Tek.no

Test

Panasonic DMC-ZX3

2 Juni 2010 13:18

Oversikt

Introduksjon

Med Lumix ZX1 ga Panasonic oss det nesten perfekte kompaktkameraet. Hendig og lite, med 25-200 mm objektiv, bildestabilisator og smarte funksjoner, og ikke minst med bilderesultater som lå over gjennomsnittet.

ZX3 er nesten identisk med forgjengeren. Sensoren er oppgradert, fra 12 til 14 megapiksler, og vi er spente på hva dette har å si for bildekvaliteten, for det skal mye til å overgå Lumix ZX1.

Les hele testen her.

Fysisk

Svær vidvinkel og skikkelig telezoom i et passe stort kamerahus. Lite nok til å passe i de fleste lommer, men med et lite utbygg av et grep som gjør det godt å arbeide med. Bra vidvinkel og bra tele: 25-200 mm. Moderat lysstyrke. 330 bilder per oppladning, altså akkurat likt som hos ZX1. Det er ok, og nest best i denne testen. 6,8 cm (2,7 tommer) og 230 000 punkter oppløsning. Ikke spesielt høyoppløselig, men lyssterk og med godt innsyn fra vinkler.

I bruk

Nytt er såkalt Inteligent Resolution for bedre signalprosessering. Forbedringene skjer på tre områder: Omrissene gis mer klarhet, teksturene fremheves for et mer detaljert inntrykk, mens de myke overgangene påføres støyreduksjon for utjevning. Oppskarpingen virker mer behagelig i I.Exposure. I.Zoom bringer motivet nærmere, men påfører også digitale effekter som følge av oppskalering. Kun nyere programvare takler Panasonics AVCHD Lite videofiler. Photo Fun Studio er kun kompatibelt med Windows.

Litt over gjennomsnittet i oppstart, utløserhastighet og seriefotografering. Med ZX3 viderefører Panasonic de gode brukerløsningene fra ZX1 og kompaktstallen forøvrig. Som et speilbilde av kamerahusets rasjonelle ytre, er hovedmenyen enkel å sette seg inn i, og hurtigmenyen effektivt lagt opp. I hurtigmenyen legger Panasonic det meste av innstillinger - blant annet ISO, hvitbalanse og fokusmetode - slik at hovedmenyen sjelden er nødvendig.

Bildekvalitet

Panasonic ZX3 viderefører det positive inntrykket vi fikk av ZX1. Tegningen er ren, og lite preget av moaré, kornethet eller kromatisk feilbrytning. God skarphet over hele bildeflaten. I dynamikkomfang høy kvalitet, hevder Panasonic ZX3 seg bant de beste, ca to stopp over Samsung, Fujifilm og Nikon. Kurven er jevnere, og ligger generelt litt over kurven produsert i vår test av ZX1 - og det er jo positivt.

Konklusjon

Velfungerende design, over gjennomsnittlig utstyrt med funksjoner, og ikke minst et meget sympatisk objektiv gir en god sluttsum. Stjernefunksjon for eksponeringer på opp til 60 sekunder og mulighet til å stille hvitbalanse etter Kelvintempreaturer, er blant de litt mer avanserte funksjonene i dette kameraet.

Økningen til 14 megapiksler har nok mer å si for salg enn for bildekvalitet. Som vi har sett er ZX1 en allerede meget habil bildemaskin med 12 megapiksler, og det er først når bildene skal strekkes opp over A3 at forskjellen vil være synlig. Nye I.Resolution og I.Exposure gjør en grei jobb med oppskarping og støyreduksjon i kameraet, men tar samtidig kontroll over ISO-verdien. Når vi er inne på ISO, så er heller egenskapene hos dette kompaktkameraet revolusjonerende, men bedre en flere av konkurrentene.

Vi anbefaler Panasonic ZX3, men er økonomien trang vil ZX1 fremdeles gi god valuta for pengene.

Bildegalleriet

Les også