Tek.no

Test Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE

Ingen andre nettbrett kan måle seg med dette

Samsungs Note Pro er svær, men lastet med fordeler.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
21 Feb 2014 06:00
annonse

Skjerm, design og menyer

Galaxy Note Pro 12.2 er et digert nettbrett. Veksten fra Samsung Galaxy Note 10.1 til Note PROs 12.2 tommer oppleves som enorm. Men det er ikke den store skjermen alene som gjør dette til proffbrettet fremfor noe. Maskinvare, applikasjoner og muligheten for å jobbe med fire apper på skjermen samtidig, bidrar i høyeste grad til at dette brettet havner i en klasse for seg selv.

Men selv om skjermen på 12,2 tommer er en ren nytelse, er det ikke til å stikke under stol at størrelsen ikke er like ideell i alle sammenhenger. Brettet veier hele 753 gram, som er 275 gram mer enn den nye Apple iPad Air med LTE.

Målene på brettet tilsvarer et A4-ark i høyde og bredde, mens tykkelsen er på 8 millimeter. Tykkelsen er det altså ikke noe å si på, den er bare en halv millimeter mer enn tykkelsen på iPad Air. Det er vekten og størrelsen som gjør dette til et brett som er litt mindre håndterlig enn nettbrett flest. Når du må bruke begge hender for å holde brettet, blir det litt vanskelig å betjene det samtidig.

Elektronisk clip-board

Etter hvert finner vi frem til en måte å holde brettet på som gjør at det slett ikke er så håpløst som det kan høres. Vi holder det som vi ville holdt et såkalt clip-board, du vet, disse brettene med papirer på som leger, takstmenn og mange andre som samler notater drasser rundt med.

annonse

Så er også Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE et nettbrett som har mye til felles med et clip-board, ikke bare i størrelse, men også i funksjonalitet. Her kommer den spesielle pennen til sin rett. Enten du tegner, noterer eller jobber med ulike formularer, gir pennen og brettstørrelsen en komplett clipboard-opplevelse.

Men å kjøpe Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE bare for å bruke det som et elektronisk clip-board, ville være en anelse råflott. Vi snakker tross alt om det største og heftigste nettbrettet på markedet, og for mange vil det ganske sikkert kunne erstatte en bærbar PC.

Galaxy Note Pro 12.2 er et stort nettbrett. Bruker du det sammen med et tastatur får du en PC-liknende opplevelse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mer

For det er i dette grenselandet mellom tradisjonelle nettbrett og ultraportable PC-er at dette nettbrettet befinner seg. Skal du først reise rundt med et så stort nettbrett, så kan du kanskje like gjerne velge en ultraportabel PC, og få full PC-funksjonalitet med på kjøpet?

Vi tar utgangspunkt i at dette er et nettbrett, og vurderer det som et sådant. For selv om det er stort, er det fremdeles et nettbrett. Du kan bruke det sammen med et løst tastatur, men du kan også bruke det helt uten. Du kan også bruke brettet som en kjempediger, og for de aller fleste anledninger upraktisk, mobiltelefon. Du kan bruke det som GPS-basert kart, men du skal ha god plass i frontruta for å bruke det som bilnavigasjon. Ellers kan du bruke brettet som reise-TV, til presentasjoner du vil vise i mindre grupper, som aviskiosk, surfeplate, tekstbehandlingsverktøy og mye, mye mer.

Velkjent design

Pennen sitter i en egen holder i brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mer

Designen er nokså tradisjonell. Trykk og plassering av taster avslører at produsenten ser for seg at du helst vil bruke brettet i breddeformat, altså slik skjermen er orientert på en PC. Da kommer den fysiske tasten som tar deg til startsiden midt under skjermen. Til venstre for denne er den virtuelle tasten som lar deg veksle mellom apper som kjører, og til høyre en tilsvarende retur-tast, som sender deg ett trinn tilbake i menyene.

annonse

Høyttalerne sitter høyt opp i sidene på brettet, slik at du ikke dekker dem med hendene når du ser film med brettet i et normalt grep.

Midt på høyre side er det en kontakt for USB 3.0, tilsvarende den spesielle kontakten som sitter i bunnen av Galaxy Note 3. Under dette er det to porter, en for SIM-kort, og en for minnekort av typen MicroSD. Øverst på høyre side sitter pennen du kan bruke på skjermen.

Utgang for headsett finner du øverst på venstre side, mens volumkontroll og tast for tenning av skjerm sitter til venstre på toppen av brettet. Sistnevnte tast brukes også som hovedbryter. Midt på toppen er det en IR-port, så brettet kan brukes som fjernkontroll.

Port for minnekort og SIM-kort sitter ved siden av hverandre. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mer

Slik taster og innganger er plassert, blir bunnen helt fri for kontakter og luker. Det betyr at du slipper å sette brettet på hodet for å kunne lade og se film samtidig, slik du må med 10-tommeren av Galaxy Note uten ladedokk.

Baksiden av brettet har en overflate i imitert skinn, noe som ser bra ut, og gjør at brettet ikke er glatt å holde i. På baksiden er det også et kamera med en lysdiode. Og på fronten over skjermen er det et kamera for konferansesamtaler.

Høy oppløsning

Skjermen har en oppløsning på hele 2560 x 1600 punkter. Det betyr at du kan plassere skjermen på høykant, og faktisk se to HD-filmer (720p) samtidig. Arealet er på 430,5 kvadratcentimeter, ganske nøyaktig en halv gang mer enn på iPad Air (288,1 kvadratcentimeter).

Oppløsningen gir en pikseltetthet på 247 ppi, mot 264 ppi på iPad Air. Forskjellen er så liten at du neppe klarer å se den. Skjermen på Note Pro 12.2 er rett og slett en drøm, enten du vil se film eller jobbe med store regneark.

Brukergrensesnittet med moduler finnes fortsatt, men er ikke lenger det første du kommer til, slik det var da brettet ble lansert på CES.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mer

Brukergrensesnittet er Samsungs eget TouchWiz, og skulle komme i en ny layout, der hjemmeskjermen du først møter er modulbasert. Når brettet er ferdig satt opp, vil denne siden gi deg en oversikt over nyheter, e-postnotater, telefonhistorikk, kommende avtaler, aksjekurser du følger, og snarvei til apper som notater, Play Butikk og nettleser.

Blar du til sidene kommer flere moduler, og du kan enkelt omorganisere disse slik du måtte ønske. Du kan også legge til flere sider med slike moduler på.

Men Samsung har ombestemt seg, og velger å beholde den "gamle" startskjermen der du blant annet har klokke og søkefelt for Google. Den nye layouten er imidlertid bare et fingersveip unna.

Den store skjermen inviterer til litt mer aktiv bruk enn det en liten mobilskjerm gjør, og vi modifiserte raskt modulene så vi fikk det oppsettet vi ønsket.

Les også