Til hovedinnhold

Apps til bilnavigasjon

Einar Eriksen noterer iherdig resultatene fra iPhone-appene.
Frem til de siste årene har dedikerte GPS-enheter vært den eneste måten å få digital karthjelp i bilen. Her Garmins heftige Nüvi 3760.

GPS-mottakere i bilen er blitt veldig populært. Du slipper å håndtere store kart, og du kan få instruksjoner for hver sving du skal ta. Den siste tiden har mobiltelefonene våre blitt et vel så godt alternativ til de store og kostbare GPS-boksene.

Så godt som alle nye smartmobiler har GPS innebygget, og de fleste har også store skjermer som har plass til mye informasjon og som er enkle å betjene. Samtidig har utviklingen på mobile applikasjoner gått med stormskritt, og det er i dag en bråte navigasjons-apper å velge mellom.

Alltid oppdatert

En stor fordel med disse sammenliknet med en vanlig GPS-enhet er at mange av dem tilbyr oppdaterte kart og varsling ved trafikkuhell og andre hendelser. Dette er supert for deg som kjører rundt tette bygater der enveiskjøringene skifter retning fra dag til dag.

Det er også fin ting at du med flere av appene kan hente adresser rett ut av telefonboken, og velge å kjøre til kontakten. Adresser du finner i e-post, eller på internett lar seg også lett kopiere inn i navigasjons-appen.

Ikke minst har du allerede med deg mobilen i lomma, så du slipper å drasse på en ekstra dings.

Vi har testet en rekke av GPS-telefonene på markedet, og 12 av de viktigste navigasjonsapplikasjonene for å finne den mest brukervennlige og praktiske løsningen.

Testvinnerne

Disse nådde ikke helt opp

Mobilprodusentenes apper

Slik ser TomToms navigasjonsbilde ut. Ryddig og lettfattelig.
På iPhone 4 gjør også Navv en fantastisk jobb. Til å bare koste 65 kroner er Navv et realt røverkjøp.
Samsung Galaxy S II er den heftigste telefonen på markedet, og den har den beste skjermen vi har sett. Sammen med Ndrive er den en utmerket navigasjonshjelp.

De beste GPS-telefonene

Når du skal bruke en telefon som GPS-hjelp i bilen, er det noen ting som er spesielt viktige. At skjermen er stor og god er svært viktig. At det fins et godt utvalg GPS-applikasjoner for telefonen er også viktig.

De to beste mobilene for GPS-bruk i bil er Apples iPhone 4 og Samsungs flaggskiptelefon Galaxy S II. iPhone 4 har egentlig litt liten skjerm til formålet, men den er alene om å kunne kjøre en av de to beste GPS-applikasjonene på markedet.

iPhone 4 har omfattende tilgang på applikasjoner, og er en av de beste underholdningstelefonene på markedet. I vår test kom den litt til kort på de grunnleggende telefonfunksjonene, og den har derfor ikke toppkarakter.

Til tross for noen svakheter er kombinasjonen av TomTom-appen og iPhone 4 den beste i testen når det kommer til nyttige funksjoner, og den er derfor en vinner på dette området. Den er også enkel å bruke, til tross for at skjermen som nevnt ikke er så stor som vi kanskje skulle ønske.

Samsung Galaxy S II er mye bedre når det kommer til grunnleggende telefonfunksjoner enn iPhone 4. I tillegg til å være en knakende god telefon har også Galaxy S II den beste mobilskjermen på markedet i dag. Her er farger og lysstyrke i absolutt toppklasse, og skjermen er også betydelig større slik at du slipper å fomle for mye når du skal betjene GPS-applikasjonen.

Les testene av de to vinnerne:

Slik ser TomToms navigasjonsbilde ut. Ryddig og lettfattelig.
TomTom laster automatisk ned oppdateringer i kartene for deg.

Testvinner: TomTom

TomToms iPhone-applikasjon er en av de aller beste GPS-applikasjonene når det kommer til selve navigeringshjelpen. Dersom du har behov for alle funksjonene appen kan by på er den den aller beste i testen – men den er også en av de dyreste.

Det er enkelt å følge instruksjonene fra TomTom-appen. Kartet er også meget godt og oversiktlig – det krever kun et kjapt øyekast å få med seg hvor man er. Stemmeguiden hjelper deg enkelt til målet, og den er for det meste enkel å følge. Vi noterte oss likevel at stemmen fra tid til annen snakket i munnen på seg selv.

Du kan også få et godt utvalg informasjon på skjermen. Både hastighet, fartsgrense og tid igjen til målet vises på skjermen. Selv om det til tider er mye informasjon som skal presenteres er applikasjonen aldri rotete.

Les hele testen av TomTom for iPhone

Navigasjonsvinduet i Navv står ikke mye tilbake for TomToms. Appen er imidlertid langt billigere.
Navv er sammen med Ndrive den aller mest brukervennlige appen i testen.

Budsjettvinnerne: Navv og Ndrive

Du slipper å planlegge tunnelkjøringen med appen som gir deg mest for pengene. Her er vinneren to forskjellige programmer, nemlig Ndrive for Android-telefoner og Navv for Apples iPhone. Navv er basert på Ndrive, og dermed har de to svært mye til felles.

Blant annet fungerer begge utmerket også i tunnel.

Begge er svært enkle å bruke, og kartene er oversiktlige og fine. Instruksjonene er også enkle å forholde seg til. Navv er hakket bedre på stemmenavigasjonen enn Ndrive – men Ndrive har ingen store lyter.

Begge gir lydvarsling før fotobokser, men også her trekker Navv det lengste strået. Den forteller deg nemlig høyt hva slags fartsgrense som gjelder forbi fotoboksen.

Les hele testen av Navv for iPhone

Der Navv må se seg slått av Ndrive er på de sosiale aspektene. Ndrive er nemlig tett integrert med Facebook, og det er enkelt å dele rettinger i kartene. Både Ndrive og Navv har Google-søk integrert, slik at det er enkelt å finne frem også til steder du ikke kan adressen til.

En annen fordel med Ndrive i forhold til Navv er at førstnevnte kommer med sitt eget tastatur – og det er digert. Her er det ingen sak å treffe riktige taster når mobilen er forskriftsmessig montert i frontruta. Navv bruker iPhones egne taster, og dermed er det enklest å taste inn adressen før du setter telefonen i holderen.

Les hele testen av Ndrive for Android-telefoner

Dette bør du kjøpe

TomToms funksjonsrike app, sammen med Apples iPhone 4 er altså den beste og mest omfattende mobile navigasjonsløsningen du kan få.

Trenger du likevel ikke alle ekstrafunksjonene TomTom byr på, har du mer igjen for å gå for en stor skjerm. Samsungs Galaxy S II er bedre som mobiltelefon enn iPhone 4, og den store skjermen gir også bedre oversikt ved navigering. Galaxy S II sammen med Ndrive for Android er altså et svært godt alternativ.

På Mobilen.no kan du lese de fulle testene av alle de ti appene som fungerer på iOS og Android. For deg som vurderer å bruke en Nokia-telefon som GPS har vi testet Ovi Maps her, og vi har også testet HTCs egen Premium Navigasjon her.

Les hele testen av apps til bilnavigasjon på Mobilen.no.

annonse