Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCreative Sound Blaster Tactic 3D Rage

Creative vil friste med et billig spillhodesett

Men holder det mål?

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Takket være sine lydkort har Creative vært et kjent merkenavn i over tre tiår. Gjennom tidene har de gjort hederlige forsøk på å utvide sitt repertoar, men få kan påstå at de har overtatt markedet for hodesett med storm.

Dagens testkandidat overtar flagget fra Sound Blaster Tactic3D Sigma, og etter en kjapp titt på det gamle hodesettet kan det virke som om designdepartementet til Creative har vært fullt opptatt med andre produktnisjer de siste to årene.

Kjært barn har mange navn

Hodesettet vi skal se på i dag går under navnet Creative Sound Blaster Tactic3D Rage, og vitner om at Creative ikke har latt rive med av den korte navnetrenden popularisert av blant annet Apple iPhone.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

La oss se på spesifikasjonene til Sound Blaster Tactic3D Rage, før vi går videre:

Spesifikasjonslisten røper lite om selve hodesettet, utover den akseptable vekten og en grei størrelse på høyttalerelementene. Med en pris i underkant av 500 kr, er det ikke å legge skjul på at Creative sikter seg inn på det lavere spekteret for hodesett.

Stødig plastikk

Klokkene kan vris 90 grader innover.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

På innsiden av en glorete boks ligger hodesettet i all sin prakt. De nødvendige kablene følger med, men driver-disken er ikke å finne.

Tactic3D Rage gir inntrykk av å være solid bygget, men produktet er i all hovedsak plast og bærer et stort billigstempel. Til tross for den litt kjipe følelsen som automatisk følger med hul plastikk og imitasjonslær, virker den fysiske kvaliteten mer enn god nok til å overleve et raseriannfall eller to.

Creatives nyeste hodesett kommer ikke til å konkurrere med Bang & Olufsen om årets designpriser, men tar seg allikevel greit ut etter at de blinkende sidelysene er deaktivert.

Mikrofoninngang til venstre, minijack i midten og micro-USB til høyre. 
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

På de venstre øreklokken er det et rullehjul for volumjustering og en knapp for å dempe mikrofoninngangen. Her finner vi også tilkobling for USB- og jackkabel, hvor førstnevnte må nyttes for å bruke hodesettets innebygde lys.

Mikrofonen er avtagbar, stødig og lar seg lett justere. Men før vi har fått hodesettet på oss for første gang, faller mikrofonens vinddott av, og minner oss på at dette er et hodesett til 500 kroner.

Bla videre til neste side, så putter vi hodesettet på sin rettmessige plass »

Installasjon og bruk

Omfattende programvare

Hodesettet fungerer rett ut av boksen, men for å undersøke et eventuelt skjult potensial, laster vi ned den godt voksne programvarepakken på i underkant av hundre megabyte.

Etter installasjon må maskinen startes på nytt, og vi blir møtt av et vindu som vil at du skal rote frem hodesettets serienummer og et annet som vil dobbeltsjekke at du var i stand til å laste ned driverens nyeste versjon.

Hovedsiden i kontrollpanelet gir deg mulighet til å lagre profiler og justere volumet til både mikrofon og hodesett. Disse volumjusteringene er heldigvis de samme som er innebygd i Windows, slik at det ikke er to individuelle å forholde seg til.

Velkjente funksjoner av varierende kvalitet

Dukker vi videre inn i programvaren finner vi SBX Pro Studio, som er et kjent fenomen på Creative's lydprodukter. I lag med equalizeren har krystalliserings-, surround- og bassfunksjonen i oppgave å vri og justere lydsignaturen for å oppnå ønsket effekt.

«Dialog Plus»-funksjonen skal gi deg bedre mulighet for å tyde lavmælte samtaler i film. Vi la ikke merke noen forbedret klarhet i menneskestemmen, og det kan virke som om funksjonen kun forhøyer volumet til mellomtonene.

Det siste vi finner i programvaren er muligheten til å legge til lydeffekter på mikrofoninngangen og justering av hodesettets lys som befinner seg i øreklokkene. Lyset kan pulsere i takt med musikken, og fargen kan endres til å samsvare med vannkjølingens fargetema eller dagens antrekk.

Videre vil vi påpeke pipelyden som kommer når volumhjulet på hodesettet tas i bruk. Lyden gir ingen indikasjon om hvilket volum hodesettet er på, og det finnes heller ingen mulighet for å skru lyden av. Den muligheten burde Creative virkelig ha gitt oss.

Slørete lyd

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Førsteinntrykket vi får av lyden er bedre enn vi hadde forventet. Lyden er relativt fyldig, og leverer mer enn nok volum i den lave delen av spekteret. Det er definitivt et basstungt hodesett, og kommer litt til kort på mellom- og diskanttonen.

Lyden har en tendens til å virke litt grumsete, som om det ligger et filter over lyden som egentlig ikke burde vært der. Dette inntrykket ble bare enda mer forsterket når vi innstalerte driveren, da SBX Pro Studio-funsjonene var påslått som standardvalg og gjorde lydopplevelsen flere hakk værre.

Med disse funksjonene av, og etter litt fikling i equalizeren, ble vi greit fornøyd med lydkvaliteten. Det var fortsatt litt problematisk å nyte akustisk og vokalfokusert musikk, men hodesettet gjør en brukbar jobb i de mer basstunge sjangerne.

Tar vi navnet i betraktning, forventet vi noe mer enn 2 høyttalerelementer. 3D-opplevelsen er visstnok å finne i software, under Surround-funksjonen i SBX Pro Studio. Vi fikk ingen 3D-opplevelse, ei heller lydglede, av å slå på denne funksjonen. Lyden ble forvrengt, og det på en mindre behagelig måte.

Tactic3D Rage skinner litt mer igjennom når vi fyrer opp et spill. Vi legger ikke like mye merke til den grumsete lyden, og den tunge bassen blir i større grad et sjarmtrekk. Det har fortsatt en del å gå på i spill hvor lydopplevelsen er sammensatt og gjennomført, som for eksempel i Battlefield 3, men det gjør allikevel en tilfredsstillende jobb.

Hodesettet gir brukbar lydisolering begge veier, men et hodesett med aktiv støyreduksjon vil gjøre en langt bedre jobb i omgivelser hvor støyreduksjon virkelig trengs.

Mikrofonen fungerer godt i praksis. Det er lett å få den i en god posisjon, men lydkvaliteten er noe spinkel og gir for mye lyd i diskantspekteret.

Svett skinnimitasjon

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det første vi la merke til da vi tok hodesettet på, var at den øvre delen av øret faktisk tar i selve lydelementet: øreklokkene er ikke dype nok. Skinnimitasjonen føles helt grei ut, men puten i hodebøylen er for hard og irriterer under lengre bruk.

Materialbruken i øreklokkene medfører raskt at ørene blir varme og putene svette, og vi legger merke til at vi automatisk legger hodesettet ned bak nakken når det ikke er i bruk. Sett bort i fra dette er komforten til hodesettet grei, og trykket rundt ørene er akseptabel.

Tactic3D Rage har bedre komfort enn mye vi har testet i samme prisklasse, men har allikevel milevis opp til hodesett som eksempelvis Beyerdynamic DT770 Pro.

Bli med over til siste side, hvor dommen faller over produktet »

Konklusjon

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Du får hva du betaler for

Creative Sound Blaster Tactic3D Rage kan skryte på seg et rimelig heftig navn og en håndfull funksjoner.

Det gjør det verken spesielt godt eller spesielt dårlig på noen punkter, og virker på alle mulige måter til å være et middelmådig hodesett. Lyden er grei, dog litt grumsete og slørete.

Hodesettet er lett å ha på hodet, men de falske skinnputene kan gjøre hodesettet litt klamt under lengre sesjoner.

Alt i alt vil vi si at Tactic3D Rage er et greit hodesett i billigklassen som vil tilfredsstille behovene til mange, men det vil komme til kort på mange områder for de mer kravstore brukerene. Byggekvaliteten er god nok, og komforten er bedre enn mye av konkurransen i det samme prissjiktet. Med en pris på under 500 kroner gir hodesettet grei verdi for pengene.

Er du interessert i litt bedre lyd, kvalitet og komfort til høyere pris, kan du sjekke ut den populære gjengangeren Beyerdynamic DT770, eller Qpad QH85 og QH90.

+ Lettvekter
+ Praktisk mikrofon
+ Brukbar lyd og byggekvalitet


- Blir klamme å ha på seg i lengden
- Litt grumsete lydsignatur

annonse