Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Mist 650 W

Introduksjon

Nisjebedriften Microplex i Sarpsborg har etter starten i 1995 utviklet flere egne merker og produkter. Mist er kanskje det sterkeste, og vi finner både strømforsyninger, radiatorer og tastaturer i deres sortiment.

Strømforsyningene fra Mist har fått god omtale siden de først kom ut i januar 2004. Siden den gang har de regelmessig blitt oppdatert, både med ny innmat og flere effektgrader.

En av de nyeste enhetene fra Mist er en rykende fersk 650-Watter, som kom rett fra fabrikken til oss. La oss se hvordan den presterer!

Takk til Microplex som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

All informasjon om strømforsyninger fra Mist må du lete frem i Microplex' nettbutikk.

MIST 650 W 650XHE12DC
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
TesterHi-Pot, ATE og Burn-In
GodkjenningerCE, RoHS
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1 - +12V4
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
100-240 V10 A47-63 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-24,0 A5 %1 %50 mV
+5 V-24,0 A5 %1 %50mV
+12 V1-20,0 A5 %1 %120 mV
+12 V2-20,0 A5 %1 %120 mV
+12 V3-20,0 A5 %1 %120 mV
+12 V4-20,0 A5 %1 %120 mV
-12 V-0,5 A10 %1 %120 mV
+5 Vsb-2,5 A5 %1 %50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm24 A24 A20 A20 A20 A20 A0,5 A2,5 A
Totalt Effekt Ut140 W-600 W---6 W12,5 W
650 W--------

Mist 650 W har totalt fire +12 V-linjer, hver på 20 A. Dette høres kanskje mye ut, men du kan ikke hente ut mer enn 600 W fra disse. Den samlede utgangseffekten fra +3,3V- og +5 V-linjen er heller ikke spesielt stor. Om sistnevnte har betydning for deg varierer veldig.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin1(0)2(0)0(2)0 (2)861

Strømforsyningen har et helt greit kontaktsortiment. Den har ingen egen 4-pins +12 V-kontakt, men en 8-pins versjon som kan splittes.

Vi finner to 8-pins PCI Express-kontakter, hvor to av pinnene er avtakbare. Antallet periferikontakter har vi ingenting og utsette på, dette passer nok meget fint til normalt bruk for en strømforsyning i denne klassen.

Manualen som det refereres til på baksiden av strømforsyningen, eksisterer faktisk ikke. Det er derimot snakk om Microplex' nettbutikk, noe som naturlig nok kan virke forvirrende.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt45 cm45 cm45 cm45 cm45 cm30 cm30 cm-
Andre punkt-----40 cm40 cm-
Tredje punkt-----50 cm50 cm60 cm
Fjerde punkt-----60 cm60 cm-

Kablene vi finner i Mists 650-Watter, har relativt standard lengder. Det eneste vi undrer oss litt over er hvor tidlig de periferiske 4-pinskontaktene og SATA-kontaktene starter. Nå skal det sies at dette kun gjelder for en av de totalt tre kablene for disse kontaktene.

Samtlige av kablene som følger med er modulære. Mist har valgt å legge ved et helt grunnleggende antall. Hvis du skulle trenge mer, slik som to ekstra PCI Express-kontakter til dine nye skjermkort, kan dette kjøpes separat.

En nærmere titt

Mist leverer strømforsyningen i en stilren og enkel produkteske, men som ikke byr på mye beskyttelse for innholdet. Strømforsyningen i seg selv er lakkert i matt sort. Viftegrillen har en noe mer blank sortfarge. Det følger også med en strømkabel, men ikke stort mer.

Vi åpner strømforsyningen, og finner naturlig nok en av Mists egne vifter. Denne er festet med noen solide vibrasjonsisolerende propper. Modellnummeret er KMFA120H1LR, men vi har ikke lyktes i å finne noen produktinformasjon. Mist er derimot kjent for å ha meget kjekke vifter.

Ved første øyekast virker konstruksjonen i strømforsyningen meget enkel. Dette er derimot noe vi overhodet ikke legger vekt på, da vi tidligere har funnet ut at utseendet ikke er alt.

På primærsiden av strømforsyningen finner vi en kondensator fra Teapo, med en temperaturterskel på 105 grader. Teapo er en kondensatorprodusent som vi som oftest finner på sekundærsiden av strømforsyninger, men det hender enkelte benytter disse på primærsiden.

På sekundærsiden av denne strømforsyningen er også Teapo benyttet som produsent av kondensatorene.

Går over til japansk

Den siste tiden har det blitt diskutert en del rundt valg av kondensatorer på Mist-strømforsyninger, og hvorvidt kvaliteten på disse er god nok. Japanske kondensatorer er sett på som det beste, mens kinesiske, slik som Teapo, fort kan gi opp under hardt press. Vi har fått vite at Microplex nå skal gå over til en japansk produsent av kondensatorene.

Resultater - Spenninger

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Mist 650 W sine +12 V-linjer starter noe høyt, men dette kan ofte være en god ting, siden spenningene som oftest synker under belastning. De to andre primærlinjene oppfører seg normalt, og totalt sett kan vi ikke si annet enn at disse spenningene er meget gode.

+12 V-linjene sitt snitt starter så høyt som 12,21 V, noe som betyr at det største avviket er 1,75 %, før linjen roer seg ned under større belastning. +5 V-linjen har det største avviket, henholdsvis 2,8 %, ved maksimal belastning. +3,3 V-linjen har også det største avviket ved maksimal belastning, nærmere bestemt 1,82 %. Sistnevnte er den linjen vi som oftest opplever problemer med, og at denne er såpass stabil imponerer oss.

Resultater - Rippel

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at v har målt rippelen ved 200, 300, 400, 500 og 650 Watt.

Vi starter som alltid ved å se på +12 V-linjen, og vi legger merke til at rippelen holder seg lav hele veien. Ved den laveste målte belastningen, er den 16 mV høy, før den øker til ikke mer enn 18 mV under større belastninger. Meget bra!

+5 V-linjen har vist seg som enda en rolig og fin linje. Når vi belaster strømforsyningen med 200 W, er ikke rippelen stort kvassere enn 8 mV. Under belastning blir den ikke stort kvassere, og ender faktisk opp på akkurat samme verdi ved maksimal belastning.

+3,3 V-linjen viser seg og være noe hissigere enn storebrødrene sine. Ved den laveste belastningen vi testet strømforsyningen ved, 200 W, er rippelen 10 mV høy. Underveis dobles denne verdien, når rippelen ender opp som 20 mV ved maksimal belastning.

Resultater - Effektivitet og støy

Effektivitet

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Mist nevner ikke mye om effektivitetsgraden på strømforsyningen sin, men på hjemmesidene beskrives den som "høy", uten noen nærmere spesifisering. Vi finner heller ikke noen 80-plus-sertifisering.

Under testing måler vi den laveste effektiviteten ved 200 W belastning, nærmere bestemt 81,4 %. Underveis øker denne opp til 84,7 % ved 400 W belastning, før den synker ned igjen til 82,2 %. Dette er helt normale og gode tall, og godt over hva som er påkrevd.

NB: Denne grafen og oppfattningen har blitt endret etter publisering. Det viste seg at strømforsyningen ikke hadde en egen +12 V-linje for P4-kontakten, slik ATX-standarden spesifiserer. Dette ble ikke tatt hensyn til under testing, noe som førte til et lavere resultater på effektivitetsmålingen. Vi beklager.

På en annen side betyr denne rettelsen at strømforsyningen faktisk ikke har en dedikert linje for prosessoren. Siden det "kun" er snakk om en 650 Watter, vil nok dette ha liten praktisk betydning. Men, for de av dere som virkelig hardkjører prosessoren så kan dette i enkelte tilfeller merkes.

Støy

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av viften. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger unna grunnet plassmangel (standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille strømforsyningene fra hverandre.

Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dbA.

Klikk for større versjon

Mist lever under slagordet "The Sound of Silence", et slagord som definitivt overholdes. Støynivået vi måler ved 500 W belastning er ikke mer enn 28 dbA, rett over bakrgrunnstøyen. Støyen er behagelig, og de store verdiene ligger i de dype frekvensene. Det meste av støyen er derimot betydelig lavere enn gjennomsnittsverdien.

I bruk

Vi installerte strømforsyningen i vårt testkabinett, og opplevde ikke noen problemer. Strømforsyningen har standard mål, noe som betyr at den vil passe i alle ATX-kabinetter.

Strømforsyningen benytter seg av et egent modulært kabelsystem, som gjør det klin umulig å koble feil. Du kan faktisk koble hvilken som helst av Mists kabler til strømforsyningen, selv om det skulle være en PCI Express-kontakt eller en vanlig periferi-kontakt.

Alle kabler er trukket med sorte kabelstrømper. Disse er festet med strips og krympeslanger, men de er ikke imponerende godt festet. Etter litt vridning sklir de fort løs, men selve kabelstrømpen løsner ikke fra krympeslangen.

Konklusjon

Selv om Mist 650 W er en strømforsyning som er designet lang her oppe i nord, viser den til gode resultater som ypper med de utenlandske gigantene.

I likhet med den forrige modellen fra Mist som vi testet, så er spenningene meget stabile. +12 V-linjen starter noe høyt, men den roer seg ned etter hvert. +5 V-linjen har det største avviket, mens +3,3 V-linjen holder seg overraskende stabil.

På toppen av spenningene finner vi rippelen, som i dette tilfellet er lav på samtlige linjer. På +12 V-linjene er den ikke høyere enn 18 mV, mens rippelen på +5 V- og +3,3 V-linjene er henholdsvis 8 mV og 20 mV høy.

Effektiviteten vi måler er helt normal for en slik strømforyning, og den kunne godt vært 80-plus-sertifisert. Støynivået er derimot meget lavt, og lever opp til slagordet "The Sound of Silence".

Mist 650 W har en prislapp på 995 kroner her til lands, og kommer snart i norske nettbutikker. For en strømforsyning i denne effektklassen er ikke det direkte billig, men når resultatene er så gode som de er, bør det kunne forsvares. Når du i tillegg får fem års produsentgaranti på enheten, er det en sikker investering.

+ Gode spenninger
+ 5 års garanti fra produsent
+ Lav rippel
+ Lavt støynivå

- Ingen dedikert +12 V-linje til prosessor

annonse