Test

Ipod Classic

Ipod Classic er speilblank på sidene og på baksiden. (Alle foto: Einar Eriksen)
Ulempen er at baksiden blir ripete veldig fort.
Mp3-spilleren viser albumcoveret når du spiller musikk.
Navigasjonshjulet fungerer bra.

Apple har nylig lansert en rekke nye mp3-spillere. Vi har i en periode brukt iPod Classic, som er den spilleren med desidert størst lagringsplass: Hele 80 eller 160 GB.

Vi fikk et godt førsteinntrykk av iPod Classic. Baksiden og kantene av spilleren er dekket av en speilblank flate, som føles eksklusiv. Fremsiden er metall med matt lakk med en bredskjerm og et navigasjonhjul i vanlig iPod-stil. Designen i sin helhet fremtrer som både stilren og solid.

Vi la imidlertid merke til en ganske deprimerende detalj: iPod Classic blir ripete på rekordtid, noe som nærmest har vært et merkanavnet for Apples mp3-spillere.

Både skjermen, navigasjonshjulet og den speilblanke baksiden på spilleren så ikke lenger så pen ut etter tre til fire dager til tross for forsiktig bruk og oppbevaring separat fra nøkler og andre gjenstander.

I tillegg kan det nevnes at den speilblanke baksiden tiltrekker seg fingermerker og fettflekker, noe som gir den ellers gode designen et udelikat preg over seg. Å kjøpe en eller annen form for beskyttelsesveske anbefales.

Spilleren passer i de fleste lommer, men er ganske tung. Du merker at det ikke er noen flashbasert mp3-spiller du har i lomma, og den er for tung til å slenge i joggebukselomma mens du trener. Til gjengjeld har du hele musikk- og videobiblioteket ditt med deg overalt.

God programvare

Det du bør ha for å bruke iPod-en sammen med PC-en, er programvaren iTunes. Programmet spiller av musikk og videoer, så vel som å synkronisere med iPod-en din.

Det som er så greit med kombinasjonen iTunes og iPod er at disse to synkroniseres med hverandre hver gang du kobler iPod-en til PC-en. Har du lastet ned ny musikk, vil disse automatisk overføres til iPod-en.

Å koble iPod-en til PC-en er også eneste måte å lade spilleren på, og det gjør det derfor til et rituale å synkronisere musikken og lade iPod-en.

I vårt tilfelle ble i underkant av 30 GB med musikk overført til iPod-en første gang vi koblet den til, og det hele tok omtrent 45 minutter. Du kan eventuelt tilpasse iTunes slik at du selv velger hvilken musikk som skal overføres.

Du kan også velge å bruke mp3-spilleren som en helt vanlig ekstern harddisk, slik at du kan bruke eksempelvis Windows-utforskeren til å overføre filer.

Skjermen deles i to. Høyre side viser et animasjon av albumcoveret.

Gode menyer

Menyene i iPod Classic er enkle i bruk. Oppbyggingen er logisk, og du navigerer på en rask og enkel måte. Menyen er basert på lister og undermapper, og ligner de du finner på eldre iPod-er. Du kan velge mellom å vise musikken etter artister, albumer, sjangre eller komponister

Utseendemessig har menyene fått en skikkelig overhaling. På venstre side av skjermen blar du i menyen, mens høyre side av skjermen viser animerte albumcover eller andre illustrasjoner.

Navigasjonshjulet er like genialt og enkelt som i tidligere iPod-er. For å navigere berører du hjulet og sirkler tommelen mot venstre eller høyre for å bla opp og ned. På denne måten er det enkelt å bla i lange lister. Du kan også trykke på fire forskjellige steder på navigasjonshjulet for å eksempelvis skifte sang eller pause musikken.

Hodesettet som følger med fungerer greit, men er en flaskehals.
Mp3-spilleren har også nyttefunksjoner.

God lyd

Det medfølgende hodesettet gir kanskje god nok lyd for de aller fleste, men de utnytter absolutt ikke spillerens potensiale. Går du til innkjøp av et bedre hodesett blir det vanvittig mye morsommere å høre på musikk, med et større lydbilde og dypere bass.

Det er ingen tvil om at iPod Classic er bedre enn alt av flash-spillere. Vi er strålene fornøyde med det brede lydbildet som spilleren trykker ut i hodesettet, samtidig som alt av instrumenter høres behagelig og naturtro ut. Uansett om vi setter på klassisk musikk, jazz, rock eller metall er vi tilfreds med lyden.

Skal vi sette fingeren på noe må det være at de dypeste basstonene gjerne kunne tredd litt lenger i forgrunnen av lydbildet. Vi prøvde å stille på equalizeren for å få mer bass, men funksjonen "bassforsterker" gjorde det meste av bass altfor fremtredene og tung, samtidig som vi fortsatt savnet de aller dypeste basstonene.

Spilleren er bra til video.
Tre innebygde spill sørger for å underholde deg.

Video på farten

Ipod Classic har en 2,5 tommer stor skjerm, som viser et imponerende skarpt og klart bilde. Oppløsningen på 320 x 240 gjør at det ikke er noe problem å se en Simpsons-episode eller to mens du sitter på bussen.

Skjermen er likevel så liten at du ikke får den helt store innlevelsen når du ser på lange spillefilmer. Skal vi dra frem all evne til å være kresen, kan det også nevnes at skjermen sliter med å vise kontraster i mørke områder - noe som er et kjent problem med LCD-skjermer.

Ipod Classic støtter svært få videoformater. Alle videoene du skal se på mp3-spilleren må være i formater som mov, h264 eller mpeg-4. Det betyr at nesten uansett hvor du har fått videoen fra, må du konvertere dem. Til Windows finner det en rekke gratis konverteringsprogrammer. Til OS X er eksempelvis Ffmpegx en god løsning som er gratis.

Med andre mp3-spillere fra for eksempel Creative kan du dra videoene rett over til spilleren, så er det bare å finne frem potetgullposen.

Batterilevetiden er oppgitt til 5 timer videoavspilling hvis du har versjonen med 80 GB harddisk, eller 7 timer om du har 160 GB-versjonen.

Konklusjon

Ipod Classic har en god design, og den føles solid. Kjennemerket og utseendet er kanskje de viktigste grunnene til å kjøpe en iPod Classic.

Ulempen med designen er at både skjermen, navigasjonshjulet og den speilblanke baksiden veldig raskt blir ripete. Baksiden har også en tendens til å tiltrekke seg fingermerker og fettflekker. Ipod Classic er dessuten veldig tung å ha i lomma.

Spilleren kommer med 80 eller 160 GB lagringsplass, noe som er svært mye i forhold til spillernes fysiske størrelser. Det betyr at du kan ha hele musikk-, film- og bildebiblioteket ditt i lomma.

Som musikkspiller er iPod Classic en mester. Den store lagringsplassen og den gode lydkvaliteten gjør spilleren til et godt valg. Menyene er dessuten brukervennlige, og å bla i svimlende lange musikkbibliotek går raskt og smertefritt.

Som videospiller er skjermen god, men spilleren støtter ikke de vanligste videoformatene. Dermed må du belage deg på å konvertere de filmene du vil se på spilleren.

Alt i alt gjør iPod Classic en god jobb på alle områder. Men om du ikke trenger så stor harddisk, eller om du er en råtass på å se video, finnes det bedre alternativer.

Trenger du ikke en gigantisk harddisk, bør du gå for en flashbasert mp3-spiller. Vi anbefaler Samsung T9, som kan det aller meste og som er knøttliten. Bruker du i stor grad mp3-spilleren til video, kan du ta en titt på Creative Vision:M som støtter en rekke flere formater enn iPod Classic.

Les også
– Ipod ødelegger hodesettet
Les også
Slik hackes Ipod-menyene
Les også
Skjermtrøbbel for iPod Touch
Les også
Med en touch av iPod Touch
Les også
Her er iPod-prisene
annonse