Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson P1i

Pekepennen får seg en sjelden luftetur.

Design, skjerm og menyer

Sony Ericssons P-serie med smarttelefoner fått en mengde trofaste tilhengere opp gjennom årene. Her til lands har denne serien sammen med Nokias kommunikator-telefoner vært noen av favorittvalgene for forretningsbrukere som vil ha kontoret med seg i lommen

Forrige modell i P-serien, P990i, har imidlertid ikke vært en like stor suksess som sine forgjengere. Noe av årsaken er at den var belemret med litt for mange bugs når den endelig ble tilgjengelig for salg, etter nærmest endeløse forsinkelser.

Med lanseringen av P1i håper Sony Ericson å ta igjen det tapte. En gjennomarbeidet og vesentlig mer stabil programvare, kombinert med at telefonen er på markedet til rett tid er to av faktorene som skal sørge for dette.

P1i blir lansert omtrent samtidig som Nokia lanserer sin nyeste kommunikator, E90. Mens Nokia har beholdt - om ikke økt - størrelsen i forhold til forrige modell, går Sony Ericsson motsatt vei: P1i er vesentlig nettere en forgjengeren P990i, og du kan uten problemer ha telefonen i bukselommen, noe vi verken kan si om P990i eller E90.

For å indikere at P1i er en fullblods profftelefon og arvtager etter P990i, har Sony Ericsson gitt den P-betegnelsen. Allikevel ligner P1i svært på M600i utseendemessig.

Blant annet er tastaturløsningen tilnærmet lik den du finner på M600i, bare ytterligere forbedret. Hver tast kan trykkes ned både på høyre og venstre side. Dette gjør det mulig med forholdsvis store taster uten at fulltastaturet tar altfor stor plass, og du kjenner enkelt hvilken del av tasten du trykker på.

Sammenlignet med for eksempel Nokia E61i, har P1i større taster samtidig som telefonen er smalere. I tillegg har Sony Ericsson også sørget for at tall er skrevet i stor, rød skrift på de aktuelle tastene, slik at du slipper å bruke lupe når du skal slå et telefonnummer.

Fra venstre: HTC S710, SE P1i, SE P990i, Nokia E61i.

Dessverre har ikke Sony Ericsson funnet plass til dedikerte taster for æ, ø og å. For å få frem en "å" må du eksempelvis trykke tre ganger på a-tasten. Hadde det ikke vært for denne mangelen ville dette vært det beste fulltastaturet på markedet i denne størrelsen.

Ideelt sett skulle vi også ønske at det fantes ringe-taster på den ledige plassen mellom skjerm og tastatur. I våre øyne hadde dette gjort telefonen enda mer brukervennlig.

Hva gjelder byggekvalitet får P1i et stort pluss i margen. Fronten av telefonen veksler mellom sort og det som tilsynelatende er børstet aluminium. At den er vesentlig mer strømlinjeformet enn forgjengeren, og uten problemer kan oppbevares i bukselommen, er også et stort pluss.

Skjerm som tåler sol
Den trykkfølsomme skjermen til P1i er både klar og lettlest. Sammenlignet med forjgengeren P990i, er skjermen fysisk noe mindre, mens oppløsningen er beholdt. Dette gir utslag i et sylskarpt skjermbilde.

Skjermen er lesbar også på høylys dag.
Hvis du har trykket flere ganger på tilbake-tasten, blir dagens kalenderoppføringer skjult.
De enkelte punktene på startskjermen vises selv om de ikke innholder for eksempel uleste meldinger.

Skjermen er forbedret med tanke på bruk utendørs. Selv om skjermen natuligvis ikke er like lettlest utendørs på høylys dag som innendørs i normal belysning, er det faktisk ikke noe problem å lese på skjermen selv når solen skinner.

Som nevnt er skjermen også trykkfølsom. Telefonen er utstyrt med en pekepenn for dette formålet. I praksis brukte vi pekepennen svært sjelden. De fleste operasjoner kan du gjøre enten med knappene på telefonen eller med tommelen direkte på skjermen. Like greit, så slipper du å måtte fikle med pekepennen til stadighet.

Det eneste som var litt tungvint, var i meldingsmenyen. Det er for eksempel vanskelig å merke meldinger for sletting ved å trykke med neglen.

Menysystemet ligner det på tidligere smarttelefoner fra Sony Ericsson. Betjeningen er på grunn av Jog Dial-hjulet litt anderledes enn mange andre smarttelefoner, men det er allikevel forholdsvis enkelt å navigere i menyene. Dette hjulet, som sitter på venstre side av telefonen, gjør at du kan betjene de mest brukte funksjonene med én hånd uten å måtte trykke på skjermen. Det er kun unntaksvis du blir sittende og lure på hvordan du skal komme deg videre med hjelp av Jog Dial-hjulet før du finner ut at her må du faktisk trykke på skjermen.

Sony Ericsson har som vanlig noen fiffige menyfunksjoner. Blant annet kan du automatisk få spørsmål om å lagre nummeret i adresseboken hvis du har hatt en samtale med et nummer som ikke ligger lagret fra før. Dette er en funksjon som endel Sony Ericsson-brukere savner når de prøver andre merker.

Dessverre har P1i også noen særegenheter vi kunne vært foruten. For eksempel kan du ikke skru av telefonen bare ved å holde nede av-knappen, du er nødt til å bekrefte ved å trykke på skjermen. At telefonen mangler profiler eller heller ikke veldig imponerende.

Middels startskjerm
Du kan tilpasse startskjermen i stor grad selv. Nederst har du en rad med store ikoner for mye brukte ikoner, oppe til venstre har du en liten snarveisknapp på skjermen, mens oppe til høyre sitter en snarvei til oppgavebehandleren.

Vi synes allikevel ikke startskjermen er fullt like logisk og oversiktlig som på Nokias smarttelefoner. Blant annet så blir dagens oppføringer i kalenderen minimert når du trykker på tilbake-knappen, slik at du må gå aktivt inn og se hva som står på tapeten i dag.

Responsen i menysystemet har blitt forbedret, slik at det ikke lenger går ulidelig tregt å navigere i menyene. Fortsatt reagerer ikke telefonen lynraskt slik som endel vanlige mobiltelefoner, men den tregheten som finnes er sjelden til vesentlig irritasjon.

Maskinvare, teknologi og nytte

(Taletidstesten er gjort i samarbeid med Telenor)

Barskt batteri
Små telefoner med stor skjerm er normalt et dårlig utgangspunkt for bra batterilevetid. I P1i sitt tilfelle har ingeniørene til Sony Ericsson klart å trosse naturkreftene og laget en telefon med svært bra batteritid. En av årsakene er nok at den er en av de første telefonene som leveres med det splitter nye BST-40-batteriet.

Resultatet er en batterikapasitet som ikke bare går utenpå mange smarttelefoner, men også vanlige mobiltelefoner. Med normal bruk, inkludert noen timers mp3-avspilling, sjekk av e-post flere ganger om dagen og endel bruk av kameraet, gikk det fire dager før vi trengte å lade opp telefonen. Vi kan ikke gjøre annet enn å bøye oss i støvet for en slik batterikapasitet.

Det skal legges til at vi store deler av tiden befant oss utenfor 3G-dekning. Har du 3G påslått og befinner deg innenfor 3G-dekning kan du regne med kortere batteritid, ja faktisk nærmere en halvering. Dette viser seg også i vår taletidstest, taletiden i 3G-nettet er kun marginalt bedre enn de 3,5 timene Sony Ericsson oppgir.

Hvis du ikke er så opptatt av å surfe på nettet eller laste ned store e-poster, bør du derfor dektivere 3G-funksjonen. Da sitter du igjen med en mobil med suveren batterikapasitet.

Det som batteriet ikke ble så glad for, var at vi brukte Wi-Fi-funksjonen. Da forsvant piffen ut av batteriet vesentlig raskere.

Internminnet er romslig. Praktisk hvis du for eksempel har fylt opp minnekortet med musikk og skal knipse litt bilder.

I Java-testene klarer P1i seg forholdsvis bra. I den første testen imponerer den ingen, noe som kan gjenspeile en middels respons i menyene, mens i den tyngre 3D-testen ligger den over gjennomsnittet. Du bør altså ikke ha problemer med å kjøre selv avanserte spill på telefonen.

Som telefon fungerer P1i godt. Vi hadde ingenting å utsette verken på dekning eller samtalekvalitet under testperioden.

Salgspakken inneholder stort sett det du kan forvente av tilbehør. Blant annet får du med ikke bare datakabel, men også bordholder. Praktisk dersom du ønsker å synkronisere telefonen med PC-en jevnlig, noe du høyst sannsynlig gjør hvis du kjøper en smarttelefon. Stereo håndfri følger også med, men denne har ingen overgang til 3,5mm jack, slik at du må kjøpe en egen overgang dersom du ønsker å bruke egne hodetelefoner til å høre på musikk. Videre får du også et etui og et minnekort på 512 MB med i pakken.

Sony Ericsson P1i er ingen tjukkas.

Én STOR mangel
Med P1i må du velge mellom vanlig GPRS eller 3G for å overføre data, for eksempel hvis du skal laste ned e-post. 3G gir deg en nedlastningshastighet som i praksis ligger rundt 300 kbps.

Utenfor byene er 3G-dekningen svært variabel. Befinner du deg utenfor 3G-dekning, for eksempel når du er på reise, er du henvist til sneglefarten GPRS tilbyr. Du må da nøye deg med omtrent en tiendedel av hastigheten som 3G gir deg. Vi hadde gjerne ofret 3G og videosamtalemuligheten det gir mot å få brukbart kjapp dataoverføring med EDGE nær sagt over alt.

Befinner du deg på et sted med trådløst nett, kan dette være redningen. P1i har nemlig innebygget Wi-Fi, slik at du ikke bare kan surfe raskere, men også i mange tilfeller gratis. I tillegg kan du bruke Wi-Fi til å nyttiggjøre deg den integrerte støtten for VoIP, eller IP-telefoni med andre ord.

IP-telefoni gjør det mulig å ringe via en internettforbindelse, slik at prisen du betaler enten er 0,- eller i det minste bare en brøkdel av en vanlig mobilsamtale.

Hva gjelder surfing, er det også positivt at P1i kommer med en skikkelig nettleser ferdig installert, slik at du kan surfe på vanlige nettsider. Det skal dog legges til at på en såpass smal skjerm som dette er det begrenset hvor praktisk det er å lese VG på mobilen.

Vel så nyttig er støtten for push e-post. P1i støtter blant annet push-tjenester fra Microsoft ActiveSync og BlackBerry Connect. Dersom du er avhenging av VPN for å koble deg på bedriftens nettverk, støtter P1i dette også.

Fra venstre: SE P990i, HTC S710, SE P1i, Nokia E61i.

P1i skuffer ikke
For en smarttelefon er det viktig å ha noe å slå i bordet med i nytte-kategorien. I så måte stiller P1i med de funksjonene du forventer.

Blant annet kan du ikke bare lese og redigere, men også opprette nye tekstdokumenter eller regneark.

En annen, men kanskje ikke like praktisk funksjon, er visittkortscanneren. Den fungerer sånn passelig bra, men det spørs om det ikke går like kjapt å skrive inn informasjonen manuelt.

Du kan nemlig ikke bare ta et bilde og kjøre det igjennom visittkortscanneren senere, du er nødt til å finne denne funksjonen i menyen og deretter ta bildet med visittkortscanneren selv. Uansett en artig funksjon som nok kan imponere en og annen kunde eller samarbeidspartner.

Øvrige nyttefunksjoner er det også godt med. Både kalender og adressebok er av den fyldige typen. For eksempel ser du i månedsvisning i kalenderen oppføringene på den aktuelle dagen. Alarmen har også flust med justeringsmuligheter, i god Sony Ericsson-tradisjon.

Når du har kontoret på lommen bærer du også typisk med deg mye sensitiv informasjon. Sony Ericsson har derfor lagt til en funksjon for fjernstyring av telefonen - du kan slette innholdet på telefonen dersom den skulle bli stjålet.

Underholdning og kamera

Ovenfra og ned: SE P990i, HTC S710, SE P1i, Nokia E61i.

Bra på papiret
Selv om P1i først og fremst er en profftelefon, går den ikke av veien for å bidra til litt tidsfordriv. Blant annet har den RDS-radio. Vi har god erfaring med radioene i Sony Ericsson andre telefoner, og fikk oss derfor en overraskelse når vi skulle teste radioen.

Når du holder deg i ro, eller befinner deg utendørs på steder med god dekning, tar du inn et akseptabelt antall kanaler. Sitter du derimot på buss eller tog, kan du bare glemme å bruke radioen. Selv i tjukkeste Oslo klarte vi periodisk ikke å søke oss inn på en eneste kanal.

Du bør derfor fylle opp minnekortet med musikk og bruke telefonen som mp3-spiller i steden. Vi testet med et par hodetelefoner av god kvalitet, og gir mp3-spilleren en godkjent-stempel lydkvalitet og brukervennlighet sett under ett. Lyden er riktignok ikke den mest engasjerende vi har vært borti, men den har mindre bakgrunnsstøy enn for eksempel Nokia N95.

En funksjon vi setter pris på, er TrackID. Funksjonen fungerer bra med radioen. Selv med skurrete, elendig radio som vi aldri i verden ville utsatt ørene våre for i mer enn et par sekunder, klarte TrackID å hoste opp navnet på rett sang. Du kan også bruke TrackID til å finne tittelen dersom du hører en sang på et utested eller andre steder det spilles musikk.

Du får også et par spill ferdig installert. Med QuadraPop har du lettfattelig underholdning i Tetris-stil, mens golfspillet krever noe mer tid og innsats for å få utbytte av det.

Høyoppløst kamera
Selv om det er over ett år siden de først mobilene med 3-megapikselkameraer dukket opp her til lands, er mobilkameraer med denne oppløsningen fortsatt ikke dagligdags.

Det er derfor positivt å se at Sony Ericsson har utstyrt P1i med et kamera på 3,2 megapiksler. Det er riktignok en mengde andre faktorer som spiller inn på bildekvaliteten, men oppløsningen gir ofte en indikasjon på hvor mye flid som er lagt ned i kameradelen.

P1i har også autofokus, noe som gjør godt for skarpheten i bildene. En skikkelig blitz mangler den dessverre. Den har riktignok et kraftig fotolys, men du må være forberedt på å blende motivet i flere sekunder før bildet blir tatt.

Klikk for større bilder.

Den forholdsvis høye oppløsningen gjør sitt for bildekvaliteten. I godt lys ser du klart forskjell hvis du sammenligner med bilder tatt av den gemene hop med 2MP-kameraer.

Sammenlignet med de beste kameratelefonene, som Sony Ericsson K810i og Nokia N95, kommer imidlertid P1i til kort. Ved siden av detaljrikdom og skarphet, er det lysfølsomheten som skiller i første rekke. P1i mangler forøvrig deksel over kameralinsen.

Ovenfor ser du blant annet et bilde tatt en lys sommerkveld etter solnedgang, med nattmodus aktivert. Resultatet er et nesten sort bilde.

Video tas dessverre ikke opp i VGA-kvalitet, men heldigvis er oppløsningen et hakk høyere enn det som er vanlig på de fleste telefoner. Det er derfor faktisk mulig å se hva du har tatt video av.

Videoopptak lagres i 3GP-format og må derfor konverteres for å vises her. Denne konverteringen forringen kvaliteten noe, slik at videoene i virkeligheten er et lite hakk bedre enn det som vises her.

Summa summarum har P1i et kamera som er bedre enn gjennomsnittet, men som ikke er fullt på høyde med de aller beste.

Konklusjon

Med et elegant ytre i sort og børstet liksom-aluminium fremstår Sony Ericsson P1i som en lekker smarttelefon.

Et godt tastatur, samt mulighet til å skrive håndskrift direkte på den trykkfølsomme skjermen, gjør det mulig å skrive mer enn bare korte tekstmeldinger. Vi savner imidlertid dedikerte taster for æ, ø og å. Dette hadde gjort tastaturet enda mer brukervennlig.

Skjermen er forøvrig forholdsvis stor og skarp, og ikke minst fungerer den også svært bra i sollys.

Batteriet er kanskje P1i sin sterkeste side. Selv om du bruker telefonen som mp3-spiller, holder batteriet i dagesvis mellom hver opplading.

Kontorprogrammene er naturligvis på plass. Du kan lese PowerPoint-dokumenter, og både opprette og redigere tekstdokumenter og regneark.

P1i kan synkroniseres både direkte mot PC eller via mobilnettet. Tidsriktig nok støtter den også de mest brukte standardene for push e-post.

Hvis du er innenfor 3G-dekning eller i nærheten av en WLAN-sone, kan du laste ned e-post eller surfe på nett med den innebygde nettleseren i akseptabel hastighet.

Dessverre mangler P1i EDGE. Dersom du sitter på toget eller befinner deg utenfor allfarvei uten 3G-dekning, er det bare å smøre seg med tålmodighet. Da går det nemlig svært tregt å overføre data. I våre øyne er dette en alvorlig mangel dersom du skal bruke telefonen til å holde deg oppdatert når du er på farten.

Det er også et par småting som irriterer i menyene. Responsen er heller ikke like bra som hos de aller beste smartttelefonene, selv om P1i er vesentlig kjappere enn sine forgjengere.

Hovedkonkurrrentene til P1i er i våre øyne HTC S710 og Nokia E61i. For den teknologisk interesserte kan nok S710 være et like bra valg, mens de som er opptatt av enklest betjening og kanskje ikke har erfaring med smarttelefoner fra før, heller bør kikke på E61i. Hvis du er vant med Sony Ericssons smarttelefoner fra tidligere, eller ønsker en kompakt telefon med trykkfølsom skjerm, er allikevel Sony Ericsson P1i et godt valg.

annonse