Tek.no

Test

Panasonic Lumix DMC-FX60

9 Okt 2009 09:03

Overblikk

Fysisk

FX60 representerer noen interessante tekniske nyvinninger fra Panasonic. Den viktigste av disse er supertynne linseelementer som tillater en avansert optisk konstruksjon samtidig som vekten holdes lav. FX60 har, i likhet med den nylig testede ”storebroren” ZX1, en vidvinkel på hele 25 mm. Noen kraftig tele har det imidlertid ikke – objektivet stopper på 125 mm.

Kroppen er delikat og veldesignet, men utformingen på kommandohjul og zoom-kontroll mangler litt sett i forhold til ZX1.

Siden førsteinntrykket er at FX60 er billigversjonen av ZX1, er vi spente på hva Panasonic har gjort eller ikke gjort med funksjoner, hurtighet og bildekvalitet. Hvor mye er kuttet?

I bruk

Å betjene FX60 går som en lek. Kontrollene kunne hatt noe mer serratering, men dette er ikke noe stort problem. Generelt opplever vi kameraet som solid og fint utformet, og menyene er lette å finne fram i og fungerer slik de skal, uten forsinkelser av noe slag.

Kameraet er generelt en tanke langsommere enn ZX1, men det er ikke snakk om noen store forskjeller, og i praktisk bruk vil de nok knapt være merkbare.

Skjermbildet lider litt under den lave oppløsningen til skjermen, men er i hvert fall jevnt og over gjennomsnittet støyfritt, selv i svakt lys.

Bildekvalitet

Dette er området der FX60 virkelig overrasker positivt – kameraet gir minst like god detaljgjengivelse som ZX1 ved lave og middels høye ISO-verdier, hvis ikke bedre. Bildene har noe mindre kontrast enn de fra ZX1, men dette er noe man fort kan fikse i et bildebehandlingsprogram på PC-en hvis man skulle føle behov for det.

I likhet med ZX1 leverer FX60 forholdsvis akseptable resultater selv ved høy ISO. Forholdsvis. Vi tenker selvfølgelig i forhold til andre kompaktkameraer av liknende størrelse. Speilreflekskameraer befinner seg fortsatt på et helt annet nivå når det gjelder bildekvalitet ved høye ISO-verdier.

Oppsummering

Konklusjon

FX60 er et utmerket lite kamera, med bra utseende, lav vekt, mange funksjoner og god bildekvalitet. Men det virker litt overflødig. Hvorfor kjøpe dette kameraet når ZX1, som har et liknende utseende og nesten samme vekt, og på en rekke områder er enda bedre, koster nesten det samme?

Jo da, for noen kan det kanskje bety noe at FX60 er enda smalere, veier 10 gram mindre og har en litt større største blenderåpning ved vidvinkel. Men for de fleste vil for eksempel ZX1s bedre utforming på kontrollene, den høyere hastigheten og den kraftige telen på 200 mm, bety atskillig mer. FX60 er et godt kamera, men utkonkurreres rett og slett av en veldig lik men enda bedre modell fra Panasonic selv – ZX1.

Klikk her for å lese hele testen
Bildegalleri

Les også