Tek.no

Test

South Park - Sesong I & II

Eigil Knudsen
28 Des 2007 12:00

South Park er den lille fjellbyen i Colorado hvor Jesus har eget talkshow, hvor bæsj plutselig blir levende og begynner å snakke, hvor kjendiser gjerne blir til kjemperoboter, og hvor ytterliggående seksuelle perversiteter er like selvfølgelige som spontane, ekstreme blodsutgytelser. En ganske gjennomsnittlig amerikansk småby med andre ord, i hvert fall i hodene til den lettere sinnsyke duoen Trey Parker og Matt Stone.

Intelligent galskap

De store, hvite, stirrende øyene til Cartman, Kyle, Stan, Kenny og de andre eksentrikerne i den lille byen har en nesten hypnotisk effekt der de luller seeren inn i den surrealistiske "South Park"-atmosfæren, hvor man aldri kan vite hva som venter rundt neste hjørne, bortsett fra at det enten blir psykedelisk absurd, aggressivt smakløst eller ellevilt satirisk. Og for de uforberedte kan nok overraskelsen bli stor, da "South Park"-humoren egentlig ikke ligner på noe annet som er vist på TV på en del år. Men etter at det umiddelbare sjokket har lagt seg ser man raskt konturene av krass samfunnskritikk i galskapen.

"South Park" kan på mange måter tolkes som en slags kompromissløs og terapeutisk utbasunering av oppsamlet frustrasjon over hykleri, dobbeltmoral og postmoderne, popkulturell verdinihilisme. Det er en slags kompakt syntese av absurde samfunnselementer –og kontraster hvis sameksistens utgjør et bitende parodisk speilbilde av vår egen tid, for eksempel illustrert via den smått geniale ideen om Jesus som talkshow-vert på den lokale TV-stasjonen. Det hele er en konsekvent respektløs kontroversgalopp som sparker ganske hardt, både høyt og lavt, mot alt fra tafatt anti-narkotikapropaganda, genmanipulering og våpengalskap, til Barbara Streisand, fattigdom, sensurhysteri, mediesirkuset og generell, menneskelig ignoranse. For å nevne noe.

Og det er jo noe rensende og forløsende med den demonstrative, opprørske galskapen, i tillegg til at det hele selvsagt er ustyrtelig morsomt, mye på grunn av svært så fornøyelige karakterer og saftige replikker på løpende bånd.

Original presentasjon

Den første sesongen består av kun tretten episoder, hvorav den aller første pilotepisoden ble animert av Parker og Stone egenhendig, noe som visstnok tok dem flere måneder. Sesong nummer to er noe lengre, med atten episoder. Mellom sesongene la skaperne inn en fiffig cliffhanger-overgang, hvor de bevisst lurte publikum og angivelig mottok en del pepper fra irriterte fans. Men noe annet hadde jo vært sjokkerende forutsigbart fra duoen hvis hele prosjekt er å konstant overrumple seerne.

For øvrig er det liten utvikling eller forandring å spore fra den første til den andre sesongen hva stil og humor angår, noe som egentlig betyr fint lite, da ideer aldri resirkuleres og uforutsigbarheten ivaretas til punkt og prikke. Hver eneste episode introduseres konsekvent som "favorittepisoden" av skaperne selv på kreativt vis under bisarre omstendigheter, i artige, ironiske vendinger. Av ekstramateriale finner vi noen "musikkvideoer", hvorav den desidert morsomste er Cartman som prøver seg på Oh Holy Night. Klassisk.

Konklusjon

"South Park" er som en hurtiggående berg-og-dal-bane av utagerende absurditeter, hysterisk og slagkraftig syl-satire, tidvis kvalmende vulgærhumor, men dog med en underliggende tone av alvor og oppegående samfunnskritikk. I utgangspunktet appellerer den nok mest til et ganske smalt, og for øvrig voksent, segment av komediepublikumet. Dermed ender den gjerne enten i elsk –eller hatbåsen, noe banebrytende serier har en tendens til å gjøre. Her i gården gis den imidlertid en uforbeholden anbefaling, så løp og se om du ikke har fått den med deg, eller dersom du er higen på et gjensyn. M’kay?

annonse

Les også