Tek.no

Test

Olympus SP-570UZ

2 Juni 2008 09:57

Overblikk

Introduksjon

Olympus var en av pionerene i ultrazoommarkedet med modellen C-2100 UZ som kom i januar 2000. Siden det har de bare hatt modeller uten bildestabilisator, og har dermed vært forvist til den rimeligere delen av dette segmentet. I januar 2007 kom imidlertid Olympus med modellen SP-550UZ som både hadde stabilisator og klassens største zoomområde. Vi var ikke overbegeistret for SP-550UZ som til dels var veldig tregt i bruk. Bildekvaliteten var heller ikke helt topp, men det er det lettere å akseptere for å få 18x zoom i et relativt kompakt kamera.

I august 2007 lanserte Olympus SP-560UZ som fysisk var nesten identisk med forgjengeren, men sensor og elektronikk var oppgradert. Panasonic og Fujifilm kom med direkte konkurrerende modeller omtrent samtidig og selv om Olympus hadde forbedret hastigheten på SP-560UZ var også konkurransen mye hardere. Vi kåret Panasonic FZ18 som det beste av de tre kameraene.

I januar i år lanserte Olympus enda en versjon, SP-570UZ og selv om slektskapet med foregående modeller er åpenbar oppfatter vi denne modellen som en større oppgradering. Nytt er 20x zoom, blitssko, fokusring rundt objektivet og selvfølgelig ennå flere megapiksler. Olympus er dermed alene i toppen i konkurransen om størst zoomområde.

Les hele testen her.

Fysisk

SP-570UZ er et middels stort ultrazoomkamera. 20x optisk zoom er den største nyheten, men Olympus har også introdusert forbedringer som blitssko og et kontrollhjul for enklere navigering i menyene. Byggekvaliteten er bra, og et stort grep på høyre side gjør at kameraet sitter godt i hånden.

I bruk

Ergonomien er bra, mens menysystemet er litt omstendelig. Ingen av ultrazoomene fra Olympus vi har testet den siste tiden har vært helt i toppen når det gjelder fokushastighet og bilde-til-bilde hastighet. SP-570UZ er litt bedre enn tidligere modeller, men mangler fortsatt en del i forhold til de beste konkurrentene.

Bildekvalitet

20x zoom gir en fantastisk fleksibilitet, men du ofrer litt bildekvalitet i forhold til de beste kameraene med mindre zoom. Olympus har dessuten valgt å bruke en 1/2.3 tommers bildesensor med hele 10 megapiksler og får dermed klassens hittil høyeste pikseltetthet. Resultatet er litt dårligere dynamisk omfang en konkurrentene og litt mer støy ved høy ISO. SP-570UZ gir mulighet for å lagre bilder i RAW-format og det gir vi plusspoeng for.

Konklusjon

Bildegallerier

Les også