Tek.no

Test

Numb

Matthew Perry klarer å løsrive seg fra Chandler-stempelet.
29 Aug 2008 18:00

Matthew Perry har ikke klart å skape en skikkelig karriere i tiden etter "Friends", men gjør et nytt forsøk i "Numb", en dramakomedie om en mann som er fremmedgjort i sin egen kropp.

Kronisk depresjon, angst og panikk

Hudson (Matthew Perry) er en smådeprimert manusforfatter som midt i en røykfylt, mental reise frieker totalt ut. En følelse av uvirkelighet oppstår og nekter å gå vekk, og Hudson kommer etter hvert frem til at han lider av depersonalisering. Etter dette besøker Hudson en rekke psykologer og prøver en drøss med medisiner, men ingen ting ser ut til å hjelpe, og Hudson blir fort en førstenavnsbekjent av de ansatte ved hans lokale apotek. Når han så møter drømmejenta Sarah (Lynn Collins fra bl. a. "The Dog Problem") begynner han sakte, men sikkert å få tilbake livsgnisten og håpet, men hvor lenge orker Sarah å finne seg i Hudsons nykker?

Klarer å rive seg vekk fra "Chandler"

Av hele "Friends"-gjengen er det vel egentlig bare Jennifer "Rachael" Aniston som virkelig har klart å slå gjennom i filmbransjen. Noe av det mest interessante med "Numb" er nettopp det å se hvorvidt Matthew Perry klarer å skape en ny rollefigur, eller om han bare ender som en ny variant av "Chandler". Han gjør absolutt en hederlig innsats, Hudson er nesten fri for "Chandler"-vitser og lever sitt eget miserable liv.

Likevel kommer hele tiden følelsen av at Perry ikke helt er i stand til å bære en film alene sigende, og selv om han ikke på noen måte gjør seg bort, er det lett å se grunnen til at Matthew Perry ikke har slått gjennom i filmbransjen – og hvorfor det heller ikke kommer til å skje.

Lynn Collins spiller altså Sarah, og hun er som Hudson sier meget søt, men dessverre noe irriterende også. Hele den romantiske siden ved filmen er i det hele tatt smått irriterende, men utgjør heldigvis ikke en altfor stor del.

Interessant problem, laber humor

"Numb" lykkes aldri skikkelig med det den prøver på.

Depersonalisering er vel neppe det mest vanlige eller mest kjente problemet som finnes, men svært interessant er det at det lages en film av det. For det store flertallet er det naturlig nok vanskelig å bedømme hvor virkelighetstro Perrys fremstilling er, men i følge ivrige IMDb-brukere som har samme problem, treffer Perry og filmen spikeren rett på hodet.

Problemet med "Numb" er gjennomføringen av denne idéen, det vil si den mangler litt på alt. Som komedie er den ikke morsom nok, som drama klarer det ikke gripe noe særlig, og mot slutten handler det mer og mer om å levere et budskap, et budskap vi kjenner så altfor godt til fra før. I tillegg gjøres det et merkelig valg med å inkludere en fryktelig dårlig voice-over-narrasjon, som ved et par tilfeller plutselig bare dukker opp, helt unødvendig.

Det eneste virkelig morsomme med filmen er psykologen som selv er usannsynlig sprø. Det sier sitt om kvaliteten på "Numb".

Konklusjon

"Numb" er en dramakomedie som har et jevnt over greit nivå, men som ikke helt klarer å markere seg. Et pluss er det interessante problemet den tar opp, hvilket er depersonalisering, en tilstand som tas opp svært sjeldent. Matthew Perry viser seg som en høyst gjennomsnittlig skuespiller, men han klarer i det minste å rive seg litt vekk fra "Chandler"-rollefiguren.

DVD-utgivelsen har kun noen få trailere å vise til.

annonse

Les også