Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia E71

Design og skjerm

Nokia E71 er ingen nyhet. På mange måter har telefonen vært kjent i over et halvår gjennom rykter, spionbilder og tydelige tegn på at Nokia ønsket å følge opp suksessen E61 og E61i med noe nytt.

E71 er også spesiell i den forstand at telefonen nyter enormt med interesse, til tross for at den egentlig henvender seg til et ganske smalt publikum. E-serien i seg selv snevrer brukergruppen inn til de som bruker telefonen mest i arbeidssammenheng, og E71 er for de av disse igjen som trenger en telefon med fullt tastatur. Men hvem vet, kanskje dekker E71 flere?

Tilpasset hånden

Sikkert er det i alle fall at Nokia har lagt en stor innsats i å få E71 så liten som mulig. Vel var E61 en suksess. Men den var langt større enn de fleste andre telefoner, mye takket være fulltastaturet og den brede skjermen. På E71 er begge disse krympet av hensyn til innerlommer og det at E71 skal passe rett inn i håndflaten. Og det gjør den også.

Skjermbildet er knivskarpt. (Klikk for større bilder)

Dette skyldes også utformingen. E71 er avrundet elegant både oppe og nede. Det første som slår oss er at telefonen er avrundet og strømlinjeformet som en sportsbil, noe metalldekslene over og under er med på å underbygge.

Vekten på 127 gram er i meste laget, men er også en del av helheten som gjør E71 langt mer eksklusiv enn E61 og øvrige E-telefoner. E71 er kort fortalt en telefon som passer til dressen.

Skiller tastene

Men den store og viktige nyheten er hvordan Nokia har lagt opp tastesettet. E71 har som sagt et fullt Qwerty-tastatur, både med ekstrataster og norsk æøå-system. Forskjellen fra E61 er at tastene er langt mindre, som følge av at telefonen også er det. For å kompensere for dette har Nokia fått tastene til å bule mest mulig ut, slik at du skiller dem fra hverandre.

Tasteløsningen er ganske genial. Som på et vanlig tastatur har du knapper som control, shift, space, backslash og enter. Shift gir deg store bokstaver og skifter ellers mellom tegn på spesialtastene. I tillegg har telefonen en funksjonstast som gir deg tall og enkelte ikoner. Trykker du to ganger på denne, låser telefonen seg til å kun skrive dette.

Tastesettet tilpasser seg etter hvilke funksjoner du bruker. På skrivebordet behøver du ikke aktivere funksjonstasten for å skrive tall. Her skjer det automatisk. I meldinger derimot er det bokstaver som gjelder.

....for smått

Selv om Nokia har gjort en veldig god jobb for å kunne krympe telefonen uten at det skulle gå ut over tastene, så merkes det godt at disse er små. Å skrive noen skarve tegn går alltid greit, men å skrive lengre stykker med tekst blir tungt. Sammenlignet med E90 og E61 er det en større utfordring å skrive mye på E71, og er du ikke observant skriver du kjapt feil. Dermed må tastaturet anses som en reserveløsning, ikke noe som skal erstatte PC-en eller fungere som hovedmottak for e-post.

Vi skal samtidig understreke at dette er veldig individuelt og at du helst bør prøve tastene selv før du bestemmer deg.

E71 har ellers en piltast, to menytaster, ringetaster, fire snarveier samt volum- og diktafontast på siden. Det som er verdt å merke seg her er at den velkjente Symbian-tasten er erstattet med et hus, som skal markere "Home screen". Ellers fører snarveiene til henholdsvis kalenderen, telefonboken og meldingsboksen.

Det er ikke bare tastene som har fått merke slankekniven til Nokia. Mens E61i kunne friste med en 2,8 tommer stor skjerm, må E71 nøye seg med 2,36 tommer. Men oppløsningen er den samme på 240 x 320 punkter og fargedybden fortsatt på 16 millioner farger.

Telefonen kjører Symbian-plattformen med S60-grensesnittet. Dette er et fullblods smarttelefon-system som lar deg kjøre flere programmer samtidig, laste ned nye, valgmuligheter godt utover det du finner i “vanlige” telefoner.

Menyene på E71 har fått noen radikale endringer fra andre S60-telefoner.

Slik ser de to skjermmodusene ut.

Som nevnt har Nokia erstattet Symbian-tasten med et hus. Dette fordi skrivebordet, eller "Home screen", nå er oppusset og har flere direktesnarveier på skrivebordet enn før. I tillegg er meldings- og anropsvarsel flyttet ned under snarveiene, og ikonene har fått en visuell overhaling.

Menyene forøvrig.
Medfølgende tilbehør.

En annen nyhet er toskjermsløsningen. Denne gir deg to skrivebord, ett for arbeid og ett for privatbruk, eller kanskje den andre jobben. Du skifter mellom moduser enkelt ved å velge modusknappen oppe i høyre hjørne, som med et blunk endrer hele skrivebordet. For eksempel kan du ha kalendre, gjøremål og e-post oppe i arbeidsmodus, men fjerne dette når du går hjem og heller ha musikkspilleren på skrivebordet.

Ikoner og opplegg forøvrig er også snudd på hodet inni menyen. Systemet er likt det S60 alltid har vært, men menyvalg har blitt omdisponert, organisert i nye grupper og tunge funksjoner splittet opp. Slik vi opplever det er det nye oppsettet langt mer intuitivt.

Samtidig er det viktig å poengtere at dette ikke har noe med Nokias Feature Pack 2 for S60, som flere nye Nokia-telefoner kommer med i disse dager. Endringene på E71 virker å være spesielt for E-plattformen.

Ellers skal det understrekes at E71 er langt raskere enn mange av de tidligere E-modellene. Med en prosessor på 369 Mhz og 128 MB arbeidsminne går ting unna kjapt - selv store e-postlister, programmer og GPS laster raskt.

Salgspakken til E71 inneholder:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual
  • Bærestropp
  • Læretui

Teknologi og funksjoner

Som seg hør og bør med en E-telefon er E71 teknisk avansert og funksjonsmessig veldig omfattende. Dette er telefonen som skal erstatte PC-en når det ikke er plass til den eller du småløper til et viktig møte. Da nytter det ikke med trege GPRS-hastigheter og svak e-postleser når du skal laste ned presentasjonen du skal holde på møtet.

Både super-3G, 3G, Edge og GPRS på plass. Det betyr i praksis at du oppnår høyest mulig hastighet uansett hvor du er i mobilnettet. Og skulle det finnes et trådløst nettverk i nærheten, er det bare å hoppe på det og få enda raskere netthastigheter. E71 støtter tross alt Wi-fi, og det eneste du trenger er tilgang.

Videre har E71 selvfølgelig Bluetooth og Micro-USB. Infrarød er også med. Mens sistnevnte krever kabel, er de to førstnevnte trådløse og lar deg koble telefonen opp mot andre telefoner, datamaskin og trådløst hodesett. Bluetooth-støtten inkluderer også EDR for raskere dataoverføring og A2DP for å koble til trådløst musikkhodesett.

Har også GPS

2,5 mm jack-inngang.

E71 er en av stadig flere GPS-telefoner fra Nokia. Ulikt de fleste tidligere modeller kommer E71 med Nokia Maps 2.0 som tar et par syvmilssteg i riktig retning hva gjelder muligheter og brukervennlighet. Ikke bare er kartene mer detaljerte, presise og kan vise 3D. De har også egen innstilling for fotgjengere og kan vise deg veien til nærmeste hotell eller restaurant på et blunk. E71 er med andre ord en god medhjelper å ha på storbyferien i sommer.

Men super-3G og Wi-fi nytter lite dersom du ikke kan utnytte det teknologien byr på. Det kan heldigvis E71. E-postleseren er blitt oppdatert, og er nå langt lettere å sette opp en tidligere. Nokia selv skryter av at telefonen støtter automatisk oppsett for over 1000 av verdens mest brukte e-posttjenere. Vår tjener fant den ikke, men å sette opp manuelt er heller ingen sak.

En annen, men viktig detalj er at E71 ikke bare støtter bruk av flere e-postkontoer samtidig, men kan gi dem hver sin meldingslyd. Dermed vet du alltid hvilken konto som mottok meldingen, og du kan la være å sjekke dersom du vet det ikke er den viktigste kontoen som nettopp pep.

GPS med Nokia Maps.
Den "nye" kalenderen.
Gjøremålslisten.
Worldmate - greit å ha på reisen.

Selve e-postleseren viser e-postene mer eller mindre som på PC-en, som en lang liste med avsender, emne og tidspunkt. Dette er en av de mer avanserte e-postleserne på markedet, med utvidede muligheter for flere kontoer og støtte for tyngre e-poster. Telefonen støtter også Push.

Kan vise flere faner

På lanseringen av E71 ble vi fortalt at telefonen skulle få Nokias nye Intellisync e-postleser. Så er ikke tilfelle. Men dette vil ifølge Nokia bli tilgjengelig som en gratis oppdatering etter hvert.

Nettleseren i E71 er Nokias standard-leser for S60-telefoner. Denne fungerer helt greit og viser lett både vanlige nettsider og nettsteder som er tilpasset spesielt for mobiltelefoner. Du kan også ha flere faner åpne i nettleseren og aktivere VPN-beskyttelse når du surfer på beskyttede internsider med telefonen.

Nyttefunksjoner kan være så mangt, men med E71 kan vi nesten banne på at denne telefonen har det meste du kan tenke deg. Å liste opp samtlige funksjoner og småprogrammer som finnes vil ta for mye plass i teksten, men de aller viktigste funksjonene er omregner, kalkulator, notatfunksjon med støtte for lyd og bilder, ordbok med mulighet til å laste ned et stort antall av verdens språk, støtte for IP-telefoni, internett-søk, visittkortskanner og skriverstøtte.

I tillegg kommer et par programmer og funksjoner som trenger nærmere utdyping.

Mobilt kontor

Et av disse er Quick Office. Dette programmet er i praksis en mobil utgave av Microsoft Office, der du kan åpne, redigere og lage nye Office-filer rett på telefonen. Her er de mest avanserte og krevende funksjonene tatt vekk, men du kan lage enkle Powerpoint-presentasjoner, organisere Excel-ark og selvfølgelig skrive større stykker tekst. Dokumentene lagres også i samme filformat som på datamaskinen, og kan dermed flyttes fra mobil til PC og omvendt uten problemer.

Et annet er Worldmate. Dette programmet er nok kjent for flere tidligere S60-brukere: Her er funksjonen den samme som før, gi deg oppdaterte valutakurser, værmeldinger, tidsforskjeller og dag/nattsyklus i området du er. Oppgraderer du til Pro-versjonen kan du også få satelittbilder og flyinformasjon rett på telefonen. Greit å ha om man reiser mye.

Ellers kommer en grundig oppusset kalender, som nå kan vise måneden som helhet samtidig som kommende avtaler vises på siden. Også ukeslisten er oppusset og er langt mer oversiktlig enn før. Oppføringer kan også gjøres langt mer detaljerte enn før med beskrivelse av hver enkelt oppføring ut over konkret hendelse og sted. Gjøremålslisten er nå også bakt inn i kalenderen, noe som i og for seg er naturlig.

Adresseboken også forbedret

Adresseboken har også fått et nytt strøk maling, hovedsaklig med nye snarveier og forbedret brukervennlighet, men også med et par nye funksjoner. Du har nå fått eget valg for internett-telefon, trykk og snakk og personsøker på hver kontakt. Litt ironisk ettersom personsøkeren har vært utdødd over størsteparten av Europa i lengre tid. Samtidig har Nokia gjort det enklere å kontakte hver kontakt ved at du nå får opp listen over alternativer enkelt ved å trykke til høyre når du har funnet kontakten du skal bruke.

Som nevnt tidligere så aktiveres også adresseboken automatisk når du trykker inn en bokstav eller et tall på skrivebordet. Da henter telefonen frem alle kontakter som har den aktualle bokstaven i navnet sitt slik at du slipper å måtte gå gjennom adresseboken hver bidige gang du skal ringe noen.

Noe som er vel så viktig på en god nyttemobil er god talekvalitet. Det har heldigvis E71, der du hører godt hva motparten sier og motsatt.

Batterilevetiden til E71 er ingenting å skryte av. Med 4,5 timer taletid i 3G-nettet blir det ikke mange eller lange samtalene før batterimåleren har utvisket seg selv. Det som veier noe opp er taletiden i GSM-nettet, som er på 10,5 timer. Hviletiden på voksne 380 timer er heller ikke verst. Samtlige av tallene er oppgitt av Nokia.

Multimedia

Radio og MP3-spiller prioritert

E71 er vel både stilig og elegant, men den kan også være en mer personlig telefon. Nokias nye løsning med bytte av modus fra jobb til privat innebærer også at E71 har det meste av multimediafunksjoner du ellers ville funnet i hvilken som helst annen telefon.

Dette inkluderer MP3-spiller og radio.

Mens vi kanskje syns MP3-spilleren kunne vært bedre gjennomarbeidet, er radioen gull verdt. En annen viktig detalj er at du slipper å stille inn radiokanaler manuelt. Nokia har istedet gjort dette for deg, og alt du behøver å gjøre er å laste ned oppsett for ditt område når du starter radioen første gang. Dette skjer automatisk.

Har ikke 3,5 mm

Slik ser MP3-spilleren ut.
Bilspillet Global Race. (Klikk for større bilde)

E71 kommer ikke med utgang for vanlig 3,5 mm hodesett. Utgangen som vises på bilder er for 2,5 mm håndfri-løsninger, og du må dermed investere i en liten overgang om du skal bruke telefonen med annet hodesett enn det som følger med. Når det er sagt anbefaler vi også dette på det sterkeste. De medfølgende ørepluggene har ikke bare dårlig lydkvalitet, de er helt forferdelig å ha på ørene.

E71 kommer med to spill: Kabal og Global Race: Raging Thunder. Mens førstnevnte burde forklare seg selv for alle som har sett en kortstokk, er sistnevnte langt mer en nyhet. Her skal du kjøre billøp med tre forskjellige biler midt i blant annet Paris, og om ikke grafikken i seg selv var verdt tidsbruken så er spillet både morsomt og hektende.

Utover disse to kan du selvfølgelig laste ned flere spill, og Global Race viser tydelig potensialet i at E71 lett fikser selv avanserte 3D-spill.

Fargeblindt kamera

E71 kommer med et 3,2 megapikslers kamera med full autofokus og blits. Med innebygget GPS kan du også geomerke bilder lett, slik at du i ettertid kan se hvor de ble tatt. Selv om ikke E71 akkurat er noen utpreget kameratelefon, fins det altså muligheter for deg som vil leke fotograf.

Men før vi bedømmer bilder og kvalitet må vi komme med et lite hjertesukk. Vi har nemlig gått nesten hele testperioden og lurt på hvor i alle dager autofokusen befinner seg - eller rettere sagt hvordan vi aktiverer den. Når du tar bilder med E71 gjør du dette med menyknappen i midten. Men denne er ikke tilknyttet autofokusen, og dersom du ikke har fokusert på forhånd får du en ugjenkjennelig gjørme av farger i stedet for motivet du prøvde å fange.

Nokia har nemlig delt autofokus fra utløserknapp, så når du skal ta bilder må du først trykke inn 2, eller T for å fokusere, for så å trykke på utløseren. Dette er ikke bare unødvendig tungvint, det er er tvers gjennom idiotisk og på ingen måte selvforklarende. Vi lette febrilsk gjennom menyene i håp om å finne ut den hemmelige koden bak autofokusen uten hell, og aktiverte denne kun ved at vi med ren flaks lot knyttneven ømt komme i nærkontakt med telefonen i ren frustrasjon.

Det til side er ikke E71 så rent gale på bildekvaliteten. Bildene blir rimelig godt proporsjonert i forhold til virkeligheten og vi finner ikke spor etter såkalt "tønne-effekt". Det vi derimot syns er altfor dårlig er fargehåndteringen. Fargene blir altfor rødlig utendørs såvel som innendørs og kun et lite knippe bilder har akseptable fargeverdier.

(Klikk for større bilder)

E71 har også støtte for å ta opp video, da i QVGA-oppløsning eller 320 x 240 punkter. Dette er ikke allverden, men duger bra om du skal ha noen videoer å sende på e-post eller i presentasjoner. Senker du kvaliteten noe egner det seg også godt for MMS. Men så det er sagt, dette er tidsfordriv, ikke noe du kan bruke til noe seriøst.

Konklusjon

Nokia E71 har mye å leve opp til. Som den første skikkelige oppfølgeren til Nokia E61i er det ikke bare tidligere brukere som står kravstore og venter. Brukere av Blackberry og andre avanserte proffmodeller vil nok også ofre E71 et øyekast.

Sett fra spesifikasjonene og utseendet på telefonen er det lett å si at Nokia har lykkes. E71 er verdens minste telefon med fullt tastatur og har funksjoner og muligheter nok til at selv de mest kravstore bør bli fornøyd.

Har faktisk alt

Spesielt spesifikasjonslisten imponerer. E71 har alt som finnes av teknologi. I tillegg til alt av netteknologier har den GPS og støtter trådløst internett. Bluetooth med støtte for trådløst musikkhodesett er også på plass.

En annen fordel med E71 er alle oppgraderingene du har fått i menyene. Både kalenderen og adresseboken har fått en oppfriskning, og telefonen sjekker alt du skriver på skrivebordet opp mot adresseboken. Dette kommer sammen med et lass av nyttefunksjoner. Telefonen støtter også tredjeparts programvare, dersom du skulle savne noe.

E71 kan også fungere godt som morotelefon. Den har både MP3-spiller, radio og god spillstøtte, og leveres med et rimelig sløyt bilspill i 3D som understreker dette.

Tastene noe små

Designen til E71 tar litt tid å venne seg til. Riktignok har Nokia fått telefonen ned i en størrelse tilsvarende den på de fleste andre telefoner. Men telefonen er fortsatt litt bred og det fulle qwerty-tastaturet er uvant. Vi må erkjenne at tastene er i minste laget, og det å skrive større tekster er lite aktuelt. Til tross for at Nokia har buet tastene for å skille dem bedre, blir det for trangt.

Kameraet lever heller ikke opp til forventningene. En ting er at Nokia har rotet med brukervennligheten slik at du må lete etter autofokus. Én annen ting er at kvaliteten på bildene, og da spesielt fargene, på ingen måte er noe særlig bra.

Vi syns heller ikke lyden i musikkspilleren er noe særlig å rope hurra for, ihvertfall ikke med de medfølgende ørepluggene.

Anbefalt

Men med unntak av noen veldig få feilskjær så er E71 en tvers gjennom solid, godt bygget profftelefon som mange vil finne perfekt for sitt bruk. Dersom du kan leve med taster som er i minste laget, og ikke bryr deg om kameraet.

Skal du ha et komplett tastatur for hånden står ikke akkurat alternativene til E71 i kø. Nokias egen E90 har et bedre tastatur og like mye teknologi. Men da snakker vi om en krysning mellom mobil og bærbar datamaskin som få vil ha med seg. HTC S730 er et annet alternativ, samt RIMs Blackberry-telefoner generelt. I tillegg er det to godbiter i horisonten: HTC Touch Pro og Sony Ericsson Xperia X1, som fokuserer mye på multimedia, men også har fullt tastatur.

Samsung I780 er imidlertid E71s verste utfordrer, og er vår fortsatt vår ubestridte ener blant profftelefoner i dag.

annonse