Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Fryd for øret – frykt for fingre

X-fi2 bruker standard mini-USB
Designen er nøytral

Det har lenge vært stille rundt Creative, men nå er produsentens aller første MP3-spiller med berøringsskjerm å finne i butikkhyllene.

Vi skal ta en nærmere titt på X-fi2, som kan by på blant annet FM-radio og 32 GB minne som kan utvides.

Takk til Creative for lån av produktet og Netshop.no og Siv.ing. Njål Hansson AS for lån av hodesett til testingen.

Lite nyskapende

X-fi2 er nøytralt utformet, og framstår som en krysning mellom forgjengeren X-fi og Apples Ipod Touch.

Plast er det gjennomgående materialet – baksiden er matt sølvfarget, mens framsiden er blank, sort og dermed svært mottakelig for fingermerker. X-fi2 ligger lettere i hånden enn man skulle tro, men tross en lite massiv følelse, virker spilleren til å motstå riper godt.

Skjermen er i bredformat og med sine tre tommer tar den opp mesteparten av framsiden. Av knapper finnes kun en menytast og en tast som låser spilleren.

X-fi2 kommer med en programvare-CD, et sett øreplugger, overføringskabel og manual.

Programvaren bør oppdateres

Vi er glade for at Creative Zen X-fi2 benytter en standard mini-USB-kabel, og det kreves heller ingen bestemt programvare for å overføre filer til spilleren. Creative har likevel lagt ved et program som hjelper deg med organisering og synkronisering av mediefiler og programvareoppdateringer til X-fi2.

Det er virkelig en nødvendighet å oppdatere programvaren på X-fi2 – for rett ut av esken fremstår menyene som nærmest ubrukelige, blant annet ved å være skremmende trege og hakkete.

Uferdige menyer

Menyene er fargerike

Med oppdaterte menyer innabords, stiller X-fi2 med et mer fargesprakende grensesnitt som ligger tett opptil Creatives øvrige MP3-spillere. Problemet er at de ikke er spesielt tilpasset fingertuppene.

For selv om menyene er på norsk, og i stor grad kan tilpasses dine ønsker om farge og innhold, legger skjermen en betydelig demper på X-fi2.

Til å være berøringsskjem er den nemlig svært ufølsom. I motsetning til konkurrentene som typisk reagerer til forsiktige trykk, krever X-fi2 en lagt mer bestemt finger for å adlyde.

Sammen med menyer som ikke nødvendigvis er de raskeste, kan du bli ventende i håp om respons, for så å finne ut at trykket ditt ikke ble oppfattet.

Vi forstår at Creative prøver å holde prisen nede, men det er uholdbart å kompromittere en såpass vesentlig del av brukeropplevelsen.

X-fi2 kan kun betjenes vannrett, og venstrehendte får ikke vendt bildet i motsatt retning. Dessuten er skjermen såpass bred at det ikke alltid er like lett å navigere med én hånd.

Vi opplever også problemer med enkelte ikoner som enten blir for små, eller er plassert for langt mot kanten av skjermen til at du med enkelhet kan treffe riktig.

Menyene i seg selv er ryddig lagt opp, med mange muligheter og lett tilgjengelig volumkontroll. Hovedmenyen viser funksjonene gjennom romslige ikoner, mens undermenyene er basert på lister.

Musikkbiblioteket kan sorteres ut i fra de fleste kriterier, og du kan bla etter forbokstav. X-fi2 kan blant annet plukke ut ”dagens album”, og vise deg de mest og mist spilte lydsporene. Dessuten er det enkelt å opprette spillelister og bokmerke lydbøker. Avspillingsskjermen er for øvrig oversiktlig og informativ.

Innholdet til minnekort er listet separat, men kan kopieres over til det interne minnet. Det er ikke mulig å bla ut i fra filenes opprinnelige mappestruktur.

X-fi2 bærer preg av å være Creatives aller første berøringsspiller, og en ufølsom berøringsskjerm og klønete menyer gjør at brukervennligheten ikke holder mål.

En fryd for øret

X-fi2 er markedets rimeligste berøringsspiller
Konkurransen på MP3-markedet er hard
X-fi2 er utformet av plast.
Skjermen er for lite følsom

Det er tydelig at Creative har lagt mye i lyden til X-fi2, både med lydforbedringsfunksjonalitet og et mer påkostet sett ørepropper.

EP-630 følger nemlig med – plugger som selges for 300 kroner. Lyden du får rett ut av esken er særdeles velbalansert og naturlig, med en kontant og definert bass, og nokså godt detaljnivå høyere oppe i registeret.

Gjennomsnittslytteren vil nok være svært fornøyd med EP-630, som leverer lyd på høyde med folkehodesettet Koss Portapro. Er du litt mer kresen, vil du nok etterspørre flere nyanser i mellomtonen og diskant.

Sammen med Beyerdynamic DT 770 Pro får imidlertid X-fi2 vist sitt fulle potensial – lydbildet spenner betydelig bredere, og framstår luftig og varmt. Bassen er dyp men kanskje en tanke flat, og diskanten krystallren og sammen med et troverdig mellomregister står elementene godt fra hverandre.

X-fi2 er utstyrt med Creatives lydforbedringsteknologi ”X-fi”, som skal gjenopprette tapte detaljer i komprimerte filer. Du kan selv justere under kategoriene ”crystalizer” og ”expand” etter hvor kraftig filen er komprimert.

Funksjonen lykkes overraskende godt, og spesielt i pop/rock-sjangeren opplevde vi lydbildet som merkbart bredere i de høyt komprimerte filene. X-fi2 er for øvrig utstyrt med en egendefinerbar equalizer.

Er du imidlertid ute etter kompromissløs lyd, støtter X-fi2 formatet FLAC.

En liten høyttaler er på plass, men du får ikke spilt særlig høyt før lyden sprekker opp – og bass kan du bare glemme. Det kan likevel være praktisk til sitt bruk.

Vi målte batterilevetiden til ganske nøyaktig ett døgn, altså en time under det Creative selv oppgir. Dette er svakere enn det sammenliknbare MP3-spillere kan vise til.

Topp FM-radio

X-fi2 gjør det bra på multimedia, og bilder så vel som video vises med tilfredsstillende kontrast- og detaljnivå. Skjermen er stor nok til at du kan få en fin opplevelse av en serieepisode eller to, og du kan spille av inntil fem timer med video på et fulladet batteri.

Vi liker muligheten til å vise bilder og video fra X-fi2 på større skjermer. Til dette trenger du imidlertid å gå til innkjøp av en minijack til 3xRCA-kabel.

FM-radioen er for øvrig av de bedre, og fanger opp de fleste signaler uten å plage deg med unødvendig skurr. Diktafonen fungerer dessuten bra, og har ingen problemer med opptak av talememo og forelesninger.

Gjennom PC-programvaren kan du synkronisere både kalender, kontakter og gjøremål, så vel som angitte RSS-abonnement.

Ved hjelp av et minnekort av typen microSD kan du enkelt utvide kapasiteten med foreløpig inntil 16 GB. X-fi2 kan dessuten by på hjernetrim i form av Sudoku.

Vi skulle gjerne også hatt funksjonalitet som Bluetooth og Wi-fi.

Konklusjon

+ Topp lyd
+ Bra medfølgende ørepropper
+ God FM-radio
+ Utvidbart minne
+ Støtte for FLAC

- Svært ufølsom skjerm
- Klønete menyer
- Mangler Bluetooth og Wi-fi

Selv om mye er bra med Creatives aller første berøringsspiller, skorter det på et grunnleggende plan – brukervennligheten er på bånn.

Ikke nok med at skjermen er svært lite følsom, men menyene framstår som uferdige og lite tilpasset for fingerspissene.

Det er derfor en stakkars trøst at visning av foto og video er velfungerende. Radioen er for øvrig god, og det er positivt å ha muligheten til å utvide minnet.

Lydopplevelsen er det lite å si på, og de medfølgende øreproppene leverer langt over våre forventninger.

Zen X-fi2: Mye bra, men det skorter på brukervennligheten

X-fi2 står dermed ikke imot konkurransen, og det er nærliggende å anbefale klasseleder Apples Ipod Touch, som for noen lapper ekstra gir deg en rikere funksjons- og bruksopplevelse.

To andre verdige utfordrere er også Sonys Walkman X-1000-serie og Cowon S9.

Men selv om X-fi2 ikke overbeviste oss, skal det bli spennende å se hvorvidt Creative klarer å utbedre feilene til produsentens neste berøringsspiller – for potensialet ligger der definitivt.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Sjekk dagens priser: Creative Zen X-fi2 8 GBCreative Zen X-fi2 16 GBCreative Zen X-fi2 32 GB

Les også
Iriver avslører sin nye DAP
Les også
Tidenes slankeste Walkman
Les også
Lytt til Ipod-en uten en tråd
Les også
Cowons nye er offisiell
Les også
Apple Ipod Shuffle 3G
Les også
Ny halshengt spiller fra Iriver
Les også
Cowon kommer med to nye
Les også
Cowon O2
Les også
Apple Ipod Nano 5G
Les også
Zune HD lar vente på seg
Les også
Ta på meg!
Les også
Microsoft kutter i Zune-serien
Les også
Sandisk oppdaterer Sansa Clip
Les også
Cowon D2+
Les også
Cowon S9 Curve
Les også
Walkman får stereohøyttalere
Les også
Alt om Zune HD
Les også
Slik fungerer mobil-TV
Les også
Viktig Walkman-nyhet fra Sony
Les også
Fjerner DRM
Les også
– Walkman med trykkskjerm på vei
Les også
Ny batterikonge fra Iriver
Les også
Iriver Spinn
Les også
Selg dine gamle MP3-låter
annonse