Tek.no

Test Acer Iconia W4

Dette Windows-nettbrettet har laaaaaaaang batteritid

Kan Acer Iconia W4 være et bra alternativ til Android-nettbrett og iPad?

Kurt Lekanger, Amobil.no
7 Juli 2014 06:00

Acer W4

De fleste som kjøper nettbrett, kjøper enten en iPad fra Apple eller et Android-brett fra for eksempel Samsung eller Sony. Men det begynner også etter hvert å komme en del interessante Windows-alternativer på markedet, blant annet fra Microsoft selv. Noen av Windows-brettene kjører den såkalte RT-versjonen av Windows, mens andre kjører fullversjonen – Windows 8.1. Fordelen med fullversjonen er at du kan kjøre de samme programmene som du kan på en vanlig PC.

Acer Iconia W4 er et Windows 8.1-nettbrett – med andre ord ett av de Windows-brettene som kan kjøre vanlige PC-programmer. Nettbrettet finnes i flere versjoner, både med og uten 3G, og med ulike lagringsalternativer. Vi har testet versjonen uten 3G, med 32 GB lagringsplass.

Lite og kompakt

Med en prislapp på rundt 2500 kroner legger W4 seg på omtrent samme prisnivå som Samsung Galaxy Tab 3 med 8-tommers skjerm, men et stykke over for eksempel Google Nexus 7 eller LG G Pad 8.3. Sammenlignet med andre Windows 8-nettbrett med samme spesifikasjoner er imidlertid prisen god.

Utseendemessig er det ikke så veldig mye å si om Acer W4. Det har en ganske tradisjonell design. Baksiden er laget av det som ser ut som børstet metall, men som egentlig er plast. Størrelsen gjør at det er behagelig å holde brettet i én hånd. Med en tykkelse på rett over én centimeter er det et forholdsvis tykt nettbrett vi snakker om – men ikke tykkere enn for eksempel konkurrenten Asus Vivotab Note 8.

Siden dette i bunn og grunn er en fullverdig Windows-PC, kan du koble til et vanlig USB-tastatur og –mus. Men det er kun én Micro-USB-utgang, så du trenger en overgang og eventuelt en USB-hub. Det finnes selvfølgelig et spesialtilpasset Bluetooth-tastatur fra Acer som du kan koble til – og du får også kjøpt tastatur og nettbrett i én pakke. Eller du kan bruke et hvilket som helst annet Bluetooth-tastatur.

En Micro-HDMI-utgang på høyre side gjør det enkelt å koble nettbrettet til TV-en.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

God skjerm

Den åtte tommer store skjermen er god – selv om den riktignok ikke på noen måte gir oss bakoversveis. Men med god lysstyrke, bra fargegjengivelse og god innsynsvinkel er dette en skjerm som absolutt duger til både jobb og moro. Oppløsningen på 800 x 1280 punkter er ganske typisk for nettbrett i denne størrelsen – og bra nok til at bildet virker skarpt og fint.

Acer Iconia W4 har en ganske god skjerm i forhold til prisen på brettet, men utendørs i sollys sliter den – i likhet med de fleste andre skjermer.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Nettbrettet er ellers utstyrt med et 5 megapiksel kamera på baksiden og et 2 megapiksel kamera på fronten (til for eksempel videosamtaler). Bildekvaliteten på hovedkameraet er ikke all verden, og det er mye «støy» i bilder tatt i dårlig lys.

Spesifikasjonslisten ellers er ganske OK. Vi setter pris på at Acer har utstyrt W4 med en Micro-HDMI-utgang, det gjør det enkelt å koble brettet til en TV eller en stor skjerm. Mulighet for utvidelse av lagringsplassen via MicroSD-kortplassen på siden av brettet, er også et stort pluss.

Imponerende batteritid

Noe av det som imponerte oss mest med Acer W4, er den gode batteritiden. Nettbrettet holdt i dagesvis mellom hver lading, og i perioder hvor det lå ubrukt – i «dvale» – merket vi knapt endring på batteriindikatoren selv etter mange dager.

På innsiden finner vi en Intel Atom-prosessor. Det er langt fra det råeste du finner på ytelsesfronten, men den har lavt strømforbruk – og er antagelig en viktig årsak til at batteritiden er såpass god som den er.

I daglig bruk opplevde vi nettbrettet som raskt, selv om det av og til «lugget» litt når vi vekslet mellom litt tyngre programmer. Men både nytteprogrammer og enkle spill fungerer utmerket –men har du tenkt å kjøre de heftigste 3D-spillene laget for PC bør du velge et kraftigere nettbrett. Spill tilpasset nettbrett, fra Microsofts appbutikk, fungerte utmerket.

Microsofts «Modern UI» gir deg en vel så god brukeropplevelse som andre nettbrett-operativsystemer. .

Praktisk bruk

Acer Iconia W4 benytter som nevnt Windows 8.1 som operativsystem. Det betyr at du kan kjøre alle de samme programmene som du kan på PC-en din. Microsofts såkalte Modern UI-grensesnitt er oversiktlig og enkelt å bruke, med de samme firkantede «flisene» som du finner igjen i Windows Phone. Fra startskjermen kan du sveipe opp med fingeren for å få en oversikt over alle programmene som er installert, og du kan også bruke fingerbevegelser for å hente frem søkefelt, veksle mellom programmene du kjører, og for å raskt avslutte et program.

Så lenge du befinner deg i Modern UI-grensesnittet, er et Windows-nettbrett like enkelt å bruke som et Android-nettbrett eller en iPad. Men du har også mulighet til å hente frem det gamle Windows-skrivebordet, og da er det en klar fordel å ha tilgang på mus og tastatur.

Når du er i skrivebordsmodus og trykker et tekstfelt, dukker ikke skjermtastaturet automatisk opp –slik som på Android- eller iOS-nettbrett. I stedet må du trykke et tastaturikon nederst på skjermen, og flytte tastaturet rundt slik at det ikke blir liggende foran tekstfeltene du skriver i. Dette fungerer etter vår mening ganske dårlig på et nettbrett, men så lenge du bruker «Modern UI»-grensesnittet fungerer Windows på nettbrett helt fint. Likevel – du kan plutselig bli tatt over til det «gammeldagse» Windows-skrivebordet hvis du starter opp programmer som ikke er laget for Modern UI. Det gjelder til og med enkelte av programmene som Acer har lagt ved.

Utvalget av apper tilpasset Modern UI begynner å bli ganske bra, men det er et lite paradoks at Microsoft Office ikke er skikkelig optimalisert for pekeskjermer – når Microsoft har laget en pekeskjermoptimalisert utgave av Office for Apple iPad. En mer «touchvennlig» Office-utgave til Windows skal imidlertid være underveis.

Konklusjon og alternativer

Acer Iconia W4 er et godt valg hvis du er ute etter et Windows 8-nettbrett til en forholdsvis rimelig penge. Det å ha mulighet til å kjøre vanlige Windows-programmer på et nettbrett er for mange et stort pluss. Og at batteritiden er så god som den er, er et virkelig stort pluss.

Et annet nettbrett som har samme type prosessor og noenlunde sammenlignbare spesifikasjoner, er Asus Transformer Book T100. Fordelen med Asus-en er at du får det med et tastatur som festes til nettbrettet, slik at det blir en fullverdig PC med tastatur. Du får tastatur til Acer Iconia W4 også, som brukes sammen med nettbrettet i et slags omslag/deksel – men Asus Transformer Book er altså mer som en tradisjonell PC.

Ta også en kikk på Microsoft Surface 2. Dette brettet kjører også Windows, men RT-versjonen. Det betyr at du er begrenset til de appene du finner i Microsofts appbutikk – og ikke kan kjøre et hvilket som helst PC-program. Programmene/appene må være laget for RT-versjonen. Men nettbrettet er vesentlig tynnere enn både Acer Iconia W4 og Asus Transformer Book T100 – selv om det har større skjerm. Må du ikke ha full Windows 8.1, mener vi Surface 2 er et enda bedre alternativ enn Acer W4.

Er du på jakt etter et enda kraftigere Windows-nettbrett?
Vi har prøvekjørt Microsofts nye superbrett - Surface Pro 3 »

Les også