Tek.no

Test

Yakuza

Gjenopprett æren eller dø, det finnes ingen annen vei for en som følger krigerens vei, bushido.
Alexander Moderhak Schindler

Harry Kilmer tjenestegjorde i Japan under krigen. Han forelsket seg i en japansk kvinne, og hun elsket ham. Det høres egentlig ut som en glansbildehistorie, helt til hennes ektemann som ble antatt død vender tilbake. I Vesten ville man kanskje snakket om situasjonen, og prøvd å finne en løsning som passet alle. Ikke slik i Østen. Det handler tross alt om ansikt og ære, og æren kan ikke lett gjenopprettes. Ihvertfall ikke når den fornærmede er Ken Tanaka, en av sjefene i Yakuza, den japanske mafiaen. Da er det ikke lenger snakk om ære, da dreier det seg plutselig om bushido.

Kulturkonflikter

Når Sydney Pollacks mesterverk starter er dog fortiden langt tilbakelagt. Harry Kilmer, forøvrig spilt av Robert Mitchum, bor i USA og har ingen planer om å vende tilbake til Japan. Helt til en av hans venner fra gode gamle dager, George Tanner, ber om en tjeneste. Tanner jobber nemlig fortsatt i Japan, og har nå fått trøbbel med den lokale mafiaen. Han ber Kilmers hjelp siden han tross alt er den eneste amerikaneren som har kommet levende fra et møte med en yakuzaboss.

Heller motvillig drar Kilmer tilbake til Japan, den gamle flammen og nettet av ære og løgner som preger den kriminelle delen av samfunnet der nede. Det tar dog ikke lang tid før Kilmer og Tanaka er truet på livet, og den eneste muligheten de har er å jobbe sammen. Og nettopp den vrien er regissør Pollacks store ess i ermet. For hvorfor skal to menn som i utgangspunktet ikke tåler hverandre jobbe sammen, når de attpåtil kommer fra to forskjellige kulturer med to helt forskjellige etiske standarder?

Drivende thriller

Robert Mitchum overbeviser i "Yakuza".

Først og fremst har regissøren et lass gode skuespillere som vet hva de driver med. Deretter har han en historie som kan lære bort ett og annet knep til dagens thriller. "Yakuza" er nemlig så intrikat, dyp og drivende som en film i sjangeren kan få blitt. Gradvis, litt som en løk, blir vi nemlig mer og mer kjent med fortiden til både Kilmer og Tanaka. Og når historien når sitt hele og fulle klimaks, og det dypeste av det dype i menneskets sjel er kartlagt, æren er gjenopprettet og bushido er tilfredsstilt, ja da har du en god og samtidig guffen magefølelse.

For undertegnede traff "Yakuza" som en bortgjemt liten skatt, en blodig perle fra samurailand ingen ante eksisterte. Nettopp derfor hadde ekstramateriale vært sårt ønskelige, men akk. Intet er å oppdrive, i alle fall ikke på denne DVD-utgivelsen. På den andre siden kan man jo spørre seg hvor stort det kravet skal være på en film som kommer på DVD over 30 år etter at den ble sluppet.

Konklusjon

"Yakuza" er først og fremst en knallgod thriller av den gamle sorten. Gode skuespillere er med på å levere en historie som først helt til slutt avslører alle sine hemmeligheter. Filmen er rå, øm samtidig som den er hard, og inneholder en sterk leksjon om ære mellom menn, både i Øst og Vest.

annonse

Les også