Test

De beste PC-ene for studenter

Skal du studere til høsten?

I eldre steinalder brukte studentene datamaskinen hovedsaklig til surfing, tekstbehandling og e-post, noe som betydde at de fleste klarte seg fint med en standard murstein. I dag er det helt andre behov. For en skoleelev skal en bærbar takle et mylder av oppgaver og se bra ut mens den gjør det – for akkurat som med mobilen eller klesstilen sier valget av laptop noe om brukeren.

Den "perfekte" student-bærbare som passer for alle finnes nok derfor ikke. Men mange skolegjengere vil nok likevel se etter bærbare med visse egenskaper.

Vi mener at en god bærbar for studenten er solid og lett nok til å blir med i sekken, samtidig som den er stor og kraftig nok til å kunne jobbes skikkelig med. I tillegg bør den tåle noen timer på batteridrift – det kan nemlig fort bli rift om stikkontaktene i forelesningssalen. Og som nevnt er det heller ingen ulempe om den har viss stil.

I denne kategorien har vi derfor konsentrert oss om bærbare på 13 og 14 tommer, som vi mener gir deg en fin balanse mellom størrelse, styrke og portabilitet. Anbefalinger til større modeller finner du på siden om hjemmebærbare.

Alle lure studenter bør også ta en lang og hard kikk i kategorien folk på farten. Der finner du de aller minste og/eller letteste modellene. Anbefales spesielt for deg som ikke nødvendigvis har de største behovene for datakraft.

Asus U31JG.

Budsjett:

Er du ute etter en nokså rimelig skole-PC for arbeid og kanskje litt moro er det flere modeller som vaker rundt 5000 kroner. Da får du en bærbar med relativt god prosessor og en anstendig grafikkløsning.

Dersom fem høvdinger er din maksgrense er vår kandidat 13,3-tommeren Asus U31JG på 1,8 kilo og oppgitt batteritid på seks timer. Denne har forrige generasjon Intel Core i-prosessor, men til gjengjeld har den et dedikert skjermkort som gjør den hakket bedre til spill enn en Sandy Bridge-modell med kun integrert grafikk. Altså er dette en liten, tynn og relativt lett allrounder for deg med begrensede midler.

Noen studenter går bevisst etter såkalte businessmodeller, og det kan faktisk være et smart trekk. Bærbare ment for bedrifter er som regel hakket mer robuste enn mange av modellene på privatmarkedet, noe som betyr at de kan ta i mot litt mer juling i sekken uten å ta skade av det. De har også gjerne skjerm med antirefleks (matt skjerm), noe som gjør dem mindre sårbare for sollys og tilfeldige lyskilder.

Med Dell Vostro 3350 og 3450 har du flere fargevalg.

Av denne typen finnes maskiner finnes det også alternativer i budsjettklassen, og da vil vi peke ut Dell Vostro 3350 og 3450 på henholdsvis 13,3 og 14 tommer. Aluminiumskarosseri gjør dem litt mer hardføre, og du har tre farger å velge mellom.Vekten ligger på litt over to kilogram.

Av spesifikasjoner nevner vi Sandy Bridge-prosessor, matt skjerm og USB 3.0. Alt i alt en litt nyere modell enn Asus U31JG, men også litt tyngre og svakere i 3D-spill så lenge den kun har integrert grafikk.

Mellomklasse

Dell Vostro starter i budsjettklassen, men hører ikke til bare der. Du kan få dem med Intel Core i7-prosessor og dedikert grafikk om du vil, men da snakker vi ikke lenger om en billig bærbar.

I tillegg til ferdigbygde modeller i butikkene kan du konfigurere maskinen selv på Dells hjemmesider. Husk bare at prisen på bedriftsmodellene er oppgitt uten moms og at det går fort oppover fra fem tusen kroner når du begynner å flikke på spesifikasjonene.

Du bør uansett passe på å få prosessoren du vil ha, og velge bedre grafikk om du ønsker dette. 13-tommeren kan du også få levert med ekstra stort batteri. Harddisk og minne kan du eventuelt oppgradere selv senere, noe som dessuten kan gjøre det hele rimeligere.

Fremgangsmåten kan du se i artikkelen Spar tusenvis på ny Mac.

For en jevnt over god og solid bærbar ville vi konfigurert en Vostro 3450 med Intel Core i5-2410M og AMD Radeon HD 6630M grafikk. Minne og harddisk (eventuelt en SSD) ville vi oppgradert selv i ettertid for å spare penger.

Ikke opptatt av spill? Velg vekk grafikken og spar en drøy tusenlapp. Ekstra god batteritid? Plukk 13-tommeren og huk av for batteriet med 8 celler.

Asus U46.

Synes du dette blir for tungvint, eller heller vil ha en modell med enda mer fokus på spill og underholdning, kan du ta en kikk på Asus U46SV. Dette er også en 14-tommer, men med en vekt på 1,9 kilo er den lettere og har dessuten litt bedre spillytelse enn selv en Vostro med dedikert skjermkort. Den har også et 8-cellers batteri med god kapasitet.

Fargerikt: Sony Vaio C.

Et annet alternativ er de nye Sony Vaio C-maskinene med Sandy Bridge Core i3-prosessor og USB 3.0. 14-tommeren har fått Radeon HD 6470M grafikk, baklyst tastatur, en prislapp på 7000 kroner og har en oppgitt batteritid på 6,5 timer. Litt mindre krefter enn Asus U46SV med andre ord – og med en matchvekt på 2,4 kilo dessuten betydelig tyngre. Men så får du altså en fargesterk Sony å brife med.

Liten, lett og god: Toshiba Satellite R830.

Har du lite fokus på farger og grafikkegenskaper må vi også få anbefale den ultraportable 13,3-tommeren Toshiba Satellite R830. Med en fullblods Sandy Bridge Core i5-prosessor, 4 GB RAM, USB 3.0, optisk drev, god batteritid, chassis i magnesium og en vekt på 1,5 kilo får du mye maskin for 6500 kroner. Vi har også denne som anbefaling for folk på farten.

Den ultimate student-PC-en? Apple MacBook Pro.

Dyr:

Når mørket senker seg i forelsesningssaler over hele landet er det mange halvspiste epler som lyser opp blant benkeradene. Og det er ingen tilfeldighet. Med sin distinkte stil, nokså robuste utførelse, lave støynivå og gode batteritid er det ikke til å komme bort fra at Apple MacBook er en fin student-PC. Men vi vil ikke råde deg til å kjøpe en slik.

Nei, skal du først forsyne deg av fruktfatet bør du så avgjort gjøre det med en MacBook Pro. Den rimeligste versjonen på 13 tommer koster 9990 kroner, altså 1500 kroner mer enn en vanlig MacBook. Men den er også kjappere, tynnere, har mer minne, større harddisk og bakgrunnsbelyst tastatur. Det er verd de 1500 kronene ekstra. Dessuten er det jo studentrabatt på disse maskinene.

Seriøse saker: HP ProBook 6460b.

Tilhører du den gruppen av mennesker som på ingen måte har planer om å skaffe seg en Mac, skal vi dra fram et seriøst alternativ til deg med HD+ – det vil si en skjermoppløsning på hele 1600 x 900 piksler mot de sedvanlige 1366 x 768 punktene. Dette vil gi deg "bedre plass" på datamaskinens skrivebord enn du får med de fleste andre 13- og 14-tommere.

HP ProBook 6460b er en 14-tommers businessmodell som kommer i flere konfigurasjoner med tanke på både prosessor og skjerm. For omtrent 8000 kroner får du en slik med Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, 500 GB 7200 RPM-disk, HD+ og oppgitt batteritid på 7 timer. Men selv ville vi lagt på 500 kroner og sikret oss utgaven med innebygd 3G og hakket raskere prosessor.

Solide saker: Lenovo ThinkPad T420.

Har du litt større krav til kvalitet og grafikkytelse har ProBook 6460b en litt dyrere bror i HP EliteBook 8460p, men da havner du i en prisklasse hvor også den like store Lenovo ThinkPad T420 (T420i) med HD+ og 3G blir en aktuell kandidat.

Dersom du velger deg en ThinkPad, EliteBook eller ProBook råder vi deg for øvrig å dobbeltsjekke spesifikasjonene før du kjøper – med så mange forskjellig spesifiserte utgaver er det lett å bestille feil.

Ekstratips: Kombinasjonsløsning

Et alternativ til å gå for én bærbar til alle oppgavene er å satse på flere datamaskiner. Du kan for eksempel ha en dugelig stasjonær eller hjemmebærbar til bruk i hus eller på hybel, mens en rimelig minibærbar/ultraportabel eller nettbrett med god batterikapasitet tar seg av behovene du skulle ha på skole og fritid.

Er du for eksempel opptatt av spill kan en slik komboløsning både bety lavere pris og bedre ytelse enn du ville fått med en en stor og dyr spillbærbar du omtrent får kink i ryggen av å dra rundt på.

Synes du at laptoper generelt er store og tunge?
Sjekk ut våre ultraportable anbefalinger

Les også
Ikke kast din gamle PC!
Les også
Velg riktig hjemme-PC
Les også
Lenovo ThinkPad Edge E420s: Solid og spillvillig ThinkPad
Les også
Multicom Kunshan P150: Kraftpakke snubler på målstreken
Les også
Sony Vaio VPC-SB1V9E: Smart og solid turkamerat
Les også
Asus Eee PC 1215B: Her er en minibærbar med litt ekstra
Les også
Samsung QX412: Denne PC-en klarer ti timers bruk
Les også
Lenovo IdeaPad Z370: Denne maskinen er nærmest lydløs
Les også
HP Pavilion dm4-2000: Lettvekter som forfører
Les også
Bygg en rå PC for 150 000 kroner
Les også
Her er de beste spillmaskinene
Les også
Apple Mac mini: Liten, lekker og allsidig
Les også
Dell XPS 15z: Folke-PC på slankekur
Les også
Lenovo ThinkPad T420: Solid og sikker jobb-PC
Les også
Studentene raser mot «Samordna søppel»
Les også
Studentene raser mot «Samordna søppel»
Les også
Samordna opptak var nede
Les også
Velg riktig PC til hjemmebruk
Les også
De beste PC-kabinettene
Les også
Disse bærbare PC-ene anbefaler vi
Les også
5 triks for stillere bærbar
Les også
Femten myter om Mac
Les også
Velg riktig harddisk
Les også
Få raskere PC med SSD
annonse