant, må du holde mobilen noen få centimeter fra skjermen innenfor et anvist felt, så gjør skjermen resten automatisk.

Vi testet begge moduser, og vil anbefale deg å ta deg tiden til å teste ut den avanserte varianten. Denne gir en bedre gråskala, noe som igjen smitter over på fargene. Men da er det lurt å få satt mobilen på et stativ eller lignende, for det tar en del lengre tid, så du risikerer å bli litt vel «lang i armene» om du holder mobilen selv.

Likevel kan du tyne ut enda et par prosent nøyaktighet med en profesjonell kalibrering. Vi tok oss tiden til dette, men selve innstillingene vises dessverre ikke i menyene til skjermen. Så vi kan ikke gi deg disse, slik vi pleier å gjøre i TV-tester.

Men, det skal som sagt mye til for at du ikke blir mer enn fornøyd med kalibreringen du får via mobilen. Du ser dessuten raskt i menyene om du har gjort dette, da modusene blir merket som kalibrert.

Slående lysstyrke

8K gjør at du kan gå tett på TV-en og fortsatt få et skarpt bilde.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Denne skjermen er en maskin når du lar den slå seg løs med maksimal lysstyrke. Vi kan ikke si å ha sett noe tilsvarende fra en TV før, med mindre du tar med terrasse-modellen til Samsung i regnestykket.

Vi må også påpeke at skjermens antirefleksløsning kan få mye av æren her. Det er nemlig minimalt med gjenskinn som plager oss, selv om vi prøver å provosere det frem. Dette, kombinert med så mye lys, gjør at du neppe vil ha problemer selv om rommet TV-en står i er svært lyssterkt.

Den gode lysstyrken smitter også over på mulighetene skjermen har til å gjengi farger. Du er riktignok fortsatt et stykke igjen til du fyller hele Rec. 2020-fargespekteret, mens dagens DCI P3-spekter ikke er noe problem overhodet. Presisjonen er så god som vi forventer av en TV med en så høy prislapp som dette.

Da vi testet Samsungs første 8K-skjerm som var det lite innhold å velge i. Fortsatt er det YouTube som vil være primær-leverandøren din av ekte 8K-oppløsning, men det merkes at det har kommet betydelig mer innhold å se på. Siden du har 8K-oppløsning, vil også denne skjermen oppskalere innhold på en meget overbevisende måte.

Da får du en helt spesiell dybdefølelse i bildet, som er spesielt rå når du kan gi skjermen ekte 8K å jobbe med. Dette er noe som er vanskelig å forklare, og du må nesten prøve selv.

Fjernkontrollen som følger med er liten og snerten.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Denne skjermen vil skinne på sitt aller beste når du utfordrer den med HDR-innhold. Og da merkes det godt at skjermen angivelig har over 1900 dimmingsoner som 75-tommer. Presisjonen er slående, selv om vi fortsatt kan spore minimalt med «blooming» når kraftige lys settes rett ved siden av bekmørke. Vi kan se at skjermen jobbet godt med dette, så problemet er svært begrenset til å være en LCD.

Samtidig må vi si at det er et imponerende sortnivå på denne skjermen til å være en LCD. Det er først når vi slår av alt av lys i testlabben at en OLED vi har stående blir marginalt bedre. Rett og slett imponerende.

For bildebehandlingen til denne skjermen har blitt en god del bedre enn før. Takket være AI-hjelp så vil denne skjermen gjøre stadige forbedringer basert på hva du ser på. Og selv når vi setter på klipp som er av gammel og kjip kvalitet, behandles og renses innholdet på mesterlig vis.

Kombinert med såpass velfungerende oppskalering gjør det at du får et totalresultat som er det beste vi noensinne har sett fra en LCD.

God spillskjerm

Inputlagen på denne skjermen er slettes ikke dårlig.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Samsung har satset friskt på å lage TV-ene sine velegnet for aktive spillere de siste årene. Og her vil ikke toppmodellen svikte deg heller.

Du har alt du trenger av innganger som trengs for å spille på de aller nyeste konsollene som kan yte deg 4K kombinert med 120 bilder i sekundet. Når vi tar frem målingsutstyret vårt så imponerer ikke skjermen om du ikke har aktivert spillmodusen, men med denne på så henger den med de beste.

Våre målinger viser nemlig at skjermen ligger rett rundt 10 millisekunder om du gir den 1080@60Hz å jobbe med. Det er litt høyere enn de beste 4K-skjermene, men likevel imponerende nære.

QN900C kommer med den nyeste versjonen av One Connect-boksen. Denne kan du dessuten feste bakpå foten på TV-en om du vil.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Som med mange andre Samsung-skjermer kan du også spille en del spill rett på skjermen om du har et Xbox Game Pass-abonnement. Da kan du koble til en Xbox-kontroller og spille rett via skyen. Det fungerer overraskende godt om du ikke er altfor avhengig av lynrask ping. Til aktive skytespill ville vi nok fortsatt koblet konsollen til skjermen og spilt lokalt.

TV-en leveres dessuten med den nyeste generasjonen One Connect-boks, hvor du blant annet har fire HDMI-porter som alle er klare til å gi deg den beste gamingopplevelsen.

Meget god lyd

Baksiden er ren med totalt åtte elementer som står klare til å gi deg lyd.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Den forrige toppmodellen vi testet fra Samsung imponerte oss da det kom til lyd. Men den er ikke like god som årets QN900C.

Skjermen har flere elementer montert synlig på baksiden, i tillegg til at den har flere kanaler som sender lyd ut fra rammen på skjermen. Kombinert gir dette deg overraskende kraftig lydkvalitet, med et stort lydbilde og til og med litt bass på kjøpet.

Det er ikke nok bass til at du trenger å bekymre deg for å vekke naboen. Men skjermen er laget slik at den fint kan samarbeide med en lydplanke fra selskapet, slik at de kan kombinere oppgavene seg imellom. Dette samarbeidet gir en meget god lydopplevelse til å være «bare» en TV og en lydplanke, der du også kan få skikkelig Atmos-kvalitet om du legger litt ekstra penger i lydplanken.

Konklusjon

Første gangen vi testet en TV med 8K-oppløsning var inntrykket overveldende. Og det er det fortsatt. Samsung har slipt videre på sin QN900-serie og årets versjon er den beste LCD-TV-en vi hittil har testet. Men med en så god bildekvalitet følger det også en høy prislapp.

Men så mye mer enn det har vi ikke å sette fingeren på heller. Dette er en meget gjennomført TV som viser at LCD i kombinasjon med høy oppløsning, god og presis bakbelysning og ikke minst ørsmå kvanteprikker, kan danse med en hvilken som helst annen TV når det kommer til bildekvalitet.

Fortsatt vil OLED være et lite hakk hvassere på sortnivå, men det er omtrent umulig å se forskjell på de to kamphanene med mindre du slår av lyset helt i rommet. Likevel er det fortsatt et ørlite forbedringspotensial i såkalt blooming: Fenomentet der lyse detaljer «smitter» litt over på mørkere deler. Men det er med god margin det beste vi har sett av en LCD hittil.

Her får du en TV som har noe av det aller beste vi har sett av bildehandling. Kombinerer du dette med velvillig oppskalering får du et resultat der selv halvslappe videosnutter av dårlig kvalitet får en velfortjent oppstrekker.

Dette er rett og slett rått levert, Samsung.

Samsung TQ75QN900C 75" 8K Neo QLED Smart TV (2023)
9.5
Imponerende
Helt rått

Samsung TQ75QN900C 75" 8K Neo QLED Smart TV (2023)

9.5
Imponerende
sitatDen råeste LCD-TV-en vi har testet

Fordeler

 • +
  Ekstrem lysstyrke
 • +
  Knallgode farger
 • +
  Tøft design
 • +
  8K gir en helt overveldende dybde i bildet
 • +
  God gaming-skjerm
 • +
  Meget god lyd til flatskjerm å være
 • +
  Solid med HDR-støtte, inkludert HDR10+

Ting å tenke på

 • Steike kostbar
 • Fortsatt noe blooming, selv om det er minimalt til LCD å være.
 • Mangler Dolby Vision-støtte
annonse