Tek.no

Test

SpaceCool vannkjøling

3 Juni 2000 00:00

Innledning

Aktiv prosessorkjøling i form av peltier-elementer har i det siste blitt mer og mer populært blant overklokkere, en kjølemetode bl.a. representert i Swiftechs gigant MC1000. Den kjøleren er også et veldig godt eksempel på peltierkjølernes største ulempe, størrelse. Ettersom kjøleelementene selv trekker mye strøm og dermed utvikler ekstra varme, kreves massive kjøleribber og vifter. Det er her SpaceCool kommer inn med sin vannkjølingsteknikk, som i tillegg til å frigi etterlengtet plass i maskinen også gir andre ytelsesmessige fordeler.

Hva er SpaceCool?

SpaceCool er et kjølesystem satt sammen av norske Space Computers (takk til dem for utlån av utstyret) som også er eneleverandør av systemet. Som nevnt benytter det seg av den effektive Peltier-kjølingen og vannkjøling for å kvitte seg med varmen, to metoder som fungerer svært godt sammen. Prisen for samlet system er kr. 1672,-, men du kan spare 250,- hvis du dropper peltier-elementet og 150,- hvis du bruker egen pumpe.

Peltier-delen
Jeg har ingen planer om å kjede dere med en lang utgreiing om Peltier-effekten, det eneste vi overklokkere trenger å vite er at den 40x40x4mm store plata blir kald på den ene sida og varm på den andre når vi sender strøm gjennom den. Elementene finnes i flere forskjellige effektivitetsgrader, det som følger med i SpaceCool oppgir å kunne transportere vekk 80W varme fra prosessoren din. Det bør være nok selv til de fleste Athloner, men man må også være obs på at den trekker 6 ampére ved 12V fra strømforsyningen. Elementet produseres av Supercool.

Vannkjølingsdelen
består av en aluminium waterjacket/kjølekappe på prosessoren, en viftekjølt radiator, og en pumpe nedsunket i en vannbeholder. Poenget her er at vannet tar opp varmen fra prosessoren og peltierelementet gjennom kjølekanalene i kjølekappa, og sirkulerer videre gjennom radiatoren hvor det avgir varmen til lufta. Lufta passerer i god fart gjennom radiatoren takket være de kraftige viftene. Enkelt, ikke sant? Dette utstyret er produsert av Senfu International, med unntak av vannpumpa.