På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
En festhøyttaler til bruk både hjemme og i parken
Ultimate Ears har nok for mange lenge vært nærmest synonymt med bluetooth-høyttalerne i Boom-serien. Den største høyttaleren deres har så langt vært Megaboom, og når de nå skulle slippe en enda større høyttaler var det vel bare rett og rimelig at navnet ble Hyperboom.
Og bare så det er sagt: Hyperboom er betydelig større enn noe Ultimate Ears tidligere har levert. Den er omtrent tre ganger så bred og mer enn dobbelt så høy som en vanlig Boom-høyttaler, og du måtte dermed stablet omtrent 18 slike oppå hverandre for å få noe som kunne minne om en Hyperboom.
Den typiske sylinderformen er også forlatt til fordel for en slags avrundet kubeform, noe som ifølge Ultimate Ears rett og slett er fordi elementene er flate og de dermed får plass til mer om de bruker flate sider.
Traust, men solid partyhøyttaler fra Ultimate Ears
Fordeler
- +Spiller høyt og fyldig
- +God batterilevetid om du ikke spiller på maks
- +Kan slås på rett fra appen
- +Sprutsikker
- +Bærehåndtak er kjekt å ha
- +To blåtannradioer gjør det enkelt å bytte
Ting å tenke på
- —Mangler litt dypbass
- —Tre timers batteri på maks volum er ikke allverden
- —Ingen wi-fi, taleassistent eller multirom
- —Litt traust design?
Langt unna forgjengerne
Alt du tenker om at disse Boom-høyttalerne er enkle å bare slenge i sekken eller ha hengende fra en karabinkrok kan også kastes på havet - Hyperboom krever nesten en sekk helt på egen hånd eller at du bærer den etter det solide gummihåndtaket. Vekten er også på solide seks kilo, så dette er en høyttaler du stort sett må planlegge litt for å få med deg om du skal lengre enn ut i hagen.
Designmessig må vel Hyperboom sies å være ganske...traust, spesielt med tanke på at vi akkurat kom fra designperla Beosound Balance fra Bang & Olufsen.
Når det er sagt, så er det åpenbart at en høyttaler som er ment for både utendørs- og innendørsbruk må bygges annerledes enn en ren hjemmehøyttaler, og Ultimate Ears fortsetter således i det vante sporet fra tidligere. De spreke farge- og mønstervariantene fra tidligere er tilsynelatende også borte her, med den sorte og grå varianten vi har til test som foreløpig eneste alternativ.
Ultimate Ears HyperBoom
Elementene vi kjenner fra Boom-høyttalerne er ellers på plass, som de store pluss- og minusfeltene på topp og den såkalte Magic Button. I tillegg har Hyperboom en egen inngangsvelger som kan brukes til å bytte mellom to Bluetooth-kilder, minijackinngangen og den optiske inngangen.
Du kan altså pare høyttaleren til to Bluetooth-kilder samtidig, og så bruke knappen til å bytte mellom dem. Høyttaleren vil så tone inn den nye kilden, slik at du slipper en veldig brå overgang. Kjekt for å holde litt mer orden i hvem som har kontroll over musikken om det er flere som vil spille på en gang.
Det må også sies at Hyperboom ikke kan kastes i bassenget, slik Megaboom og etter hvert også de mindre høyttalerne i serien kunne. Den har i stedet «bare» IPX4-rangering, som betyr at du kan søle litt på den eller glemme den ute i regnet, i alle fall gitt at du har lukket gummiflappen som dekker portutvalget.
Du kan for øvrig også bruke høyttaleren som en svær nødlader om du skulle trenge, gjennom en USB-A-port bak. Høyttaleren har også en USB-C-port, men denne brukes kun til serviceformål. Det er også noe irriterende at Ultimate Ears har valgt å gå for en proprietær lader i stedet for å lade med USB-C, i alle fall så lenge man velger å kalle det som vel er en relativt standard laptoplader for proprietær.
Hyperboom har to 4,5-tommers basselementer, i tillegg til to 1-tommers diskanthøyttalere. Hele baksiden fungerer dessuten som en passiv radiator, som bidrar til at Hyperboom skal kunne levere seks ganger så kraftig bass som siste utgave av Megaboom. Ultimate Ears anbefaler at høyttaleren plasseres med logoen frem, altså i en slags diamantform med baksiden mot en vegg eller annen flate.
En liten mikrofon på toppen brukes til såkalt «Adaptive EQ», altså å justere lyden til omgivelsene. Det er en funksjon vi ofte setter stor pris på, da det er stor forskjell i hva som er optimal lyd for eksempel ute og inne eller mellom et flislagt bad og en stor og åpen stue.
Spiller høyt og fyldig
Lyden kan vel sies å være som vi tidligere kjenner fra Ultimate Ears, bare mer og større. Hyperboom spiller først og fremst enormt høyt. Innendørs skal du ha et veldig stort rom før du trenger mer enn drøyt 50 prosent av maksvolumet, og utendørs er det også markant mer å hente enn hva tilfellet var for Megaboom.
Undertegnede spiller for eksempel mye sandvolleyball om sommeren, og iblant har vi hatt med oss en Megaboom for å ha musikk til økta. På maks volum spiller den akkurat høyt nok til at du hører lyden godt fra alle de 64 kvadratmeterne banen utgjør. Hyperboom har unektelig ingen problemer med det, og spiller faktisk såpass høyt at den sannsynligvis kan brukes greit til å forsyne tre-fire baner med lyd.
Hyperboom spiller stort sett varmt, fyldig og ganske flott, og diskanten fremstår som skarp og veloppløst. Det hele er også velbalansert, som ikke alltid er noe vi kan si om slike bassfokuserte partyhøyttalere.
Som tidligere er likevel akilleshælen til Ultimate Ears definitivt dypbassgjengivelsen. Det er nemlig ikke noen særlig utpreget dypbass du får servert her.
Høyttaleren flytter i stedet det som skulle vært dypbass opp i et område som minner mer om nedre mellomtone, og det merkes ekstra godt i enkelte låter og enkelte typer musikk. Det grumser til et ellers ganske luftig og fint lydbilde noe, spesielt i låter hvor det skjer mye på en gang og hvor litt for mye blir presset inn i mellomtonespekteret.
Når det er sagt, så er det ikke noe problem å lage masse trøkk med Hyperboom, og utendørs så spiller mangelen på dypbass en litt mindre rolle. Der er lyden omtrent akkurat som vi vil at den skal være: Fyldig, relativt basstung og engasjerende.
For fokusert lytting blir det dog tydelig at det ikke først og fremst er hi-fi som er Logitech-eide Ultimate Ears’ sterke side, men det er for så vidt akseptabelt i en høyttaler hvis hovedformål er å spille høyt i hagen eller ved sandvolleyballbanen.
Sammenliknet med Sonos Move, som jo koster det samme, har Hyperboom langt mer volumressurser og ikke minst bass når vi snakker utendørsbruk. Move blir rett og slett litt blodfattig, mens Hyperboom har betydelig mer fylde og trøkk å by på.
Samtidig er nok Move hakket mer raffinert til innendørslytting, og den har selvfølgelig også støtte for Spotify Connect og alt annet som følger med i Sonos-systemet. Gode til hvert sitt bruk, om man kan si det på den måten.
Det meste kan styres fra appen
At Hyperboom kan skrus av og på rett fra Boom-appen (som nå er felles for alle Boom-høyttalerne) er en fin liten detalj, og herfra kan du også velge både kilde og justere volum.
Hyperboom støtter også Ultimate Ears-funksjonen PartyUp, hvor flere høyttalere i Boom-serien kan legges til og spille sammen, og appen inneholder dessuten en enkel equalizer om du vil gjøre endringer på lyden du får servert.
Gjennom appen kan du også sette opp såkalt «One touch to your playlist», som lar deg trykke på strømknappen (eller Magic Button, som Ultimate Ears kaller den) for å aktivere en spilleliste uten å måtte fiske opp mobilen. Foreløpig er det imidlertid bare Amazon Music, Apple Music og Deezer som er støttet, ikke Spotify, men Ultimate Ears hevder det vil komme flere til etter hvert.
Et lite pluss er også at Hyperboom ikke har noen problemer med synkronisering av bluetooth-lyd og bilde i video, i alle fall etter det vi kan se.
Batteritiden er oppgitt til 24 timer på rundt halvt volum, og det virker å være et tall som stemmer godt overens med virkeligheten. Batteritiden i et slikt produkt avhenger imidlertid svært mye av hvor høyt du spiller, og på maks volum kan du ikke forvente mer enn rundt tre timer med lyd.
Det er selvfølgelig ikke all verden, men med tanke på at Hyperboom spiller såpass høyt som den gjør er det sannsynligvis ikke altfor ofte at du må ta i bruk alle volumressursene.
Konklusjon
Ultimate Ears fortsetter å kjøre på med det de kan, som er blåtann-høyttalere, og har ikke latt seg friste til å legge til wi-fi i Hyperboom. Det vil sannsynligvis være et minus for noen, men om formålet er å få mest mulig lyd for pengene kan det hende valget var et godt et.
Hyperboom må sies å være en flyttbar høyttaler heller enn en veldig bærbar en, men du får til gjengjeld masse volum, meget fyldig og engasjerende lyd og masse trøkk. Til innendørsbruk skulle vi nok ønsket oss litt mer dypbass, men Hyperboom vil likevel kunne fungere fint for dem som vil ha en hjemmehøyttaler som også kan brukes ute eller motsatt.
God batteritid og en ganske god tilhørende app trekker også opp, og alt i alt synes vi Hyperboom er et godt tillegg til Boom-porteføljen. Den mangler kanskje noen finesser som andre høyttalere i samme kategori har, som gitarinngang eller discolys, men den gjør det aller viktigste på en solid måte, nemlig å spille høyt og fint på steder der vi ikke har tilgang til stikkontakt.
Traust, men solid partyhøyttaler fra Ultimate Ears
Fordeler
- +Spiller høyt og fyldig
- +God batterilevetid om du ikke spiller på maks
- +Kan slås på rett fra appen
- +Sprutsikker
- +Bærehåndtak er kjekt å ha
- +To blåtannradioer gjør det enkelt å bytte
Ting å tenke på
- —Mangler litt dypbass
- —Tre timers batteri på maks volum er ikke allverden
- —Ingen wi-fi, taleassistent eller multirom
- —Litt traust design?