Tek.no

Test

Clickfree, verdens enkleste back-up

Espen Irwing Swang
6 Okt 2008 13:23

Plugg inn USB-kontakten og trekk den ut igjen når alle data er sikret. Enklere blir det ikke.
Vi har hatt en ClickFree Automatisk Backup til test i noen uker og må medgi at det neppe finnes noen enklere måte å ta backup på. Ingen installasjon er nødvendig, ingen innstillinger, ingen vanskelige valg – klarer du å finne en åpning på PC-en som passer til ledningen fra ClickFree (standard USB), så klarer du å ta sikkerhetskopi av maskinen.
Viktige filer
De aller fleste tar aldri sikkerhetskopi av PC-en sin, og det kan bety at mye verdifull data går tapt om PC-en skulle bli stjålet, mistet eller ødelagt. Med ClickFree vil du kunne tilbakeføre alle dine personlige data til en ny maskin. Men merk deg at det er de personlige filene som blir sikkerhetskopiert. Selve operativsystemet, registeret og programvaren du har installert, må sikres på annet vis.
Men dokumenter, filmer, bilder, ISO-filer blir bevart. Det samme blir e-posten din, med alle vedleggene du måtte ha mottatt.
Selvkjørende
Når vi kobler ClickFree til PC-en starter den et program som kjøres fra backup-disken, og ikke på PC-en. Et skjermbilde dukker opp på maskinen og forteller hva som er i ferd med å skje. Om du ikke foretar deg noe som helst starter sikkerhetskopien etter om lag 20 sekunder. Men om du ønsker det kan du avbryte nedtellingen ved å klikke på ett av valgene som vises.


Enklere kan det ikke bli. Sett inn pluggen og vent ...
En spennende funksjon er søk etter innhold som er lagret på disken. Du kan ta backup fra opp til 10 forskjellige maskiner. Når du kobler disken til en datamaskin kan du søke gjennom filene fra samtlige av maskinene du har sikkerhetskopiert. Du kan også legge til nye filtyper slik at disse blir med når du tar kopi.
I realiteten dreier det seg om en 2,5-tommer SATA-disk, for tiden på opp til 160 GB. All nødvendig programvare er installert på disken, som nå også er tilgjengelig med norsk brukergrensesnitt. Programvaren sørger for å sjekke filstrukturen på PC-en og ta kopier av flere hundre forskjellige filtyper.

Rask

Første gang du gjør dette vil disken naturlig nok bruke en del tid på å lete seg frem og kopiere aktuelle filer. Men neste gang du kobler til nøyer den seg med å sjekke hvilke endringer som er gjort. Ta du regelmessig backup vil dette normalt gå svært raskt.

Disken koster litt mer enn en vanlig ekstern harddisk med samme lagringskapasitet, men så har den også en genial funksjonalitet. I Norge selges den av Xanion, som også har en DVD-løsning for den som bare vil ta backup av bilder til en DVD-plate.

Men vi går for full pakke, og nøler ikke med å karakterisere ClickFree som en genistrek. Nå foreligger løsningen på norsk, og for en drøy tusenlapp kan du sikre 160 GB av dine mest verdifulle data fra opp til ti ulike datamaskiner.


Her er en video der mannen bak Clickfree demonstrerer noen av mulighetene løsningen gir.

[wip4: video=301 width=468 align=left]

Les også
Ekstremt mye minne på pinne
Les også
Enkel fildeling på nett
annonse

Les også