På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Frustrerende banan fra Finland
Styr unna den nye The Matrix-telefonen.
Innhold
Nintendo Mini-maskiner, analoge Polaroid-kameraer eller Nokia-telefoner med Snake på. Nostalgien har for lengst festet sitt morsomme, men ikke alltid nyttige, grep om teknologiutvalget i butikkhyllene. Sist ut så langt er Nokia 8110 4G. Hvis du fulgte med på mobilutvalget rundt årtusenskiftet har du hørt navnet før. Hvis vi ser bort fra 4G-påhenget, i hvert fall.
Nokia 8110 var nemlig en av de dyrere og mer profilerte modellene i utvalget fra den finske produsenten rundt 1997. Hvis du ikke hadde en selv husker du kanskje at Neo i The Matrix mistet en sånn da han sto utenfor vinduet på en høy bygning. Scenen er antakeligvis én av de mer kjente produktplasseringene i film de siste par tiår.
Forvirring om Matrix-telefonen
Men Nokia 8110s gjesterolle med Keanu Reeves skapte også litt forvirring. Telefonen har et lokk over tastene, og i filmen skyter dette lokket nedover og åpner seg idet Neo trykker på siden av telefonen. Hverken den originale Nokia 8110-modellen eller dagens har denne funksjonen.
At Nokia også hadde en modell som nettopp kunne skyte ut tastaturdekselet har ikke hjulpet på forvirringen. Hvis du har sett en «Matrix-telefon» gjøre dette i det fri, har du antageligvis sett Nokia 7110, som var utstyrt med både nettleser (WAP), skrollehjul og Snake.
Fjorårets Nokia 3310 fikk hard medfart i vår test. I all hovedsak fordi den var dyr og ikke tilbød nok funksjonalitet. Siden dette ikke er smarttelefoner, handlet kritikken aller mest om mangel på nye nettverksstandarder. Hvis det ikke måtte være en «nostalgimodell» kunne du få omtrent samme pakken med Nokia-logo og det hele for hundrelapper mindre.
Nokia 8110 4G får med én viktig fiks allerede i navnet. Her er det 4G-støtte på plass, slik at du ikke er helt uten dekning på steder der 2G ikke rekker, men 4G er bygget ut. Selv om det er på noe lengre sikt, vil også 2G forsvinne. Foreløpig er store mengder alarmer, fjernstyringsløsninger og biler koblet inn i akkurat det nettet, så dette skjer ikke i morgen. Det viktigste er altså å ha en eller annen dekning der 2G og 4G ikke er jevnt representert.
Trådløst nett er endelig med
Den andre halvdelen av oppgraderingen er WiFi. Nokia 8110 har fått trådløst nett, og med begge de to raske netteknologiene er det slutt på å vente for hver minste ting man skal gjøre med telefonen.
Og siden prisen var en viktig del av innvendingen i fjor; til 800 kroner er ikke 8110 4G mye dyrere enn 3310-modellen som startet på 600 kroner var. Og for det lille tillegget vet du allerede før du åpner esken at du har fått en mye bedre telefon som har langt flere ben å stå på om ett nettverk skulle falle ut. Hvis du bruker den som din eneste telefon er det rett og slett en tryggere dings å ha i lommen enn 3310.
Men hastigheten er et problem
Nå tenker du nok kanskje at 10 000-kronersmobilene har gått meg til hodet. Nokia 8110 4G koster tross alt bare 800 kroner. Skal jeg virkelig klage på hastigheten her? Jepp, det skal jeg.
For det er ikke sånn at 8110 trenger å holde følge med dyre iPhoner, Galaxy S- og Noter eller toppmodeller fra Huawei. Men den må være over et minstemål hurtig på visse funksjoner, og inntasting av alt fra brukernavn til passord er ett slikt sted der det rett og slett må gå fortere enn det gjør her.
Jeg talte ikke, for jeg regna strengt tatt ikke med det var nødvendig. Men bare å taste passordet likt to ganger for oppretting av konto til KaiOS-butikken måtte gjøres en ti-femten ganger. Årsaken?
Timeren som hopper videre fra ett tegn til det neste på talltastene oppførte seg ulikt for hvert eneste trykk. Noen ganger tok den kun med ett trykk ved dobbelt trykk, andre ganger virket den å tro at jeg hadde holdt inne tasten og hoppet flere tegn bort gjennom. Sammen med treghet i visning på skjermen ble det en nær umulig oppgave å taste det samme to ganger.
På toppen av det hele – i akkurat denne prosessen blir du ikke gitt muligheten til å se hva du har tastet i passordfeltene. Du kan riktig nok se hva du taster i det ene passordfeltet når du deretter skal logge inn.
Kjappere innmat, dårligere ytelse
Men denne tregheten gjelder i så godt som alt du gjør med telefonen, og det i seg selv gjør banantelefonen betydelig mer frustrerende enn den burde vært. Og det selv om det tross alt er en Snapdragon 200-brikke inni her som er vesentlig mer potent enn innmaten i fjorårets 3310-modell.
Det følger med en nettleser her også, som man skulle tro var litt nyttigere enn den trege leseren i nevnte fjorårsmodell. Her er det jo tross alt kjappe datatilkoblinger tilgjengelig. Men det går gudsjammerlig treigt også i år.
Å laste inn overskriftene på VG.no går forholdsvis kjapt, men deretter krever telefonen at du venter i flere minutter før alle bildene er på plass og layouten ser skikkelig ut. Det er så godt som poengløst å forsøke å surfe moderne nettsider her.
Vi kan bare konkludere med at KaiOS og de tilhørende appene må spise vanvittig mye krefter sammenlignet med det hakket mindre smarte OS-et fra i fjor. Og det er ikke den eneste ulempen.
Hvor blir det av appene?
På Nokia 3310 i fjor var det ganske enkelt å installere apper. Fantes de ikke på telefonen fra før, fantes det alltids en Java-versjon eller lignende å hente ned fra nettet. Jeg klarte blant annet å få WhatsApp og Facebook til å fungere sånn høvelig. Så godt som man kunne håpe på med en telefon uten andre tilkoblinger enn EDGE/2G.
I år er det KaiOS som kjører på telefonen, og man skulle tro det var bedre stilt. Spesielt med tanke på at det både er en kraftigere applikasjonsprosessor på innsiden og at operativsystemet strengt tatt har mulighet for enkel flytting av apper over fra Android-økosystemet.
Men den gang ei. Det finnes KaiOS-telefoner med Facebook, men selve appen er ikke synlig i appbutikken, og den ser heller ikke ut til å la seg laste ned og installere utenfra – selv ikke i Java-utgave.
Det du får i KaiOS-butikken er noen halvdårlige spill og Twitter. Men hvem bruker Twitter til noe annet enn å sjekke om tredje verdenskrig har startet i 2018?
God til enkel bruk? Nei, det er den ikke
Så kan du, med rette, si at dette ikke er en apptelefon. Det er ikke engang en telefon for konstante oppdateringer av noe slag. Egentlig handler disse telefonene aller mest om en enkel og god brukeropplevelse på grunnleggende ting som SMS og ringing. Alt det andre er her kun som bonus.
Samtidig byr ikke 8110 4G på noe særlig god brukeropplevelse. Selv ikke til de enkleste tingene. Det går ikke fort nok å taste inn ting, for eksempel meldinger, og operativsystemet virker å være helt uten noen form for jevn fremdrift. Det hakker og starter og stopper akkurat når det selv vil, og hvis det var akkurat mens du tastet et passord er det fullstendig umulig å vite hva du har tastet. Som regel blir det feil.
Samtalekvaliteten er middels. Lyden 8110 sender fra seg til andre enden er under pari, mens lydkvaliteten i 8110-enden er grei nok. Den har altså ingen spesiell styrke som vanlig ringetelefon heller.
Det eneste her som strengt tatt gjør 8110 god som enkel telefon er batteriet. Den varer nær evig på hver lading: omtrent en uke med vanlig bruk eller 25 dager i standby. Og brukeropplevelsen her er såpass elendig at du neppe kommer til å ville bruke den så veldig mye.
Det gjelder forresten det 2 megapiksels kameraet på baksiden som stort sett presterer en slags uklar mosaikk.
Konklusjon: Kjøp noe annet
Skal du ha en telefon som er god å bruke må du bort fra både Nokia 8110 4G og strengt tatt hele prisområdet under 1000 kroner. For her er det lite som har spesielt god ytelse å vise til. Men du må ikke så himla langt opp i pris.
Fjorårets Moto G5 er for eksempel en knallbra telefon som fortsatt selges. Den er kjapp og god å bruke, og har et kamera som er mange ganger bedre enn 8110 4G. Hvis du bare skal ha noe å ringe med finnes det også enklere Nokia-telefoner som ikke koster på langt nær like mye som denne. Ulempen er at du ikke får 4G og WiFi, som jo tross alt kan påvirke tryggheten under bruk. Men ser vi for eksempel til en tass som Nokia 105 koster den under 200 kroner – og da får du akkurat det; en enkel telefon.
Den kan ikke kjøre apper og mer avanserte greier, slik 8110 4G kan, men hva gjør vel det når appene til banantelefonen aldri kommer? Det er lovet at Facebook og WhatsApp skal komme til telefonen, men akkurat når virker foreløpig å være i det blå.
Skal du ta digital detox med en knappetelefon i år; kjøp noe annet enn Nokia 8110 4G. Og gå gjerne for Nokias aller billigste modeller, som faktisk er veldig mye for pengene sammenlignet med den fornyede banantelefonen.
I alternativene under har vi plukket rimelige telefoner du kan vurdere, men direkte alternativer til 8110 4G er de ikke. Ett av grunnlagene for valgene under er at veldig lite er dyrere enn billigproduktet som er så svakt at det blir liggende i en skuff. For en mobiltelefon begynner «fornøyd»-kvalitetene ofte rundt 1500 kroner.
Rimelige telefoner som fortsatt er gode
Nokia 8110 4G Dual SIM
Nokia 8110 4G prøver å være billig og trivelig, men får det ikke til.
Fordeler
- +Har 4G og WiFi
- +Har knapper
- +Har kamera
- +Har skyveluke som beskytter tastene
- +Grei nok skjerm
- +Lang batteritid
- +Snake er fortsatt med
Ting å tenke på
- —Ubeskrivelig treig brukeropplevelse
- —Inntasting av passord går sjelden greit
- —Minimalt med apper tilgjengelig
- —Små og knotete knapper
- —Dårlige spill fra Gameloft er med enten du vil eller ei
- —Generelt rotete menysystem