Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTest: Sony Xperia 10 II

Svært mye mobil for pengene

Xperia 10 II er forholdsvis rimelig og gir deg en solid brukeropplevelse.

Xperia 10 II har Gorilla Glass foran og bak og en ramme rundt telefonen i polykarbonat. Det hele ser forholdsvis lekkert ut enten du velger svart eller hvit utførelse.

Fjorårets Xperia 10-modeller klarte ikke å imponere. Den skulle være Sonys rimeligere alternativ til toppmodellen Xperia 1. Men en treg og ujevn brukeropplevelse gjorde at den ikke fullt rettferdiggjorde de rundt 4.000 kronene Sony ville ha for den. Nå er det tid for å se nærmere på årets Xperia 10 II. Har oppfølgeren blitt noe bedre?

Og det er gode nyheter; det merkes allerede fra første stund Xperia 10 II kommer ut av esken at dette er en helt annen telefon enn fjorårets. Her flyter menyene raskt, og det er heller ingen umiddelbare tegn på at programvaren er trøblete. Rent fysisk er imidlertid det meste som før - på godt og vondt.

Sonys aaaavlange mobiler

Som alle Sonys nyere mobilmodeller har Xperia 10 II en 21:9-skjerm, som betyr at den oppleves som litt lang og smal sammenliknet med mobiler som har aspekt på mellom 16:9 og 19,5:9 som er vanlige skjermaspekt. Det gjør også at den selv med en seks tommer stor OLED-skjerm ikke oppleves som fullt så stor som andre mobiler med likt antall skjermtommer - bredden på selve mobilen er viktig om man skal holde den med små hender, og her holder den seg såvidt under 7 centimeter.

Skjermen er på 6 tommer, sammenliknet med 6,5 tommer i Xperia 1 II. Dermed er hele mobilen også noe mindre enn toppmodellen, som fra før er ganske slank til å ha så stor skjerm.

Skjermen er en utmerket AMOLED–variant, men uten HDR-støtte.

Mobilen er også svært tynn, med herdet Gorilla Glass foran og bak og en ramme i et plastmateriale, antakeligvis polykarbonat, rundt hele sulamitten. En liten metallramme på baksiden omkranser en kamerahump av beskjeden størrelse, og på hver sine sider har telefonen henholdsvis en fingerleser bygget inn i plastrammen og en SIM-kortluke som kan åpnes med fingerneglen - en langvarig Sony-tradisjon som har vært med Xperia-mobilene helt siden de het Sony Ericsson.

Det er verdt å ta med at Xperia 10 II som en av relativt få mobiler i denne prisklassen er tett, med IP68-sertifisering. Dermed kan den senkes i vann i inntil en halvtime uten å ta skade av det.

Flott skjerm

Ser vi litt nærmere på Xperia 10 II er det ikke bare menyene og programvaren som har blitt bedre. Begge fjorårets Xperia 10-modeller hadde LCD-skjerm, mens årets modell har OLED-skjerm. Kvaliteten var ikke så verst på fjorårets skjermer heller, men med OLED-teknologi har svart blitt svartere og fargene noe mer «levende». Lysstyrken er akseptabel og god nok til å bruke mobilen også når sola sier hei - Xperia 10 II er mulig å stille hakket mer blendende enn den vanvittig høyoppløste 4K-skjermen i storebror Xperia 1 II.

Ulempen med Xperia 10 II-skjermen er imidlertid at den ikke støtter HDR-innhold, slik Xperia 1 II gjør, og dermed får du ikke en fullt så god opplevelse under videoavspilling som med raffere telefoner.

Xperia 10 II med sin 6-tommers skjerm ved siden av en iPhone 11 Pro Max som har 6,5-tommers skjerm - i vesentlig mer vanlige 19,5:9-format. Forskjellen ser kanskje ikke så stor ut, men det er lett å kjenne at Xperia 10 II er mye smalere i hånda og at det er enklere å rekke over hele skjermens bredde.

Som for alle andre 22:9-skjermer er det opplagte utfordringer med videoavspilling. Ser du på gammelt 4:3-innhold vil du få store svarte hav på hver side av bildet. Selv widescreenbilder i 16:9 bruker forholdsvis lite av skjermen. Du kan utvide innholdet så det fyller hele skjermen, men hvis det opprinnelig var 4:3 vil både hode og føtter ofte havne utenfor den ekstra brede Sony-skjermen. Det finnes noe innhold i 22:9 der ute, og det ser utmerket ut her, mens det ville hatt svarte striper over og under på alle andre skjermer. Med Xperia 10 II vil du som regel ha svarte områder utenfor film du ser på mobilen.

Vi snakker fortsatt om en svært god skjerm gitt prisklassen på telefonen, men hvis du ser spesielt mye på film med telefonen din er det verdt å vite om at for rundt 4.000 kroner og ned er det en del mobilmodeller der ute som kan gi deg HDR også - om det er det du vil prioritere, men da kan du måtte prioritere ned andre ting.

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52

Rask, smidig og bugfri

Den aller største overraskelsen med Xperia 10 II er hvor smidig alt er. Menyer, sveipestyring og funksjoner - alt tikker og går. Som ei klokke. Det er en ganske annerledes opplevelse enn fjorårets Xperia 10 og 10 Plus, som begge var tidvis treige og buggete.

Det er rett og slett en fryd å bruke Xperia 10 II, både sammenliknet med andre rimelige Xperia-modeller i tidligere år og sammenliknet med det meste annet i sin prisklasse. For et par år siden sprengte Xiaomi forventningene våre til hva en billig mobil kan levere, da de slapp Mi A2 som i sin levetid kostet mellom 3000 og 1800 kroner - og ga en brukeropplevelse som minnet mer om telefoner til mangegangeren.

Siden den gang har prisene på mobiler økt. Det er spesielt synlig for toppmodellene, som nå koster mellom 10.000 og 16.000 kroner, men det er også synlig at vi ikke lenger har noen klare vinnermobiler på ytelse og byggekvalitet rundt 2.000 kroner. Det kan virke som om mobilprodusentene ga opp å matche billig-gullet Xiaomi hadde klart å spa frem, og selv Xiaomi klarte ikke å opprettholde formen da det var tid for Mi A3.

Som en av svært få mobiler i denne prisklassen er Xperia 10 II sertifisert vanntett. Denne tåler altså uvær og litt til.

Skal du se etter konkurrenter til Xperia 10 II kan vi nevne modeller som Motorola One Zoom og Nokia 7.2 som begge er gode mobiler, men ser vi til Nokia-modellen er ikke brukeropplevelsen alltid like striglet som den er i Xperia 10 II. I Nokias modell får du imidlertid HDR-skjermen Xperia 10 II ikke har, og Motorola One Zoom kan skilte med ørlite grann raskere prosessor, ørlite grann større batteri og en liten bit høyere pris, der den ligger rundt 4.300 kroner.

Xperia 10 II er en meget god telefon å bruke, og det er spesielt enkelt å legge merke til hvor god den er i et år der den rimeligste mobilkategorien så langt ikke har flommet over av andre gode modeller.

Hodetelefonkontakt!

Hodetelefonkontakt og irriterende fingerleser

En av de første tingene mange vil legge merke til med Xperia 10 II er hodetelefonkontakten, som for anledningen både er til stede og sitter på toppen av telefonen. Dermed trenger du hverken trådløse hodetelefoner eller overgang for å høre på musikk. Også storebror Xperia 1 II har dette, og etter at Samsung la hodetelefonkontakten på hylla er Sony nå den eneste mobilprodusenten på det norske markedet som omfavner den gamle standarden.

I motsetning til andre telefoner i sin prisklasse har ikke Xperia 10 II fingerleseren sin i skjermen eller bakpå mobilen. I stedet er den bygget inn i låseknappen på høyre side av telefonen. Det gjør at den er svært smal og relativt ofte leser feil, eller tror du prøver å åpne telefonen hvis du bærer den med hånden for høyt plassert langs siden. Dette kan være relativt irriterende, og en av få ting jeg ser på som en klar ulempe med Xperia 10 II. Men gitt den fabelaktige brukeropplevelsen og den relativt hyggelige prisen bør det være mulig å bli vant til akkurat denne.

En frustrerende fingerleser er frustrerende enten den bor i en telefon som koster 4.000, som denne, eller i storebror Xperia 1 II som koster 12 høvdinger. Men til en langt mer fornuftig pris har vi også mer tålmodighet med irritasjonsmomentene.

Sony-særheter

En ting som ikke er med her er Sonys funksjon for å la telefonen riste i takt med musikken. I toppmodellene gjør funksjonen at alt fra Youtube til Spotify føles mer oppslukende, og enten du har på deg hodetelefoner eller bruker høyttalere føles det nesten som en slags subwoofer-aktig funksjon. Hvor godt det enn virker er det irriterende å alltid ha volumkontrollen for ristingen presentert sammen med den vanlige volumkontrollen på toppmodellen. For Xperia 10 II er altså ikke det noe tema.

En viktig forskjell på Xperia 10 II og toppmodellen er at denne rimeligere tassen kun har en enkelt ekstern høyttaler, slik at du ikke får stereolyd.

På listen over uvanlige Sony-funksjoner som har blitt med til Xperia 10 II finner vi den såkalte Sidesans-løsningen, der et par raske tapp på langsidene til skjermen kan åpne en ekstra appmeny eller fungere som snarveier til andre ting. Selve ekstramenyen er ikke så veldig nyttig, siden den strengt tatt kun er et tredje sted du kan finne appene dine på, i tillegg til på hjemmeskjermen eller i den vanlige appskuffen.

Du kan imidlertid sette opp sidesans til å gjøre andre kjappe ting, så som å bytte tilbake til forrige app du brukte. Til slike bruksområder blir løsningen en del nyttigere.

En enkel og grei kamerahump som skjuler de viktigste tre kameravariantene - alle av helt ålreit kvalitet.

Kurant kamera

På kamerafronten er Xperia 10 II utstyrt med tre ulike varianter; vanlig vidvinkel, ultravidvinkel og et zoomkamera som lar deg komme dobbelt så nært - om enn med noe lavere oppløsning på bildene. Selv om Sony lager mange av de ekstremt høyoppløselige bildebrikkene som brukes i dag har de styrt unna de voldsomme oppløsningene i sine egne telefoner. Her er hovedkameraet på 12 megapiksler og de to andre på 8 megapiksler.

Alle tre av kameraene gjør en helt ålreit jobb i dagslys. De fungerer også relativt bra i innendørs belysning, men de gir seg ganske fort når det blir mørkt ute - da dukker bildestøyen opp fort. I motsetning til storebror Xperia 1 II, der Googles HDR+-teknologi ser ut til å rydde opp i støyen i nattbildene, skjer det ingen umiddelbar forbedring i kveldsbildene fra Xperia 10 II etter at de er tatt.

Av unoter er egentlig det verste jeg har sett med dette kameraet at det noen ganger sliter med å beregne riktig eksponering. Det er spesielt i vanskelig lys med skiftende skydekke og skygger og lys om hverandre det er merkbart.

Ellers knipser kameraappen raskt, lukkertid blir som regel satt riktig slik at du unngår uskarpheter og det er lite bugs å spore.

Xperia 10 II har et selfiekamera som leverer bilder i 8 megapikslers oppløsning. Kvaliteten her er helt grei, men igjen er det snakk om et kamera som gir seg ganske tidlig på kvelden. Du kan bruke skjermen som selfieblits, men da erstattes bare bildestøyen av et lite kledelig blåskjær. Xperia 10 II er ingen selfiemester, men den gjør jobben så lenge du har noenlunde grei belysning.

Jevnt over leverer Xperia 10 II fint på kamerabiten i sin prisklasse. Den tar bilder vi stort sett blir fornøyd med, enkelt og greit.

Xperia 10 II har kurant batterilevetid. Batteriet er 3600 mAh og er dermed hverken spesielt stort eller spesielt lite, og det holder til omtrent en dag med tung bruk, eller halvannen dag med lett bruk. Når det er på tide å fylle på igjen dukker det imidlertid opp et lite irritasjonsmoment oppi esken; noen hurtiglader følger ikke med. Bare en vanlig 7,5W-lader som tar seg god tid når batteriet skal fylles.

På den positive siden støttes hurtiglading med Quick Charge eller USB Power Delivery, så hvis du har en hurtiglader fra før er det gode muligheter for at den kan fylle Xperia 10 II langt raskere enn laderen som følger med. Der USB-C-kontakten har blitt en selvfølge i nye mobiler har ikke trådløs lading blitt det, og det er også utelatt i denne telefonen, mens storebror Xperia 1 II har teknologien. Hurtiglader i esken og trådløs lading er uansett blant tingene du ser utelatt i langt dyrere telefoner enn dette, og selv til greit nord om ti tusenlapper har aldri Apple inkludert hurtigladere i eskene sine. Dermed er det helt greit at Sony dropper disse tingene - til denne prisen tar jeg mye heller vanntetting og solid ytelse, som Xperia 10 II byr på i bøtter og spann.

Middels ytelse

I rene hestekrefter har Xperia 10 II lite å stille opp. Den har en Snapdragon 665-brikke under skjermen, og her snakker vi om en av Qualcomms mellomklassebrikker - i nær slekt med det du finner i Motorola One Zoom og Nokia 6.2.

Disse brikkene er laget for å gi topp ytelse i menyer og i «vanlig bruk» av telefonen, men de er ikke laget for å gi deg den kvasseste spillopplevelsen. Det synes greit i ytelsestestene også, der avstanden er stor mellom Xperia 10 II og toppmodellene.

Det er likevel slik at de fleste titler i Google Play fungerer også på telefoner med forholdsvis lite krutt. Den krevende tittelen PUBG spilte for eksempel noenlunde greit på Xperia 10 II. Noen skjønnhetsfeil bød opplevelsen på; trær og fjell på lang avstand som tidvis blinket litt - muligens fordi mobilen jobber med å hente inn og ut grafikkdata fra begrensede minneressurser. En sjelden gang iblant gikk bildeflyten noe ned, men ellers ga det en helt grei og spillbar opplevelse.

Du kan altså regne med å kunne spille det meste på Xperia 10 II, men dette er likevel ikke en telefon du bør kjøpe om mobil gaming er din greie.

Mye telefon for pengene

Når en godt etablert mobilprodusent skal lage rimeligere mobiler er det mye som kan gå galt. Ofte settes prisen for høyt og spesifikasjonene for lavt. Det er gjerne de litt mindre etablerte mobilprodusentene som treffer best når det skal gjøres rimelig. Muligens fordi de ikke risikerer å utkonkurrere egne populære toppmodeller.

Men i år er Xperia 10 II en helt annen opplevelse. Den gir gjennomgående god brukeropplevelse, godt brukbar batteritid, et godt brukbart kamera og en vanntett innpakning. Det er ikke på spesifikasjonene denne telefonen lyser. Til prisen er det meste ganske «standard» på denne telefonen. Men Sony har gjort godt håndverk med programvaren til alt fra kamera og menyer, slik at opplevelsen gjennomgående er god i alle ledd. Xperia 10 II er en telefon som «bare virker» med relativt få skavanker og irritasjonsmomenter.

PS! Vi vet ikke akkurat hvordan den blir eller hva den vil koste. Men alt OnePlus har delt så langt tyder på at Nord, som lanseres den kommende uken, blir en solid konkurrent i omtrent samme prisområde som Xperia 10 II.

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB
Enda mer mobil for pengene

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB

fra 2870:-

Hvis målet er den beste brukeropplevelsen og den beste kameraopplevelsen i en mobil til under 4.000 kroner er det sannsynligvis Huaweis Nova 5T som er fasit akkurat nå. Ekte toppmodellprosessor i en rimelig telefon som ellers har alt du forventer av mobildesign i 2020. En flott skjerm med selfiekameraet skåret inn i ett av hjørnene. Telefonen er ikke vanntett, men den er ellers bygget på en god måte og føles som en toppmodell selv om den altså koster mye mindre enn toppmodeller flest. Det er noe usikkerhet rundt Huawei på grunn av sanksjonene fra USA, men Nova 5t hadde Google-støtte før sanksjonene ble satt i verk, og får derfor oppdateringer og apptilgang gjennom Google fortsatt.

Motorola One Zoom
Motorola byr på større batteri

Motorola One Zoom

fra 2669:-

Her får du større batteri, litt høyere ytelse og et kamera med ålreit nattmodus uten at det blir for dyrt. Motorola One Zoom er ikke vanntett, slik Sonyen er, men alle Motorolaer er satt inn med vannavstøtende stoff som gjør at de skal tåle litt uvær eller uforutsett vannsøl. Motorolas modeller de senere årene har hatt veldig god brukeropplevelse, og de har blitt regelmessig oppdatert forholdsvis lenge etter lansering. En flott telefon som yter bra på de fleste områder, og som er ørlite grann kvassere enn Sonyen på noen få av dem. Men den koster også noen hundrelapper mer enn du kan kjøpe Xperia 10 II for.

OnePlus Nord 128GB
Hva har OnePlus på gang?

OnePlus Nord 128GB

fra 2090:-

OnePlus Nord er foreløpig ikke lansert, men produsenten har sluppet flere av spesifikasjonene og vist frem telefonen i Youtube-videoer. Påstanden er at denne mobilen skal gi OnePlus-opplevelsen til en langt lavere pris enn toppmodellene selskapet har laget de siste to-tre årene. Mobilen lanseres den kommende uken, og når OnePlus sier at den vil koste under 500 amerikanske dollar er det ikke utenkelig at den havner i samme omtrentlige prisklasse som Xperia 10 II når den kommer i salg. Følg med på denne hvis du går med umiddelbare handleplaner.

annonse