Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab S2

Samsungs nye nettbrett er blant årets aller beste

Men det ligner mer på en iPad en noen annen Galaxy Tab har gjort.

Kort fortalt om Samsung Galaxy Tab S2

Nettbrettmarkedet har stupt, noe også Samsung har fått føle. Men det er neppe derfor selskapet har endret kurs, og satser på et nettbrett i samme format som Apples iPad.

Det kan være flere grunner til det ekstreme fallet i salget av nettbrett, men den viktigste er antakelig at mobiltelefonene har spist av markedet. Har du en mobiltelefon med stor skjerm kan det være vanskelig å se merverdien i et nettbrett.

Bruker nettbrettene mindre enn før

Du klarer deg antakelig fint med mobilen om målet først og fremst er å holde deg oppdatert på Facebook eller SnapChat, lese en blogg eller sjekke nyhetene i ny og ne. Har du allerede et nettbrett, er det ikke utenkelig at du bruker det mindre nå enn du gjorde for bare kort tid siden.

De som bare bruker nettbrettet til det smartmobilen kan gjøre, trenger strengt tatt ikke et nettbrett. Tilbake står de som bruker nettbrett fordi mobilen ikke duger.

Mer enn en diger mobiltelefon

Samsung Galaxy Tab S2 har samme form som iPad. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det er grunnen til at Samsung fokuserer på de mest krevende kundene, når de nå lanserer sitt nye nettbrett, Samsung Galaxy S2. Brettet er ikke lenger bare en stor mobiltelefon, men får egenskaper som skal gjøre den til et alternativ til de mest bærbare PC-ene. Enkelte av disse begynner jo også å ligne mistenkelig mye på tradisjonelle nettbrett.

Derfor er Samsung Galaxy Tab S2 ikke bare tynn og lett. Den kommer også med verktøy som skal gjøre deg enda mer produktiv, som tastatur, og en dokk du kan koble storskjerm, eksternt minne og annet tilleggsutstyr til.

Ellers har den som du vil se en skjerm som er i 4:3-format. Det gjør at S2 minner atskillig mer om iPad enn forgjengeren, Tab S, gjorde. Formatet har noen fordeler og noen ulemper, noe vi skal komme tilbake til.

Samsung har redusert antallet brettmodeller betydelig, og har blant annet kuttet ut modellene med skjermpenn.

Men hvor konkurransedyktig er den egentlig? Dette kommer vi tilbake til på de neste sidene >>

Design, funksjoner, bruk

Ny design

Samsung har forlatt filosofien om at det er om å gjøre å ha en drøss ulike nettbrett for å treffe flest mulig best mulig. Note 10.1, Note Pro og Tab Pro-serien forsvinner, og Tab 4 blir ikke fulgt av noen Tab 5. Tilbake står Samsung med to serier, Tab A, og Tab S.

Tastaturet (ekstrautstyr) er festet til omslaget med magnet, og kan enkelt flyttes ved behov. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Felles for de to er at de har 4:3-skjermer, slik vi tidligere har sett på iPad. Det vil si at skjermene ikke lenger har det «nye» TV-formatet 16:9, men istedet har de samme 4:3-format som den gamle rør-TV-en enkelte av oss vokste opp med. Begge kommer i to størrelser, 8-tommer og 9,7 tommer, slik også Apples iPad gjør.

Om du primært bruker nettbrettet til film, er overgangen til dette formatet et skritt i feil retning. Det samme gjelder for den som leser «papiraviser» på nett. Det gamle formatet ga plass til en hel avisside, mens det nye enten klipper siden i høyden så du må rulle på skjermen, eller du får en sort kant på hver side, slik du også gjør om du strømmer TV eller video.

Bra til kontoroppgavene

Men om du bruker brettet mest til tekstbehandling eller surfing på Internett, spiller det mindre rolle. Noen vil også foretrekke dette formatet, ikke minst de som jobber mye med regneark.

Samsung Galaxy Tab S2 veier 392 gram, ett gram mindre enn det nest letteste brettet i 10-tommerklassen, Sony Xperia Z4 Tablet. Begge er vel 50 gram lettere enn iPad Air 2. Skjermen på vårt testeksemplar av Tab S2 måler 9,7 tommer og har 1536 x 2048 piksler, det samme som konkurrenten fra Apple.

Forbausende tynn

Designdetalj som viser hvordan kanten på baksiden er skåret på skrå. Trykknappen ved hjørnet brukes når du klipser på et originalomslag. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tykkelsen er bare 5,6 millimeter. Dermed er dette ikke bare det tynneste nettbrettet på markedet, men det er nesten 10 prosent tynnere enn iPad Air og Xperia Z4, som begge er 6,1 millimeter tykke. Ellers er størrelsen på Tab S2 svært lik størrelsen på iPad Air2. Den er 2,3 millimeter lavere, og en halv millimeter smalere når du holder den i portrettmodus, det vil si slik du holder en mobiltelefon.

Stilrent med lekre detaljer

Galaxy Tab S2 har flatere sider og er skåret skrått mot baksiden, litt som på Galaxy Note 4, men mer markert. Ser du iPad Air og Samsung Galaxy Tab S2 rett forfra, er de så like at det egentlig bare er fasongen på valgtasten og Samsungs logo over skjermen som forteller deg hvilket av brettene du har med å gjøre. Om skjermen er tent vil forskjellene selvsagt tre tydeligere frem, ettersom brettene har forskjellig operativsystem.

Samsungbrettet har både lydutgang og ladekontakt på kortsiden under brettet. Ladekontakten sitter ikke sentrert, men plassert slik at den kommer et stykke opp på venstre side om du holder brettet med langsiden vannrett. Volumtasten og tasten som tenner og slukker skjermen, er plassert øverst på venstre side av brettet, så det kommer til venstre på toppen når brettet holdes vannrett. På samme side finnes også en liten luke for minnekortet.

Sjekker fingeravtrykket

Valgtasten under skjermen er også en sensor som sjekker fingeravtrykket ditt. Dette gjør det enkelt å låse opp brettet, i alle fall når det virker som det skal. Nå fungerer det fint det meste av tiden, men enkelte ganger hender det at den ikke gjenkjenner fingeren, så vi må taste en kode for å låse opp brettet.

Denne dokken gir deg flere porter på Galaxy Tab S2. Det kommer godt med om du vil bruke brettet som en PC med større skjerm og eksterne disker. Dokken har også kontakt for nettverkskabel. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Brettet har Micro-USB-port, og den vanlige 3,5mm-kontakten for høyttaler og mikrofon, gjerne kalt hodetelefonutgang. Du kan også koble til en del ekstrautstyr via Bluetooth, eller du kan benytte en adapter i Micro-USB-porten, og koble til ulike USB-enheter. Adapteren følger imidlertid ikke med.

For den som vil bruke brettet sammen med ulike tilleggsenheter, som skjerm, USB-disker HDMI og kablet nettverk, finnes det også en dokk som har flere porter. Samsung Multimedia Dock for Tablet har to vanlige USB-kontakter, i tillegg til HDMI og kablet nettverk.

Smart tastaturdeksel

Et annet tilbehør du garantert vil ha glede av er tastaturdekselet. Her får du et tastatur med seks rader, og de vanligste snarveitastene i Android, i tillegg til at tastaturet har snarvei til S-finder (søk) og skjermdeling.

Tastaturet har en liten styreflate. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tastaturet har også en liten pekeflate du kan bruke om du vil styre en peker på skjermen. Tastene er gode å skrive på, men tar du en liten pause vil tastaturet gå i en slags dvale, og det tar et par sekunder fra du berører det til det våkner igjen. Koblingen mellom tastatur og brett skjer via Bluetooth, og du må huske å lade tastaturet separat.

Tastaturet sitter ikke fast i dekselet, men holdes på plass med magneter. Du kan enkelt løsne tastaturet, for eksempel om du vil ha det på fanget mens du skriver, mens dekselet eller dokken brukes som støtte for brettet på et fast underlag.

Med tastaturdeksel blir brettet vesentlig tyngre, men har du mye arbeid du skal ha unnagjort, er tastaturet gull verdt. Det er for øvrig ikke noe lys i tastene.

Vi synes dekseltastaturet har mye bra for seg, men vi foretrekker en løsning der brettet og tastaturet sitter bedre sammen, slik det gjør på Sonys tastatur. Da kan du nemlig ha både tastatur og brett på fanget, uten å risikere at skjermen vipper bakover.

Brettet virker solid, men er litt for kostbart til at vi har tatt oss råd til å dropp-teste det.

Det er kjekt å kunne ha to apper aktive samtidig, med mulighet for å kopiere direkte fra den ene til den andre. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Grensesnitt

Samsung har ikke gjort større endringer i brukergrensesnittet på Galaxy Tab S2. Det er fortsatt TouchWiz som gjelder. Ikonene på startpanelene er plassert i et rutenett på 5 x 6, noe som gir 30 ganske store ikoner på skjermen. Disse kan du naturlig nok stokke om på, eller bytte ut med såkalte widget-er, små apper som kan kjøre på en eller flere av ikonplassene. Som standard har du nyhetstjenesten Flipboard på startpanelet til venstre for hjemmeskjermen. Til høyre for hjemmeskjermen kan du legge til flere startpaneler, om du føler behov for det.

Du kan altså tilpasse utseendet og funksjonaliteten på startpanelene og hjemmeskjermen så det passer ditt behov og dine ønsker.

Omslaget fungerer som fot (ekstrautstyr). Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ellers er grensesnittet svært likt det du finner på en Samsung-mobil, med statuslinje du kan trekke ned fra toppen av skjermen, mens klokke og batteriinfo samt tilkoblingsstatus vises oppe i høyre hjørne.

Programvaren er også nokså standard Android, med alle de vanlige Google-appene samlet i en gruppe, Microsoft-appene i en annen. I tillegg kommer Samsungs SideSync, som nå fungerer enda bedre mot PC enn før. Tjenesten gjør at du kan bruke brett og PC sammen, og trekke informasjon fra den ene eller andre enheten frem og tilbake mellom PC og brett. Brettets skjermbilde blir synlig på PC-skjermen, og kan betjenes derfra. Hvor mange som vil bruke denne tjeneste kan vi bare spekulere i. Den er smart, men antakelig vil de fleste aldri få bruk for den.

Microsofts kontorapper

Vi nevnte kort at Microsofts apper er samlet i en egen gruppe. Appene er Word, Excell, PowerPoint, OneNote, Skype og skytjensten OneDrive. For noen vil disse appene alene gjøre brettet til en avløser for laptopen, kanskje helst for den som reiser mye og vil ha minst mulig å drasse på.

Appene fungerer slik du må kunne forvente, med de vanligste funksjonene er på plass. Nøyaktig hvilke makroer eller funksjoner som er utelatt på nettbrettversjonen av Office-pakken har vi ingen komplett oversikt over, men vi har i alle fall hatt stor glede av programvaren.

Post, kontakter oppgaver og kalender kan også synkroniseres mot en PC, og ved å lagre filene på OneDrive eller en annen skytjeneste, kan du starte et dokument på én enhet, og umiddelbart fortsette å behandle det på en annen.

Begrenset internminne

Her har vi plassert Tab S2 i dokken. Tastaturet har vi tatt ut av omslaget og lagt på bordet. Siden det bruker Bluetooth og bare er festet til omslaget med magneter, får du stor fleksibiltet med hensyn til plasseringen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Brettet vi har fått til test har 32 GB lagringsplass. 5 av disse er beslaglagt av operativsystemet, noe som gir deg 27 GB til egne filer. I tillegg har brettet plass for minnekort på opp til 128 GB. Sandisk lanserte nylig et MicroSD-kort med 200 GB, og dette fungerer utmerket i vårt testbrett.

Noen vil antakelig oppleve at lagringskapasiteten i Samsung Galaxy Tab S2 er tilstrekkelig, særlig ettersom det er blitt vanligere å strømme film og musikk, fremfor å ha innholdet lagret lokalt. Brettet har fremdeles plass til noen nedlastede spillelister og filmer, i fall du vil ha tilgang til innhold uten å være avhengig av nettforbindelse. Brettet fungerer også som USB-vert, men du vil trenge enten en dokk, eller en adapter for å kunne koble til vanlige USB-enheter.

Lollipop med Adroid Runtime

For å skape bedre flyt og gjøre databehandlingen mer effektiv, har Google kvittet seg med Dalvik VM som standardplattform for kjøring av apper. Istedet kjører det ART (Android Runtime), som er tilpasset Android fra bunnen av. Mens Dalvik kjører en JIT-kompilasjon, kjører ART AOT. JIT er en forkortelse for «just in time», mens AOT står for «ahed of time».

Det handler om at koden et program er skrevet i enten tolkes, oversettes og kjøres samtidig, eller at prosessen gjøres unna i forkant. Du kan sammenligne det med å lese en bok som er skrevet på et fremmed språk. Da må du tolke og oversette mens du leser. Med ART er boken oversatt før du slår opp i den. ART skal med andre ord være ressursbesparende ved å sørge for at koden er klar til bruk med brikken den skal kjøre på før applikasjonen startes.

I kombinasjon med en rask prosessor gir dette en fin flyt i alt vi foretar oss med Samsung Galaxy Tab S2. De målte ytelsene er da også på et helt akseptabelt nivå, slik du ser av tabellen under:

Underholdning

Brettet er velegnet for spill. Du trenger ikke den ekstra spill-kontrollen, men den gjør det litt morsommere. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Underholdningsfunksjonene på brettet er de du får når du velger Android, hvilket vil si tjenestene til Google. Her er Play Spill, Play Bøker, Play Filmer, Play Aviskiosk, og Play Musikk. Og Play Butikk, selvsagt, hvor du kan velge mellom halvannen million apper til brettet ditt. Samsung har sine egne musikk- og videoapper, men de gjør ikke noe vesentlig annet enn det standardappene gjør.

Her bruker vi Viaplay-appen for å se på film. Mye av skjermen ligger brakk. Men ser du tekstede filmer havner i det minste teksten under, og ikke oppå bildet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen er svært skarp og klar, med høy oppløsning og kontraster og farger du bare får med AMOLED. Det gjør at du kan se spillefilmer med tydelige detaljer, og få med deg også det som skjer i bakgrunnen på de mørke videobildene.

Med AllShare kan du enkelt overføre bildet trådløst til en TV eller mottaker som støtter dette. Men du kan ikke lenger bruke brettet som fjernkontroll via Ir, Har du en nyere Samsung-TV spiller det ikke så stor rolle, for den kan du styre så lenge den er i samme Wi-Fi-nett som Samsung Galaxy Tab S2.

Musikkspilleren gir god oversikt over tilgjengelig innhold, enten det er lokalt lagret på brettet, i hjemmenettverket eller du bruker Google Musikk.

Med så kraftig maskinvare som det er i dette brettet er det ikke noe problem å kjøre spill på brettet, heller ikke de mer grafikktunge spillene.

Eksempel på bilde tatt med Samsung Galaxy Tab S2. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Bra kamera – men ikke som på mobilen

Kameraet tar faktisk helt greie bilder. De er kanskje ikke fantastiske, men vi synes Samsung har fått mye ut av hovedkameraet. Du har ikke noe fotolys å hjelpe deg med, og bildebrikken har en oppløsning på 8 megapiksler.

Menyene er som på Samsungs mobiltelefoner, med mange muligheter for å gjøre egne innstillinger. Du kan bruke begge kameraene samtidig med bilde i bilde, du har HDR-funksjon for de gangene det er både mørke og lyse områder du vil ha med i bildet. Du har ellers panorama-bilde, såkalt virtuelt bilde der du kan bevege deg i bildet når du ser på det, og du har flere nedlastbare modi, som sportsbilder, bilder med lyd, skjønnhetsansikt og matfoto. I tillegg kommer at du kan legge på ulike filter, eller sette alle innstillinger manuelt.

Videokameraet er heller ikke det beste på markedet, men du kan saktens sikre noen ferieminner i en videofil med dette brettet også.

Nederst på siden kan du se noen bilder vi har tatt med brettet.

Denne videoen har vi filmet med Samsung Galaxy Tab S2 og lastet opp direkte til YouTube:

Så hvordan er Samsung Galaxy Tab S2 sammenliknet med andre nettbrett, som for eksempel Apples iPad Air?

På neste side ser vi på noen alternativer og trekker vår konklusjon >>

Alternativer og konklusjon

Samsung Galaxy Tab S2 9,7 er et brett for profesjonelle nettbrettbrukere. Du trenger selvsagt ikke å være proff for å ha glede av det, men det hjelper å ha et firma å utgiftsføre innkjøpet på. Tab S2 er nemlig et brett som egentlig krever at du skaffer deg en del tilbehør til, for å få skikkelig utbytte av det. Da tenker vi på tastaturomslaget, som gjør det mulig å jobbe effektivt med dokumenter, e-post og andre apper som krever at du legger en del informasjon inn på brettet, og ikke bare bruker brettet for å hente informasjon ut.

Den siste delen av jobben kan du nemlig like gjerne gjøre med en stor smartmobil eller et enklere nettbrett enn dette.

Nyttig tastatur

Her er brettet plassert i tastaturomslaget. Totalvekten er 946 gram, langt over det dobbelte av hva den veier uten tastatur. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Originaltastaturet har vi ikke fått eksakt pris på, men det antydes at det kommer på rundt 1500 kroner. Det finnes rimeligere alternativer fra tredjepartsleverandører, men her får du et tastatur som er plassert inne i et skinnomslag som også fungerer som beskyttelse og støtte for Samsung Galaxy tab S2. Tastaturet finnes til den mindre modellen på 8 tommer også, men ifølge Samsung er det ikke aktuelt å selge dette i Norge.

Det er to ting du skal vite før du velger å kjøpe tastaturet. Du kommer antakelig aldri til å ta med deg brettet noe sted uten også å ta med tastaturet, og totalvekten blir atskillig høyer enn for brettet alene. Dessuten egner det seg dårlig for bruk for fanget, fordi dekselet er lite stabilt som fot for brettet.

Mindre anstrengende

Skal du jobbe mye på brettet, vil den svært gode skjermen gjøre at dette blir mindre anstrengende enn på brett med dårligere skjermer, hvor du må konsentrere deg mer for å oppfatte detaljene. Om du i tillegg husker å justere bakgrunnsbelysningen så langt ned som det er hensiktsmessig, vil du slite mindre på øynene, og få mer ut av batteriet.

Programvaren som følger med brettet gjør at Samsung Galaxy Tab S2 kan løse svært mange typiske PC-oppgaver. Listen over programvare som kan øke din produktivitet ytterligere er lang, og mye er gratisprogrammer du kan hente fra Google Play.

Helt ulike er de ikke, iPad Air 2 til venstre og Galaxy Tab S2 til høyre. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Samsung, Sony eller Apple

Det er mange konkurrenter i dette markedet, og de det er mest aktuelt å sammenlikne Tab S2 med er Apples iPad Air 2 og Sony Xperia Z4 Tablet.

Når det gjelder sammenlikningen med Apples nettbrett, handler mye om smak og behag. Brettene er omtrent identiske i størrelse, og de løser i det alt vesentlige de samme oppgavene. Den mest åpenbare forskjellen er operativsystemene, og med det alt som ligger rundt selve brettet, som apper, tilbehør og tjenestetilganger.

I størrelse, høyde/bredde-forhold og oppløsning er skjermene på de to helt like. Men vi synes nok skjermen på Samsung Tab S2 trekker det lengste strået, med bedre kontraster og mer dynamiske farger.

Samsungs brett støtter minnekort, mens Apple har modeller med mye minne innebygget. En iPad Air 2 Wi-Fi med 128 GB minne koster 6490 kroner, mens en Tab S2 med 128 GB Samsung minnekort koster fra 5600 kroner. Da kommer de 32 GB-ene Tab S2 har fra før i tillegg. I praktisk bruk opplever vi at begge har akseptabel batterikapasitet.

Et annet alternativ er Sony Xperia Z4 Tablet, et raskt og lett nettbrett som ytelsesmessig er helt på høyde med Samsungs nye toppmodell. Prisen er den samme som for Tab S2, og Sony har også et godt tastatur til brettet sitt. Sonys tastaturløsning er hakket bedre enn Samsungs, ettersom tastaturet har et bedre feste for brettet, slik at du også kan bruke det på fanget. Sonys brett har ikke fingeravtrykksensor, og viser en del mer plast enn konkurrentene. Men Sonys nettbrett er vanntett, og det er dermed et bedre alternativ for bruk i båt, eller som kokebok på kjøkkenbenken.

Helt på topp, men ikke alene

Samsung Galaxy Tab S2 gir ikke Samsung det samme forspranget som Tab S i sin tid gjorde. Det mangler også den smarte pennen som fulgte med Note-brettene, og det har fått en form som gjør den mindre spillefilmvennlig.

Spørsmålet er om den i det hele tatt har noe som gjør den til et bedre valg enn konkurrentene. Jo, da. Vi liker måten Samsung lar deg kjøre apper i vinduer på, og Samsung har også gode sikkerhetsløsninger for bruk av brettet i et bedriftsnett. Dessuten er det tynnere og lettere enn andre brett med like stor skjerm. Brettet oser av kvalitet, og har oppført seg eksemplarisk i tiden vi har testet det.

Disse brettene mener vi er best til skolebruk >>

Les også
Genialt eller bare galskap?
Les også
Se hvem som vant i julekalenderens fjerde uke
Les også
Her er vinnerne av årets Tek Awards
Les også
Lamina T-1010B: En av de billigste bærbare vi har vært borti
Les også
Her er Samsungs nye monster-nettbrett Galaxy View
Les også
Asus ZenPad 10 Z300CL/4G: Når fornuft er viktigere enn følelser
Les også
Her er nettbrettene til skolestart
Les også
Samsung Galaxy Tab A 9.7: Dette Samsung-brettet er for deg som ikke vil betale mer enn nødvendig
annonse