Få superdisk - uten strev

For ett års tid siden tok vi en liten kikk på hva en SSD - Solid State Drive - kunne gjøre for en aldrende PC. Og det ble klinkende klart at den nye minnebaserte lagringsteknologien er overlegen med tanke på ytelse. Faktisk opplevde vi blant annet at bare det å laste inn operativsystemet gikk dobbelt så raskt som med en gammel harddisk.
Skal du i dag gjøre en eneste ting som gir deg en mer responsiv PC, er det å bytte ut harddisken med en SSD veien å gå.
Likevel har det heller ikke vært bare bare med SSD. Det er en relativt ung teknologi, noe som har gjort at det har vært visse barnesykdommer med både minnebrikker og -kontrollere. Dette, i tillegg til at SSD koster adskillig mer enn en konvensjonell harddisk, har fått mange brukere til å holde seg til de rimeligere og større mekaniske diskene.
Men med synkende priser og bedre kvalitet på SSD-er er dette nå i ferd med å snu seg. I dag finner du mange såkalte "2G" eller andregenerasjons SSD-disker i handelen, og det er to slike vi har tatt en kikk på her. Vi har også gjort et bevisst valg på å holde oss i den rimeligere enden av prisskalaen.

To til test

Den første SSD-en vi har plukket er Kingston SSDNow V+ på 64 GB (2. generasjon). Det interessante her er at disken også kommer som del av en komplett oppgraderingspakke, som skal gjøre overgangen fra vanlig harddisk til SSD til en lek.
Den andre disken kommer fra Intel, som du kanskje mer tenker på som produsent av prosessorer og brikkesett. Likevel har de lenge vært betraktet som en av de fremste på SSD, og deres andregenerasjons X25-M-serie er generelt sett på som ett av de beste valgene i sin klasse. Vårt testeksemplar er versjonen på 80 GB. Det eneste som følger med i den fulle pakken her er medfølgende brakett til 3,5" brønn.
Oppgitte data:

Kingston SSDNow V+ 64 GB (upgrade kit)

Les: 230 MB/s
Skriv: 180 MB/s
Vekt: 103 gram
Pris: ca 1600 kroner, altså 25 kroner per gigabyte

Intel X25-M 80 GB (retail)

Les: 250 MB/s
Skriv: 70 MB/s
Vekt: 80 gram
Pris: ca 1900 kroner, altså 23,75 kroner per gigabyte

Prisen har som nevnt nådd et nivå der det ikke lenger er avskrekkende å skaffe seg en SSD. De rimeligste modellene på 64 GB får du nå til litt over tusenlappen, og 128 GB finner du til rett under 2000 kroner. Men fordi du ikke får all verden av kapasitet til denne prisen egner de seg da best som systemdisk (altså harddisken operativsystemet ligger på) i en stasjonær PC. For bærbare er det ikke et like opplagt valg, i det minste ikke dersom du er vant med mye plass.

Alt du trenger for enkel oppgradering

Kingston-disken får du altså også i en oppgraderingspakke som skal forenkle overgangen fra vanlig harddisk til SSD. I denne pakken finner du følgende:


Selve SSD-en, et eksternt, skrueløst kabinett for 2,5" harddisk og braketter + skruer for å montere en 2.5-tommers disk i en 3,5" brønn. Alle kabler du trenger - overgang fra molex til ny strømkontakt, SATA-kabel og USB-kabel. Den medfølgende CD-en brukes til å boote datamaskinen og klone harddisken. I tillegg inneholder CD-en bruksanvisning eller trinn for trinn-guide til hvordan du skal bytte, både for bærbar og stasjonær PC.
Akkurat hvordan du gjør dette kommer an på om du skal legge den til som systemdisk en i stasjonær PC, eller om du skal bytte ut disken som allerede sitter i din bærbare. Dersom du går for sistnevnte minner det litt om fremgangsmåten vi beskrev i vår del to av guiden til harddiskbytte.
Programvare for å klone disken følger altså med, men har du muligheten anbefaler vi sterkt å installere operativsystemet på nytt. Det vil gi bedre ytelse og sørge for at du har nok plass, ettersom det er en god mulighet for at du nå kommer til å gå for en disk med mindre kapasitet.
Men når det er sagt er det enkelt å klone disken med denne pakken: Etter at du forsikrer deg om at innholdet på den gamle disken får plass på den nye, tar du ut din gamle disk fra den bærbare og setter den i det medfølgende eksterne kabinettet. SSD-en går i PC-en, og deretter kobler du til det eksterne kabinettet med USB og booter med CD'en som følger med. Da startes det enkle men effektive kloneprogrammet, og så er det bare å følge guiden dersom du er usikker.
Når programmet er ferdig med å overføre dataene er det bare å starte på nytt, og vips har du tatt i bruk SSD-en. Den gamle harddisken kan du beholde i det medfølgende kabinettet som ekstern USB-disk eller bare ha som backup.

Stor forskjell i ytelse... eller?

SSD-ene har blitt testet på en PC med Intel Core 2 Duo E8400 @ 3,0 GHz, Intel P45 brikkesett, 4 GB minne og operativsystemet Windows 7 Premium.
Vi skal ikke gå inn på SSD-ens virkemåte i denne testen. La oss bare kort si det finnes flere strategier og tankeganger rundt hvilke egenskaper som er mest viktig på en SSD, noe som har gjort god måling av ytelse vanskelig. La oss se på et eksempel med PCMark05.
Verdi i MB/s overføringshastighet, høyere er bedre:

Måten PCMark05 gjør sine målinger på indikerer at Intel-disken er dobbelt så god som Kingstons SSD - bortsett fra i skrivehastighet, der alt er snudd på hodet. Men som vi skal se lenger ned i testen, er det stor forskjell på syntetiske målinger og praktisk bruk.

PCMark05 ble heller ikke lagd med SSD-er i tankene, men det har et annet program kalt AS SSD Benchmark:


Som vi ser gjør begge diskene det bedre enn lovet i sekvensiell lesing og skriving, noe som er posistivt. Hva annet vi kan lese her er at Intel-disken har langt lavere aksesstid, noe som gjør at den er langt kjappere på å lese og skrive små filer på fire kilobyte fra tilfeldige deler av SSD-en (4K-testen). Med AHCI* får den også virkelig opp dampen på lesing av 4K-64Thrd, der programmet forsøker å bruke hele 64 prosesstråder til å gjøre det samme.
*(AHCI står for Advanced Host Controller Interface og er programgrensesnitt utviklet av Intel for SATA-kontrollere. På grunn av litt tilleggsfunksjonalitet i forhold til standard SATA/IDE, er dette anbefalt for SSD-er på moderne operativsystemer. ACHI kan slås på i BIOS for mange nyere hovedkort. Vi kommer for øvrig tilbake til dette i en kommende artikkel.)
AS SSD Benchmark kan også simulere kopiering av filer, en operasjon der skrivehastigheten er veldig viktig:
Verdi i MB/s overføringshastighet, høyere er bedre:

Det er tre ulike typer kopiering som testes: en ISO-fil, et program og et spill. Med sin langt høyere skrivehastighet er det Kingston-disken som gjør det best her.

Praktisk bruk

Som vi ser over er det store sprik i resultatene, en hva betyr det egentlig i praktisk bruk? Her kommer det naturligvis helt an på ditt bruksmønster, men for å illustrere den faktiske forskjellen har vi også gjort noen mer "ekte" tester. Over har SSD-ene blitt testet som sekundære disker, men vi ville også kjøre dem litt som systemdisk, og ga de hver sin rene og pene Windows 7-installasjon. Så gjorde vi fire operasjoner, og målte tiden det tok.
De fire praktiske oppgavene var å starte opp Windows, installere Call of Juarez-demo, installere Open Office (versjon 3.2.1 med java) og det å pakke ut 24 zip-filer. Disse arkivfilene var tilsammen på omtrent 1,3 GB og inneholdt nærmere 15000 filer av forskjellige størrelser.
Verdi i sekunder, lavere er bedre:

For de fleste oppgavene er det en forskjell på kun ett sekund - noe som må sies å være innenfor vanlige variasjoner ved slike tester. Og forskjellen på utpakkingen av zip-filene ligger ikke på mer enn fire sekunder i favør av Intel, noe som slett ikke kan kalles mye.

Konklusjon

De to testede diskene har både sine sterke og svake sider. Intels X25-M nyter godt av raskere lesehastighet og aksesstid, mens Kingstons V+ skriver data kjappere. Men selv om forskjellen i syntetiske ytelsesmålinger kan virke dramatisk, vil nok de fleste brukere merke lite til de faktiske forskjellene ved normal bruk. Har du spesielle behov som krever ekstra mye småskriving og -lesing, eller skriving av store filer, vil du på den annen side være tjent med et mer bevisst valg.


Pakken med Kingston-disken får gode skussmål fra oss. Har du lyst til å oppgradere, men ikke kan eller vil installere Windows og alle programmene på nytt, er dette en løsning som har absolutt alt du trenger. Her trenger du ikke tenke på å anskaffe kabler, braketter, programvare eller et eksternt kabinett i tillegg. Og har du kun bruk for SSD-en vil du kunne finne denne til under den magiske grensen på 1500 kroner, noe som også gjør at du får flere megabyte per krone enn du ville med Intels disk.
Når det er sagt skjønner vi også godt hvorfor Intels SSD er populær. Den er kanskje ikke like kjapp på skrivingen av store filer som Kingston V+, men det og litt til tar den igjen når filene blir mindre og tempoet settes opp. At den også har 16 GB større kapasitet er dessuten kjekt hvis du tror at 64 GB kanskje blir litt knapt.
Alt i alt har vi ikke noe problem med å anbefale noen av disse SSD-ene. Plukk den som passer deg best med tanke på behov, lommebok, kapasitet eller tilleggsutstyr. Går du fra en tradisjonell harddisk vil du uansett ikke se deg tilbake.
Til slutt minner vi deg om at hybriddisken Seagate Momentus XT også straks er i butikkene.

Les også
Guide til harddisk-bytte
Les også
Slik blir Intels nye SSD-er
Les også
Du får raskere grafikk med SSD
Les også
Få raskere PC med SSD
Les også
Verd å vite om SSD
Les også
Få mer diskplass
Les også
Dobbelt så rask med ny disk
annonse