Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cooler Master Silent Pro 700 W

Introduksjon

Kjølegiganten Cooler Master lever på sitt tiende år, og har vist seg sterke på flere fronter. De produserer riktig nok ikke kun kjøleutstyr, vi har tidligere sett spennende kabinetter og strømforsyninger rulle ut fra deres produksjonsbånd.

Vi har tidligere testet en Real Power M620W fra Cooler Master. Den gangen stod det ikke helt bra til med spenningene. Kanskje Cooler Master har vært mer heldig med deres stillegående serie "Silent Pro"? La oss finne det ut!

Takk til Cooler Master som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

Du kan lese mer om strømforsyningen, og andre strømforsyningen fra Cooler Master, på deres produktsider.

Cooler Master Silent Pro 700 W
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 160 mm
TesterHi-Pot, ATE og Burn-In
GodkjenningerN, TUV, CB, PCT, CE
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
100-240 V12 A47-63 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V0,5 A28,0 A5 %1 %50 mV
+5 V0,5 A25,0 A5 %1 %50mV
+12 V11 A50,0 A5 %1 %120 mV
-12 V0 A0,5 A10 %1 %120 mV
+5 Vsb0 A2,5 A5 %1 %50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm28 A25 A50 A---0,5 A2,5 A
Totalt Effekt Ut165 W-600 W---6 W12,5 W
700 W--------

Noe vi ser mer og mer av blant strømforsyningsprodusenter, er bruken av en enkelt +12 V-linje. Cooler Master har også gjort dette, og benytter en linje på 50 A. Dette betyr i praksis at du kan benytte deg av all effekten fra denne linjen. Utover det har de resterende linjene en helt normal strømtilgang.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin0(1)2(0)0(2)2(0)591

Silent Pro tilbyr en helt normal mengde kontakter i forhold til effektklassen. Det eneste som det kanskje kan bli mangel på, er PCIe-kontakter. Vi finner totalt 15 periferie-kontakter, noe som skulle dekke de fleste behov.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt40 cm55 cm45 cm45 cm55 cm45 cm45 cm-
Andre punkt-----60 cm60 cm-
Tredje punkt-----75 cm75 cm75 cm

ATX-kabelen vi finner på strømforsyningen kan fort bli litt kort om du har et kabinett hvor strømforsyningen er montert i bunn. Utover det så har +12V- og PCI Express-kablene en fin lengde. Det samme gjelder også for periferi-kablene, som ikke heller blir alt for lange.

De modulære kablene er alle flate, noe som gjør det meget enkelt å rydde i kabinettet. De er derimot ikke av den stive typen, slik som Corsair sine strømforsyninger benytter seg av.

En nærmere titt

Cooler Master leverer strømforsyningen i en solid pappeske. Strømforsyningen er lakkert i den vanlige matte sortfargen. Noe som er unikt med denne enheten, er at den leveres med påmonterte vibrasjonsdempere på sidene, som kan komme i kontakt med kabinettet. Tidligere var dette noe man i få tilfeller kunne kjøpe separat.

For å åpne strømforsyningen må du fjerne vibrasjonsisoleringen, og skru ut skruene som faktisk sitter i siden av strømforsyningen.

Cooler Master har valgt en vifte av 135 mm-typen fra Young Lin. Modellnummeret er DFS132513M, og vi har dessverre ikke lyktes i å finne noen konkret informasjon om viften, foruten effekten på 2,4 W. Vi har derimot hatt meget gode erfaringer med denne vifteprodusenten tidligere, spesielt versjonene med 11 vifteblader.

På innsiden av strømforsyningen finner vi to brede kjøleribber av aluminium. Strømforsyningen benytter seg av en aktiv PFC-krets og har et helt greit EMI-filter.

På primærsiden av strømforsyningen finner vi to kondensatorer fra Nippon Cemi Con. Med tanke på at strømforsyningen har en Aktiv PCF-krets er ikke disse koblet som en spenningsfordobler. De er derimot satt opp for å spre belastningen.

På sekundærsiden av strømforsyningen finner vi kondensatorer fra den velkjente produsenten Teapo, noe som er tilfellet i meget mange strømforsyninger på dagens marked.

Resultater - spenninger

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Vi tar først en titt på +12 V-linjen, som slettes ikke er ille. Med et maksimalt avvik på 1,33 % ved maksimal belastning, skal man ikke klage. De to andre primærlinjene derimot, er en annen sak. +5 V-linjen avviker til slutt med 3,8 %, mens +3,3 V-linjen avviker med 4,55 % fra sin ideelle verdi.

Hvis vi tar en nøyere titt på grafen nederst til venstre, ser vi at +5 V- og +3,3 V-linjene oppfører seg mer eller mindre likt. Dette er en god indikator på at begge linjene kommer fra samme likeretter, noe som er tilfellet i denne strømforsyningen.

Resultater - rippel

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at v har målt rippelen ved 200, 300, 400, 500 og 650 Watt.

Ved laveste målte belastning, er rippelen 48 mV høy på +12 V-linjen. Underveis holder rippelen seg faktisk i dette området. Den høyeste verdien vi måler er ikke stort mer enn 50 mV - under halvparten av hva som er godkjent.

Vi beveger blikket over på +5 V-linjen, og ser at den starter så lavt som 10 mV. Underveis øker den ikke mye, og strømforsyningen ender opp med en rippel på 12 mV ved maksimal belasting. Med tanke på at det øvre taket for rippel på denne linjen er 50 mV, skal vi overhodet ikke klage.

+3,3 V-linjen skal ifølge normen ikke han en rippel på mer enn 50 mV, noe som ikke er et problem for Silent Pro. Ved 200 Watts belastning er rippelen 12 mV høy, mens den øker til 14 mV ved maksimal belastning.

Likheten i rippelen på +5 V- og +3,3 V-linjen er også en solid indikator på det samme som vi pratet om på forrige side, at linjene kommer fra samme likeretter.

Resultater - effektivitet og støy

Effektivitet

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Cooler Master har fått 80-plus-sertifisering på alle sine strømforsyninger, og for Silent Pro lover de en effektivitet på rundt 85 %. Effektiviteten til strømforsyningen er god, men at den ligger rundt 85 % hele tiden er å finpusse på sannheten. Den høyeste verdien vi måler er 85,1 %, men vi finner også verdier nede i 81,2 %.

Støy

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av viften. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger unna grunnet plassmangel (standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille strømforsyningene fra hverandre.

Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dbA.

Klikk for større versjon

Silent Pro er, som navnet tilsier, en strømforsyning som markedsføres som stillegående. Gummiforingene hjelper ikke på strømforsynings støynivå, men de forhindrer forplantning av vibrasjoner. Støynivået til strømforsyningen måler vi til 31 dbA, noe som overhodet ikke er mye. Støynivået er behagelig, selv om strømforsyningen har et par topper rundt 1 kHz.

I bruk

Strømforsyningen har en normal størrelse, men er likevel 2 cm lenger enn hva ATX-standarden sier. I praksis opplevde vi ingen spesielle problemer under installering. Det kan derimot være litt kronglete å få gummiforingen på plass hvis du allerede har løsnet den. Når du monterer strømforsyningen må du passe på at du ikke strammer skruene for mye, da kan nemlig foringen få liten effekt.

Flate kabler, slik som denne strømforsyningen benytter seg av, er en enkel og genial greie. Det er lettere å brette de rundt omkring i kabinettet for å unngå kabelkaos. Kablene er derimot ikke like stive slik som Corsairs kabler, men de fungerer. Kablene kunne gjerne også vært noe lenger, så man virkelig kan gjemme de unna i kabinettets kriker og kroker.

Konklusjon

Cooler Master Silent Pro 700 W er en helt grei strømforsyning, men den har sine mangler. Den er stillegående, men til å være en strømforsyning som markedsføres som stillegående, imponerer den ikke spesielt. Den blir faktisk slått av andre strømforsyninger hvor støynivået ikke blir vektlagt i markedsføringen.

Vi har tidligere testet en annen strømforsyning fra Cooler Master, og den gangen var det spenningene den slet med. Silent Pro 700 W klarer seg bedre, men vi kan ikke si at vi er imponerte. +12 V-linjen er fin, mens +5 V- og +3,3 V-linjene ender opp henholdsvis 3,8 % og 4,55 % fra der de hører hjemme.

Rippelen er vi meget fornøyd med. +12 V-linjen finner vi den høyeste rippelen ved maksimal belastning, henholdsvis 50 mV. Både +5 V- og +3,3 V-linjene har lave verdier, ingen mer enn 14 mV.

Effektivitetsnivået er mer enn godt nok, men produsenten holder ikke sine løfter om en effektivitet rundt 85 %.

Silent Pro 700 W koster i skrivende stund rett over 1000-lappen, og er allerede tilgjengelig her til lands. Til å være en 700-Watter er ikke denne strømforsyningen av den rimelige sorten – det finnes billigere alternativer.

+ God +12 V-linje
+ Flate kabler
+ Lav rippel
+ Støysvak

- Noe ustabile +5 V- og +3,3 V-linjer
- Lever ikke opp til oppgitt effektivitet
- Litt korte kabler
- Dyr

annonse