Tek.no

Test

I Am Legend

Will Smith. Helt alene. Innbyggerne skal visstnok ikke ha vært særlig fornøyde da filmcrewet tømte gatene i New York.
David Auby Johansen
20 Des 2007 11:00

En eller annen glup fyr sa en gang at Hollywood har hatt én sort skuespillerstjerne for hvert tiår. På 60-tallet var det Sidney Poitier, på 70-tallet var det Richard Pryor og på 80-tallet var det Eddie Murphy. Selvfølgelig, dette er en sannhet med modifikasjoner og spesielt 90-tallet og overgangen til 2000 har sett en del annerledes ut, men fremdeles er det få sorte skuespillere som er et sikkert trekkplaster når studioene kjører i gang en stor produksjon.

Tidligere i år så vi Denzel Washington i ”American Gangster”. I ”I Am Legend” får vi Will Smith, kanskje den mest populære sorte skuespilleren gjennom tidene. Med desembermåneds salgstall viser Smith at han trekker publikum som aldri før, men er det fordi han er en god skuespiller?

En halv milliard monstre

Det ble ikke noen miljøkatastrofe som tok knekken på oss allikevel. I ”I Am Legend”, som er basert på Richard Mathesons kjente roman, dukker Emma Thompson opp i filmens første scene og forteller oss at hun har løst kreftgåten. Hell og lykke? Selvfølgelig ikke. Den spesialdesignede kuren har uante effekter på menneskene. 90 prosent av jordens befolkning dør og kun 1 prosent er immun. Resten mister håret, blir allergiske mot sollys og utvikler et ukontrollerbart sinne. Med andre ord: en halv milliard kjøttglade uhyrer på ustanselig på jakt etter ethvert friskt menneske.

I denne verdenen lever vitenskapsmannen Robert Neville (Will Smith), det eneste gjenlevende mennesket på planeten. Om natten når udyrene herjer, forsegler han seg inne i huset påpasselige med å fjerne ethvert spor. Sammen med hunden Sam bruker han dagene på å finne en kur til sykdommen, småpludre med utstillingsdukker og jakte på mat. Men så en dag…

Med smilet på lur

Will Smith har blitt oscarnominert to ganger. Første gang, for filmen ”Ali”, var det velfortjent. Andre gangen for filmen ”Pursuit of Happiness”, kan det neppe sies. Og med ”I Am Legend” får Smith høyst sannsynlig ingen nominasjon. Den alltid glade hip-hop artisten ehh… jeg mener skuespilleren, er alt for oppspist av seg selv til at rollen får særlig troverdighet. Smiths såkalte improvisasjon går som regel ut på å servere billige spøker som ikke passer inn i en film som handler om den dypeste ensomhet. Smith klarer aldri å riste av seg sitt eget gjøglende jeg.

Fred og ingen fa..en i helvete!

Dermed blir de beste partiene i filmen spenningsscenene, for Smith klarer faktisk å spille redd. Du får det du betaler for, men filmen kverner ut de samme skumle scenene som i hvilken som helst zombie/vampyr/monsterfilm. Det er mørke rom, det er intenst og det er uhyrer som glefser. Men på grunn av en relativt lav aldersgrense på 15 år holdes det noe igjen. De mørkeglade monstrene er pyntet på for ikke å skremme vannet av 11-åringene som er med pappa på kino. Sånn går det når man forsøker å tilfredsstille alle.

For filmskaperne hadde vel strengt talt intet annet valg enn å gå for et bredt publikum. Filmen var svindyr og inneholder blant annet en enkeltscene til en verdi av rundt 28 millioner norske kroner. Det er den dyreste scenen noensinne spilt inn i New York. Regissør Francis Lawrence (”Constantine”) har også vært spesielt opptatt av å vise en øde og forlatt verden, og i så måte er New Yorks tomme gater svært effektfulle. Men det hele grenser til en slags show off, og den dramatiske utviklinga halter. Smith cruiser rundt i gatene, blir jaktet på av monstre og snakker med hunden sin i alt for lang tid før det virkelig skjer noe. Ja, mannen er helt alene i verden. Det er fælt. Vi tok poenget for lenge siden.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Will Smith har selv fortalt at han tok rollen i ”I Am Legend” fordi han trodde det kunne bli en film i samme gate som ”Gladiator” eller ”Forrest Gump”. Fellesnevneren var filmer som både traff et bredt publikum og som ikke gikk på kompromiss med den kunstneriske verdien. ”I Am Legend” treffer riktignok et bredt publikum og filmen har sine øyeblikk, men utover det etterlater filmen deg tommere enn et postapokalyptisk New York.

annonse

Les også