Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Canon SX30 IS

Overblikk

Introduksjon

Testkameraet denne gangen, SX30 IS er Canons siste modell i SX-serien av superzoomer. SX30 IS er en erstatning for SX20 IS som kom for et år siden mens den to år gamle toppmodellen SX1 IS har gått ut uten egentlig å få noen erstatning. SX30 IS er på ingen måte en billigmodell, men mangler likevel noen finesser som RAW-støttet og full HD video. Det er et litt merkelig valg av Canon som lenge hadde best videofunksjonalitet i sine superzoomer og sammen med Casio var først med full HD i denne type kamera. Nå har Fujifilm, Nikon og Panasonic kommet etter med CMOS-sensorer og full HD mens Canon har kuttet det ut, i hvert fall på SX30 IS.

Den store nyheten på SX30 IS er 35x zoom som i øyeblikket er det største zoomområdet på et stillbildekamera og det er en ganske kraftig oppgradering i forhold til 20x på SX20 IS. SX30 har arvet typiske Canon-finesser som mulighet for ekstern blits og en LCD-skjerm som har veldig fleksible justeringsmuligheter. AA-batteriene som har vært standard i denne serien er erstattet med et oppladbart Li-Ion batteri.

Hvis 35x zoom høres interessant ut kan du lese testen som starter på neste side, eller sammendraget under.

Fysisk

SX30 IS er et av de større superzoomkameraene, men likevel en del mindre enn de minste speilrefleksene. Det er laget i plast, virker solid og har ganske bra ergonomi. Canon har valgt en litt glatt overflate på plasten, men grepet er relativt stort og det er god plass til venstre hånd på objektivet. Kontrollhjulet på baksiden er litt fiklete i bruk.

Objektivet utmerker seg med det hittil største zoomområdet på noe superzoomkamera, 24mm vidvinkel til 840mm tele som betyr hele 35x optisk zoom.

LCD-skjermen er vridbar og det ser vi som en fordel. Oppløsningen på 230000 punkter er dårligere enn på flere av konkurrentene. Den elektroniske søkeren er ganske liten og har lav oppløsning, men det er dessverre "standard" i denne klassen.

Batterikapasiteten på 370 bilder er omtrent middels for superzoomkameraer.

I bruk

SX30 IS er et av de mest komplette superzoomkameraene på markedet i dag med alt fra manuelt til full automatikk, både når det gjelder eksponering og fokus. Motivprogram er også på plass og bildeparametre som kontrast, fargemetning og oppskarping kan justeres individuelt eller med ferdigdefinerte stiler. Det som mangler er RAW-format og selv om SX30 IS gir ganske bra 720p video har flere konkurrenter Full HD video.

Autofokusen virket rask og presis under gode forhold, men hadde litt mer problemer enn de beste med lite lys og/eller lav kontrast. Seriebildefunksjonen ga et bilde hvert 0.75 sekund under ideelle forhold. Bruk av høyere Iso reduserte imidlertid hastigheten og i enkeltbildemodus var det 2.5 til 3 sekunder å vente mellom hvert bilde.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten på superzoomkameraer er alltid preget av kompromisser og svakheten til SX30 IS er først og fremst feilbrytningsfeil gjennom hele zoomområdet. Det synes mest ut mot kanter og hjørner hvor det til en viss grad også går ut over skarpheten. På kopier i typisk albumstørrelse, visning på et TV eller bruk på nettet betyr det ikke så mye, men med større kopier eller ved kraftig beskjæring påvirker feilbrytningen bildekvaliteten.

På andre områder som farger, eksponering og egenskaper med høy Iso scorer SX30 IS jevnt bra for et superzoomkamera og fortegningen er heller ikke plagsomt høy for vanlig hobbybruk.

Konklusjon

Bildegallerier

Fysisk

Canon SX30 IS erstatter SX20 IS som ble lansert et år tidligere. Siden årets modell har fått vesentlig mer zoom og mindre batteri er det en del endringer i kamerahuset.

Til høyre har vi tatt med et bilde av SX20 IS og en del endringer i utseendet er det på SX30 IS. SX30 IS minner mye om Canons speilreflekser, men klumpen på toppen skyldes ikke optisk søker for SX30 IS er et typisk superzoomkamera med elektronisk søker.

De to punktene rett over objektivet er stereo mikrofoner mens lampen til høyre gir hjelpelys for fokusering i mørket og blinker når selvutløseren er i bruk.

På baksiden av SX30 IS vil de som bruker et eldre Canon superzoomkamera kjenne seg igjen og det er jo en fordel ved oppgradering. Skjermen har riktignok blitt litt større enn på SX20 IS og knappene er redesignet, men plasseringen er så og si uendret. Funksjonen har imidlertid Canon byttet litt om på.

På SX30 IS følger det med et plastdeksel som skal sitte i blitsskoen når den ikke er i bruk, og en liten "lomme" hvor det kan oppbevares. Lommen kan festes på bæreremmen.

Canon har fått en del kritikk for slarkete hjul rundt fireveiskontrolleren på tidligere modeller. På SX30 IS virker det noe bedre, men det er fortsatt mye å gjøre før dette hjulet blir like bra som på Canons G-serie og speilreflekser.

Sett ovenfra er det mange likheter med forrige generasjon, men også noen endringer. Modusrattet og knappene er redesignet og Av/på knappen har blitt svart så det ikke er så lett å ta feil av den og den røde videoutløseren på baksiden.

Den største forskjellen skyldes at størrelsen på batteriet har blitt redusert og Canon benyttet sjansen til å lage grepet (hvor batteriet sitter) mindre også. Det er fortsatt ganske bra og noe bredere, men det blir litt dårligere plass til fingrene.

De tre hullene foran blitsskoen brukes for å holde beskyttelsesdekslet til blitsskoen på plass.

På undersiden er luken for batteri og minnekort. SX30 IS bruker kort av typen SD, SDHC eller SDXC. Stativfestet er i metall, men ikke sentrert i forhold til den optiske aksen. SX30 IS har en luke på høyre side som beskytter kontakten for USB, HDMI og A/V ut.

Byggekvaliteten er bra og omtrent som forventet i denne klassen. Kameraet er laget i plast og Canon bruker en relativt glatt overflatefinish som ikke virker like behagelig å holde i som for eksempel den Panasonic bruker. Ergonomien er bra selv om grepet godt kunne vært ennå større. Canon oppgir SX30 IS til å være 12.3x9.2x10.8 cm, mens tilsvarende mål for SX20 IS er 12.4x8.8x8.7cm så til tross for mindre grep har SX30 IS blitt litt større fordi objektivet stikker lenger ut. Vekten har blitt lavere siden 4 AA-batterier er erstattet med et mye lettere Li-Ion batteri. Diagrammet under viser vekt for SX30 IS og et utvalg av de nærmeste konkurrentene.

35x optisk zoom er den store nyheten på SX30 IS og det er det største zoomområdet på et superzoomkamera i dag. På delt "andreplass" ligger Fujifilm HS10 og Olympus SP-800UZ, begge med 30x zoom.

35mm ekvivalente brennvidder er markert på toppen av objektivet og starter med 24mm vidvinkel og går helt 840mm tele. Reelle brennvidder er 4.3 til 150.5 mm. Største blender varierer fra F2.7 til F5.8 og minste blender er F8.0 gjennom hele zoomområdet.

Objektivet har innebygd stabilisator og bruker en så å si lydløs Ultrasonisk motor for zooming, noe som gjør at zoomen kan brukes i videomodus uten forstyrrende lyder.

Mekanisk virket objektivet bra uten spesielt mye slark, men det stikker langt ut på full tele og vil da kunne være sårbart for støt. På den annen side er det liten sjanse for å komme borti motivet når man bruker 840mm tele.

Solblender følger dessverre ikke med SX30 IS, men kan skaffes som ekstrautstyr. Det er mulig å bruke 67mm filter ved hjelp av en adapter – som også er ekstrautstyr.

Bildene under illustrerer forskjellene fra vidvinkel til tele for SX30 IS, Fujifilm HS10, Olympus SP-800UZ og Panasonic FZ100.

Canon SX30 IS, 24mm / Fujifilm HS10, 24mm
Olympus SP-800UZ, 28mm / Panasonic FZ100, 25mm

Full tele med alle kameraer, merk at bildene ikke er tatt med identiske lysforhold.

Canon SX30 IS, 840mm / Fujifilm HS10, 720mm
Olympus SP-800UZ, 840mm / Panasonic FZ100, 600mm

 

Utsnittene under er i 100% og er med for å illustrere forskjeller i rekkevidde med full tele. Siden bildene er tatt under forskjellige lysforhold blir feil å sammenligne bildekvaliteten på bakgrunn av disse bildene.

SX30 IS har en 2.7 tommers LCD-skjerm og det er en liten forbedring i forhold til forrige generasjon (2.5 tommer). Oppløsningen er imidlertid uendret med 230000 punkter og det begynner å bli dårlig i forhold til de beste konkurrentene som gjerne har det dobbelte. Skjermen har 4:3-format så antall piksler utnyttes maksimalt ved fotografering med standardformat i motsetning til en del andre modeller som har 3:2 eller 16:9-skjermer.

Canons skjermløsning med hengsling i siden er den konstruksjonen vi har sett hittil som gir størst mulighet for å vri skjermen i så å si alle retninger. Panasonic bruker en tilsvarende konstruksjon på sin FZ100, mens Fujifilm, Nikon og Sony har skjermer som bare kan vippes opp og ned.

Den elektroniske søkeren har bare 202000 punkter og er ganske liten, men typisk for superzoomkameraer og den fungerer OK for å komponere bilder.

Med stadig mørkere dager har det vært vanskelig å få til en sammenligning av SX30 IS-skjermen med andre i kraftig sollys, men den virker relativ bra og muligheten for å justere vinkelen på skjermen for å unngå reflekser er også gunstig.

Karakteren vippet mellom 8 og 9. Fjorårets modell SX20 IS fikk 9 og SX30 IS er på omtrent samme nivå (større skjerm, mindre søker), men konkurransen har blitt hardere og SX30 IS fikk derfor 8.

Canon har byttet fra AA-batterier på tidligere modeller i denne serien til et Li-Ion batteri. Hva man foretrekker er en smakssak. Li-Ion-teknologien gir større kapasitet i forhold til vekt og volum mens AA-batterier kan kjøpes overalt og man kan velge mellom vanlige alkaliske og oppladbare avhengig av egne preferanser.

Selv om Li-Ion er mer effektivt hjelper ikke det hvis batteriet lages tilstrekkelig mye mindre som Canon har gjort her. Kapasiteten målt med CIPA-standarden har sunket fra meget bra på SX20 IS til middels på SX30 IS. Middels er fortsatt rimelig høyt antall bilder så mange kan klare seg med bare et batteri.

Det følger med ekstern lader og Canon selger batterieliminator som ekstrautstyr.

I bruk

Canon SX30 IS er et av de best utstyrte superzoomkameranene på markedet i dag. Det som mangler i forhold til Fujifilm HS10 og Panasonic FZ100 er først og fremst støtte for RAW-format og full HD video. Innebygd blits er selvsagt på plass og det er blitssko også og Canon har et bedre utvalg av blitser enn Panasonic og spesielt Fujifilm (som ikke har noen egne blitser for HS10). SX30 IS kan også utstyres med Canons enhet for trådløs styring av blitser. Korteste lukkertid for synkronisering med ekstern blits er 1/250 sekund mens den interne blitsen kan brukes ned til 1/2000 sekund.

SX30 IS har en Smart Auto funksjon som bruker all elektronikken for å finne ut hva du tar bilde av, gjenkjenne ansikter hvor det er mulig og så velge motivprogram som skal gi best mulig resultat. Dette fungerer bra i mange situasjoner og kan være en bra innstilling for en som ikke er interessert i å lære seg mer om kameraet. Funksjonen fungerer for så vidt bra for andre også, men vanlig programautomatikk gir mulighet for mer kontroll.

Lukkertidsprioritert og blenderprioritert automatikk finnes også og manuell innstilling av eksponering er mulig. SX30 IS har en rekke motivprogram og C1/C2 på modusrattet brukes for å hente frem egendefinerte oppsett for så å si alle parametere som kan justeres.

Som nevnt over er det ikke mulighet for RAW på SX30 IS, men det er justeringsmuligheter for oppskarping, fargemetning, kontrast og andre parametere som brukes når JPG-bildene genereres. Canon har også laget ferdigdefinerte sett som “Vivid”, Nøytral, Svart/hvit osv i “My colors” menyen.

Med 35x zoom og full tele er det fort gjort å miste motivet i søkeren og SX30 IS har en egen knapp som kjapt zoomer ut for å gjøre det enklere å finne igjen motivet. Slipp knappen for å zoome tilbake til der du var.

Lukkertider er 15 sekunder til 1/3200 sekund, Iso går fra 80 til 1600, eksponeringskompensasjonen er opp til +/- 2 trinn og det er også bracketing. Lysmålere n gir matrisemåling som default med spot og gjennomsnittsmåling som alternativ. I tillegg vil ansikt gis prioritet hvis ansiktsgjenkjenning er i bruk. Fokuseringen har tilsvarende muligheter, men der er fokus i senter standardinnstillingen. Størrelsen av fokuspunktet kan justeres og hvis du virkelig vil kan du fokusere manuelt også.

Canon har et eget avsnitt i brukerveiledningen om Eye-Fi trådløse kort - hvor de innleder med å si at kompatibilitet ikke er garantert. Men bortsett fra det ser det ut til at de har lagt enn del arbeid i god integrasjon og visning av status på skjermen.

Tabellen under viser en oversikt over en del viktige egenskaper for SX30 Is og de nærmeste konkurrentene.

ModellManuell Eksp.RAWBlits- skoVridbar LCDZoomZoom- ringMPVideo
Canon SX20 ISKrysse avByttKrysse avJa(+)20xBytt12720
Canon SX30 ISKrysse avByttKrysse avJa(+)35xBytt14720
Casio EX-FH25Krysse avKrysse avByttBytt20xBytt10720
Fujifilm HS10Krysse avKrysse avKrysse avKrysse av30xKrysse av101080
Kodak Z981Krysse avKrysse avByttBytt26xBytt14720
Nikon P100Krysse avByttByttKrysse av26xBytt101080
Olympus SP-800UZByttByttByttBytt30xBytt14720
Panasonic FZ38Krysse avKrysse avByttBytt18xBytt12720
Panasonic FZ45Krysse avKrysse avByttBytt24xBytt14720
Panasonic FZ100Krysse avKrysse avKrysse avJa(+)24xBytt141080
Pentax X90Krysse avByttByttBytt26xBytt12720
Samsung WB5000Krysse avJa(-)ByttBytt24xBytt12720
Sony HX1Krysse avByttByttKrysse av20xBytt9720(+)

Ja(+) i tabellen betyr bedre enn vanlig, og Ja(-) betyr at det er noen begrensinger. Sony HX1 har en videomodus som ligger mellom 720p og 1080p.

Makro

Canons superzoomer fokuserer gjerne til 0 cm og SX30 IS er ikke noe unntak. Det nytter ikke med Akams standardmillimeterpapir for da skygger objektivet for motivet. Det er forøvrig et generelt problem med så kort avstand og gjør at det i praksis bare er gjennomskinnelige eller bitte små motiver som kan fotograferes på nærgrensen.

På bildet til høyre var kameraet lagt med baksiden ned og linjalen lå på toppen av objektivet. Frontlinsen stikker ikke fullt så langt ut så linjalen var ikke i kontakt med linsen, men med andre motiv vil det være fort gjort å komme borti linsen.

Bildet er tatt med full vidvinkel så forstørrelsen blir ikke enestående bra, minste område vi fikk tatt bilde av var omtrent 26 x 35 mm. Resultatet var overraskende bra med relativt lite fortegning til å være tatt med 24mm ekvivalent brennvidde. Uten makro vær nærgrensen rundt 3 cm.

På full tele var nærgrensen 1.3 meter i makromodus, noe som gir en brukbar forstørrelse for litt større motiver (rundt 7 x 10 cm).

Video

Stadig flere superzoomkameraer får støtte for Full HD, og Canon var en av de første produsentene med dette på SX1 IS. SX30 IS bruker imidlertid CCD-sensor som forgjengerne SX10 IS og SX20 IS og denne sensortypen er foreløpig begrenset til 720p-oppløsning.

SX30 IS er likevel et kamera hvor Canon har lagt vekt på videofunksjonen. Stereo mikrofoner er på plass, og mikrofonnivå kan endres i menyen. Der er det også mulig å skru på et vindfilter og SX30 IS har Canons ultrasoniske motor som gjør zooming nesten lydløs. Det er mulig å ta stillbilder mens kameraet filmer.

I tillegg til 1280x720 støttes også VGA og QVGA oppløsning, alle med 30 bilder i sekundet. Lengste opptakstid er oppgitt til 29 minutter 59 sekunder, men filstørrelsen er begrenset til 4GB filstørrelse som gir vel 20 minutter video i beste kvalitet. Videofunksjonen er alltid tilgjengelig med en egen utløserknapp, men det er et eget valg på modusrattet for video. SX30 IS gir ikke manuell kontroll over video utover eksponeringskompensasjon.

SX30 IS har bra autofokus for et superzoomkamera. Vi målte rundt halvsekundet i nedre del av zoomområde på et fast testmotiv inne, og drøyt halvannet sekund på full tele. 840mm blir imidlertid vel mye tele på så kort avstand som det er i testen og SX30 IS virket da også en del raskere ute i dagslys. Det eneste andre kamera vi har testet med samme brennvidde er Olympus SP-800 UZ og det var tregere både på full tele og i andre deler av zoomområdet.

Forrige generasjon SX20 IS slet litt mer enn vanlig med kontrastløse motiv og mye tele. SX30 IS virket et hakk bedre, men det er vanskelig å si hvor stor forskjellen er uten å få testet kameraene side ved side og på noen bilder ga det fortsatt opp. På bildet til høyre greide for eksempel SX30 IS ikke å fokusere før jeg plasserte månen halvveis ute av fokusområdet, men da gikk det greit.

Nøyaktigheten virket bra og det er normalt for superzoomkameraer med kontrastbasert fokus. Når kameraet først har nok lys, kontrast og tid blir resultatet som regel også korrekt fokus.

840mm tele kan jo høres ideelt ut for fugler, men i praksis er autofokusen alt for treg for fugler i flukt. Det gjelder alle superzoommodeller vi har testet så langt. Småfugler hopper dessuten mye rundt og ofte er det nok til at autofokusen ikke henger med, men mange autofokusproblemer kan selvsagt omgås med prefokusering.

Sitter fuglen i ro noen sekunder er rekker kameraet å fokusere. Bildet til høyre er tatt i Frognerparken og denne fuglen var ekstremt tålmodig til tross for relativt kort avstand. Exif-data sier på 3 meter og det kan nok stemme. Bildet er tatt håndholdt, 1/160 sekund, full tele og Iso 80. Utsnittet under er i 50% og originalen ligger i galleriet.

.

Oppstartstid på to sekunder begynner å bli drøyt, men er bedre enn SX20 IS og mange av konkurrentene.

Uten blits var det nesten ingen uløserforsinkelse, med blits var den oppe i 0.3 sekunder, litt dårligere enn snittet.

Hastighetstester som avhenger av lagring til minnekortet er utført med et 16GB Sandisk SDHC-kort med skrivehastighet oppgitt til 30MB/sekund.

Canon har byttet batteriteknologi siden SX20 IS og Li-Ion batterier gir ofte raskere oppladningstid enn kameraer med AA-batterier, spesielt de som bruker bare to. SX20 IS brukte fire og da er forskjellen mindre. SX30 IS greide fire bilder på ti sekunder - en liten forbedring, men fortsatt under snittet.

Seriebildefunksjonen på SX30 IS er OK på laveste Iso. Vi har testet med beste JPG-kvalitet og uten autofokus mellom hvert bilde da de fleste kameraer i superzoomklassen låser fokus før første bilde. På SX30 IS er seriebilder med eller uten AF mellom hvert bilde valgfritt. Lengde av serien er kun begrenset av batteri og minnekort..

SX30 IS blir litt tregt i forhold til de beste konkurrentene uten å være katastrofalt dårlig.
Deriebildefunksjonen gir 14 bilder på ti sekunder, noe som er respektabelt. Dessverre faller hastigheten betraktelig når Iso økes og med Iso 400 er bildefrekvensen omtrent halvert. Det samme er merkbart i enkeltbildemodus, men ikke like dramatisk. Med laveste Iso klarte SX30 IS ett bilde med omtrent 2.6 sekunders mellomrom og med Iso 400 var ventetiden øket til drøye 3 sekunder.

SX30 IS reagerer (stort sett) ikke mens det lagrer et bilde. Det er for eksempel ikke mulig å justere Iso eller gå inn i menyen. Unntaket er utløseren - nytt trykk på denne registreres, men neste bilde blir ikke tatt før forrige bilde er ferdig prosessert.

SX30 IS er en ganske vellykket konstruksjon med god ergonomi, en veldig fleksibel skjermløsning og bra menyer. Menysystemet er delt i to, en hurtigmeny for mye brukte valg og en hovedmeny for ting Canon ikke regner med skal endres så ofte.

LCD-skjermen har en tendens til å bli overfylt med ekstra informasjon hvis alt som muligens kan være nyttig skal vises. Canon har begynt (dette er ikke nytt for SX30 IS) å tilby et mer konfigurerbart oppsett for hva som skal vises hvor, og har samlet dette på et sted. Vi synes dette er et skritt i riktig retning, men ønsker oss ennå flere valgmuligheter - og at andre produsenter lager noe tilsvarende. Bildet er hentet fra Canons brukerhåndbok.

SX30 IS har ikke fullt så mange funksjoner på egne knapper som hovedkonkurrentene Fujifilm HS10 og Panasonic FZ100 så avanserte brukere må oftere inn i menyene på SX30 IS. RAW-format mangler også og SX30 IS og virker ikke å være rettet mot entusiaster i samme grad som kameraene til Fujifilm og Panasonic selv om SX30 IS også har mulighet for ekstern blits.

For nybegynnere finnes det en full auto funksjon markert med grønt på modusrattet og mer erfarne brukere kan velge mellom alt fra full manuell kontroll til motivprogram og programautomatikk.

Byggekvaliteten er bra og knappene er rimelig store, men SX30 IS føles ikke like forseggjort som de beste konkurrentene. Kontrollhjulet som er en del av fireveiskontrolleren på baksiden virker for eksempel litt upresist/slarkete. Det er litt bedre enn på forrige generasjon, men fortsatt mye dårligere enn på Canons G-serie og på speilrefleksene.

SX30 IS leveres med en enkel trykt brukerveiledning og en mer komplett på knappe 200 sider i PDF-format. Canon har en av de bedre programvarepakkene, men vi har ikke testet denne. Menyene kan vises på norsk.

Bildekvalitet del 1

Bildekvalitet del en

Se bilder i full størrelse i galleriet.

Canon SX30 IS har en CCD-sensor med 14MP og et 35x zoomobjektiv. Det betyr mer zoom enn noe annet stillbildekamera og like mange piksler som Olympus SP-800UZ og Panasonic FZ100 som Akam har testet tidligere i år.

Oppløsning

Bildene av oppløsningstavlen på laveste Iso viser at SX30 IS gir litt bedre resultat enn SP-800UZ mens FZ100 ligger på samme nivå. Utsnittene i 100% og alle bilder er tatt med beste JPG-kvalitet.

Den neste raden viser bilder fra de to 10MP kameraene Fujifilm HS 10 og Nikon P100. Det lett å se at 14MP-kameraene gir høyere oppløsning under ideelle forhold. Siste kamera i tabellen er SX20 IS som er forrige generasjon av superzoom fra Canon med 12MP.

I den neste tabellen er bildene tatt med Iso 1600 og igjen gir SX30 IS et av de beste resultatene, klart bedre enn Panasonic FZ100.

Oppløsningsevne fra Imatest

Akam bruker programmet Imatest til å analysere objektivenes egenskaper og diagrammene under viser MTF-målinger for senter og hjørne av bildet. SX30 IS har et bra resultat for senter, men taper seg en del ut mot kantene. Panasonic FZ100 ligger litt lavere, men resultatet synker ikke like raskt ut mot kantene, og FZ38 har det beste resultatet i forhold til antall piksler.

Det siste MTF-diagrammet viser målt maks oppløsning, i senter, delvis ut mot kantene og i hjørnene. SX30 IS har bra resultater for maks og senter, men så går det fort nedover. To av resultatene (senter og hjørne) er de samme som de to forrige diagrammene.

Neste diagram viser hvor godt kameraene klarer å omsette pikslene i oppløsningsevne. FZ38 er på topp, fulgt av SX30 IS og FZ100.

Hovedkort

Nest serie bilder er fra hovedkortdelene av plansjen til høyre, et utsnitt fra midten og et fra nedre venstre hjørne. Første rad er i 100% fra SX30 IS, den andre viser SX30 IS skalert til 10MP og de resterende radende er andre kameraer, enten med 10MP oppløsning eller skalert til 10MM for enklere sammenligning.

Bilder er skalert i Photoshop CS5 med Bicubic Sharper. Alle bilder er tatt med beste JPG-kvalitet og laveste Iso. SX30 IS gjør det bra i senter, og ikke så verst i hjørnene heller selv om litt feilbrytningsproblemer trekker litt ned.

Iso 200 er ofte et bra kompromiss for kompaktkameraer som gir mulighet for litt raskere lukkertider eller mindre blendere enn laveste Iso. Samtidig er bildekvaliteten fortsatt ganske bra. I tabellen under er alle bilder tatt med Iso 200, F4.0 og 1/80 sekund og skalert til 10MP (der det var nødvendig). Bildene er tatt med (superzoom) toppmodellene til Canon, Panasonic og Fujifilm. SX30 IS henger bra med og gjengir sammen med FZ100 klart mer detaljer enn HS10.

Testbilde Rådhuset - 28mm

Rådhusbildene av er tatt samtidig Canon SX30 IS, Panasonic FZ100 og Olympus E-PL1 med standardzoom. Bildene er tatt med blenderprioritet, matrisemåling og laveste Iso. Brennvidden er 28mm ekvivalent (eller så nærme det som mulig) og blenderen ble stilt på F3.2 for SX30 IS og FZ100 og F5.6 for E-PL1 for å unngå for store forskjeller i dybdeskarphet.

Canon SX30 IS / Panasonic FZ100 / Olympus E-PL1

SX30 IS og FZ100 har 14MP mens E-PL1 har 12MP. Bildene fra de to superzoomene er skalert til 12MP for forenkle sammenligningen. En såpass svak forminskning har lite å si for bildekvaliteten, men sjekk gjerne originalene som ligger i de respektive galleriene.

Til tross for 2MP mindre slår E-PL1 begge superzoomer på detaljnivå i dette bildet, alt virker skarpere og bedre definert. SX30 IS og FZ100 er relativt jevne på detaljer, men alle disse utsnittene er et stykke fra senter og SX30 IS sliter med feilbrytningsproblemer utover mot kantene. Legg spesielt merke til overgangen skygge/sol på bildet i høyre kolonne. Det er utrolig at Canon fortsatt ikke retter opp/forbedrer slike problemer i kameraets programvare, Panasonic har gjort det i flere år allerede. Selv om ikke alt lar seg korrigere kan feilbrytningen i hvert fall reduseres kraftig.

Testbilde Akershus - kort tele

Bildene av Akershus er tatt med samme kameraer som Rådhusbildet. Her er E-PL1-zoomens rekekvidde som har diktert utsnittet og alle bilder er tatt så nærme 84mm ekvivalent brennvidde som mulig. Det er brukt laveste Iso, beste JPG-kvalitet, matrisemåling og standardinnstillinger for bildeparametre.

Canon SX30 IS / Panasonic FZ100 / Olympus E-PL1

Igjen er bildene fra SX30 IS og FZ100 skalert fra 14MP ned til 12MP for å være sammenlignbare med E-PL1-bildene. Blenderen var stilt på F4.0 for SX30 IS og FZ100 og det er største blender for SX30 Is på denne brennvidden. Normalzoomen til E-PL1 var innstilt på F5.6 (full blender, den er mye skarpere på F8.0) og da er den så soft at superzoomene gjengir mer detaljer. SX30 IS og FZ100 er fortsatt ganske jevne, men SX30 IS har feilbrytningsproblemer også på denne brennvidden.

Testbilde Stortinget - 35mm og feilbrytning

SX30 IS har hatt feilbrytningsproblemer på flere av testbildene og de dukker også gjerne opp på bildet av Stortinget. SX30 IS prioriterte eksponering av forgrunnen på dette bildet mens Panasonic FZ100 ga en mer balansert (og bedre) eksponering. Vi tok derfor noen ekstra bilder med -2/3 EV eksponeringskompensasjon for å få noe mer sammenlignbart og viser bilder både uten og med eksponeringskompensasjon.

Canon SX30 IS / Panasonic FZ100 / Canon SX30 IS, -2/3 EV

Bildene er tatt med knappe 35mm ekvivalent brennvidde og F4.0 og utsnittene er av lysstolpen på høyre side av bildet. SX30 IS har et av de største feilbrytningsproblemene vi har sett og dette er nok til å synes på litt større utskrifter. Panasonic viser hvordan det kan gjøres med FZ100.

Feilbrytningen er verst i vidvinkelområdet, men med stor forstørrelse er den synlig gjennom hele zoomområdet.

Omtalen av bildekvalitet fortsetter på neste side.

Bildekvalitet del 2

Bildekvalitet del to

Bildekvalitet ved høy ISO

Bildene under er utsnitt fra hovedkortet med Iso 400 til 1600. Bildene er tatt med beste JPG-kvalitet og standardinnstillinger for bildeparametre. De to første radene er fra SX30 IS, den første i 100% og den andre skalert til 10MP. SX30 IS gjør det bra og beholder både mer detaljer og farger og i forhold til FZ00. I forhold til HS 10 er SX30 IS klart bedre på Iso 400, men forskjellene blir mindre etter hvert som Iso økes.

Siste rad i tabellen er fra MFT-kameraet Panasonic GF1 og illustrer hvor mye en større sensor betyr for bildekvaliteten på høy Iso.

For å få litt mer kontrast og variasjon i eksemplene har vi tatt med en serie tatt ute med alle Iso verdier med Canon SX30 IS, Canon S95 og Panasonic FZ100.

Canon SX30 IS / Panasonic FZ100 / Canon S95

I tabellen under ligger eksempler på Iso 100, 400, 800 og 1600. De to Canon-kameraene starter imidlertid på Iso 80 og det gir en liten forbedring i forhold til Iso 100. S95 kan brukes opp til Iso 3200. Merk at S95 har 10MP mens SX30 IS og FZ100 har 14MP. Bildene fra de to superzoomene er skalert ned til 10MP for å gjøre sammenligning lettere. Enhver skalering av bilder medfører endring av bildene og det er alltid en avveining mellom å vise i 100% og å skalere for å gjøre bildene like store. Her har vi altså valgt skalering, men alle originalbilder ligger i de respektive galleriene.

På laveste Iso gir superzoomenes 40% ekstra piksler disse et lite forsprang på S95 når det gjelder detaljnivå, men med Iso 400 er det så og si jevnt og på Iso 800 og 1600 er S95 klart best. SX30 IS gjør det bedre enn FZ100 over Iso 400.

Nytt utsnitt fra samme bilde og med samme kameraer. Vegetasjon er ofte problematisk for støyfjerningsalgoritmene og igjen klarer S95 seg best med SX30 IS på andreplass.

Støynivået er målt med Imatest. Diagrammene under viser at Canon bruker relativt moderat med støyreduksjon i forhold til både FZ100 og HS10 som begge har mye flatere kurver. Det betyr litt mer støy i SX30 IS-bildene, men også mer detaljer. Vi mener Canon har valgt et bedre default kompromiss enn Panasonic har gjort med FZ100. Panasonic har imidlertid både mulighet for RAW-format og justering av støyreduksjon i JPG-bilder.

Canon SX30 IS / Canon SX20 IS / Fujifilm HS10
Nikon P100 / Olympus SP-800UZ / Panasonic FZ100

Eksponering og dynamisk omfang

Dynamikkomfang er målt med Imatest på JPG-bilder i beste kvalitet og standardinnstillinger. Målingene av SX30 IS er middels for høy kvalitet og over middels for lav kvalitet.

Farger/Hvitbalanse

Fargegjengivelsen er testet med Imatest med automatisk hvitbalanse og henholdsvis dagslyslamper og en blanding av daglyslamper og andre lyskilder. Firkantene i diagrammet representerer et perfekt resultat mens sirklene er målte verdier for kameraet. SX30 IS ga et ganske nøyaktig resultat med størst avvik for cyan med dagslyslamper og på røde farger med blandet lys.

Hvitbalanse dagslyslamper SX30 IS / Hvitbalanse blandet lys SX30 IS

Plansjen under viser de forskjellige fargene hvor nummer på fargekartet matcher nummeret på diagrammet over.

Oppsummering bildekvalitet

Bildekvaliteten til SX30 IS var en blanding av bra og dårlig. Den store svakheten er feilbrytningsproblemer som kan være plagsomt på alle brennvidder selv om det ikke er synlig på små kopier. Med tanke på det enorme zoomområdet er totalinntrykket likevel rimelig bra.

Eksponering, farger, skarphet (spesielt i senter av bildet) er bra og fortegningen er ikke plagsom på vanlige bilder. Utbrente høylys kan være et problem, men ikke mer enn normalt for et kamera med så liten sensor og det er ikke vanskelig å unngå ved å bruke spotmåling eller eksponeringskompensasjon. Egenskaper ved høy Iso er av de beste i klassen.

Konklusjon

Oppsummering og Konklusjon

SX30 Is er et av de største og tyngste superzoom kameraene på markedet, men sammenlignet med de nærmeste konkurrentene er ikke forskjellen stor, og Fujifilm HS10 er ennå litt tyngre. Kameraet er laget i plast og byggekvaliteten virket bra selv om overflaten gjerne kunne vært litt mindre glatt.

35x optisk zoom, 24-840mm brennvidde og verdensrekord i zoomområde er hovedattraksjonen med SX30 IS. Største blender er typisk for superzoomer og varierer fra F2.7 til F5.8. Solblender og adapter for filter er ekstrautstyr.

SX30 IS har en av de mest fleksible skjermløsningene med hengsling i siden og skjerm som kan vris i nesten alle retninger. Størrelsen på 2.7 tommer og oppløsning på bare 230000 punkter er litt dårligere enn snittet for superzoomer. Den elektroniske søkeren er liten og har lav oppløsing, men gjør nytten for å komponere bilder og konkurrentenes søkere er ikke noe bedre.

Canon har byttet batteriteknologi og SX30 IS har Li-Ion batteri i stedet for 4 AA batterier som Canon har brukt på tidligere modeller. Li-Ion gir mer effekt i forhold til størrelse og vekt, men batteriet er såpass lite at SX30 IS har fått dårligere batterilevetid enn forgjengeren SX20 IS. Kapasiteten er likevel OK og middels for denne typen kameraer.

SX30 IS mangler litt for å hevde seg helt i toppen. All vanlig funksjonalitet som automatisk og manuell eksponering, motivprogram, kontrastoptimalisering osv er selvsagt på plass og Canon får plusspoeng for blitssko som er uvanlig i denne klassen. RAW-støtte og Full HD video mangler imidlertid og videofunksjonen har begrenset kontroll over eksponering, men gir 720p med stereo lyd og nesten lydløs zooming.

Rask og presis fokus i godt lys, sliter mer enn de beste med lav kontrast/lite lys.

SX30 IS er middels på hurtighet. Seriebildefunksjon er treg og det er vel lang ventetid mellom bilder i enkeltbildemodus. Prosesseringstiden øker på høy Iso.

Canon har et av de beste menysystemene og ergonomi er også bra. I forhold til de nærmeste konkurrentene Fujifilm HS 10 og Panasonic FZ100 har SX30 IS færre knapper og krever mer bruk av menyene.

Feilbrytningsproblemer er svakheten til SX30 IS. Farger, eksponering, oppløsning og egenskaper på høy Iso er bra for denne type kamera.

Konklusjon

SX30 IS er Canons nye toppmodell i superzoomserien. Den store nyheten i forhold til tidligere modeller som SX1 IS og SX20 IS en økning fra 20x til er 35x optisk zoom. SX30 IS er dermed superzoomkameraet med mest zoom på markedet i dag. Andre nyheter i forhold til eldre Canon-modeller er overgang fra AA til Li-Ion batteri, noe som gir litt lettere kamera, men også (i dette tilfellet) dårligere batterikapasitet.

For 2-3 år siden ville SX30 IS vært helt i toppklasse på nesten alle områder, men nå mangler det litt. Zoområdet er enestående, men konkurrentene er ikke så langt unna, har samme eller bedre funksjonalitet og er til dels raskere i bruk.

Ergonomi, menyer og generell brukervennlighet er også jevnt over bra uten å være i særklasse på noe enkeltområde. Det samme gjelder skjermen som kan vris i alle retninger, men er litt mindre og har lavere oppløsning enn de beste konkurrentene.

Bildekvaliteten er på høyde med de beste i superzoomklassen på mange områder, men det er dessverre mye feilbrytningsproblemer. Det betyr ikke så mye for bilder i albumstørrelse eller bruk på nett, men kan være synlig på større bilder.

Ser vi på funksjoner og finesser gjør blitssko, vridbar skjerm og gigantisk zoomområde at SX30 IS ligger et hakk over konkurrenter som Casio EX-FH25, Nikon P100, Olympus SP-800UZ, Pentax X90 og Sony HX1. Det mangler likevel litt i forhold til Fujifilm HS10 og Panasonic FZ100 som i tillegg har RAW-støtte, full HD video, zoomring (HS10) og mye bedre respons (FZ100).

Det blir ingen Akam anbefaler utmerkelse på SX30 IS. Det er likevel både et bra og morsomt kamera, spesielt for den som liker å eksperimentere med lange brennvidder, men mangler det lille ekstra som skal til for å bli et førstevalg hvis du ikke må ha 35x zoom.

Prismessig lå SX30 IS mellom Fujifilm HS10 og Panasonic FZ100 da vi sjekket priser i slutten av november 2010, en oppdatert prisliste finnes til enhver tid i produktguiden.

annonse