Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony MDR-1000X

Dette er vår nye favoritt blant støyreduserende hodetelefoner

Nesten i pose og sekk fra Sony.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammendrag »

Lenge har Bose laget de beste hodetelefonene på markedet med aktiv støykansellering.

Den nyeste modellen i selskapets QuietComfort-serie, QC35, har vært den definitive kongen på haugen – og i tillegg er de trådløse.

Nå har vi dog funnet en utfordrer som skyver den regjerende mesteren ned fra tronen. Møt Sony MDR-1000X.

Bedre lyd

Mye av grunnen er at disse klokkene generelt byr på en bedre lydkvalitet enn hva QC35 gjør. Bassen er mer naturlig og presis, samt at mellomtonen og diskanten spiller på et bredere register.

Har du i tillegg et produkt som støtter Sonys egen bluetooth-teknologi LDAC, er du sikret en meget hyggelig opplevelse.

Utseendemessig holder vi en knapp på utfordreren fra Sony. Klokkene er preget av å være stilrene uten forstyrrende elementer som spradende farger eller blinkende lys. Her er klokkene trukket i skinn, noe som gir litt ekstra kvalitetsfølelse.

Sony har sagt de skal være markedsledende på støydemping, og i praksis er denne funksjonen minst like god som med Boses alternativ. Men 1000X har et par ess i ermet som rivalen ikke kan skilte med.

Du kan blant annet holde hånden på den ene klokken for å dempe musikken og aktivere de utvendige mikrofonene. På denne måten kan du raskt få med deg en beskjed.

Dynamisk støyreduksjon

Det er også mulig å justere støydempingen ved å holde knappen inne i noen sekunder. Da foretar klokkene en automatisk justering ved å måle støyen der du befinner deg, og på bakgrunn av dette justeres lyden for deg. Ofte er det forskjell på behovet for hvor mye demping du trenger.

Du kan også velge at klokkene skal slippe igjennom stemmer ved å trykke på knappen «Ambient Sound». Da fungerer fortsatt støykanselleringen, men stemmer slippes igjennom. En hendig funksjon om du for eksempel sitter på flyplassen og vil slippe mesteparten av støyen uten å gå glipp av oppropet til ditt fly.

Sony MDR-1000X er utvilsomt et produkt vi kan anbefale deg :).
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel er er det også et forbedringspotensiale for 1000X. Der er blant annet ikke like gode å ha på seg over tid som det Bose er. De er noe tyngre, og putene rundt klokkene er ikke fullt så myke som på QC35. Samtidig klemmer de en anelse mer på hodet.

Skal du bruke disse klokkene til å gå mye, bør du heller vurdere QC35. I alle fall for undertegnede så hender det innimellom at klokkene på 1000X «løsner» litt når jeg setter ned foten, og støyreduksjonen får en såkalt «dropout». Det prøver støydempingen å kompensere for, og resultatet er en pulserende forstyrrelse hver gang klokkene glipper.

Konklusjon

Likevel så er dette et veldig gjennomført forsøk fra Sony, og utenom når du er ute og går, vil vi si at 1000X er et bedre valg enn QC35. Lyden er bedre, samt at en del hendige funksjoner gjør produktet enda bedre å like enn konkurrenten.

Med andre ord er dette et produkt vi ikke har noen problemer med å anbefale deg.

Sony MDR-1000X
9
Imponerende
Anbefalt

Sony MDR-1000X

9
Imponerende

Fordeler

 • +
  Meget god lyd
 • +
  Meget god aktiv støykansellering
 • +
  Bra batteritid
 • +
  Støtter LDAC over blåtann
 • +
  Nyttig «mute»-funksjon
 • +
  Auto-justeringen av støydempingen fungerer godt

Design og brukervennlighet »

Tunge og robuste

Om vi sammenligner vekten på MDR-1000X mot QC35, så er Sony-klokkene en anelse tyngre. Det er ikke en vektforskjell som er enorm, men absolutt noe som bør nevnes.

Designen på Sony-klokkene er det dog ikke mye å utsette på etter vår smak. Når sant skal sies så virker det som Sony har hentet en del inspirasjon fra Bose, for forskjellene på de to kamphanene er ikke enorme når det kommer til utseende.

Dog må vi si at Sony-klokkene er noe mer robuste å holde i hånden. Oversiden av bøylen er i metall, mens resten av innfestingene mellom bøylen og selve klokkene er i blank plast.

Vi liker utformingen på 1000X. Spesielt skinnet som er på utsiden av selve klokkene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Undersiden av bøylen er trykket i mykt, kunstig skinn, og det samme materialet finner vi igjen i putene på klokkene. De er komfortable å ha på seg, men ikke like myke som på QC35. 1000X har imidlertid et lite ess i ermet når det kommer til utseende.

Utsiden av klokkene er nemlig i skinn. Og det er en liten finesse som vi syns er med å heve inntrykket.

Ellers er bøylen i seg selv litt i det strammeste laget for undertegnede. Her er QC35 hakket mindre intense, og derfor også bedre å ha på seg over tid.

Det følger også med et etui til 1000X, og her ser vi også klare likhetstrekk med etuiet som Bose legger ved sitt hodesett.

Den ene klokken har tre knapper.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

God batteritid

De nye klokkene fra Sony er trådløse, men du trenger ikke bekymre deg for å gå tom for batteri med det aller første.

Sony oppgir nemlig 20 timers bruk mellom hver oppladning, og dette er et tall som viser seg å stemme godt. Vi brukte nemlig hodesettet rundt 18 timer før vi fikk beskjeden om at batterinivået var lavt.

Det betyr at 1000X har den samme levetiden som QC35-konkurrenten fra Bose. Med andre ord kan du trygt sette deg på flyet på vei mot fjerne Østen, vel vitende om at klokkene uten problemer står distansen ut.

For å sjekke hvor mye batteri du har igjen trykker du raskt en gang på av/på-knappen.

Bøylen og passformen er det lite å utsette på. Dog klemmer bøylen litt vel mye.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skulle dog krisen være et faktum, vil du i verste fall også kunne bruke klokkene uten batteri ved å ta i bruk en vanlig mini-jack-ledning som følger med i pakken - riktignok uten aktiv støykansellering.

Enkle å sette opp

Designen til 1000X er altså enkel og ren. Og det samme kan vi si om brukervennligheten.

Når du skal pare opp klokkene mot mobiltelefonen din, kan du blant annet benytte deg av den innebygde NFC-støtten. Det gjør du ved å legge telefonen mot den venstre klokken og vente på at spørsmålet om du vil koble til hodesettet dukker opp.

Ellers kan du sette klokkene i såkalt pare-modus, hvor du på mer tradisjonelt vis går inn i blåtannmenyen på telefonen din for å søke opp enheten.

Hodesettet har tre knapper på den venstre klokken. Den ene bruker du til å slå av eller på enheten, mens de to andre knappene brukes til å aktivere støykanselleringen eller «Ambient Sound»-funksjonen.

Sony MDR-1000X
9
Imponerende
Anbefalt

Sony MDR-1000X

9
Imponerende

Fordeler

 • +
  Meget god lyd
 • +
  Meget god aktiv støykansellering
 • +
  Bra batteritid
 • +
  Støtter LDAC over blåtann
 • +
  Nyttig «mute»-funksjon
 • +
  Auto-justeringen av støydempingen fungerer godt

Støydemping, LDAC, lyd

Meget habil støydemping

En av tingene som Bose har meget gode på er aktiv støydemping. Nå får de kamp av Sony.

Støydempingen i 1000X er nemlig slettes ikke ille. Vi vil si at den er fullt på høyde med QC35 når vi trasker rundt i Oslos gater. Og noe av det fine med 1000X er at du enkelt kan endre på hvor mye støyreduksjonen skal jobbe, i form av å holde NC-knappen nede i noen sekunder.

Klokkene er store nok til at øret har god plass på innsiden.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Da får du en rekke testtoner på øret før kalibreringen er overstått. Og vi har testet denne funksjonen i en rekke situasjoner med stort hell. Blant annet har det lønt seg å kjøre denne prosedyren når man har vært ombord for eksempel i et fly, for å så komme hjem til litt roligere omgivelser der støynivået er ganske annerledes.

1000X har også en annen funksjon vi har fått god erfaring med. Når du har på hodeklokkene kan du nemlig legge håndflaten på den høyre klokken. Gjør du dette dempes lyden kraftig, og de utvendige mikrofonene tas i bruk til å hente inn lyd fra omgivelsene. Dette er en funksjon som med andre ord er meget nyttig om du plutselig må ta imot en beskjed – hvor du altså slipper å leite etter mobilen for å så endre volumet før du kan ta av deg klokkene.

I tillegg til en meget god støykansellering så har også hodetelefonene en «Ambient Sound»-knapp som lar deg endre litt på hva du hører eller ikke. Den ene modusen fungerer ved at klokkene nå slipper inn for eksempel stemmer. Dette fungerer greit også i praksis, selv om noen andre elementer også dukker opp innimellom.

Hodesettet kan foldes sammen, og klokkene kan vris inntil 90 grader.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Støtter LDAC

Sony MDR-1000X bruker blåtann-teknologi for å overføre musikken fra mobilen din. En av funksjonene som kan være verdt å merke seg er støtten for selskapets LDAC-teknologi. Med denne funksjonen kan du overføre musikken i bedre kvalitet.

LDAC finner du blant annet i en rekke av Sonys mobiltelefoner og Walkman-avspillere, der selskapet liker å kalle funksjonen for Hi-Res Audio.

Det følger med et etui i pakken, og klokkene brettes sammen på samme måte som Boses alternativ.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Riktignok har vanlig blåtann også blitt en del bedre, men skulle du ha en Sony-mobil så er sjansen stor for at du kan få hakket bedre lyd sammen med 1000X.

Låter bedre enn Bose

Så er det lydkvaliteten. Og her har Bose lenge vært den ledende produsenten som har klart å kombinere god lyd med en velfungerende støydemping. 1000X tar over denne stafettpinnen, etter vår mening.

Lyden er nemlig en del bedre enn hva du får med QC35. Når vi hører på rockemusikk er det en helt annen snert i trommene enn med Bose. Bassen er med andre ord mer presis og naturlig. Fortsatt er bassen litt i overkant kraftig for deg som ønsker et nøytralt hodesett, men sammenlignet med Bose er den altså litt mer raffinert.

Det samme gjelder mellomtonen og diskanten. Her er stereoperspektivet bredere og byr på mer presise detaljer enn hva du får med Bose QC35. Vokalene er renere og tydeligere, samt at de skarpeste tonene er behageligere og bedre oppløst.

Om vi skal sammenligne med andre hodesett så klarer 1000X seg også godt mot modeller som ikke har aktivstøyreduksjon. Om vi tar en sammenligning med Shure SRH1540 så er disse mer åpen i lydbildet, og er enda mer oppløste. Men likevel må vi si at 1000X gjør en god figur, spesielt med tanke på at du får støyreduksjon og trådløs overføring i tillegg for prisen du betaler.

Kan brukes som håndfri

Klokkene har i tillegg mikrofon slik at du kan bruke hodesettet til samtaler via mobilen. Dog er ikke denne kvaliteten like overbevisende som det du får med QC35. For mens sistnevnte viste seg å takle selv bråkete omgivelser med bravur, så er ikke 1000X like habil.

Den er heller ikke veldig dårlig, men om vi sammenligner med QC35 så vil ikke resultatet bli like bra med 1000X om det er en god håndfri du er på jakt etter.

Sony MDR-1000X
9
Imponerende
Anbefalt

Sony MDR-1000X

9
Imponerende

Fordeler

 • +
  Meget god lyd
 • +
  Meget god aktiv støykansellering
 • +
  Bra batteritid
 • +
  Støtter LDAC over blåtann
 • +
  Nyttig «mute»-funksjon
 • +
  Auto-justeringen av støydempingen fungerer godt
annonse