Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Bravia KD-75ZH8

Sonys gigant-TV gir oss 8K på mesterlig vis

Men så koster det også å være kar.

Vi tester 8K-TV fra Sony.

TV-er med 4K-oppløsning er blitt et helt vanlig syn i butikkene. Samtidig så kommer det nå stadig flere skjermer som kan takle 8K, som blir neste steg opp på oppløsningsskalaen.

Sony er en av produsentene som har slike skjermer, og nå har vi fått inn ZH8 til test. Dette er et billigere alternativ til toppmodellen ZG9, men likevel er dette langt fra noen billig skjerm.

Vårt testeksemplar måler 75 tommer i størrelse, og koster i skrivende stund 90.000 kroner. Det er eksempelvis over 10.000 kroner mer enn hva du må gi for en tilsvarende toppmodell fra Samsung i samme størrelse som også takler 8K.

Rammene er enkle, men likevel tøffe å se til.

Design

Sony har de siste årene gjort en del endringer med designen på sine TV-er. Fokuset har vært å lage minimalistiske og stilrene TV-er, hvor Monolith-designen startet det hele.

Med ZH8 beholder Sony den samme filosofien, hvor det er smale rammer som møter deg. Riktignok er ikke hele rammen sort, hvor de ytre millimeterne er i stålfinish. En kledelig vri på en ellers ganske anonym ramme.

Heller ikke foten skiller seg spesielt ut, men er en enkel løsning den også, som for øvrig gjør at skjermen står stødig på bordet. Og det kan være greit, for skjermen er alt annet enn en lettvekter.

Føttene er små og enkle. Men likevel stabile.

En ting som man skal være klar over er føttene ikke hever skjermen nevneverdig. Det betyr at du ikke vil ha noe særlig med plass til å legge en lydplanke under TV-en, skulle du ønske det.

Baksiden er også spesiell på denne modellen - noe Sony har hatt for vane å gjøre på sine dyrere modeller. Her får du en rekke «fliser» med et mønster som går i ulike retninger. Resultatet er etter vår mening et løft designmessig, men det er selvfølgelig poengløst om du ikke har en stueløsning hvor skjermens bakside synes godt.

Fjernkontrollen er noe mer spesiell enn den tradisjonelle varianten til Sony. Denne har nemlig en overflate i børstet metall, som gir det lille ekstra av kvalitetsfølelse. Den har også belyste taster, som lyser opp når du tar tak i fjernkontrollen og løfter den.

Android-plattformen blir stadig bedre og mer stabil å bruke.

Kurant i bruk

Sony har brukt Android-plattformen på sine TV-er i en god stund. I tidligere versjoner har det vært en del trøbbel. Først og fremst at ting har stoppet og hengt seg opp.

Mye av dette er nå ryddet opp i, og bruken oppleves langt mer stabil. Ting tyder nå på at plattformen begynner å bli voksen.

En ting vi stadig vekk savner, som du faktisk får om du kjøper en Samsung- eller LG-TV, er en enkel menylinje som legger seg over det du ser på. Trykker du på hjemknappen på fjernkontrollen med en Android-TV så vil du komme ut i en egen meny, og det du ser på blir borte.

Fjernkontrollen utgjør en viktig del av brukeropplevelsen.

Nå skal det sies at denne skjermen er lynrask til å laste inn apper, så i så måte er det ikke store ventetiden om du måtte ta deg en tur inn i menyene for å finne andre apper eller noe annet.

Merk også at du kan få opp innstillingene opp som en enkel menylinje, men noe tilsvarende med apper og innganger du bruker mye hadde vært kjekt.

Utover det så er det godt med apper å velge blant, og menyene i systemet er bygd opp sånn at du får god oversikt når du klikker deg inn via hjemknappen.

Standard-modusen gir deg ikke noe godt bilde.
Kino-modusen er langt mer å foretrekke.

Bildekvalitet

Sony ZH8 kommer med en rekke ulike bildemoduser å velge blant fra fabrikken. Som vanlig er det flere av disse som du bør styre unna om du ønsker deg et nøytralt og riktig bilde.

Blant annet så er moduser som Dynamisk og Standard blant dem som gir deg feil farger og et klart blåstikk. Samtidig så er lysstyrke og kontrast litt på ille veier. Modusene ser ved første øyekast ut som bedre alternativer enn for eksempel Kino, men om du bruker Kino eller Ekspert over litt tid, og så slår tilbake til Standard, så ser du tydelig hvorfor førstnevnte er bedre.

Både Kino- og Ekspert-modusene er valg som gir deg nøyaktige farger og en godt justert gamma-kurve. De er faktisk så bra at hoppet opp til et kalibrert resultat er forsvinnende liten.

Likevel så kan du skvise ut noen få ytterligere prosent om du tar deg tid å kalibrere skjermen. Spesielt på tradisjonelle signaler uten HDR. Nedenfor ser du de justeringene vi endte opp med å gjøre.

Magisk på mye

Sony har i flere år utviklet sin X1-prosessor, og dette er en av de aller beste på markedet. Til vanlige sendinger uten HDR er dette en sann mester som gir deg et knakende godt bilde.

Fargene er presise og velbalanserte, og dette kombinert med en god kontroll på baklyset, fordelt på det som virker å være ganske mange dimmingsoner, gir deg mye glede.

Samtidig så er det lite tvil om at denne skjermen kan pumpe ut massivt med lysstyrke, hvor det vel kun er de beste QLED-modellene til Samsung som kan skilte med noe tilsvarende.

Ferdig kalibrert er bildekvaliteten helt på øverste hylle.

Vi måler rundt 2500 nits på det meste, og dette, kombinert med gode farger når du ser HDR, byr på en solid TV-opplevelse.

Samtidig så er det forholdsvis lite «blooming» å spore i overgangene mellom lyse og mørke partier på skjermen. Altså at det lyse smitter over på det mørke.

Likevel kan du fortsatt se noe om du virkelig legger motviljen til, men likevel er dette meget bra. Den eneste LCD-skjermen vi har sett hittil som har like lite problemer med blooming av årets LCD-modeller, er toppmodellen til Samsung, Q950.

Et pluss i margen er også at denne modellen har støtte for Dolby Vision. Om du for eksempel ser mye på Netflix, får du mange titler der som kan tilby dette formatet.

Sortnivået til ZH8 er det lite å utsette på.

Det betyr at bildet justerer seg fortløpende slik at mørke og lyse scener blir så bra som de kan.

Noe av det som gjør denne skjermen dyr, er at den støtter 8K-oppløsningen. Men, i skrivende stund er det særdeles lite du kan se på som har denne oppløsningen. På Samsung sin 8K-skjerm kan du i det minste strømme noe innhold via YouTube, men dette støtter ikke Sony-TV-en. Dermed sitter du kun igjen med mulighet for å se 8K dersom du har en skikkelig kraftig PC for øyeblikket. Eller en testgenerator som kan servere det samme.

Men om du først kan gi den ekte 8K-oppløsning, så er det en utrolig kvalitet som møter deg. Det er noe du må oppleve i egen person, hvor du nærmest blir «sugd» inn i bildet. Det får rett og slett en helt rå dybde, som du bare kan glemme med en 4K-skjerm.

Og merk deg også at denne skjermen oppskalerer 4K-oppløsningen til et resultat som blir en slags mellomting mellom dette og ekte 8K. Og for mange vil denne funksjonen være verdt det frem til ekte 8K blir mer allment tilgjengelig. I øyeblikket virker 8K å være et godt stykke unna, også for strømmetjenestene. Men nå som den nye VVC-kodeken begynner å ta form, kan vi i alle fall håpe det blir fortgang.

21,1 ms inputlag er ikke så aller verst.

Til spill

I år har mange produsenter satt mer fokus på å lage TV-er som er velegnet til å spille på. Både Samsung og LG har skjermer som fungerer fint å spille på, selv når du spiller skytespill.

Det samme kan vi ikke si om Sony ZH8. Den er på ingen måte dårlig, men mangler et par vesentlige ting for å henge helt med de aller beste. Når vi tar frem inputlag-måleren så vil du ligge godt over 100 millisekunder om du bruker en av de vanlige bildemodusene.

Trikset er å sette skjermen i Spill-modus. Da bedrer resultatet seg, men likevel ligger inputlagen på 21,1 millisekunder. Med andre ord er det et stykke opp (ned) til Samsung og LG sine skjermer, som figurerer under 10 millisekunder. Samtidig så virker ikke Sony å ha lagt til støtte for VRR (variable refresh rate). Det virker i så fall som et merkelig valg, spesielt med tanke på at dette er en nøkkelfunksjon på PlayStation 5 – som Sony også lager.

Baksiden har et spesielt mønster, og har i tillegg flere høyttalere.

God lydkvalitet

På flere av sine tidligere toppmodeller har Sony også fokusert på lydkvaliteten til skjermen. Og de har heller ikke glemt dette på denne modellen. I motsetning til for eksempel Q950, så er denne skjermen langt dypere. Og med det er det også mer rom for høyttalere. Og det betyr bedre lyd, selv om vi må si at Samsungs Q950 også er imponerende med tanke på at den er under 2 centimeter dyp.

ZH8 har flere ulike lydmoduser å velge blant, hvor vi spesielt liker Dolby-modusen. Denne gir et godt fokus på stemmer, samtidig som lydbildet blir bredere. Skulle du ha en senterhøyttaler liggende, er det faktisk mulig å koble til dette via en egen skruterminal. I tillegg har du en optisk utgang dersom du vil hekte på en egen forsterker.

Konklusjon

Sony gjør veldig mye riktig med KD-75ZH8. Men det skulle også bare mangle når du legger 90.000 kroner på bordet for en TV. Til sammenligning kan du spare 10.000 kroner ved å heller velge en Samsung Q950 - som også er en dyr TV. For pengene får du likevel bildekvalitet fra øverste hylle. Spesielt når du ser på vanlig SDR-innhold så er X1-prosessoren i sitt ess, og få kan matche Sony på akkurat dette. Dette er nok hårfint den beste vi har sett på tradisjonelle sendinger – med Q950 hakk i hæl.

Samtidig så har du rikelig med lysstyrke og kontroll på baklyset, sånn at HDR-innholdet får en ekstra piff. I tillegg til at sortnivået er helt på topp – bare slått av de beste QLED-modellene til Samsung. Akkurat nå får du lite eller ingen glede av støtten for 8K-oppløsningen om du vil se ekte 8K. Det er litt kjedelig at du heller ikke får se snutter fra YouTube i 8K, som er det mest tilgjengelige innholdet du har å boltre deg i akkurat nå. Noe du kan med for eksempel Samsung sine 8K-TV-er.

Til gjengjeld får du i det minste en velfungerende oppskalering som faktisk gjør 4K- og HD-innhold mye bedre enn utgangspunktet. Noe vi syns virker merkelig, er at denne modellen ikke har støtte for VRR. Og dette kombinert med at den har langt høyere inputlag enn de beste TV-ene på markedet, gjør at den ikke henger like godt med om du skal bruke den til spill.

Samtidig så er fortsatt Android-plattformen noe mer traust å bruke enn alternativene fra Samsung (Tizen) og LG (WebOS), selv om den stadig tar skritt i riktig retning. Alt i alt er dette en TV for deg som setter mest pris på billedkvalitet, og ikke skal spille på skjermen.

Alternativer:

LG OLED65CX
Om du heller vil ha OLED

LG OLED65CX

LG har tatt mange steg i riktig retning i år. Og CX-serien er kanskje den aller beste om du tar med pris. Dette er en OLED-modell som har gnistrende god bildekvalitet, og er ikke minst også godt tilrettelagt for deg som ønsker å spille på den. Merk også at du får denne skjermen som 77 tommer, om du ønsker noe i samme størrelse som de to andre skjermene.

Samsung QLED QE75Q950TS
Spar 10 000 kroner

Samsung QLED QE75Q950TS

Også denne modellen fra Samsung takler 8K. Den er i tillegg billigere enn Sonys ZH8, og for deg som skal spille mye på TV-en har denne modellen både lav inputlag og ikke minst støtte for synkronisering av bildet mot konsoll eller PC.

annonse