Tek.no

Test Motorola One Hyper

Stilig og relativt rimelig, men selfier er den ikke særlig god på

Vi har testet Motorola One Hyper.

Motorola One Hyper ser ganske flott ut. Det er utgaven i «Graphite»-farge som er testet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
15 Feb 2020 06:00

Motorola har laget noen av de beste rimelige mobilene vi har prøvd de siste årene. Det eneste «problemet» vi har med Motorola One- og Moto G-mobilene er at det begynner å bli litt mange av dem.

Den problembeskrivelsen deler åpenbart ikke Motorola, som har lansert Motorola One Hyper. Telefonen koster omtrent 4.000 kroner og har egenskaper du vanligvis må til toppmodellene for å finne.

Her får du for eksempel en heldekkende skjerm, uten skjemmende busslommer eller synlige frontkamera. I stedet sitter frontkameraet på en pinne bak skjermen, og spretter opp når du trenger det. Interessant nok kan det ikke brukes som ansiktslås til telefonen, slik du kan på OnePlus’ og Asus’ telefoner med liknende løsning.

Varslingslyset sitter i ringen rundt fingerleseren på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Glass og metall

Designmessig er det naturlig nok ikke mye å skrive om på forsiden. En tynn svart ramme følger skjermen rundt. Den er såvidt tykkere i bånn enn i toppen, og ser du ekstra godt etter ser du sensorer og høyttaler i toppen av telefonen.

En artig detalj er at fingerleseren på baksiden også er varslingslyset til telefonen. Det pulserer eller lyser når du lader telefonen, og når det ligger varslinger klare.

Et gjennomsiktig plastdeksel følger med, og det er litt artig at lyset sprer seg rundt i plasten rundt fingerleseren. Dermed er det såvidt synlig i den tynne plastkanten når mobilen ligger med skjermen opp.

På baksiden minner telefonen bittelitt om gode gamle Mate 10 Pro fra Huawei, med en tydelig stripe som går gjennom en gradert, metallisk bakside. Vårt eksemplar er blått, med en prikkete stripe på. I motsetning til nevnte Huawei går stripen på langs, og ikke på tvers. Øverst i stripen en kameramodul som skryter av 64 megapiksler og «quad pixel».

Megapikselkappløpet opplever åpenbart friskt skyv om dagen. Og siden vi har sett det før er det greit å påpeke at det som i «gamle dager» fortsatt ikke er flest megapiksler som nødvendigvis er best.

One Hyper har ganske dårlig selfiekamera. Halve Tek-redaksjonen forlot arbeidet med spa-planer og ansiktsmasker i bestilling etter å ha prøvd. Du kan skru på en «beauty mode» også, men da blir selfien detaljløs i stedet. Vi foretrekker «ugly mode» av de to - men bare såvidt. Ikke kjøp denne for selfier.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Godt hovedkamera, dårlig vidvinkel

Kameraet er et godt sted å starte gjennomgangen. Her handler alt om hovedkameraet.

Selfiekameraet er helt greit, uten å være det helt store. Dette er det tregeste motoriserte selfiekameraet jeg har sett. Det bruker et sekund eller to på å komme sakte frem fra bak skjermen, og det er tilsynelatende for tregt til at Motorola har valgt å la oss åpne skjermen med ansiktsgjenkjenning, slik for eksempel Asus og OnePlus lar oss i deres telefoner med «kamera på pinne».

Ultravidvinkelen her er særdeles forglemmelig. Dukker det tilfeldigvis opp et menneske utenfor midten av bildet blir det som ofte redusert til en rosa detaljløs potet, samme hvor mange detaljer det opprinnelig hadde hatt å by på.

Gjennom hovedkameraet blir resultatet ganske ofte meget bra, og i ekstremt høy oppløsning - inntil 64 megapiksler stort.

Som vi har sett tendenser til i det siste på flere av de rimelige mobilene er det tregheter ute og går her. Kameraet knipser ikke med det samme - samme hva vi gjør. Det innebærer at blinkskuddet vi faktisk får med ... veldig ofte ikke er det vi i utgangspunktet siktet på. Det er mer enn litt irriterende om man prøver å fotografere levende ting som kids, katter eller ... kuer(?).

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Irriterende bugs

En annen irritasjon er at kameraet også bugger veldig i byttet mellom moduser. Kameraet foreslår gjerne å gå over til nattmodus hvis det er for lite lys rundt. Men det setter seg veldig ofte fast på terskelen mellom de to modusene, så står du der mens kameraet ikke får gjort noenting. Knappene virker ikke, og ingenting skjer. Appen har ikke låst seg 100 prosent, for den endrer perspektiv hvis jeg snur på mobilen. Men det eneste som fikser problemet er å kverke appen og å starte den på nytt.

Dette skjer spesielt hyppig hvis man først har tatt et bilde i vanlig modus og skal bytte. Midtveis i testperioden kom det oppdateringer til kameraet som skulle gjøre det mer stabilt, men den kurerte ikke disse treghetene. Det er tilsynelatende heller ingenting feil med telefonen vi tester, for å åpne appen og å bytte rett til riktig modus fungerer uten nevneverdige problemer. Det kan forresten også nevnes at telefonen bruker svært lang tid og blir lite responsiv når den skal behandle nattbildene etterpå.

På sitt beste leverer hovedkameraet i One Hyper svært gode bilder. Men det er ustabilt på flere vis. Du må ta flere bilder hvis du skal være sikker på å få med deg ett som ikke enten bommer på timingen eller har bevegelsesuskarphet. Og du må være tålmodig når det krasjer, noe det støtt og stadig gjør.

Fullskjermvideo ser som regel meget bra ut på Motorola One Hyper, men det er ikke alltid ting strekker seg helt ut på skjermen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fullskjerm, men ...

Det er alltid kjekt å slippe store hull i skjermen, enten de er midt uti den, slik de er hos Samsung, eller utformet som en bussholdeplass øverst, slik Apple gjør det.

Men ulempen svinner fort hen hvis ikke programvaren eller formfaktoren ellers legger opp til at det skal fungere bra. Og det er ikke alt ved One Hyper som er helt optimalt.

For det første opplever jeg relativt ofte at ikke appene ønsker å ta all plassen de har til rådighet på mobilskjermen. Enkelte apper ender som et rektangel et lite stykke inn på skjermen. Det samme skjer tidvis med video, som gjerne fyller hele skjermens høyde, men ofte ikke vil strekke seg til hele skjermens bredde.

For å irritere ytterligere sitter lysmåleren til One Hyper helt ytterst i kanten ved høyttaleren øverst på telefonen. Det betyr at nærmest ethvert forsøk på å holde mobilen i sidelengs modus betyr dramatisk redusert lysstyrke. Det er et spennende ergonomisk eksperiment å holde den så du ikke dekker lyssensoren - så det er enklere å skru opp lyset manuelt og å skru av den automatiske belysningen mens du for eksempel spiller.

One, men ikke Android One

Motorola markedsfører dette som en One-telefon. Men det er viktig å få med at dette likevel ikke er en Android One-telefon. Lovnaden om oppdateringer er det altså kun Motorola som står for, og den sitter ikke fast i Googles forpliktelser i Android One-programmet, slik de tidligeste Motorola One-modellene gjorde.

Det betyr ikke så mye, parerer Motorola hver gang vi spør. For de lover selv å holde mobilene oppdatert. Løfter som ikke alltid har holdt stikk i tidligere generasjoner Moto G-mobiler, for eksempel.

Vekslende ytelse

Utstyrsmessig står det ikke så verst til for Motorola One Hyper. Den har en helt ålreit Snapdragon 675-prosessor, og slik vi kjenner serien er den rask nok til det aller meste under daglig bruk. Men samtidig virker det som om programvaren skurrer litt her. Både i det nevnte kameraet og ellers dukker det opp tregheter, og selv om batterisparing ikke står på svekkes ytelsen i telefonen vesentlig når det er under 10 prosent strøm igjen på batteriet og den fortsetter å være dårlig mens telefonen lader, inntil måleren kommer på riktig side av 10 prosent.

Akkurat hva den svake ytelsen skyldes vet jeg ikke helt, men det gjør blant annet at reaksjonsevnen i enkelte spill blir en del under pari, selv om telefonen i seg selv burde klare å drive dem og ytelsestestene ellers gir helt ålreite resultater.

Rene Google-menyer med litt Moto

Det som er litt underlig og påfallende med den svake ytelsen jeg ofte opplever her er at programvaren er så ren og Google-aktig som den er. Dette fremstår mer eller mindre som en «billig Pixel»-mobil, slik Motorolaer har gjort de siste årene. Men til forskjell fra de fleste av sine forgjengere skurrer altså opplevd ytelse og brukervennlighet her.

På styringsfronten er det Android 10s sveipeløsning som er standard. Det betyr sveip opp for å gå ut av apper, og sveip inn fra sidene for å gå ett hakk tilbake. Som vanlig i Motorolas telefoner følger Moto-appen med, og gir deg et knippe ekstrafunksjoner som produsenter mener er viktige. For eksempel kan du skru av og på lommelykten med et par håndleddsvridninger mens du holder telefonen, snu den for å dempe anrop og aktivere alltid på-skjermen for varsler og liknende.

One Hyper er flott å se på, men den kunne vært raskere og smidigere å bruke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Helt ålreit, men ikke fantastisk

Motorola One Hyper er en helt ålreit telefon å bruke. Lang batteritid og talekvalitet som forventet hører til. I de fleste tilfeller er også ytelsen som den skal være.

Men så er det de tilfellene, der du skal spille noe litt mer krevende eller støter på en app som ikke dekker hele skjermen samme hva du gjør. Store bugs som forblir i programvaren gjennom oppdateringer er også irriterende - kanskje spesielt når de er i den ofte brukte kameraappen.

Ekstra irriterende er det med tanke på at denne har maskinvare vi vet er, eller skal være, god. Den har raskere prosessor enn andre Motoer, og den har nok RAM og lagringsplass. Men av en eller annen grunn er det likevel rusk i maskineriet.

Dette er ikke den dyreste telefonen på markedet, og gitt at skjermen er heldekkende og avbruddsløs får du forholdsvis mye moderne mobildesign for de 4000 kronene dine hvis du kjøper en One Hyper.

Men når hverken kamera eller ytelse fullt ut lever opp til Hyper-navnet, må akkurat denne Motorolaen finne seg i å havne litt bak i den sterke konkurransen. Ser vi for eksempel mot Huawei og Xiaomi finnes det mobiler som er vesentlig enklere å leve med til en pris på rundt fire høvdinger.

Motorola One Hyper
7
Bra

Motorola One Hyper

annonse
Prisjakt
3090 NOK
Sjekk nå
NetonNet
3090 NOK
Kjøp nå
sitat"One Hyper er rimelig, veldesignet og dessverre litt middels."
 • Krysse av
  Flott å se på
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Ingen avbrudd i skjermen
 • Krysse av
  Rask lading inkludert
 • Krysse av
  Tilnærmet ren Android
 • Krysse av
  På sitt beste er kamera helt ålreit
 • Bytt
  Tar elendige selfier
 • Bytt
  Ustabil programvare
 • Bytt
  Dårlig ultravidvinkel
 • Bytt
  Enkelte tregheter
 • Bytt
  Heter One men er ikke "Android One"
annonse

Les også