Tek.no

Test MacBook Pro Retina 15 (Sen 2013)

Endelig har MacBook Pro fått Intels nyeste prosessor

Men hvor er grafikkortet i maskinen til 17 000 kroner?

Anders Brattensborg Smedsrud

Innledning

Så kom den endelig, maskinen mange hadde ventet på siden Intels Haswell-prosessor gjorde hoppet over på Apples egen MacBook Air i sommer. Og selv om den nye MacBook Pro Retina på 15 tommer ikke akkurat overrasket stort under selskapets lanseringsfest forrige måned, fortjener testeksemplater vi har fått tilsendt uansett en skikkelig gjennomgang. I følge Apple skal vi finne at maskinen deres har en suveren skjerm, bedre ytelse og batteritid enn forgjengeren, og et solid utseende.

Den gode Retina-skjermen er fortsatt på plass med sin oppløsning på 2880 x 1800 piksler. Og selv om stadig flere av Apples konkurrenter også har fått god dreis på det å lage høyoppløste skjermer siden fjorårets introduksjon, skal vi se at den fortsatt har full kontroll. Retina-skjermen kan fortsatt vise seg å være et av de aller største trekkplasterne når folk skal bestemme seg for hvilken maskiner de skal plukke ned fra butikkhyllen og ta med seg hjem.

Det er i grunn skarpt observert om du klarer å se forskjell på maskinen vi nå har stående fremfor oss og maskinen vi testet i fjor. Marginalt slankere har den blitt, men ellers er samtlige endringer foretatt på innsiden av det velkjente sølv-grå karosseriet. Vi er derfor spente på om disse mindre justeringene kan overbevise oss om at det er liv laga for maskinen.

Alt er ved sitt vante utvendig. Du må på innsiden for å finne forskjellene.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Vi snakker altså fortsatt om en ganske så tynn datamaskin, og den har faktisk krympet med noen høydemillimeter siden i fjor. Med lokket igjen måler den ikke mer enn 1,8 centimeter i høyden, noe som gjør at den faktisk kunne kvalifisert som en Ultrabook – om den ikke var utstyrt med en såpass kraftig prosessor som den er.

Nyhetene

Og det er nok nettopp prosessoren som er høydepunktet i årets MacBook Pro 15. Nye Intel Haswell er bygget fra bunnen av og opp med tanke på å optimalisere strømforbruket. Hver minste lille bit av prosessoren kan nemlig slås av når de ikke brukes. Dette skal normalt skje når prosessoren er i hvilemodus, og den skal bruke veldig lite strøm når den jobber med enkle oppgaver. I tillegg til dette er det selvsagt knyttet store forventninger til Apples nye OSX Mavericks. Med dets strømsparende egenskaper blir den faste batteritesten vår ekstra spennende denne gangen.

MacBook Pro 15 drives av en firekjerners i7-prosessor som er klokket til 2.0 GHz. I forhold til fjorårets 2,3 GHz Ivy Bridge kan dette nærmest virke som en nedgradering, men på grunn av Haswells nye arkitektur er vi forventningsfulle også når de kommer til ytelse.

Grafikkytelsen er vi også veldig spente på. Selskapet tok nemlig det forholdsvis kontroversielle valget om å kutte den dedikerte grafikkbrikken fra årets grunnmodell. Om Intels integrerte Iris Pro-grafikk kan veie opp for dette er tvilsomt, men vi skal finne ut akkurat hvor nær den nye løsningen kommer fjorårets. Om du er villig til å selge en nyre kan du dog få en modell med dedikert grafikk, men dette kan fort koste mer enn det smaker.

Nytt i årets modell er den nye trådløsstandarden 802.11ac som potensielt kan gi tre ganger hastigheten til den eldre 802.11n-standarden. Og selv om det kan virke som Apple har slått seg til ro med 256 gigabyte lagring, har de gjort store ting med ytelsen til den nye lagringsløsningen. Ute er nemlig den SATA-baserte SSD-en. Denne måtte vike for den nye PCI-E-basert løsningen, som ikke bare tar mindre plass, men også skal være enda kjappere på lesing og skriving av filer enn den mer tradisjonelle SATA-standarden muliggjorde.

La oss finne ut om du vil trives med en ny MacBook Pro Retina 15 tommer »

Testmaskinen har vært på lån fra Apple.

Les også