Test

Nokia E71

Design og skjerm

Nokia E71 er ingen nyhet. På mange måter har telefonen vært kjent i over et halvår gjennom rykter, spionbilder og tydelige tegn på at Nokia ønsket å følge opp suksessen E61 og E61i med noe nytt.

E71 er også spesiell i den forstand at telefonen nyter enormt med interesse, til tross for at den egentlig henvender seg til et ganske smalt publikum. E-serien i seg selv snevrer brukergruppen inn til de som bruker telefonen mest i arbeidssammenheng, og E71 er for de av disse igjen som trenger en telefon med fullt tastatur. Men hvem vet, kanskje dekker E71 flere?

Tilpasset hånden

Sikkert er det i alle fall at Nokia har lagt en stor innsats i å få E71 så liten som mulig. Vel var E61 en suksess. Men den var langt større enn de fleste andre telefoner, mye takket være fulltastaturet og den brede skjermen. På E71 er begge disse krympet av hensyn til innerlommer og det at E71 skal passe rett inn i håndflaten. Og det gjør den også.

Skjermbildet er knivskarpt. (Klikk for større bilder)

Dette skyldes også utformingen. E71 er avrundet elegant både oppe og nede. Det første som slår oss er at telefonen er avrundet og strømlinjeformet som en sportsbil, noe metalldekslene over og under er med på å underbygge.

Vekten på 127 gram er i meste laget, men er også en del av helheten som gjør E71 langt mer eksklusiv enn E61 og øvrige E-telefoner. E71 er kort fortalt en telefon som passer til dressen.

Skiller tastene

Men den store og viktige nyheten er hvordan Nokia har lagt opp tastesettet. E71 har som sagt et fullt Qwerty-tastatur, både med ekstrataster og norsk æøå-system. Forskjellen fra E61 er at tastene er langt mindre, som følge av at telefonen også er det. For å kompensere for dette har Nokia fått tastene til å bule mest mulig ut, slik at du skiller dem fra hverandre.

Tasteløsningen er ganske genial. Som på et vanlig tastatur har du knapper som control, shift, space, backslash og enter. Shift gir deg store bokstaver og skifter ellers mellom tegn på spesialtastene. I tillegg har telefonen en funksjonstast som gir deg tall og enkelte ikoner. Trykker du to ganger på denne, låser telefonen seg til å kun skrive dette.

Tastesettet tilpasser seg etter hvilke funksjoner du bruker. På skrivebordet behøver du ikke aktivere funksjonstasten for å skrive tall. Her skjer det automatisk. I meldinger derimot er det bokstaver som gjelder.

....for smått

Selv om Nokia har gjort en veldig god jobb for å kunne krympe telefonen uten at det skulle gå ut over tastene, så merkes det godt at disse er små. Å skrive noen skarve tegn går alltid greit, men å skrive lengre stykker med tekst blir tungt. Sammenlignet med E90 og E61 er det en større utfordring å skrive mye på E71, og er du ikke observant skriver du kjapt feil. Dermed må tastaturet anses som en reserveløsning, ikke noe som skal erstatte PC-en eller fungere som hovedmottak for e-post.

Vi skal samtidig understreke at dette er veldig individuelt og at du helst bør prøve tastene selv før du bestemmer deg.

E71 har ellers en piltast, to menytaster, ringetaster, fire snarveier samt volum- og diktafontast på siden. Det som er verdt å merke seg her er at den velkjente Symbian-tasten er erstattet med et hus, som skal markere "Home screen". Ellers fører snarveiene til henholdsvis kalenderen, telefonboken og meldingsboksen.

Det er ikke bare tastene som har fått merke slankekniven til Nokia. Mens E61i kunne friste med en 2,8 tommer stor skjerm, må E71 nøye seg med 2,36 tommer. Men oppløsningen er den samme på 240 x 320 punkter og fargedybden fortsatt på 16 millioner farger.

Telefonen kjører Symbian-plattformen med S60-grensesnittet. Dette er et fullblods smarttelefon-system som lar deg kjøre flere programmer samtidig, laste ned nye, valgmuligheter godt utover det du finner i “vanlige” telefoner.

Menyene på E71 har fått noen radikale endringer fra andre S60-telefoner.

Slik ser de to skjermmodusene ut.

Som nevnt har Nokia erstattet Symbian-tasten med et hus. Dette fordi skrivebordet, eller "Home screen", nå er oppusset og har flere direktesnarveier på skrivebordet enn før. I tillegg er meldings- og anropsvarsel flyttet ned under snarveiene, og ikonene har fått en visuell overhaling.

Menyene forøvrig.
Medfølgende tilbehør.

En annen nyhet er toskjermsløsningen. Denne gir deg to skrivebord, ett for arbeid og ett for privatbruk, eller kanskje den andre jobben. Du skifter mellom moduser enkelt ved å velge modusknappen oppe i høyre hjørne, som med et blunk endrer hele skrivebordet. For eksempel kan du ha kalendre, gjøremål og e-post oppe i arbeidsmodus, men fjerne dette når du går hjem og heller ha musikkspilleren på skrivebordet.

Ikoner og opplegg forøvrig er også snudd på hodet inni menyen. Systemet er likt det S60 alltid har vært, men menyvalg har blitt omdisponert, organisert i nye grupper og tunge funksjoner splittet opp. Slik vi opplever det er det nye oppsettet langt mer intuitivt.

Samtidig er det viktig å poengtere at dette ikke har noe med Nokias Feature Pack 2 for S60, som flere nye Nokia-telefoner kommer med i disse dager. Endringene på E71 virker å være spesielt for E-plattformen.

Ellers skal det understrekes at E71 er langt raskere enn mange av de tidligere E-modellene. Med en prosessor på 369 Mhz og 128 MB arbeidsminne går ting unna kjapt - selv store e-postlister, programmer og GPS laster raskt.

Salgspakken til E71 inneholder:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual
  • Bærestropp
  • Læretui